Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#10201 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Hakiz wrote: Ako pročitaš knjige, nije samo to. Kreirao je konkretne stvari (čovjeka, potop, pošasti Egipta itd). Pa, vjerovati knjigama ili ne?
obojica niste u pravu: bing bang je iskljucivo jedna od teroija postanka svijeta :)

meni je smijesno procitati da je Bog nesto "kreirao" :D
Veoma bitna je razlika stvoriti i napraviti. Pod kreacija sam mislio stvaranje potrebnih uslova za taj poduhvat i to je to.

Bog kao rijec ima znacenje stvoritelj, koji stvara nesto iz nicega. Hakiz slazem se ja da je bog sve stvorio jer ako je stvorio pocetak onda je logicno da je stvorio sve sto se desava od samog pocetka do kraja (ako ima kraj). Ne mora pojedinacno valjati ljude kao neki umjetnik i davati im duse da kazes da je bog stvorio covjeka, nego sam pocetak je veoma bitan.

Karlin koja je po tebi uloga boga u svemu?
Prvo, ja ne kažem da je bog sve stvorio, pa ni početne uslove. Nego, mora postojat ipremisa, nešto oko čega se raspravlja. Dakle, premisa je postojanje boga ili tačnije bog kao kreator. Pa o tome raspravljamo. Prihvatanje premise, teme, ne znači automatski potvrđivanje. Može se rasprava voditi u cilju pobijanja premise.

Drugo, ako je vjerovati religijama, bog je konkretno i direktno stvorio nabrojane stvari. Ne samo stvori ouslove da te stvari nastanu, nego ih je konkretno i direktno stvorio. PA je to premisa, bog je konkretno stvorio čovjeka itd.

Ili, kao što veliki sveštenici panka, Pankrti, u bivšoj nam državi propovijedaše:

Prvi dan je reku nej bo nebo in nej bo zemlja
a bla sta oba pusta in lačna veselja.
Drugi dan je ustvaruoblok sred voda
in loču vode kopna in vode neba.
Tretji dan je loču kopno in morje
in na kopnem je pognala solata in je cvetelo polje.
Čertrti dan je ustvaru luči na nebu
da bi lažje gledu kar je naredu.
Peti dan je reku nej bodo ribe in ptice
da bo vesel u vodi in v zraku veselice.
Šesti dan je ustvaru bitja zemeljska
in njihovga gospodarja - človeka.
Sedmi dan je dokončal svoje delo
in kmal se mu je dolgcajt zazdelo.

2 X
Zato je osmi dan ustvaru rock
ja, osmi dan je Bog ustvaru rock.
Od takrat je v nebesih velika fešta
na zabavah zmeri teži prideš do mesta
zdej Adam in Eva vrtita božja kolesa
Kajnu in Ablu se od dobrih zvokov meša
Lotova žena se v ritmu ziba
Noe s sinovi striktno orto šiba.

2X
Abraham žrtvuje ves svoj cajt za sceno
Jakovu in Ezavu je že dolg vseeno
Jožef je po imidžu znan daleč naokrog
skoz Mojzesova usta sam Bog prepeva rock
Mariji se prikazujejo naga telesa
še Judež Iškarjot je vzlubu nebesa.

2X

Za one koji ne vole čitati: https://www.youtube.com/watch?v=5X-2C7VzrlA
Smrcak15

#10202 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

to se tice miradza, i poslanik je rekao, da je u tom dusevnom putovanju jahao zivotinju koja je manja od konja a veca od mazge

I ja sam na svom duševnom putovanju jahao Adrianu Limu

Da li sam onda Božiji poslanik?
nauci sta je astralna projekcija pa dodji ovamo da nastavimo.
Connaisseur Karlin

#10203 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

Hakiz wrote:
triconja wrote:
obojica niste u pravu: bing bang je iskljucivo jedna od teroija postanka svijeta :)

Veoma bitna je razlika stvoriti i napraviti. Pod kreacija sam mislio stvaranje potrebnih uslova za taj poduhvat i to je to.

Bog kao rijec ima znacenje stvoritelj, koji stvara nesto iz nicega. Hakiz slazem se ja da je bog sve stvorio jer ako je stvorio pocetak onda je logicno da je stvorio sve sto se desava od samog pocetka do kraja (ako ima kraj). Ne mora pojedinacno valjati ljude kao neki umjetnik i davati im duse da kazes da je bog stvorio covjeka, nego sam pocetak je veoma bitan.

Prvo, ja ne kažem da je bog sve stvorio, pa ni početne uslove. Nego, mora postojat ipremisa, nešto oko čega se raspravlja. Dakle, premisa je postojanje boga ili tačnije bog kao kreator. Pa o tome raspravljamo. Prihvatanje premise, teme, ne znači automatski potvrđivanje. Može se rasprava voditi u cilju pobijanja premise.

Drugo, ako je vjerovati religijama, bog je konkretno i direktno stvorio nabrojane stvari. Ne samo stvori ouslove da te stvari nastanu, nego ih je konkretno i direktno stvorio. PA je to premisa, bog je konkretno stvorio čovjeka itd.
triconja, ne znam, da znam odgovor, napisala davno na pdf Religija :-D

Hakiz, pa ti pises iskljucivo o abrahmskom Bogu, to nije moja dilema :-D
Connaisseur Karlin

#10204 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Smrcak15 wrote:
asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

to se tice miradza, i poslanik je rekao, da je u tom dusevnom putovanju jahao zivotinju koja je manja od konja a veca od mazge

I ja sam na svom duševnom putovanju jahao Adrianu Limu

Da li sam onda Božiji poslanik?
nauci sta je astralna projekcija pa dodji ovamo da nastavimo.
hajde mene nauci :D
Hakiz

#10205 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote:Hakiz, pa ti pises iskljucivo o abrahmskom Bogu, to nije moja dilema :-D
Drugi bogovi su izgubili rat.
Smrcak15

#10206 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:leteci konj kazes :-)
pa predji zemaljsku kuglu, neces naci muslimana da vjeruje da je Muhammed jahao leteceg konja, nego da pojasnim tebi i drugima tvoju zabludu
Imaš visoko mišljenje oko vjerovanja 1.6 milijardi vjernika. Od kuda ti uopšte ideja da tako galantno garantuješ nemoguće?
to se tice miradza, i poslanik je rekao, da je u tom dusevnom putovanju jahao zivotinju koja je manja od konja a veca od mazge...
znaci on je samo sporedio velicinu, ali ti i tvoji vrli pajdasi sa anti-islamskih stranica navucete se na tudje price i onda masete sa tim da je Muhamemd jahao leteceg konja gdje uopstre nigdje ne stoji, nego se samo spominje sporedjenje zivotinja po velicini, ...
Pa što držiš nas u nedoumici? Ta živina je valjda imala pasminu? I zašto se spominje samo po veličini?
Zato što ne znaš kakva je živina, a Muhamed o tome neće ni da prozbori jer ga je valjda sram šta su mu odozgora poslali, ne vidim razlog da se ibretiš ako neko kaže konj ili već šta.

Što me podsjeti na Dežulovića:
Elem, pitao Mujo Sulju zašto se na našem jeziku klepe zovu baš “klepe”. “Pa izgledaju kao klepe, mirišu kao klepe i imaju ukus kao klepe”, odgovorio mu Suljo. “Što se onda ne bi i zvale ‘klepe’?”
mesec se ne raspolocuje sam po sebi, nego ako Bog daje cudo onda ga Bog jedino moze prepoloviti da bude cudi ljudi, kao sto je prepolovio more na dva dijela.
Uh, nisam znao o dvije pole moreta... :-x
onaj koji je stvorio vatru i programirao je da przi, moze uciniti da ne przi nista.
Dobar odgovor za diskusiju sa jednogodišnjacima.
krscani su govorili muslimanima, kako to da SOlomon komunicira sa mravima kad mravi ne komuniciraju akusticki, nego hemijski
pa 2009 otkriju naucnici da mravi komuniciraju akusticki izmedju sebe i to pokazu na vijesti u Americi
Veliš ako može Solomon da ih razumije... :-D
Imaš visoko mišljenje oko vjerovanja 1.6 milijardi vjernika. Od kuda ti uopšte ideja da tako galantno garantuješ nemoguće?
znam jer nigdje se u hadisima ne govori da je Muhammed letio na konju, pa ko bi god vjerovao u to, bio bi izolovan slucaj koji nebi imao uporista u islamu.
Pa što držiš nas u nedoumici? Ta živina je valjda imala pasminu? I zašto se spominje samo po veličini?
Zato što ne znaš kakva je živina, a Muhamed o tome neće ni da prozbori jer ga je valjda sram šta su mu odozgora poslali, ne vidim razlog da se ibretiš ako neko kaže konj ili već šta.
zato sto ni muhammed nije znao kakva je to zivotinja
triconja

#10207 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Hakiz wrote:
triconja wrote:

Ili, kao što veliki sveštenici panka, Pankrti, u bivšoj nam državi propovijedaše:

Prvi dan je reku nej bo nebo in nej bo zemlja
a bla sta oba pusta in lačna veselja.
Drugi dan je ustvaruoblok sred voda
in loču vode kopna in vode neba.
Tretji dan je loču kopno in morje
in na kopnem je pognala solata in je cvetelo polje.
Čertrti dan je ustvaru luči na nebu
da bi lažje gledu kar je naredu.
Peti dan je reku nej bodo ribe in ptice
da bo vesel u vodi in v zraku veselice.
Šesti dan je ustvaru bitja zemeljska
in njihovga gospodarja - človeka.
Sedmi dan je dokončal svoje delo
in kmal se mu je dolgcajt zazdelo.

2 X
Od takrat je v nebesih velika fešta
na zabavah zmeri teži prideš do mesta
zdej Adam in Eva vrtita božja kolesa
Kajnu in Ablu se od dobrih zvokov meša
Lotova žena se v ritmu ziba
Noe s sinovi striktno orto šiba.

2X
Abraham žrtvuje ves svoj cajt za sceno
Jakovu in Ezavu je že dolg vseeno
Jožef je po imidžu znan daleč naokrog
skoz Mojzesova usta sam Bog prepeva rock
Mariji se prikazujejo naga telesa
še Judež Iškarjot je vzlubu nebesa.

2X

Za one koji ne vole čitati: https://www.youtube.com/watch?v=5X-2C7VzrlA
Ja ne pricam o religiji i stvarima koji istoj pripadaju kao necemu ispravnom i necemu sto ce te spasiti od neke religijom nametnute kazne nego konkretno iznosim svoj stav i misljenje o temi koja i nije toliko bitna za moj zivot, kao ni za zivot milijardi koje su zivjele i koje sada zive. Pitam i vas za misljenje o tim stvarima a vi idete na neke odgovore koji se mogu interpretirati na vise nacina. Naravno jedino bitno misljenje je vase misljenje o tim stvarima jer nikad se nece znati sta je prava istina i svako misljenje se prihvata.
Smrcak15

#10208 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

JVC wrote: Cinjenica je da su mnogi muslimani odustali od svoje vjere upravo zbog ovog navodnog leta, prema biografiji (Ibn Ishaq/Hisham 265).
da zato sto je nevjerovatno zvucalo, tesko bilo za prozvakati

ali poslije kad se Muhammed stavio na test dali je to stvarno bilo, to je nevjernike potamanio u dokazima

prvo, su trazili od njega da im opise Jeruzalem , pa posto se nije sjetio, Bog mu je kaze donio jeruzalem pred oci i gledao i opisivao im ga, oni tu nisu mogli nista poreci.

drugi dokaz, koji im je donio, jeste da je na tom putovanju vidio karavnu koja ide prema mekkii, i rekao je nevjernicima, ta karavana ce doci tad i tad, tacno vrijeme je rekao kad treba da dodje, i bas se obistinilo onako kako je rekao.

nemoj misliti da Allah ostavlja svoje poslanike bez podrske.
Hakiz

#10209 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

triconja wrote:Ja ne pricam o religiji i stvarima koji istoj pripadaju kao necemu ispravnom i necemu sto ce te spasiti od neke religijom nametnute kazne nego konkretno iznosim svoj stav i misljenje o temi koja i nije toliko bitna za moj zivot, kao ni za zivot milijardi koje su zivjele i koje sada zive. Pitam i vas za misljenje o tim stvarima a vi idete na neke odgovore koji se mogu interpretirati na vise nacina. Naravno jedino bitno misljenje je vase misljenje o tim stvarima jer nikad se nece znati sta je prava istina i svako misljenje se prihvata.
Ja sam ateista. Ne agnostik i slično, ateista. Mislim da ti to daje odgovor što se mene tiče.
Connaisseur Karlin

#10210 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Hakiz, pa ti pises iskljucivo o abrahmskom Bogu, to nije moja dilema :-D
moj Bog nije :thumbup:
Smrcak15

#10211 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Koga zanima veličina mržnje u Kuranu protiv Jevreja, evo sabranog linka. Ovo je sa Acharajinog bloga (umrla je od raka... na Božić?!). Bila je neumoran radnik na traženju religioznih istina.

Blog se toplo preporučuje forumašima tipa JVC, Smrle, Edo i sličnim.

http://freethoughtnation.com/what-does- ... bout-jews/
gomila gluposti, eto sta je

cuj mrznja Kurana prema jevrejima, a Kuran kaze da su jevreji bili odabrani narod na svijetu , cak je Muhammed ozenio jevrejku, radio biznis sa njima, sklapao ugovore itd

ja licno imam i simpatije prema zidovskoj vjeri jer je dosta slicna islamu.
Hakiz

#10212 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Hakiz wrote:
A dotični je?
Connaisseur Karlin

#10213 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

triconja wrote: Ja ne pricam o religiji i stvarima koji istoj pripadaju kao necemu ispravnom i necemu sto ce te spasiti od neke religijom nametnute kazne nego konkretno iznosim svoj stav i misljenje o temi koja i nije toliko bitna za moj zivot, kao ni za zivot milijardi koje su zivjele i koje sada zive. Pitam i vas za misljenje o tim stvarima a vi idete na neke odgovore koji se mogu interpretirati na vise nacina. Naravno jedino bitno misljenje je vase misljenje o tim stvarima jer nikad se nece znati sta je prava istina i svako misljenje se prihvata.
nije isto prihvatiti necije misljenje ili biti prisiljen da te nko gnjavi , licno ili na nivou drzave da je jedan Bog bolji od ostalih :thumbup:
Hakiz

#10214 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:Koga zanima veličina mržnje u Kuranu protiv Jevreja, evo sabranog linka. Ovo je sa Acharajinog bloga (umrla je od raka... na Božić?!). Bila je neumoran radnik na traženju religioznih istina.

Blog se toplo preporučuje forumašima tipa JVC, Smrle, Edo i sličnim.

http://freethoughtnation.com/what-does- ... bout-jews/
gomila gluposti, eto sta je

cuj mrznja Kurana prema jevrejima, a Kuran kaze da su jevreji bili odabrani narod na svijetu , cak je Muhammed ozenio jevrejku, radio biznis sa njima, sklapao ugovore itd

ja licno imam i simpatije prema zidovskoj vjeri jer je dosta slicna islamu.
Da se koja važna muslimanka udala za jevreja, to bi pokazalo toleranciju. Ovako, ništa.
Smrcak15

#10215 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: hajde mene nauci :D
kada dusa izadje iz tijele, a smrt nije jos nastupila, gdje jos i dalje postoji veza izmedju duse i tijela, pa dusa moze da se krece u raznim pravcima, i vidio vizije, ovo mogu i nevjernici da dozive.

samo sto je kod Muhammed dusa bila vodjena od andjela Gabriela sa tom zivotinjom koja je letila, a nije sama lutala kao kod obicnih ljudi kada se desi astralna projekcija.
Connaisseur Karlin

#10216 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Hakiz wrote:
Hakiz wrote:
A dotični je?
nema imena :-D
Connaisseur Karlin

#10217 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: hajde mene nauci :D
kada dusa izadje iz tijele, a smrt nije jos nastupila, gdje jos i dalje postoji veza izmedju duse i tijela, pa dusa moze da se krece u raznim pravcima, i vidio vizije, ovo mogu i nevjernici da dozive.

samo sto je kod Muhammed dusa bila vodjena od andjela Gabriela sa tom zivotinjom koja je letila, a nije sama lutala kao kod obicnih ljudi kada se desi astralna projekcija.
ako dusa izadje iz tijela, a smrt jos nije nastupila, sto konkretno jos uvijek spaja dusu sa tijelom ?
triconja

#10218 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Hakiz wrote:
Mislim da je pogresno grupisati bogove na prave i neprave, po meni je jedino interpretacija samog boga "pogresna" jer je to nesto po mom mišljenju (koje naravno moze biti pogresno) "stvorilo" (jer se po mom misljenju a i ogranicenjima ljudi i zakona koji su jasni da se nista ne moze stvoriti iz nicega, to jeste da moras nesto utrositi da bi nesto stvorio) planetu koja ima masu (preptostavka) 10^24 kg.

Zamisli da je suncev sistem velicine atoma a da je svemir beskonacan, kakav bi onda trebao biti stvoritelj? Koliko god da covjek razmislja o tome nikad ne moze da dokuci prave osobine i "velicinu" stvoritelja (boga), nesto slicno kao eksperiment "cogito ergo sum". Ako uzmes da si kao dusa a da nemas tijela mozes zamisliti da ostalo postoji a kao tijelo bez duse ne mozes nista zamisliti jer ti je dusa i razmisljanje i zivot i postojanje.

Naravno ispravno je reci da nema boga jer ne postoji nikakav dokaz ni da ga ima ni da ga nema ali licno misljenje je jedino sta je bitno. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#10219 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

triconja, ja o tome ni ne pisem :kiss:
Smrcak15

#10220 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: ako dusa izadje iz tijela, a smrt jos nije nastupila, sto konkretno jos uvijek spaja dusu sa tijelom ?
neznam, isto se desava u snu, dusa izlazi iz covjekovog tijela cim utone u san, i trzaji koji se desavaju u tijelu covjeka u zoni kada dusa napusta tijelo pa se naglo vrati u njega tad se trzne covjek, ako ste kad osjetili to pred sami san.
Smrcak15

#10221 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

evo jedno pitanje sa sve ateiste ovog foruma

Kako je Muhammed mogao znati na koliko se tacno stepeni topi zeljezo, pa to naznaci u Kur'anu?
triconja

#10222 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote:triconja, ja o tome ni ne pisem :kiss:
:lol: :thumbup:

Ali moras priznati da je zanimljiva tema (postojanje boga), znaci svaki odgovor ima istu tezinu kao bilo koji drugi ;-) :thumbup: .
triconja

#10223 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:evo jedno pitanje sa sve ateiste ovog foruma

Kako je Muhammed mogao znati na koliko se tacno stepeni topi zeljezo, pa to naznaci u Kur'anu?
Mozes li reci gdje to pise?
Connaisseur Karlin

#10224 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Smrcak15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ako dusa izadje iz tijela, a smrt jos nije nastupila, sto konkretno jos uvijek spaja dusu sa tijelom ?
neznam, isto se desava u snu, dusa izlazi iz covjekovog tijela cim utone u san, i trzaji koji se desavaju u tijelu covjeka u zoni kada dusa napusta tijelo pa se naglo vrati u njega tad se trzne covjek, ako ste kad osjetili to pred sami san.
ovo jednostavno nije tocno :-D al, hvala na odgovoru
Connaisseur Karlin

#10225 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote:triconja, ja o tome ni ne pisem :kiss:
:lol: :thumbup:

Ali moras priznati da je zanimljiva tema (postojanje boga), znaci svaki odgovor ima istu tezinu kao bilo koji drugi ;-) :thumbup: .
ne, vecina odgovra su nonsense :-D
Post Reply