Ne vjerujem da ce doci do otvorenog rata, ali je cinjenica da i Turska i Rusija rovare po teritorijama pod kontrolom tzv. SDF-a.Young Erotica wrote:Sve sam vise ubedjenju da mora doci do rata između SAA i SDFOpetja033 wrote:I navodno vec zauzeli mjesto/selo/naselje at Tabiyah.Young Erotica wrote:Kurdi napali SAA izgleda kod Deir Ez-Zoura.
Moja je prognoza da ce se tzv. SDF i formalno raspasti, da ce jedan dio arapskog segmenta otici ka pobunjenicima, drugi ka Assadu, manjina ostati uz YPG. Sve je vise nezadovoljstva medju Arapima YPG terorom.
Treba imati na umu da je istok Sirije je najkonzervativniji dio te zemlje. YPG pokusava mijenjati programe u skolama, lokalci poludjeli. I naravno odmah sukob. Pa dobar dio arapske kompenente u tzv.SDF-u i dan danas otvoreno govore da su protivnici bilo kakve federalizacije Sirije.
To i jeste cilj kako Rusije tako i Turske. I zato sam vec ranije pisao da sam Afrin nije ni bitan vec je uvod u neke druge stvari.
Ni Turci ni Rusi ne smiju direktno udariti na podrucje koje je pod kontrolom Amerike, ali ce gurati raspad tzv. SDF-a i onda uletiti da zastite "svoje".