SARAJEVO - CRNA HRONIKA
- DaysleepeR
#10201 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
vezano za česte i žustre rasprave oko odgovornosti motorista za udese u kojima učestvuju, evo nešto zvanično od policije...
http://oslobodjenje.ba/?id=18837
http://oslobodjenje.ba/?id=18837
-
Bodkin
#10202 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ma samo se pravi pametan kao i na svakoj drugoj temi. covjeka mozes ubiti samo motorkom a benzina naravno nema u Sarajevu. i da, sistem treba da stiti nekriminalce sto znaci da on tebi ukrade golfa i ti mu polomis noge.policija kaze sto si krao, da nisi jos bi hodao.on krene da osveti i dobije da pravi autoput na plus 40.jednostavnoJThomas wrote:jah, treb'o bi se isto izražavati na sudu i na forumu.
oni su htjeli da ga živog pred svjedocima isjeku na komade, pa kad je pila otkazala, onda su odustali i nanijeli mu samo lakše povrede. umjesto 213334 drugih načina da ga ubiju ako su to stvarno htjeli. šerlok, nisi kapu stavio pa te nismo prepoznali...
- quasar
#10203 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Jedino KD za koje ih tuze je protivpravno lisavanje slobode.
A @fixer,vidim ti si neki branitelj sistema (kojeg, gdje je?),ljudskih prava (a moja prava i ko ce njih odbraniti?), integriteta i dostojanstva ljudskog (lopovskog) bica (a dostojanstvo i integritet djevojaka, cestitih radnih ljudi?).
Mozes se ti pozivati na povelje. Vjerovati u sistem. Apelovati, pisati peticije. Ja znam da ja necu dozvoliti da zavisim od sistema. Kad ti neki crv nanese stetu, ucini krvni delikt, unisti neki zivot, unisti imovinu koju godinama mukotrpno stvaras, da bi zadovoljio svoje niske strasti, da bi se nadrogirao, napio, jel ti mislis da neki sistem i neki sud moze meni to nadoknaditi i jel mislis da ja treba da krpim rane i pocinjem ispocetka jer "sistem" tako nalaze? Ne nego cu ja uciniti sve da toga ne dodje.
Ako su oni naoruzani, onda je fer da i mi budemo. Ili svi ili niko. Jedna od rijetkih stvari u USA koje mi se dopadaju je ta svetinja privatnog posjeda i pravo na samodobranu. Ovdje kod nas ne smijes ni prebiti provalnika iako on prvi koristi silu. Ne smijes se braniti od napadaca na ulici jer ces biti ucesnik tuce i jednako tretiran kao i napadac.
Ja na tudje necu. Ja nisam problem. JA NE DAM NA SEBE I NA SVOJE. Kome to smeta nek razgovara sa sistemom. Svaka cast svakom muskarcu koji je spreman odlezati onog ko mu je tako u porodicu i imovinu. Ja necu cekati da me sistem zastiti na sveto nikad.
Toliko od mene na ovu temu.
A @fixer,vidim ti si neki branitelj sistema (kojeg, gdje je?),ljudskih prava (a moja prava i ko ce njih odbraniti?), integriteta i dostojanstva ljudskog (lopovskog) bica (a dostojanstvo i integritet djevojaka, cestitih radnih ljudi?).
Mozes se ti pozivati na povelje. Vjerovati u sistem. Apelovati, pisati peticije. Ja znam da ja necu dozvoliti da zavisim od sistema. Kad ti neki crv nanese stetu, ucini krvni delikt, unisti neki zivot, unisti imovinu koju godinama mukotrpno stvaras, da bi zadovoljio svoje niske strasti, da bi se nadrogirao, napio, jel ti mislis da neki sistem i neki sud moze meni to nadoknaditi i jel mislis da ja treba da krpim rane i pocinjem ispocetka jer "sistem" tako nalaze? Ne nego cu ja uciniti sve da toga ne dodje.
Ako su oni naoruzani, onda je fer da i mi budemo. Ili svi ili niko. Jedna od rijetkih stvari u USA koje mi se dopadaju je ta svetinja privatnog posjeda i pravo na samodobranu. Ovdje kod nas ne smijes ni prebiti provalnika iako on prvi koristi silu. Ne smijes se braniti od napadaca na ulici jer ces biti ucesnik tuce i jednako tretiran kao i napadac.
Ja na tudje necu. Ja nisam problem. JA NE DAM NA SEBE I NA SVOJE. Kome to smeta nek razgovara sa sistemom. Svaka cast svakom muskarcu koji je spreman odlezati onog ko mu je tako u porodicu i imovinu. Ja necu cekati da me sistem zastiti na sveto nikad.
-
fixer
#10204 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
A bez da mu polomis noge ti ne bi dobio dovoljnu satisfakciju? Ono - uhapsen, osudjen, zatvoren, a ti mu opet zelis polomiti noge?Bodkin wrote:ma samo se pravi pametan kao i na svakoj drugoj temi. covjeka mozes ubiti samo motorkom a benzina naravno nema u Sarajevu. i da, sistem treba da stiti nekriminalce sto znaci da on tebi ukrade golfa i ti mu polomis noge.policija kaze sto si krao, da nisi jos bi hodao.on krene da osveti i dobije da pravi autoput na plus 40.jednostavnoJThomas wrote:jah, treb'o bi se isto izražavati na sudu i na forumu.
oni su htjeli da ga živog pred svjedocima isjeku na komade, pa kad je pila otkazala, onda su odustali i nanijeli mu samo lakše povrede. umjesto 213334 drugih načina da ga ubiju ako su to stvarno htjeli. šerlok, nisi kapu stavio pa te nismo prepoznali...
-
fixer
#10205 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Malo istrazi institute nuzne odbrane. Kad te nego napadne na ulici naravno da se smijes braniti. Samo je pitanje sta je tebi bila nuzna odbrana. Ti jednostavno silujes istinu. Pricas ono sto zelis, a ne ono sta je istina. Ona cura je ubila napadaca iz kladionice i na slobodi je. I nema sistema, osim serijatskog i ponekih, koji ce ti dopustiti da komadas nekog jer ti je ukrao nesta. To ti je tako, to promijenit neces, pa ti preporucujem da krenes mijenjati sebe, a ne plakati. A ja iskreno zelim da se ne nadjes u nekom problemu u kojem ces morati da primijenis svoje stavove. Ali ako se pak nadjes, postupis po njima, ja cu biti sretan sto ce te sistem tretirati kako zasluzujes. Pa ako je nuzno - svaka cast,a ako nije - hvala q pa neces biti na slobodi.quasar wrote:Jedino KD za koje ih tuze je protivpravno lisavanje slobode.
I osveta je niska strast takodjer.
- amrica
#10206 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
fixer wrote:Dakle, jedan lopov bi trebao da promijeni svoje navike nakon pola sata udaranja u kojem je zadobio samo lakse povrede?amrica wrote:lopova su mlatili pola sata, a ni teze tjelesne povrede nije dobioi to metalnim sipkama
![]()
a pojedinci tvrde da je kriva motorka sto nije glavom zaplatio![]()
pa nisu ni ova dvojica toliko blesaviOj kunem se!
Nema ozbiljnijeg lopova da bar nekoliko puta nije dobio "ozbiljnije" po pi**i, pa ih se "ogroman broj preobratio"
Sta postici onda s ovim? Prebit, a ne ubit, zastrasit, a ne prekoracit granicu? Pa nisu lopovi mutavi da ih ovo prestrasi. Taj zivotni stil nasilja i lopovluka su i izabrali, kvalificirali se i tako zive. A jedan normalan covjek, sa poslom od 8-4, treba da ih prestrasi svojom suravoscu.
ne ulazim u mentalni sklop stvorova, mada im je bila prpa, kad su dogovarali "otkup" ukradene robe sa vlasnikom da ne dodje njegov sin
kazem sljedece: da su ga htjeli ozbiljno povrijediti ubili bi boga u njemu tim sipkama, a ne motorkom, koja je samo predstava da 'heroj" glasnije urla.
ovako, lakse tjelesna ozljede, uz olakotone okolnosti... nadam se da ce proci bez posljedica
-
fixer
#10207 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
A sta su oni dobili time? Cak i da prodju bez ikakvih posljedica, sta su dobili?amrica wrote:
ne ulazim u mentalni sklop stvorova, mada im je bila prpa, kad su dogovarali "otkup" ukradene robe sa vlasnikom da ne dodje njegov sin![]()
kazem sljedece: da su ga htjeli ozbiljno povrijediti ubili bi boga u njemu tim sipkama, a ne motorkom, koja je samo predstava da 'heroj" glasnije urla.
ovako, lakse tjelesna ozljede, uz olakotone okolnosti... nadam se da ce proci bez posljedica
- amrica
#10208 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Dobili su robu mazad, koliko sam skontalafixer wrote:A sta su oni dobili time? Cak i da prodju bez ikakvih posljedica, sta su dobili?amrica wrote:
ne ulazim u mentalni sklop stvorova, mada im je bila prpa, kad su dogovarali "otkup" ukradene robe sa vlasnikom da ne dodje njegov sin![]()
drugo, dobili su psihicko zadovoljenje, ti si meni nanio bol, ja sam tebi vratio
-
fixer
#10209 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Dobili bi robu da su isli na tu primopredaju sa policijom.amrica wrote:
Dobili su robu mazad, koliko sam skontala![]()
drugo, dobili su psihicko zadovoljenje, ti si meni nanio bol, ja sam tebi vratiosa kamatama.
A ovo drugo necu ni da komentiram.
-
Bodkin
#10210 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
da ne citiram post gdje mene pitas. dakle da osjecacu izuzetnu satisfakciju ako ih policija uhapsi i sud osudi da razbijaju kamen na autoputu.necu pomisliti ni prstom da maknem.fixer wrote:Dobili bi robu da su isli na tu primopredaju sa policijom.amrica wrote:
Dobili su robu mazad, koliko sam skontala![]()
drugo, dobili su psihicko zadovoljenje, ti si meni nanio bol, ja sam tebi vratiosa kamatama.
A ovo drugo necu ni da komentiram.Samo govori o tebi.
e sad ako ja ZNAM da se to nece desiti onda bih volio da im se desetostruko vrati bol, dakle da im neko bas motorkom ruku odreze. dobro je rekao @quasar, stvaras godinama mukotrpno da dodje drustveni otpad i unisti to sve a posljedice vece po tebe nego po njega. e pa ne ide
- quasar
#10211 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ono fakat ti vjerujes da ce te sistem zastititi?
i sta ja imam od toga sto ce njemu suditi i zatvarati ga (ako i to bude). Moja je namjera da sprijecim, odvratim, odbranim sebe, svoje, i nasu imovinu koja je cestitim radom sticana. Ja ne mogu dici novi kredit da namirim stetu. Nisam ni ove otplatio. Sta sad? Lik me zavije u crno, zakopa me do penzije. Ni ja ni moja djeca nikad vise mora da ne vidimo i ja treba da budem zadovoljan da je on dobio dvije godine, a ja 10 godina bijede?
Ma patices itekako, a ima fala bogu zemlje i betona....
i sta ja imam od toga sto ce njemu suditi i zatvarati ga (ako i to bude). Moja je namjera da sprijecim, odvratim, odbranim sebe, svoje, i nasu imovinu koja je cestitim radom sticana. Ja ne mogu dici novi kredit da namirim stetu. Nisam ni ove otplatio. Sta sad? Lik me zavije u crno, zakopa me do penzije. Ni ja ni moja djeca nikad vise mora da ne vidimo i ja treba da budem zadovoljan da je on dobio dvije godine, a ja 10 godina bijede?
- amrica
#10212 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ma jah, neka govori o meni
vidjela bih tebe da ti neko oduzme posao, robu i osnovna sredstva... cekao bi ga ih policija uhapsi, a sud pusti prije nego sto udju u zatvor. Spremni da ti sutra opet isto urade.
oki, Ghandi, sretno ti
kako ono ide
, ako te neko osamari, podmetni i drugi obraz
da se taj drugi nasekira 
vidjela bih tebe da ti neko oduzme posao, robu i osnovna sredstva... cekao bi ga ih policija uhapsi, a sud pusti prije nego sto udju u zatvor. Spremni da ti sutra opet isto urade.
oki, Ghandi, sretno ti
kako ono ide
- quasar
#10213 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Jok brate, nego jedino: ko tebe kamenom - ti njega plamenom...
-
fixer
#10214 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa dakle, kljuc je u sistemu. Demokratija je ljudi. Izvolimo, mijenjajmo propise. Ovaj sistem ide na ruku kriminalcima, ali je fazon sto mi nikad nemamo empatije prema nekom drugom kome se zadesi da bude zrtva. Pa po tom istom principu, onog trenutka kad se nama desi da budemo zrtve - niko nece da se aktivno suosjeca sa nama.Bodkin wrote:
da ne citiram post gdje mene pitas. dakle da osjecacu izuzetnu satisfakciju ako ih policija uhapsi i sud osudi da razbijaju kamen na autoputu.necu pomisliti ni prstom da maknem.
e sad ako ja ZNAM da se to nece desiti onda bih volio da im se desetostruko vrati bol, dakle da im neko bas motorkom ruku odreze. dobro je rekao @quasar, stvaras godinama mukotrpno da dodje drustveni otpad i unisti to sve a posljedice vece po tebe nego po njega. e pa ne ide
Pitanje za ove sto su ozlojadjeni sistemom - da li ste izasli na proteste kad se dizao glas zbog nesigurnosti?
-
Bodkin
#10215 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
to je sistem kod nasquasar wrote:ono fakat ti vjerujes da ce te sistem zastititi?
e dok kod nas ne bude takav sistem ja sam zagovornik samoodbrane. ja se ne bih usudio da rezem ruke ali onom ko mene osteti od sveg srca mu zelim da naleti na nekoga ko ce imati benzina u pili
- amrica
#10216 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
fixer wrote:- da li ste izasli na proteste kad se dizao glas zbog nesigurnosti?
ako mislis kad je Denis ubijen, jesam, gotovo svaki put.
-
fixer
#10217 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Ti moli Boga da sistem zazivi, jer ti sama sebe nikad neces moci odbraniti. Pola ovih hrabrih su kompleksasi. Kupi pistolj da bi time kupio muda. Sine, kupi ti sve puske ovog svijeta, kad ti se naklati neko na kosti, ako ti treba pistolj da bi bio hrabar, ni sa njim neces nista postici.amrica wrote:ma jah, neka govori o meni![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
oki, Ghandi, sretno ti![]()
kako ono ide, ako te neko osamari, podmetni i drugi obraz
da se taj drugi nasekira
I pretpostavka je da sutra nece tako lako izaci iz zatvora, jer to tek znaci da postoji sistem u kojem su predvidjene adekvatne kazne. Ali dzaba pricat - daj krvi!
-
fixer
#10218 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa sto to ne budes ti? Kad si vec zagovornik tog nacina sankcionisanja, sta te sprjecava? O ovom svo vrijeme pricam. Nisi kriminalac. Nisi dorastao da se s njim boris njegovim metodama.Bodkin wrote:to je sistem kod nasquasar wrote:ono fakat ti vjerujes da ce te sistem zastititi?
Ma patices itekako, a ima fala bogu zemlje i betona....ali da 7 od 10 njih dobije da tuca kamen na autoputu na +40 vjeruj mi da ti ne bi imao potrebe da se stitis. neminovnost kazne je bolji odgoj od lomljenja nogu vjeruj mi.
e dok kod nas ne bude takav sistem ja sam zagovornik samoodbrane. ja se ne bih usudio da rezem ruke ali onom ko mene osteti od sveg srca mu zelim da naleti na nekoga ko ce imati benzina u pili
-
Bodkin
#10219 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
naravno da je kljuc u sistemu ali u tranzicijskom kapitalizmu nema demokratije. pazi ja se slazem sa tobom ali nema nikakve sanse da sistem proradi u dogledno vrijeme. do tada cinis sve da se zastitis i sprijecis.fixer wrote:Pa dakle, kljuc je u sistemu. Demokratija je ljudi. Izvolimo, mijenjajmo propise. Ovaj sistem ide na ruku kriminalcima, ali je fazon sto mi nikad nemamo empatije prema nekom drugom kome se zadesi da bude zrtva. Pa po tom istom principu, onog trenutka kad se nama desi da budemo zrtve - niko nece da se aktivno suosjeca sa nama.Bodkin wrote:
da ne citiram post gdje mene pitas. dakle da osjecacu izuzetnu satisfakciju ako ih policija uhapsi i sud osudi da razbijaju kamen na autoputu.necu pomisliti ni prstom da maknem.
Pitanje za ove sto su ozlojadjeni sistemom - da li ste izasli na proteste kad se dizao glas zbog nesigurnosti?
i da isao sam ja na sve te proteste i vjerovao sam da ce se nesto promijeniti nakon rijeke ljudi kod Denisovog ubistva ali nista od toga. glasao sam ali opet nista...
-
Bodkin
#10220 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
pa nisam ali npr. upisao borilacke i nakon godinu recimo da se mozes od prosjecnog idiota odbraniti. dalje, ak ood na 10 normalnih ima 4 koji su spremni da ih pregaze autom za kradju ili napad to je 40% sane da ce najebati. meni dostafixer wrote:Pa sto to ne budes ti? Kad si vec zagovornik tog nacina sankcionisanja, sta te sprjecava? O ovom svo vrijeme pricam. Nisi kriminalac. Nisi dorastao da se s njim boris njegovim metodama.Bodkin wrote:to je sistem kod nasquasar wrote:ono fakat ti vjerujes da ce te sistem zastititi?
Ma patices itekako, a ima fala bogu zemlje i betona....ali da 7 od 10 njih dobije da tuca kamen na autoputu na +40 vjeruj mi da ti ne bi imao potrebe da se stitis. neminovnost kazne je bolji odgoj od lomljenja nogu vjeruj mi.
-
fixer
#10221 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Pa mi smo u tranziciji jer nam je u glavi tranzicija. Slovenci krenuli na isti put kad i mi, pa pogledaj kako to kod njih ide. Svijest je ono sto se treba mijenjati. Kod njih jedan nas kreten ubije momka pijanog, pobjegne (nije zatvoren), a oni - posto je taj radio u najpopularnijem klubu, zatvore taj klub BOJKOTOM. A time pokrenu promjene koje su dalekosezne.Bodkin wrote:fixer wrote:
naravno da je kljuc u sistemu ali u tranzicijskom kapitalizmu nema demokratije. pazi ja se slazem sa tobom ali nema nikakve sanse da sistem proradi u dogledno vrijeme. do tada cinis sve da se zastitis i sprijecis.
i da isao sam ja na sve te proteste i vjerovao sam da ce se nesto promijeniti nakon rijeke ljudi kod Denisovog ubistva ali nista od toga. glasao sam ali opet nista...
- quasar
#10222 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Upravo tako ali ovaj gandhi vise voli ove crve nego posten svijet i njemu je visestruki povratnik i covjek koji brani svoje isti.Bodkin wrote:
naravno da je kljuc u sistemu ali u tranzicijskom kapitalizmu nema demokratije. pazi ja se slazem sa tobom ali nema nikakve sanse da sistem proradi u dogledno vrijeme. do tada cinis sve da se zastitis i sprijecis.
Ako jest njemu nije svim ljudima.
A gandhi, ako si primjetio, nisam kupio pistolj, nego sam predao za DOZVOLU za pistolj, sto ce reci da hocu legalno i zakonito oruzje, da se legalno i zakonito stitm kad me tovj sistem ne moze stititi.
I pazi jedno: ne zanimaju me reakcije sistema. Nemam ja nista od sankcija prema pociniocu. JA sam tu uvijek donji. JA hocu da sprijecim. Uporno govoris da sam kriminalac, a ja se pitam jesi li toliko glup ili se samo pravis jer mislis da je to dobra taktika? Rijec je o samozastiti. Pazi, svjestan sam posljedica cinjenja. Ali sam jos svjesniji posljedica necinjenja. Vise volim robiju nego dusevnu bol koja ce biti beskonacna. Dakle otprilike kao i 92. vrijeme je da se opet odluci. Hoces li cekati "amerikance" ili ces se sam braniti?
- amrica
#10223 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
ja imam manje od 50 kila, od oruzja se grozim, pucala u gimnaziji na Pasinom brdu prije milion godina... Tako da nema sanse da se ja sama odbranim. Ja zavisim od policije, znaci donja sam
I zato zavidim svakome ko moze sam sebe odbraniti i uraditi ovako nesto. Steta sto ovoga nema cesce.
Tuzilastvo 0 bodova, ljudska prava kriminalaca se pikaju, ljudska prva azrtve 0 bodova...
I zato zavidim svakome ko moze sam sebe odbraniti i uraditi ovako nesto. Steta sto ovoga nema cesce.
Tuzilastvo 0 bodova, ljudska prava kriminalaca se pikaju, ljudska prva azrtve 0 bodova...
-
fixer
#10224 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Izvini, ali smijesan si mi skroz.Bodkin wrote:
pa nisam ali npr. upisao borilacke i nakon godinu recimo da se mozes od prosjecnog idiota odbraniti. dalje, ak ood na 10 normalnih ima 4 koji su spremni da ih pregaze autom za kradju ili napad to je 40% sane da ce najebati. meni dosta
-
fixer
#10225 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA
Haj nek je sa srecom. Samo ti... Neka buducnost kaze svoje.quasar wrote:
Upravo tako ali ovaj gandhi vise voli ove crve nego posten svijet i njemu je visestruki povratnik i covjek koji brani svoje isti.
Ako jest njemu nije svim ljudima.
A gandhi, ako si primjetio, nisam kupio pistolj, nego sam predao za DOZVOLU za pistolj, sto ce reci da hocu legalno i zakonito oruzje, da se legalno i zakonito stitm kad me tovj sistem ne moze stititi.
I pazi jedno: ne zanimaju me reakcije sistema. Nemam ja nista od sankcija prema pociniocu. JA sam tu uvijek donji. JA hocu da sprijecim. Uporno govoris da sam kriminalac, a ja se pitam jesi li toliko glup ili se samo pravis jer mislis da je to dobra taktika? Rijec je o samozastiti. Pazi, svjestan sam posljedica cinjenja. Ali sam jos svjesniji posljedica necinjenja. Vise volim robiju nego dusevnu bol koja ce biti beskonacna. Dakle otprilike kao i 92. vrijeme je da se opet odluci. Hoces li cekati "amerikance" ili ces se sam braniti?