Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Norm

#10201 Re: Zeničani

Post by Norm »

nacho_ wrote:
Također u Zenici živi i 92.906 radno sposobnih osoba, a od toga je zaposleno samo 30.501 osoba ili 32,8%.
Jesi li i ti negativno nastrojena ili si okrenula novu stranicu u životu? :P
..al' nam je zatooo lijepo...
_BataZiv_0809 wrote:
Mah vidi ne bih ja puno potcjenjivao inteligenciju neobrazovanih i nepismenih, narocito iz ruralnih podrucja.

Sve ti njega gledas nepismen, ne zna pricati, a i kad prica -prica nevjerovatne banalnosti i gluposti, sve to stoji, ali haj probaj ga zajebat za 50 eura. Hos qratz. Haj probaj mu uci u zemlju parkingom iako su medjasni znaci unisteni jos dok je Vermaht marsirao ovim prostorima. Hos qratz.

Namazano je to, sve oni znaju. Taj jedno misli, drugo prica, trece radi. Dobro oni znaju usporediti prihodovnu i rashodovnu stranu ;-) I SDA to zna i to potkiva vec 20 godina.

Zato evo bas razmisljam koliko ce glasova dobiti Najdin, a koliko svi ostali skupa. Garantujem da ce po ko zna koji put SDA izubiti izbore, ali osvojiti vlast. Zivi bili pa vidjeli.
...e pa vidis, bez obzira na to razmisljanje o 50EUR i bez namjere da potcjenjujem ikoga, ja licno se ne bih slozio...daju im nesto ispranog betona (manje od 50EUR), sretnici koji uspiju prodati glas dobiju 30KM i onda ih hebu naredne 4 godine i uzimaju NAM milione, pustaju da se sjece drzavna suma bez sankcija sto u konacnici za posljedice ima klizista i bujice koje im odnesu obradivu zemlju i kuce, nema posla, nema staza...i tako 20 god...inteligencija, pa neznam bas, pohlepa i sitni licni interes sigurno...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10202 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote: Pa to i kažem, ne razumije ni gradska raja. Zbog toga i svjedočimo komentarima tipa "jest se Zenica izgradila", i svršavanju na Husinu ostavštinu. Sve je to lijepo, i ona kvazibiciklistička staza, i ona renovirana Konjska od milion BAM, i Arena u kojoj nema ko igrati, i fontana na vratima Mordora, ali nemojmo se zavaravati da je to sve rezultat kvalitetnog upravljanja gradom i nuspojava razvoja - kao što bi trebalo biti.

Ne, to su krediti koji Zenici limitiraju svako buduće zaduživanje (a samim tim ulaganje u infrastrukturu) u narednih x decenija, a slupani su mahom u projekte sekundarnog značaja za grad koji je na ekonomskom umoru. O tome da su krediti ugovoreni u USD, čije kretanje kursa nas dodatno zadužuje, mislim da se već govorilo. Valjda su to savjetovali ovi stručnjaci za lokalni ekonomski razvoj?!
Kriticna masa koja odrzava ovaj sistem i nije ta koja se kupuje biciklistickim stazama i fontanama. Barem ne prevashodno, jer ce fontane i kruzni tokovi donijeti odredjen broj glasova, bez sumnje. (Inace Bogic Bogicevic u jednom od intervjua fenomenalno opisuje jednu veliku boljku demokratije koja se moze i na ovo primijeniti, ali da ne sirim pricu)

Prevashodno se zasniva na onima koje sam ti opisao-one kojima plivanje u ovoj mocvari sasvim odgovara.

Kome ne odgovara, fata se Njemacke poput tebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10203 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Norm wrote:
...e pa vidis, bez obzira na to razmisljanje o 50EUR i bez namjere da potcjenjujem ikoga, ja licno se ne bih slozio...daju im nesto ispranog betona (manje od 50EUR), sretnici koji uspiju prodati glas dobiju 30KM i onda ih hebu naredne 4 godine i uzimaju NAM milione, pustaju da se sjece drzavna suma bez sankcija sto u konacnici za posljedice ima klizista i bujice koje im odnesu obradivu zemlju i kuce, nema posla, nema staza...i tako 20 god...inteligencija, pa neznam bas, pohlepa i sitni licni interes sigurno...

Sustina je u boldanom. Inteligentni su toliko da gledaju sopstveni interes kao sveti gral i da od toga ne odustaju. Sad sto to dugorocno znaci propast u svakom smislu, drugi je par cipela.

Gradska raja je takodjer odgovorna. Mnogi misle da su rodjenjem u gradu ili odrastanjem u neboderima i zgradama stekli tapiju na ispravnost .
Norm

#10204 Re: Zeničani

Post by Norm »

_BataZiv_0809 wrote:
Norm wrote:

Sustina je u boldanom. Inteligentni su toliko da gledaju sopstveni interes kao sveti gral i da od toga ne odustaju. Sad sto to dugorocno znaci propast u svakom smislu, drugi je par cipela.

Gradska raja je takodjer odgovorna. Mnogi misle da su rodjenjem u gradu ili odrastanjem u neboderima i zgradama stekli tapiju na ispravnost .
doduse gledajuci kandidate 'opozicije' :-? koji su haman kandidovani uz dovu ' daj Boze da me ne izaberu' postaje jasno da je bas ta 'opozicija' recept za uspjeh ovih na vlasti...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10205 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Norm wrote: doduse gledajuci kandidate 'opozicije' :-? koji su haman kandidovani uz dovu ' daj Boze da me ne izaberu' postaje jasno da je bas ta 'opozicija' recept za uspjeh ovih na vlasti...
Ovo sto radi opozicija je toliko bolidno da ne znam je li gore po njih da su se sami toga dosjetili ili da ih je neko nagovorio.
ExNihilo

#10206 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Opozicija se vodi parolom "važno je učestvovati".
Norm

#10207 Re: Zeničani

Post by Norm »

_BataZiv_0809 wrote:
Norm wrote: doduse gledajuci kandidate 'opozicije' :-? koji su haman kandidovani uz dovu ' daj Boze da me ne izaberu' postaje jasno da je bas ta 'opozicija' recept za uspjeh ovih na vlasti...
Ovo sto radi opozicija je toliko bolidno da ne znam je li gore po njih da su se sami toga dosjetili ili da ih je neko nagovorio.
jedan covjek trenutno, koliko god to izgledalo paranoicno, u Zenici vodi skoro sve aktivnosti 'opozicije', a njegova parola je 'dze sam ja tu'...od proslih izbora lobira za 'pobjednike'...zasto ga ostali 'opozicionari' slusaju nije mi jasno...mozda kao dobar 'menadzer' ugovora povoljne transfere...al' haj ga znaj...
kamen spoticanja

#10208 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Kad smo kod opozicije...sdp opet promjenio kandidata...na koncu kandidat za poziciju gradonacelnika bice Mirsad Civic
kamberovica polje

#10209 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Not My Idea wrote:Da se popisivao broj negativno nastrojenih stanovnika, oduvali bi sve ostale. Covjece, grad nikad nije bio ljepsi, al em rdjav,al em dlaka...
"Fasada drži
a temelji klize.
Naš soliter je pod izvesnim uglom
ko slavni toranj iz Pize."

:kontrabas:
phillie

#10210 Re: Zeničani

Post by phillie »

Ma trebalo bi izabrati Hamko za gradonacelnika, nek covjek zaokruzi sve funkcije u gradu...nek osvoji politicki Grand Slam :D
commendatore

#10211 Re: Zeničani

Post by commendatore »

kad sam pomislio da nemre bit gore desi se ova ojebina :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.avaz.ba/clanak/244435/kemal- ... r-nk-celik
Eborg

#10212 Re: Zeničani

Post by Eborg »

To je nacin razmisljanja. Samo guraj tercijarne stvari.
Freamon Lester

#10213 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Freamon Lester

#10214 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Dakle grad etnicki homogen
- svaki Bošnjak i Srbin su i vjernici, 2% Hrvata nisu vjernici (ovo je ofrljativno i izvuceno iz konteksta)
- 25% Hrvata ne govori Hrvatski jezik i 52% Srba ne govori Srpski jezik
- 21od 100 stanovnik ima samo osnovnu skolu
- 3 od 100 nije nikad niti islo u skolu
- 7 od 100 nije uspjelo zavrsiti osnovnu skolu
- realna nezaposlenost 46%
- 38% kompjuterski nepismenih stanovnika
- Oko 4500 više slobodnih muškaraca u odnosu na broj žena, dakle dame biraju.
- Osam od 100 gradjana i seljaka ima zdravstvenu poteskocu.
- 23% domaćinstava se bavi poljoprivrednom aktivnošću
- 3.2% domaćinstava se bavi poljoprivrednom aktivnošću i prodajom

Ostaje jos vidjeti koliko ima Bosanaca i Roma i onda ce to biti kompletno. Nadam se da ce izaci podaci i po popisnim krugovima pa cemo vidjeti koje selo je najnepismenije i koliki je procenat bez zavrsene srednje skole u gradu. Poprilicno sam uvjeren da na svakog u gradu takvih je najmanje 20 na selu. A onda uporedimo statistiku sela sa statistikom izbora i dobijemo ono sto svi znamo, a to je da za SDA uglavnom glasa nepismeni seljak koji nece da se bavi poljoprivredom... :D
BlackCaviar

#10215 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

kamen spoticanja wrote:Kad smo kod opozicije...sdp opet promjenio kandidata...na koncu kandidat za poziciju gradonacelnika bice Mirsad Civic
Slabo se u politiku razumijem, ali da je ostala Nermina, glasao bih za nju.
Freamon Lester

#10216 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Naidin Ahmetspahić intervju za akos.ba
Grad Zenica ima dušu, vrijedan narod. Šta je to što još ovom gradu nedostaje da zasija punim sjajem? Na čemu je akcenat i posvećenost budućih lidera?

Nadam se da ćete mi dozvoliti da budem krajnje iskren i otvorim dušu. Ponekad mi se čini da nismo do kraja svjesni u kakvom gradu živimo. Prijatelje koje srećem iz cijele BiH pa i dalje preko školskih kolega iz inozemstva i različitih poslovnih partnera mi govore kako imamo jedno od najuređenijih i najljepših gradova te da se vidi nevjerovatni napredak u promociji grada. Postali smo univerzitetski i sportski centar. Amel Tuka i Hamza Alić naprimjer su simboli ovog grada za koji sada cijeli svijet zna. Akcenat budućih lidera treba da pored angažmana bude i promocija našeg grada. Na nama je da u narednom periodu ispričamo priču o ljepoti Zenice. Zato ćemo mi ubuduće pokazivati, hvaliti se ljepotom našeg grada i na taj način ćemo svratiti ljude u naš grad. Zeničani su po prirodi vrijedni i susretljivi i to je naša najveća snaga. Ja vjerujem u svoje sugrađane i u blistavu budućnost ovog grada i njenih građana.
Ljudi ovaj hoće da od Zenice pravi svratište... :lol: :lol: :lol:

edit:
.
Lično se najviše ponosim projektom EKO toplane čija je vrijednost preko 5 miliona KM i koji je obezbijedio centralno grijanje za oko 100 domaćinstava, najveću osnovnu školu u BiH, centralnu ambulantu itd.

Čisto da se zna ko je potrošio 50 000 KM po domaćinstvu za centralno grijanje u selu koje je okruženom šumom. :lol:
notsure

#10217 Re: Zeničani

Post by notsure »

1 od 5 stanova prazan!?!
Freamon Lester wrote:Dakle grad etnicki homogen
- svaki Bošnjak i Srbin su i vjernici, 2% Hrvata nisu vjernici (ovo je ofrljativno i izvuceno iz konteksta)
- 25% Hrvata ne govori Hrvatski jezik i 52% Srba ne govori Srpski jezik
- 21od 100 stanovnik ima samo osnovnu skolu
- 3 od 100 nije nikad niti islo u skolu
- 7 od 100 nije uspjelo zavrsiti osnovnu skolu
- realna nezaposlenost 46%
- 38% kompjuterski nepismenih stanovnika
- Oko 4500 više slobodnih muškaraca u odnosu na broj žena, dakle dame biraju.
- Osam od 100 gradjana i seljaka ima zdravstvenu poteskocu.
- 23% domaćinstava se bavi poljoprivrednom aktivnošću
- 3.2% domaćinstava se bavi poljoprivrednom aktivnošću i prodajom

Ostaje jos vidjeti koliko ima Bosanaca i Roma i onda ce to biti kompletno. Nadam se da ce izaci podaci i po popisnim krugovima pa cemo vidjeti koje selo je najnepismenije i koliki je procenat bez zavrsene srednje skole u gradu. Poprilicno sam uvjeren da na svakog u gradu takvih je najmanje 20 na selu. A onda uporedimo statistiku sela sa statistikom izbora i dobijemo ono sto svi znamo, a to je da za SDA uglavnom glasa nepismeni seljak koji nece da se bavi poljoprivredom... :D
ExNihilo

#10218 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Hebo majku, kako je degutantno posmatrati svojatanje uspjeha Tuke od strane ovih uhljupa. Do prije koju godinu vjerovatno bi ga nogom s vrata nabili da je zatražio šta. A sada je to, pazi molim te, kolektivni uspjeh grada/kantona.

Koliko je danas u Zenici i okruženju potencijalnih Amela u sportu, nauci, umjetnosti za koje njih kurac boli, sve dok individualnim projektom ne postanu neko i nešto.
Freamon Lester

#10219 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

notsure wrote:1 od 5 stanova prazan!?!
Da, ali vecina tih stanova je u sklopu privatnih kuca koje imaju 1,2,3 ili vise stanova.
Freamon Lester

#10220 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

ExNihilo wrote:Hebo majku, kako je degutantno posmatrati svojatanje uspjeha Tuke od strane ovih uhljupa. Do prije koju godinu vjerovatno bi ga nogom s vrata nabili da je zatražio šta. A sada je to, pazi molim te, kolektivni uspjeh grada/kantona.

Koliko je danas u Zenici i okruženju potencijalnih Amela u sportu, nauci, umjetnosti za koje njih kurac boli, sve dok individualnim projektom ne postanu neko i nešto.
Nemoj tako. Postali smo univerzitetski i sportski centar. :lol: Budi sretan, budi ponosan. :lol:
ExNihilo

#10221 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

A uskoro i klinički. :lol:
Freamon Lester

#10222 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

ExNihilo wrote:A uskoro i klinički. :lol:
Biciklistički i kao što neko ranije reče - fontanološki...
nacho_

#10223 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

Freamon Lester wrote: - Oko 4500 više slobodnih muškaraca u odnosu na broj žena, dakle dame biraju.
Dodaj udovice i razvedene i muškarci biraju. :izet:
Njanjavi

#10224 Re: Zeničani

Post by Njanjavi »

A biciklisticka je tako kvalitetno urađena rodila je majka, eno kod jalijskog mosta na bulevaru se vec krenula runit i sljaka ispod viri.
Plaho kvalitetno uradjeno nema sta.
U normalnoj zemlji je ja mislim standardizovano da ako se beton ofarba onom bojom da ta smjesa mora bit granulizirana nalik na atletske staze sa nekim hibridom gume il cega vec, bolji grip bude i prijanjanje a ovde sosoni ni obicni asfalt nisu posteno odradili i ofarbali tom bojom satro skuplje da se naplati, to je satro specijalni asfalt :D

Poslato sa Muneverine ashlame
Freamon Lester

#10225 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Njanjavi wrote:A biciklisticka je tako kvalitetno urađena rodila je majka, eno kod jalijskog mosta na bulevaru se vec krenula runit i sljaka ispod viri.
Plaho kvalitetno uradjeno nema sta.
U normalnoj zemlji je ja mislim standardizovano da ako se beton ofarba onom bojom da ta smjesa mora bit granulizirana nalik na atletske staze sa nekim hibridom gume il cega vec, bolji grip bude i prijanjanje a ovde sosoni ni obicni asfalt nisu posteno odradili i ofarbali tom bojom satro skuplje da se naplati, to je satro specijalni asfalt :D

Poslato sa Muneverine ashlame
Budi sretan, budi ponosan. :izet: Lijepo izgleda. Magicno. Privlacno. Budi sretan, budi ponosan. Amela Tuku smo proizveli. :izet: :lol: :D
Post Reply