Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

wewa

#10201 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

hadzinicasa wrote:ovdje je dobar clanak sa odredjenim idejama vrijednim promisljanja, na temu neoliberalizma. Postavljala sam ga na Trump temu, al' ev' jos jednom.

https://www.theguardian.com/news/2017/a ... -the-world

i prevod:
http://www.6yka.com/novost/128525/neoli ... utala-svet
Last summer, researchers at the International Monetary Fund settled a long and bitter debate over “neoliberalism”: they admitted it exists. Three senior economists at the IMF, an organisation not known for its incaution, published a paper questioning the benefits of neoliberalism. In so doing, they helped put to rest the idea that the word is nothing more than a political slur, or a term without any analytic power. The paper gently called out a “neoliberal agenda” for pushing deregulation on economies around the world, for forcing open national markets to trade and capital, and for demanding that governments shrink themselves via austerity or privatisation. The authors cited statistical evidence for the spread of neoliberal policies since 1980, and their correlation with anaemic growth, boom-and-bust cycles and inequality.
hvala!
promasila sam link na temi o Trumpu, ali sad procitah. odlican clanak, odlican!
Gojeni H

#10202 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Neoliberalizam, kao termin, uopće ne postoji u ekonomskoj teoriji. Njime barataju samo pjani ljevičari, teoretičari zavjera i laici koji znanje o ekonomiji crpe sa advance.hr i knjiga Naomi Klein.
Dobro je ti, cooler-ekonomista. :D

Klein nije ekonomista, ali zna dobro prikupiti informacije. I onda ubija tim informacijama, hladnokrvno.

Sto se Adam Smita, Friedman- i ostalih tice, da li je Stiglic dovoljno eminentna licnost? On ne dira nesto cikasku skolu, ali je nemilosrdan prema liberalnoj ili libertarijanskoj skoli, kakogod je volis zvati.

U principu, svodi se na prave ideologe tzv. slobodnog trzista, i njihove moderne podguzne muhe-munafike, koji su vjerujuci u "slobodno trziste" socijalisticki primili svu pomoc koja se mogla dobiti od drzave.
ExNihilo

#10203 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:Neoliberalizam, kao termin, uopće ne postoji u ekonomskoj teoriji. Njime barataju samo pjani ljevičari, teoretičari zavjera i laici koji znanje o ekonomiji crpe sa advance.hr i knjiga Naomi Klein.
Dobro je ti, cooler-ekonomista. :D

Klein nije ekonomista, ali zna dobro prikupiti informacije. I onda ubija tim informacijama, hladnokrvno.

Sto se Adam Smita, Friedman- i ostalih tice, da li je Stiglic dovoljno eminentna licnost? On ne dira nesto cikasku skolu, ali je nemilosrdan prema liberalnoj ili libertarijanskoj skoli, kakogod je volis zvati.

U principu, svodi se na prave ideologe tzv. slobodnog trzista, i njihove moderne podguzne muhe-munafike, koji su vjerujuci u "slobodno trziste" socijalisticki primili svu pomoc koja se mogla dobiti od drzave.
Što cooler-ekonomista? :)

Uopće je nebitno šta kaže ovaj ili onaj referent u IMFu. Zna se šta čini strukturiranu ekonomsku teoriju, a neoliberalizam to svakako nije. Neoliberalizam je wild card koji ljevičari izvlače i tumače po potrebi, dežurna babroga, nekada forsirani antipod komunističke ideologije, a danas (u predvečerje Finansijske krize) posljednje u dugom nizu glupavih proročanstava o samrti kapitalizma i sunovrata Zapadne civilizacije.

Pod neoliberalizmom se trpalo i trpa sve: od austeritya do nekonvencionalne i ekspanzivne američke monetarne politike, od Smithove klasične ekonomije, preko merkantilista pa sve do Friedmanovog monetarizma. Neoliberalizam je ekonomski frankeštajn i kameleon koji sve trpi. Neoliberalizam je zapravo svaka ideja, svaki model, svaka teorija, svaka misao koja se ikada pojavila, a skeptično je promatrala ulogu države u ekonomiji. Mislim da ne trebam pojašnjavati korijen takve filozofije, a samim tim i korijen neoliberalizma.

Da stvar bude gora, na termin su se zadnjih desetak godina nakačili raznorazni Zeitgeisti koji su svemu dali patinu šizofrenije. Cijela fama oko neoliberalizma, čini mi se, danas prosto reflektira jedno nepovjerenje prema svijetu koji više nije (na površini) ekonomski bipolaran. Tako je treba i posmatrati i tumačiti, više kao kulturološki fenomen, a nikako kao ekonomski model koji elite forsiraju iz kojekakvih ideoloških i dogmatskih razloga.

Na kraju krajeva, zar stvarno mislite da ozbiljni ekonomisti današnjice odluke o politikama donose na bazi ideologije i ubjeđenja?
hadzinicasa

#10204 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

malo mi je cudno od tebe da tako pausalno "dismiss-as" nesto smo jer se na prvi pogled ne slaze s tvojim ubjedjenjima.
bila sam misljenja da bi ipak procitao calank, ne jer ja zagovaram neoliberalizam, smatram da postoji ili ne, o cemu se nisam ni ocitovala, vec jer se radi o temi o kojoj, kako vidim imas intenzivan stav. pa eto cak i ako "neki Referent iz IMF-a" pise o tome.

ovo sto si napisao ipak dobrim dijelom stoji, o nekim stvarima je ovdje i raspravljano, kao i o potrebi da se sve kvantifikuje pa i ono sto eventualno na prvi pogled ne izgleda moguce.
ExNihilo

#10205 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

hadzinicasa wrote:malo mi je cudno od tebe da tako pausalno "dismiss-as" nesto smo jer se na prvi pogled ne slaze s tvojim ubjedjenjima.
bila sam misljenja da bi ipak procitao calank, ne jer ja zagovaram neoliberalizam, smatram da postoji ili ne, o cemu se nisam ni ocitovala, vec jer se radi o temi o kojoj, kako vidim imas intenzivan stav. pa eto cak i ako "neki Referent iz IMF-a" pise o tome.

ovo sto si napisao ipak dobrim dijelom stoji, o nekim stvarima je ovdje i raspravljano, kao i o potrebi da se sve kvantifikuje pa i ono sto eventualno na prvi pogled ne izgleda moguce.
Ma nije ovdje stvar o mojim ubjeđenjima. To da neoliberalizam nije definiran u ekonomskoj teoriji i da ne predstavlja konzistentan set ekonomskih ideja je stvar činjenica. Ja sam samo reagovao na (općenitu) tendenciju da se to predstavlja drugačije, bez namjere da ulazim u individualne stavove učesnika na ovoj temi.

Članak sam pročitao neposredno po objavljivanju istog, a s obzirom da sa propriličnim zanimanjem pratim slične teme, ne bih se složio da je moj stav tek paušalan. Ostavljam mogućnost da nije tako i da će me neko demantovati.

Nego, ovo "referent u IMFu" zaista nije bilo usmjereno protiv tebe lično, koju veoma cijenim kao forumašicu. :thumbup:
Boateng

#10206 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Boateng »

wewa wrote: e vidis, nikako da se dokopam bilo cega od Naomi Klein. pa ako neka dobra dusa ima link ili e-knjigu, moj inbox je sirom otvoren :namigusa:
http://www.skripta.info/wp-content/uplo ... %A0oka.pdf
hadzinicasa

#10207 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:malo mi je cudno od tebe da tako pausalno "dismiss-as" nesto smo jer se na prvi pogled ne slaze s tvojim ubjedjenjima.

Ma nije ovdje stvar o mojim ubjeđenjima. To da neoliberalizam nije definiran u ekonomskoj teoriji i da ne predstavlja konzistentan set ekonomskih ideja je stvar činjenica. Ja sam samo reagovao na (općenitu) tendenciju da se to predstavlja drugačije, bez namjere da ulazim u individualne stavove učesnika na ovoj temi.

Članak sam pročitao neposredno po objavljivanju istog, a s obzirom da sa propriličnim zanimanjem pratim slične teme, ne bih se složio da je moj stav tek paušalan. Ostavljam mogućnost da nije tako i da će me neko demantovati.

Nego, ovo "referent u IMFu" zaista nije bilo usmjereno protiv tebe lično, koju veoma cijenim kao forumašicu. :thumbup:
pa slazemo se, upravo zbog nedostatka definicije, upitnom postojanju, podlozan je proizvoljnom tumacenju i koristenju prema trenutnoj potrebi ili svrsi, a da ne govorimo o objasnjavanju njime ekonomskih zakonitosti ili pojava, u nedostatku argumenata. ali eto i kao takav, usvojen je u diskusijama te je predmet istih, cime se negira njegovo nepostojanje (paradoksalno). ali o tome bi se dalo jos diskutovati.

Izvinjavam se na netacnoj pretpostavci da nisi procitao clanak, ucinilo mi se da bez citanja komentiras, stoga sam tvoju ocjenu nazvala pausalnom. Iz toga slijedi i ovo:

Respekt je uzajaman, u najmanju ruku - otud i moj komentar, ne jer sam u "nekom referentu iz IMF-a" procitala sebe, vec djelic arogancije i govora s visoka cemu u mojoj slici tebe, kao forumasa nema mjesta, pa se naglas zacudih.

bice da sam ja ovoga puta bila pausalna, ne zamjeri. :)
Gojeni H

#10208 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Što cooler-ekonomista? :)

Uopće je nebitno šta kaže ovaj ili onaj referent u IMFu. Zna se šta čini strukturiranu ekonomsku teoriju, a neoliberalizam to svakako nije. Neoliberalizam je wild card koji ljevičari izvlače i tumače po potrebi, dežurna babroga, nekada forsirani antipod komunističke ideologije, a danas (u predvečerje Finansijske krize) posljednje u dugom nizu glupavih proročanstava o samrti kapitalizma i sunovrata Zapadne civilizacije.

Pod neoliberalizmom se trpalo i trpa sve: od austeritya do nekonvencionalne i ekspanzivne američke monetarne politike, od Smithove klasične ekonomije, preko merkantilista pa sve do Friedmanovog monetarizma. Neoliberalizam je ekonomski frankeštajn i kameleon koji sve trpi. Neoliberalizam je zapravo svaka ideja, svaki model, svaka teorija, svaka misao koja se ikada pojavila, a skeptično je promatrala ulogu države u ekonomiji. Mislim da ne trebam pojašnjavati korijen takve filozofije, a samim tim i korijen neoliberalizma.

Da stvar bude gora, na termin su se zadnjih desetak godina nakačili raznorazni Zeitgeisti koji su svemu dali patinu šizofrenije. Cijela fama oko neoliberalizma, čini mi se, danas prosto reflektira jedno nepovjerenje prema svijetu koji više nije (na površini) ekonomski bipolaran. Tako je treba i posmatrati i tumačiti, više kao kulturološki fenomen, a nikako kao ekonomski model koji elite forsiraju iz kojekakvih ideoloških i dogmatskih razloga.

Na kraju krajeva, zar stvarno mislite da ozbiljni ekonomisti današnjice odluke o politikama donose na bazi ideologije i ubjeđenja?
Lako ti je mene razbucati po pitanju ekonomske teorije, kad si jak k'o Bas-celik u tome. Koliko sam skonto, to ti je hljeb?

Slazem se da se sve trpa u neoliberalizam, ali jesi li procitao sta od Naomi Klein ili od Stiglitz-a? Ozbiljno.
Klein jeste "ljevlja" za moj ukus i to sam odmah rekao, ali isto tako smatram par njenih knjiga revolucionarnim. Biznis vs politika vs ekologija joj je ubitacna, a veoma potkrijepljena korisnim informacijama.

Stiglitz je skroz drugi tip. Americki patriota koji ne vidi nista patriotsko kod drustvenih konzervativaca a lafo ekonomskih liberala.
Covjek koji i moralise, po meni s razlogom.

I jedan i drugi autor ustvari govore o drustvu i medjuljudskim odnosima. Klajn i Stiglic su skroz drugaciji autori a i njihova ekspertiza je sasvim drugacija. Zajednicko im je ukazivanje na drustvene posljedice nejednakosti. Sasvim razlicito od Piketija, koji takodje govori o nejednakostima, ali je on klasicni ekonomista i barata brojevima, grafovima, i sl.
wewa

#10209 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

Boateng wrote:
wewa wrote: e vidis, nikako da se dokopam bilo cega od Naomi Klein. pa ako neka dobra dusa ima link ili e-knjigu, moj inbox je sirom otvoren :namigusa:
http://www.skripta.info/wp-content/uplo ... %A0oka.pdf
hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :kiss:
Beavis

#10210 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beavis »

Bekim Sejranovic -Sandale
Pocetak obecava pa cemo vidjeti dalje :D
King_Kenny

#10211 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

Đikićev "Beara" je odlično napisana knjiga nastala na osnovu brojnih presuda, opisuje organizaciju genocida u Srebrenici; zlo i njegovi šegrti iz Podrinja. Autor pokazuje koliko je sve direktno upletenih u smaknuće zarobljenika i kolika je užasna većina koji su i tada, kao i danas, šutjeli.
Beaverknight

#10212 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beaverknight »

Kalajev režim u Bosni i Hercegovini (1882-1903) - Tomislav Kraljačić
Bloo
Globalna šefica

#10213 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bloo »

The Dialogue in Hell Between Machiavelli and Montesquieu
Moris Žoli

15 godina poslije i dalje pola ne kontam, što je napredak
Beaverknight

#10214 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beaverknight »

Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH - Federacija
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10215 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image
ExNihilo

#10216 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
Lako ti je mene razbucati po pitanju ekonomske teorije, kad si jak k'o Bas-celik u tome. Koliko sam skonto, to ti je hljeb?

Slazem se da se sve trpa u neoliberalizam, ali jesi li procitao sta od Naomi Klein ili od Stiglitz-a? Ozbiljno.
Klein jeste "ljevlja" za moj ukus i to sam odmah rekao, ali isto tako smatram par njenih knjiga revolucionarnim. Biznis vs politika vs ekologija joj je ubitacna, a veoma potkrijepljena korisnim informacijama.

Stiglitz je skroz drugi tip. Americki patriota koji ne vidi nista patriotsko kod drustvenih konzervativaca a lafo ekonomskih liberala.
Covjek koji i moralise, po meni s razlogom.

I jedan i drugi autor ustvari govore o drustvu i medjuljudskim odnosima. Klajn i Stiglic su skroz drugaciji autori a i njihova ekspertiza je sasvim drugacija. Zajednicko im je ukazivanje na drustvene posljedice nejednakosti. Sasvim razlicito od Piketija, koji takodje govori o nejednakostima, ali je on klasicni ekonomista i barata brojevima, grafovima, i sl.
Koliko sam upratio, dosta čitaš o ekonomskim temama, tako da te ne bih nazvao neupućenim.

Čitao sam i Klein i Stiglitza, više Stiglitza nego Klein. Kod Naomi sve pršti od vrijednosnih sudova zbog čega imam ozbiljan problem s njenim stilom. Ona neće nekoga tek nazvati "neoliberalnim ideologom", što je već pretjeran termin, već će istaknuti da se radi o "radiklanom neoliberalnom ideologu". Drugim riječima, ostavlja dojam agende i ideološkog obračunavanja daleko više nego što to često ostavljaju oni koje optužuje.

Stiglitz je autoritet s velikim a, i ko sam ja da kažem bilo šta o njemu? Kod njega neoliberalizam je nedvosmisleno izjednačen sa merkantilistima/laissez-faire pa je njegova kritika neoliberalizma ustvari kritika laissez-faire.
Beaverknight

#10217 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beaverknight »

Pokret Za Autonomiju BiH u Uslovima Sporazuma Cvetković-Maček - Dana Begić
Damir0406

#10218 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Zlatko Arslanagić - "Možda će sutra biti sunčan dan" 8) 8) 8)
SmokingMan

#10219 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Da li je moguće preko nekih sarajevskih knjižara moguće naručiti literaturu na nekom od stranih jezika?
tap3ah75

#10220 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tap3ah75 »

Može li preporuka koju knjigu uzeti za čitati od Stephena Kinga?
Nikad ništa njegovo nisam pročitao a koji god film ili seriju pogledam (rađenu po njehovim romanima) kažu nije to to .... knjiga je stoput bolja. :D
hadzinicasa

#10221 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

tap3ah75 wrote:Može li preporuka koju knjigu uzeti za čitati od Stephena Kinga?
Nikad ništa njegovo nisam pročitao a koji god film ili seriju pogledam (rađenu po njehovim romanima) kažu nije to to .... knjiga je stoput bolja. :D
eto si sam sebi odgovorio na pitanje.
hipija

#10222 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hipija »

Iskupljenje u Shawshanku
hipija

#10223 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hipija »

Otkacena ekonomija-Stiven Dabner-Stiven Levit
BJB

#10224 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

Imas sve na netu, a prave paperbooks u Buybooku :D
Damir0406

#10225 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Image
Post Reply