Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#10201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
Bluemore wrote:Je l Vam sta govori red velicina
3 miliona/ 300 miliona :-)

Ili ovo u USA Zivi 325 miliona ljudi vise nego kod nas
Racuna se stopa na 100 000 tako da to nema veze
:lol: :lol:
Naravno da ima veze, to 100 000 je samo prezentacijski sloj.
stakasa

#10202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote:
stakasa wrote: Ili izvrces teze ili si jednostavno glup!? Ne znam kako da ti drugacije kazem, svjestan da post moze izazvati reakciju moderatora. Ima upraznjeno radno mjesto i ljudi se prijavljuju, niko nikoga ne tjera, kovac svoje srece i tako dalje i tako blize. E sada, sto se svima nisu poklopile karte da mogu deceniju primat socijalnu pomoc u Norveskoj nakon sto su se udali za papire, to je vec nesto sasvim drugo...
I na kraju, izmedu nas dvojice, sto ti ne napravi nesto od zivota u Bosni nego si srecu potrazio u Holandiji a majku dole ostavio ko biciklo?
Mislim, spusti se na zemlju, najlakse je moralisati
Nije mi jasno zašto odmah vrijeđaš. Ja samo iznosim svoje mišljenje, i ne mora se svako slagati sa mnom. Činjenica je da se ipak neki koji su živjeli ili žive vani sa mnom slažu, a oni su ipak relevantniji od ljudi koji nisu nikad živjeli vani.

Ako su se školovali, i ne mogu naći posao s tom školom, znači da su negdje zajebali. Ima i prekvalifikacija.

Eno jedan primjer, moj bivši kolega Almir Mukača je bio SDA-ovac na fakultetu, bio vrlo aktivan u studentskim organizacijama, i lizao se sa svima. Kasnije mu dokurčilo da to radi i odjednom je postao nepodoban.

Danas je uspješan privatnik, ali radi mnogo. I uspijeva fino živjeti.

Evo link...

http://www.6yka.com/novosti/almir-mukac ... cijelu-bih

Dakle, završio je FPN, skontao da se zajebao i počeo raditi nešto drugo.

Ja sam magistrirao u Holandiji, ali mi je struka marketing i komunikacije, a radim nešto deseto, što nije baš mnogo povezano s tim. To je život, ideš dalje, a ne kukaš kako "nemaš posao u struci".

Što se tiče mene, ja sam imao posao u Bosni, i to prilično dobro plaćen, i ja sam radio, ali sam otišao iz drugih razloga. I stalno se vraćam, te i dalje radim između ostalog i u Bosni. To sam objasnio jedno dvjesto puta.
Nigdje se ti ne vracas. U Holandiji radis i placas porez znaci tu i zivis a Bosnu povremeno obides kao i svi mi. Tvoj problem je sto ne mozes da se pomiris da si dijasporac kao i svi drugi. A jesi, realno. I malo ko te vidi drugacije.
A o vrijedanju necemo. Gro tvog forumskog opusa je vrijedanje. Od zdravog razuma pa nadalje
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#10203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Jbt dan, poznanik mi prodao kuću u centru grada, ispod svake cijene, platio diplomu, položio kurs, odradio pripravnički, živi ko podstanar i šteka svaku marku... Mogu mislit kad ga odbiju sad hladno :-)
512MB

#10204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:
512MB wrote:Opet nesht za informaticare: u Austriji fali 10k visokokvalificiranih radnika u IT (google translate it)

https://mobil.derstandard.at/2000097328 ... achkraefte
Morel sa prekvalifikacijom
Moze i bez formalne kvalifikacije..
Radio Sarajevo

#10205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

stakasa wrote: Nigdje se ti ne vracas. U Holandiji radis i placas porez znaci tu i zivis a Bosnu povremeno obides kao i svi mi. Tvoj problem je sto ne mozes da se pomiris da si dijasporac kao i svi drugi. A jesi, realno. I malo ko te vidi drugacije.
A o vrijedanju necemo. Gro tvog forumskog opusa je vrijedanje. Od zdravog razuma pa nadalje
Eto ti mi reci gdje ja i kako živim, ti sigurno znaš bolje. Ako te nerviram, lijepo imaš opciju da me ignorišeš i svi sretni.

Nemam ja problem biti dijasporac, ali za razliku od tebe, mene fakat boli kurac šta ko o meni misli.
mirsek

#10206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

komsinica_s_drugog wrote:
To mi se ne gadi, mogu jesti kraj osobe koja povraca :lol:
Samo podrigivanje :run:
Jel tacno da u Njemackoj kad podrignes ili prnes poslije rucka znaci da te domacin dobro ugostio i najeo ?
Citao sam isto i za Kinu.
konjislav

#10207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote:
stakasa wrote:Kakvo nasladivanje sa ovim - peraci guzica!!! Ljudi rade, bore se, mnogima je to ulaznica u neko novo drustvo a dalje ce se dokvalifikovat, borit, mjenjat... A ako i ostanu, rade posten posao
Tako samo pišu ljudi koji žele da se osjećaju bolje zbog sebe, zato što oni nisu otišli u Njemačku. Ili su ovi drugi, koji jednostavno žele da ponižavaju nekoga ko se brine o starijim osobama, jer oni to ne rade.
To je njihov kompleks niže vrijednosti. Drago im je što nisu u tom poslu i zbog toga imaju veću vrijednost i mišljenje o sebi (A to je upravo zbog ovog kompleksa).
Normalnoj osobi je to sasvim normalan i pristojan posao, čak se i dobro plaća.
Kao što UglavnomJa reče, ljudi su se školovali za nešto sasvim drugo, prosuli godine i godine života, i sad bi neko da ih zaposli u Njemačkoj na poslovima koje Švabe ne žele raditi. To vrijeđa inteligenciju i jednostavno nije normalno. Ko to prihvati, svaka mu čast, ali meni ti ljudi nisu jasni.
Pa šta treba? Da čeka još hiljadu godina ne bi li se nešto promijenilo? Ljudima je došlo iz guzice u glavu, hvala Bogu. Skontali da je bolje čak i to, ići za medicinara, što na mala (kupujući diplomu) ili velika vrata i onda otići raditi u Njemačkoj i tamo polahko ići na gore, sa jezikom, upoznavanjem sistema, prilikom da se pokažeš i tražiš dodatno školovanje, itd.
Skontali ljudi da je bolje malo se napatiti, ali onda doći u sistem koji ti pruža mogućnosti, nego nešto čekati ili pokušavati u Bosni.
mirsek

#10208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

konjislav wrote: Upravo to pise Konjislav, jer sam i ja u životu radio svakakve poslove i još bitnije nemam taj kompleks. Ne moram ga nekome spustiti da bih se ja osjećao vrijednijim.
Bravo :thumbup:
tuzlak1212

#10209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tuzlak1212 »

gidra wrote:
DzordzHodzic wrote: Jaraniko na tebe i tvoju logiku sam ciljo. Zaboli me karina sto se u americi ili bilo dje vani tamame il pisaju po parkovima i ulicama.
Nikakvo to opravdanje nije. Ubistava i kradja treba da je nula. To sto se vani tamame, siluju i kradu apsolutno nikako ne znaci da to treba i kod nas da se desava, u bilo kojoj mjeri.
To tvoje su samo jeftini izgovori i realtiviziranje.
Pročitaj ponovo njegov komentar pa moj. I nigdje nisam naveo da je ovo izgovor neki niti opravdavam takvo ponasanje.
Slažem se sa tobom i mene boli k. šta se na zapadu dešava jer ne planiram ići odavde i volio bih da je ovo što ti spominješ 0, ali to je nemoguće.
Ja sam u svome komentaru pisao o nasoj drzavi a ne o zapadu jebo vas zapad.
512MB

#10210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

mirsek wrote:
Jel tacno da u Njemackoj kad podrignes ili prnes poslije rucka znaci da te domacin dobro ugostio i najeo ?
Ne, na zapadu to znaci da ti gost ima trenutnih zdravstvenih problema i da nije problem ako se to desi.
512MB

#10211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Radio Sarajevo wrote:
stakasa wrote: Nigdje se ti ne vracas. U Holandiji radis i placas porez znaci tu i zivis a Bosnu povremeno obides kao i svi mi. Tvoj problem je sto ne mozes da se pomiris da si dijasporac kao i svi drugi. A jesi, realno. I malo ko te vidi drugacije.
Eto ti mi reci gdje ja i kako živim, ti sigurno znaš bolje. Ako te nerviram, lijepo imaš opciju da me ignorišeš i svi sretni.

Nemam ja problem biti dijasporac, ali za razliku od tebe, mene fakat boli kurac šta ko o meni misli.
Zar nisi pisao da si se udao u holandiju kao i fransoa?
stakasa

#10212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote:

Jok, eto se ne zna gdje zivis tj uspio si se klonirat i biti na dva mjesta u isto vrijeme. Dijaspora si bolan, djaba ti se je otimat i koprcat
komsinica_s_drugog

#10213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

mirsek wrote:
Njima to nije sramota kao nama.Desi se.Niko ne reaguje.Nije se ni desilo :mrgreen:
insomnia78

#10214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

512MB wrote:
insomnia78 wrote:
512MB wrote:Opet nesht za informaticare: u Austriji fali 10k visokokvalificiranih radnika u IT (google translate it)

https://mobil.derstandard.at/2000097328 ... achkraefte
Morel sa prekvalifikacijom
Moze i bez formalne kvalifikacije..
Eto Mirsek. Doduse sam siguran da se mora nesto i znati a ne samo vikati da znas
insomnia78

#10215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

DzordzHodzic wrote:
insomnia78 wrote: Ne. Pogani memtalitet je kad ides onom kako se to samo u Bosni desava
Desava se svuda, normalno, a jel to sad treba da bude opravdanje sto se i u tvojoj avliji desava?
Nemojte ba jeftinih izgovora i opravdanja.
Koje reko da je opravdanje? Frajer pocinje sa ovo se samo u Bosni desava
mirsek

#10216 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

512MB wrote: Ne, na zapadu to znaci da ti gost ima trenutnih zdravstvenih problema i da nije problem ako se to desi.
A vidi ovo...
https://kymberleefernandes.wordpress.co ... the-world/

https://www.omaha.com/livewellnebraska/ ... 1f7f8.html

https://www.readersdigest.ca/travel/wor ... countries/
mirsek

#10217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

insomnia78 wrote: Eto Mirsek. Doduse sam siguran da se mora nesto i znati a ne samo vikati da znas
To je tezi put, moras imati dosta iskustva i plus, ipak te drugacije gledaju sto se tice plate i napredovanja ako nemas formalno znanje.
Imam ja drugu kalkulaciju sto se toga tice.
512MB

#10218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:
DzordzHodzic wrote:
insomnia78 wrote: Ne. Pogani memtalitet je kad ides onom kako se to samo u Bosni desava
Desava se svuda, normalno, a jel to sad treba da bude opravdanje sto se i u tvojoj avliji desava?
Nemojte ba jeftinih izgovora i opravdanja.
Koje reko da je opravdanje? Frajer pocinje sa ovo se samo u Bosni desava
Samo, da u Austriji zablokiras saobracaj i na semaforu u sred bjela dana krenes pisat, izgubio bi vozacku na pola godine i platio 1000€ kaznu, pored eventualnih drugih postupaka protiv tebe... u Italiji je kazna za uriniranje u javnosti i do 10 000€, pa ko voli nek izvoli..
madner

#10219 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Daj ba, nema dje se ne pisa nocu. Oni u Parizu su pametni, napravili one pisoare vani.
insomnia78

#10220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Veci je problem sto je ovaj garant pjan
madner

#10221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Pa da nije popio, ne bi ni morao odmah tada. :D
stakasa

#10222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

madner wrote:Daj ba, nema dje se ne pisa nocu. Oni u Parizu su pametni, napravili one pisoare vani.
Pazi, ovo je magistrala, gore ispod Huma, ne podes li na zuto desetero ce ih trubnut iza tebe i ona hladno izade i popisa se. Mislim, respect :D , ne moze ni to svak
madner

#10223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

stakasa wrote:
madner wrote:Daj ba, nema dje se ne pisa nocu. Oni u Parizu su pametni, napravili one pisoare vani.
Pazi, ovo je magistrala, gore ispod Huma, ne podes li na zuto desetero ce ih trubnut iza tebe i ona hladno izade i popisa se. Mislim, respect :D , ne moze ni to svak
Dakle situacija dramaticna, popila se gajba a zaboravilo otici u wc. Jos se prehladio, sjedili dugo i sad je bilo biti ili ne biti. :D
stakasa

#10224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

madner wrote:
stakasa wrote:
Dakle situacija dramaticna, popila se gajba a zaboravilo otici u wc. Jos se prehladio, sjedili dugo i sad je bilo biti ili ne biti. :D
Nadam se da ima mrvu dostojanstva te da ce naci i razracunati se sa ovim zbirom sto je uslikao
512MB

#10225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ti madneru fakat ko da ne znas citat, u po bjela dana na sred ceste na semaforu (!) a ti dolazis sa "nema ba dje se nocu ne pisa" :-)

Kazna za uriniranje u javnosti je u Austriji 1000€, u Rimu naprimjer 10k€, to mozes valjda u sam provjerit.. to je tako kad te murija ufati, neko prijavi il kamera snimi.. sad sta ko radi nocu iza trafike je druga stvar...
Post Reply