Za nezaposlene je bila 120 KM, osim ako nisu šta povećali u posljednjih 5-6 mj. I mislim da je kači ova mala naknada, nažalost.BHF_Manijak wrote:Vjerovatno se na ovo pitanje dosad milion puta odgovorilo, ali nemam sad vremena trazit fkt.![]()
Interesuje me u vezi naknade za porodilje. Koliko izosi za majku koja je do 4 mjeseca prije poroda bila u radnom odnosu, tacnije ugovor joj je istekao 4 mjeseca prije poroda. Nakon toga je bila na birou. Je li 180KM ili 360?
I nikad mi nece biti jasno kako ce naknada za majke u radnom odnosu biti veca u odnosu na one nezaposlene.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- JanuaryJones
#10201 Re: Trudnjače i porodilje online
- Cholina_Lokica
#10202 Re: Trudnjače i porodilje online
Ide joj naknada za nezaposlene, 180km.BHF_Manijak wrote:Vjerovatno se na ovo pitanje dosad milion puta odgovorilo, ali nemam sad vremena trazit fkt.![]()
Interesuje me u vezi naknade za porodilje. Koliko izosi za majku koja je do 4 mjeseca prije poroda bila u radnom odnosu, tacnije ugovor joj je istekao 4 mjeseca prije poroda. Nakon toga je bila na birou. Je li 180KM ili 360?
I nikad mi nece biti jasno kako ce naknada za majke u radnom odnosu biti veca u odnosu na one nezaposlene.
pa zaposlenim majkama se placaju veliki doprinosi, pa valjda mogu onda bar nesto od toga da izvuku
-
Natural
#10203 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Evo kako to u praksi izgleda, bar kod mene:Natural wrote:Pitanje vezano za trudničklo/porodiljsko odsustvo:
Pretpostavljam da je ovo pitanje već nekoliko puta postavljano, ali stalno se nešto mijenja, pa ako može neka "svježa" porodiljada me malo uputi oko te papirologije. Termin se bliži za mjesec i 10ak dana ako Bog da pa rekoh da na vrijeme to počnem pripremati. Čitam ovaj zakon o radu Federacije BiH i vidim da piše: "Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena moze da otpočne porodajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja. Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja. Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja."
Hvala Bogu nemam nikakvih tegoba pa ne bih ranije započinjala odustvo ali me zbuni ovo minimalno 28 dana ranije pa u drugoj rečenici bez svoje krivice ne koristi i td.Help please
Porodiljsko odsustvo otvara se NAJRANIJE 28 dana prije termina, ali većini žena savjetujemo da rade čak i nakon tog dana (ako je sve sa trudnoćom u redu, naravno), kako bi duže bile sa bebom prije nego budu morale opet na posao (a trajanje porodiljskog je od firme do firme, u državnim 12 mjeseci, u privatnim 6, pa čak i 3 mjeseca). Tu koristimo ovaj dio zakona gdje kaže "Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja". Baš su mi danas dolazili iz pravne službe jednog uspješnog industrijskog preduzeća da me zamole da njihovim trudnim radnicama obavezno otvaram porodiljsko 28 dana prije termina, a ne kasnije.
Hvala puno! Tako sam nekako i planirala, godišnji do termina, a dan gore-dolje ćemo već nekako riješiti.
- BHF_Manijak
#10204 Re: Trudnjače i porodilje online
Cholina_Lokica wrote: Ide joj naknada za nezaposlene, 180km.
pa zaposlenim majkama se placaju veliki doprinosi, pa valjda mogu onda bar nesto od toga da izvuku
Hvala.JanuaryJones wrote: Za nezaposlene je bila 120 KM, osim ako nisu šta povećali u posljednjih 5-6 mj. I mislim da je kači ova mala naknada, nažalost.
-
Sunculish
#10205 Re: Trudnjače i porodilje online
Da li postoji razlika u kvaliteti između Natal Ortho i Prenatal, osim razlike u cijeni?
- JanuaryJones
#10206 Re: Trudnjače i porodilje online
Poklanjam grudnjak za dojenje, 85E
http://tablet.hm.com/gb/product/00954?article=00954-G
http://tablet.hm.com/gb/product/00954?article=00954-G
- CherryLips
#10207 Re: Trudnjače i porodilje online
Sta podrazumijeva mirovanje nakon amniocenteze,je li vise lezanja i odmaranja uz neke uobičajene dnevne aktivnosti ili bas strogo mirovanje?
- JanuaryJones
#10208 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam lješkarila 3 dana, knjiga, tv, u wc do wc-a, jelo, higijena i to je to. Onda lagane aktivnosti narednih 7 i onda normala.CherryLips wrote:Sta podrazumijeva mirovanje nakon amniocenteze,je li vise lezanja i odmaranja uz neke uobičajene dnevne aktivnosti ili bas strogo mirovanje?
- CherryLips
#10209 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala,pitam jer ne znam ima li potrebe da malog šaljem nanama pa da to probam organizovati..
- JanuaryJones
#10210 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako ima ko oko njega, super, ako nema pokušaj se organizovat da bar dva dana baš odmaraš. Nemoj slučajno da si ga dizala. I donat Mg da umiriš grčeve poslije ac.CherryLips wrote:Hvala,pitam jer ne znam ima li potrebe da malog šaljem nanama pa da to probam organizovati..
- CherryLips
#10211 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala za info,što je bliže ac sve me veća prpa hvata. I pitanje vezano za Rogam,je li se ima kupiti bez žive kod nas i gdje? Ima li ga regularno u apotekama ili trebaš pola grada obići dok nadjes?
- JanuaryJones
#10212 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne znam ti ništa za Rogam jer nisam morala primiti. Nadam se da će ti neko drugi odgovoritiCherryLips wrote:Hvala za info,što je bliže ac sve me veća prpa hvata. I pitanje vezano za Rogam,je li se ima kupiti bez žive kod nas i gdje? Ima li ga regularno u apotekama ili trebaš pola grada obići dok nadjes?
- lolita_xx
#10213 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima li na forumu mama blizanaca? Naime u 17 sedmici sam, i nazalost,ljekari su ustanovili sindrom medjublizanacke transfuzije.
U ponedjeljak imam termin i radit ce mi lasersko "spaljivanje" anastomoza, medjutim zanima me da li je neko prosao taj zahvat? Ljekari su mi rekli da i nakon toga postoji opasnost da ce ovaj manji da ima manje plodne vode, jednom rjecju, da se stvari mogu vratiti na staro?! Ako moze ljekar na strancii da da svoje misljenje bila bih mu zahvalna
U ponedjeljak imam termin i radit ce mi lasersko "spaljivanje" anastomoza, medjutim zanima me da li je neko prosao taj zahvat? Ljekari su mi rekli da i nakon toga postoji opasnost da ce ovaj manji da ima manje plodne vode, jednom rjecju, da se stvari mogu vratiti na staro?! Ako moze ljekar na strancii da da svoje misljenje bila bih mu zahvalna
Last edited by lolita_xx on 25/06/2015 11:56, edited 1 time in total.
- Mis mekinjas
#10214 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako se dobro sjecam, nemoj me drzati za rijec, na nekoj stranici je neka zena hvalila nekog dr u Belgiji, cini mi se da je ta zena ostavila i mail. Mogu progooglati, ne sjecam se ttocno koja je stranica u pitanju. Probaj naci i ti.
Sretno u svakom slucaju.
Sretno u svakom slucaju.
-
Margita81
#10215 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo da prijavim da sam prije dvije sedmice rodila zdravog i divnog djecaka
)
Porod je bio prirodan, kratko je trajalo sveukupno 3h ali drip me slomio zivu pa sam danima bila jako slaba.
Proslo je a mi smo sada dobro to je najvaznije
Porod je bio prirodan, kratko je trajalo sveukupno 3h ali drip me slomio zivu pa sam danima bila jako slaba.
- JanuaryJones
#10216 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitke mamiceMargita81 wrote:Samo da prijavim da sam prije dvije sedmice rodila zdravog i divnog djecaka)
- CherryLips
#10217 Re: Trudnjače i porodilje online
Super,uživajte i čestitam:)Margita81 wrote:Samo da prijavim da sam prije dvije sedmice rodila zdravog i divnog djecaka)
-
julisiz es grant
#10218 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitam!
-
sunita_88
#10219 Re: Trudnjače i porodilje online
Pozdrav mame, i one koje ce to tek da postanu 
Prva mi je trudnoca, pa me zanima sta da pripremim za sebe i bebu prije, a i poslije poroda.
Molim vas da podjelite svoja iskustva. Hvala vam mamasite
Prva mi je trudnoca, pa me zanima sta da pripremim za sebe i bebu prije, a i poslije poroda.
Molim vas da podjelite svoja iskustva. Hvala vam mamasite
- CherryLips
#10220 Re: Trudnjače i porodilje online
Juče radila ac,mirujem,više me dupe i ledja bole od odmaranja. Pomalo zaboli al ništa strašno,držim se.uputa....i čekamo rezultate...
- JanuaryJones
#10221 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo polakoCherryLips wrote:Juče radila ac,mirujem,više me dupe i ledja bole od odmaranja. Pomalo zaboli al ništa strašno,držim se.uputa....i čekamo rezultate...
- CherryLips
#10222 Re: Trudnjače i porodilje online
Nalaz uredan'!!!!!!:-):-) :)Hvala ti Bože!:):)
- JanuaryJones
#10223 Re: Trudnjače i porodilje online
CherryLips wrote:Nalaz uredan'!!!!!!:-):-) :)Hvala ti Bože!:):)
- Mis mekinjas
- CherryLips
#10225 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo me sad brine što me stomak više boli nego prvog dana,muž kaže garant tripujes,ne možeš da za nesto ne brineš....ugl brige ne fali.
I da,deckic nam stiže ako Bog da:)
I da,deckic nam stiže ako Bog da:)