Kikibombona wrote:cindrlimindrli wrote:
Za pocetak, da svi sa strane ispostuju ukrajinski suverenitet nad svojom teritorijom i povuku trupe iz njihove zemlje.
To je spisak zelja.
Neko drugi moze reci da treba sve vatiti na pocetnu tacku sa Janukovicem na celu drzave.
No, to je nemoguce. Dosta toga se izdesavalo, povuceni su mnogi pogresni potezi sa obe strane.
Nista nije kao sto je bilo.
Sta je moguce u ovom trenutku?
Sta ponuditi Rusima ako je uslov Ukrajinaca suverenitet?
Situacija je takva da se mora naci rjesenje koje ce zadovoljiti sve strane u sukobu.
Tnnt
Ja mislim da bi Rusi vratili Krim ako bi postojala garancija da Ukrajina nece uci u NATO i EU. Mozda grijesim.
Mislim da ne postoji ni najmanja šansa da Rusija vrati Krim.
Da su ga recimo vojno zauzeli i anektirali ga bilo bi lakše to izvesti. Teoretski.
Realno, mislim da ni ne razmišljaju o tome, jer im je Krim od većeg vojnog značaja nego cijeli Istok Ukrajine.
Moja je pretpostavka da bi u teritorijalnom smislu Rusija bila zadovoljna Krimom, plus regionalizacija i autonomija oblasti na jugu i istoku Ukrajine. U realizaciju ovoga ići će milom ili silom. Ako bude išla silom, onda je upitno hoće li se zadovoljiti samo autonomijom.
Mislim da bi se, uz pokoju šuplju izjavu o podršci cjelovitoj Ukrajini, i Evropa vrlo brzo složila sa ovim.
Amerika neće tek tako odustati od "demokratizacije" Ukrajine, jer su u istu već uložili oko 5 milijardi $. Iskoristiće sve raspoložive metode, izuzev otvorenog vojnog sukoba, da uspostave i ojačaju svoj uticaj, a samim tim oslabe i izoluju Rusiju.
Što se tiče trenutne vlade u Kijevu, oni ne znaju jesu li pošli ili došli, niti ih ko šta pita, niti ih većina zemlje i poluge vlasti slušaju. Iz dana u dan je sve jasnije da nisu bili svjesnu u kakvu se avanturu upuštaju. Pored toga što je Ukrajinska privreda na klimavim nogama i što je bila čvrsto povezana sa ruskom a što je jak argument u rukama Rusije, u prilog im ne ide ni pomoć zapada. Ne vjerujem da će im MMF tek tako odobriti 17 milijardi $ samo na lijepe oči.
Poseban problem, o čemu Challenger__ često piše i upozorava, jeste ta isprepletenost stanovništva na jugu i istoku zemlje. Ne moraju ti ljudi nužno biti inficirani nekom visokom politikom, ali će ih glad i stezanje kaiša vrlo lako natjerati da počnu tražiti krivca.
Uglavnom, ukrajinska priča ne ide nabolje...