U tome i lezi supstina problema, sve dok je drzava najbolji poslodavac u ovoj zemlji nikada nece biti bolje, na oglas za posao u realnom sektoruse javi 10 ljudi a na drzavni 200-300 ljudi..dosta revolucionara nije ni svjesno da realni sektor postoji... valjda se i dalje vuce komunizam ili sta vec - otuda i moj problem sa zahtjevima... 99% njih je usmjereno na javni sektor, od aldina do plenuma u svim gravoima... a mi kao i da ne postojimo - mada ja evo danas radim
2010 mom prijatelju su prisli ljudi iz sdp-a... covjek maher u svojoj struci, super placen, skoro kao nasi mili parlamentarci - ali isto kao i ja nikad nije radio za drzavu niti je ikad bio politicki aktivan, ne zanima ga... kad ih je pitao otkud to da dolaze njemu koji nema blage veze sa strankom i politikom jednostavno mu je odgovoreno: "nemamo kadra"
i nemaju, ne samo sdp, vec i sve ostale stranke...
ideologija i stranacka pripadnost je bila nebitna - jednostavno su trazili covjeka koji zna raditi svoj posao... uljudno je odbio ponudu, jer svakako dobro zaradjuje bez profanisanja u medijima... stoga mi nije jasno o kojim ekspertima se sad prica? jer oni nece raditi za milju maraka, niti volontirati... i ti ljudi imaju porodice, obaveze, kredite... svako ko misli da ce angazovati istinske strucnjake za te pare zivi u oblacima - jer oni i bez politike zaradjuju bolje od vecine politicara
Malo poznata cinjenica da je veliki dio ministara u vladi Turske upravo izvucen iz realnog sektora i imenovan na ministarske pozicije, rezultat toga nam je poznat svima.
Kod nas se normalni i sposobni ljudi groze politike jer nece da ih neko identifikuje sa Radeljasima ili drugim civilizacijskim otpadom koji se bavi politikom.
Realni sektor postoji i jako dobro stoji, da postoji kvalitetna politika koja bi to znala voditi svima bi bilo bolje, imamo kvalitetne i sposobne pojedince ali nemamo sistem ni plan.