Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote:
Naravno, referisao sam na prve godine izgradnje kao godine fušeraja i nehata iz koje se izrodila desetogodišnja izgradnja Sarajevske obilaznice, kao da su radili koridor kroz Himalaje, a ne kroz sarajevska brda.

Da, da planirana su po novim projektima, čije rendere možeš pogledati ispod.

Ako se ovo ispostuje bice odlicno?

Oni snizavaju buku na neki prihvatljiv nivo ili se skoro pa ne cuje saobracaj?
karanana

#10177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

So What! wrote:
karanana wrote:Tema se svela na 3km u izgradnji.
Jel gotov onaj dio u posavini oko orasja i inshallah mosta?
Nemoj se naljutiti, ništa lično, ali vidim aktivan si i na temi Sarajevo Construction na kojoj redovito pljuješ, a sad evo živi dokaz da si i neinformisan. Kroz Orašje ne prolazi nikakav autoput.

U izgradnji u FBiH je oko 11 kilometara dionice Svilaj - Odžak uključujući međudržavni most na Svilaju i 8 kilometara kod Zenice kroz jedan jako težak teren, a do kraja godine se očekuje početak radova na dionicama Zvirovići - Počitelj i Počitelj - Buna.

U RS-u je u izgradnji 32 kilometra od Prnjavora do Dboja. Do kraja godine pušta se u promet 11 kilometara od Mahovljana do Drugovića.
_BataZiv_0809 wrote:Obratio sam paznju na zapadu malo na autoputeve i vidim da su u najvecoj mjeri opasani bukobranima. Kod nas to izgleda ne stavljaju ili vrlo rijetko? Znaju li se neki uslovi za to?

Kontam valja narodu zivjet u onim kucama uz autoput, a to zvizdi non stop...
Bilo je potrebno, no u ranom periodu gradnje, dakle dok je to pravio ko je stigao od Hidrogradnje do SCT-a i Osijek Koteksa, bukobrani su izostavljani, inače su jako skupi, ali i potrebni. Vjerovatno se ljudi naviknu s vremenom, na tu buku.

Otkako je SDP započeo svoj graditeljski pohod, a u posao uvedene domaće firme, ŽGP i Eurosafalt, tada se počelo raditi na tome pa tako od Jošanice do Tarčina postoje bukobrani.

Na dionici Doboj - Prnjavor, sarajevska kompanija Coning je projektovala fenomenalne bukobrane i u estetskom i u funkcionalnom smislu.

Image

Image
Dze ba pljujem? Sto sam reko da kupovina bosmala nije nikakva investicija nego bas suprotno?
Jos te branim od onog sto te zove chetnikom.
Nisi ti chetnik ali jesi rezimski covjek kad branis izgradnju ukupno 14 kilometara autoputa koja se radi sada vec 3-4 godine i kad branis izgradnju mosta za koji je jedino postsvljen kamen temeljac. I to dvaput. Tesanj. Nije ni cudo da ih branis onda.
So What!

#10178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

karanana wrote:Dze ba pljujem? Sto sam reko da kupovina bosmala nije nikakva investicija nego bas suprotno?
Nisi ti chetnik ali jesi rezimski covjek kad branis izgradnju ukupno 14 kilometara autoputa koja se radi sada vec 3-4 godine i kad branis izgradnju mosta za koji je jedino postsvljen kamen temeljac. I to dvaput. Tesanj. Nije ni cudo da ih branis onda.
Novalićeva vlada je ubjedljivo najgora od rata, a kada je izgradnja autoputeva u pitanju mislim da je efikasnija bila ona federalna vlada nakon rata, koja je makar pripremala nešto.

No, jako je bitno, znati činjenice i ne širiti dezinformacije. Finansiranje Zeničke obilaznice je manje-više obezbjedila prethodna SDP-ova vlada, kao i finansiranje izgradnje sve od Zvirovića do Bune. Ovaj saziv vlade je uspio čak i tu zafrkat, pa nakon neuspješnih dogovora oko tendera, finansijeri su shvatili da nešto nije uredu i obroili tender. To je nešto što sam više puta i ja i drugi ponovili.

Ipak, govoriti da je u izgradnji samo tri kilometra, dobro profulati samu trasu autoputa. Izgradnja na Svilaju je zaista započela nakon postavljanja, prvog kamena temeljca, drugo postavljanje je bilo na insistiranje Wigemarka koji je posjetio gradilište mjesec dana kasnije.

Zatim ne može se ignorisati izgradnja autoputeva u RS-u, koji do kraja godine po kilometrima stiže dužinu federalnih autocesta. Ipak bitno je naglasiti, da su Federalne autoceste bile znatno skuplje i više 10% ukupno izgrađene trase (92km) otpada na tunele, a ima i poprilično zahtjevnih mostova.

Ti se ipak moraš odlučiti da li ja zastupam SNSD-ove interese ili SDA-ove interese na ovom forumu. Jer kao što vidiš neki se ne mogu odlučiti jesam li četnik ili okorjeli SDA-ovac, očigledno da objektivnost ponekad pomuti razum ljudima, pa ne znaju gdje bi svrstali čovjeka.
So What!

#10179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote:Ako se ovo ispostuje bice odlicno?

Oni snizavaju buku na neki prihvatljiv nivo ili se skoro pa ne cuje saobracaj?
Sve ovisi od kvaliteta naravno :D

Može i jedno i drugo, ali kod nas je to bliže ovoj prvoj opciji. Inače ni sam ne znam zašto, ali bukobrani su jako skupi, vjerovatno ima i do toga zašto nisu postavljani u početku, dok recimo na poprilično nenaseljenom području između Briješća i Butila su postavljena.

Dakle u jednom trenutku je prelomilo da se mora raditi kako treba. Od svih navedenih dionica najbitnije je to dobro izvesti na dionici Zeničke obilaznice koja prolazi iznad naseljenih mjesta, plus tri trake, to će zvučati kao Monte Carlo bez adekvatnih bukobrana.

Ostale dionice su manej više nenaseljene, a dionica Buna - Počitelj je skoro u potpunosti nenaseljena.
supercali

#10180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

So What! wrote:
karanana wrote:Dze ba pljujem? Sto sam reko da kupovina bosmala nije nikakva investicija nego bas suprotno?
Novalićeva vlada je ubjedljivo najgora od rata, a kada je izgradnja autoputeva u pitanju mislim da je efikasnija bila ona federalna vlada nakon rata, koja je makar pripremala nešto.

No, jako je bitno, znati činjenice i ne širiti dezinformacije. Finansiranje Zeničke obilaznice je manje-više obezbjedila prethodna SDP-ova vlada, kao i finansiranje izgradnje sve od Zvirovića do Bune. Ovaj saziv vlade je uspio čak i tu zafrkat, pa nakon neuspješnih dogovora oko tendera, finansijeri su shvatili da nešto nije uredu i obroili tender. To je nešto što sam više puta i ja i drugi ponovili.

Ipak, govoriti da je u izgradnji samo tri kilometra, dobro profulati samu trasu autoputa. Izgradnja na Svilaju je zaista započela nakon postavljanja, prvog kamena temeljca, drugo postavljanje je bilo na insistiranje Wigemarka koji je posjetio gradilište mjesec dana kasnije.

Zatim ne može se ignorisati izgradnja autoputeva u RS-u, koji do kraja godine po kilometrima stiže dužinu federalnih autocesta. Ipak bitno je naglasiti, da su Federalne autoceste bile znatno skuplje i više 10% ukupno izgrađene trase (92km) otpada na tunele, a ima i poprilično zahtjevnih mostova.

Ti se ipak moraš odlučiti da li ja zastupam SNSD-ove interese ili SDA-ove interese na ovom forumu. Jer kao što vidiš neki se ne mogu odlučiti jesam li četnik ili okorjeli SDA-ovac, očigledno da objektivnost ponekad pomuti razum ljudima, pa ne znaju gdje bi svrstali čovjeka.
Pa u rs zastupas snsd interese a u federaciji sda
Ionako su u nezvanicnoj koaliciji kad treba krasti narod i sve sto s tim ide samo da bi ostali na vlasti
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: Sve ovisi od kvaliteta naravno :D

Može i jedno i drugo, ali kod nas je to bliže ovoj prvoj opciji. Inače ni sam ne znam zašto, ali bukobrani su jako skupi, vjerovatno ima i do toga zašto nisu postavljani u početku, dok recimo na poprilično nenaseljenom području između Briješća i Butila su postavljena.

Dakle u jednom trenutku je prelomilo da se mora raditi kako treba. Od svih navedenih dionica najbitnije je to dobro izvesti na dionici Zeničke obilaznice koja prolazi iznad naseljenih mjesta, plus tri trake, to će zvučati kao Monte Carlo bez adekvatnih bukobrana.

Ostale dionice su manej više nenaseljene, a dionica Buna - Počitelj je skoro u potpunosti nenaseljena.
Ma ja, evo malo sam i na yt gledao par klipova oko toga. Na zenickoj dionici autoput bukvalno ide kroz manje ili vise gusto naseljena mjesta i tu ce bez bukobrana biti teferic :izet:

Sad to opet nije fer prema ljudima koji zive duz dionice Josanica-Biljesevo, jer se tu nisu ni nasalili da ih stave. A znas da ima kuca bukvalno na tunelu kad se krene sa sarajevske obilaznice u pravcu Zenice. I jos poslije mosta u donjem Kaknju ima ona kuca, maltene joj je autoput u dvoristu. Uopste ne kontam kako to nije eksproprisano :shock:
So What!

#10182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote:Ma ja, evo malo sam i na yt gledao par klipova oko toga. Na zenickoj dionici autoput bukvalno ide kroz manje ili vise gusto naseljena mjesta i tu ce bez bukobrana biti teferic :izet:

Sad to opet nije fer prema ljudima koji zive duz dionice Josanica-Biljesevo, jer se tu nisu ni nasalili da ih stave. A znas da ima kuca bukvalno na tunelu kad se krene sa sarajevske obilaznice u pravcu Zenice. I jos poslije mosta u donjem Kaknju ima ona kuca, maltene joj je autoput u dvoristu. Uopste ne kontam kako to nije eksproprisano :shock:
I to Zenica je odlično prošla, autoput ide uglavnom iznad naselja, svega dijelom se spušta u blizini Crkvica.

U pravilu autoputevi ide kroz nenaseljena područja, ali je kod nas problem što magistralna cesta M17 koja je sada dio E73, prati rijeke Bosnu i Neretvu, a njihove doline su pravo naseljene. Trasa autoputa A1 od Sarajeva do Kaknja (tunela Vijenac) i onda se tek razdvajaju, zatim će se ponovo spojiti negdje oko Nemile i pored Žepče ići relativno paralelno i onda se razdvaju od Žepča prema Tešnju i Doboju. Od Doboja prema Modriči ponovo u paralelu i od Modriče prema Odžaku i Savi se račvaju.

Dalje od Sarajeva prema Hercegovini, ruta je sada u potpunosti drugačija, a takva će biti i u budućnosti s obzirom da će se u Hercegovini, A1 i M17 svega na mjestima spajati, što znači da će više ići kroz brda. Izmjenjena trasa kod Mostara kojom je odlučeno da je ipak mnogo mnogo jeftiniej ići dolinom nego kroz brda, prouzrokovala je erupciju nezadovoljstva.

Kao što smo naveli, potez od Jošanice do Kaknja je rađen na sve moguće načine. Ako se igdje kralo, tu se baš kralo i muljalo. A ima ono i do ljudi, koji su sadili voćnjake po trasi, nadograđivali kuće, misleći da će dobiti više s tim. Recimo petlja Zenica Jug ide kroz pola voćnjaka od nekoh hajirlije koji je to očigledno htio baš dobro unovčiti. Voćke relativno mlade, može se lahko procjeniti da je to zasađeno otprilike tik pred početak izgradnje.

Kao što rekoh, Zeničani će biti bezbjedni od buke, nažalost nadrljao je taj navedeni potez Jošanica - Kakanj. Evo jedan fin simak koji prikazuje vožnju, okolna naselja i bukobrane na dionicama Jošanica - Vlakovo i Vlakovo - Tarčin.

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote:
I to Zenica je odlično prošla, autoput ide uglavnom iznad naselja, svega dijelom se spušta u blizini Crkvica.

U pravilu autoputevi ide kroz nenaseljena područja, ali je kod nas problem što magistralna cesta M17 koja je sada dio E73, prati rijeke Bosnu i Neretvu, a njihove doline su pravo naseljene. Trasa autoputa A1 od Sarajeva do Kaknja (tunela Vijenac) i onda se tek razdvajaju, zatim će se ponovo spojiti negdje oko Nemile i pored Žepče ići relativno paralelno i onda se razdvaju od Žepča prema Tešnju i Doboju. Od Doboja prema Modriči ponovo u paralelu i od Modriče prema Odžaku i Savi se račvaju.

Dalje od Sarajeva prema Hercegovini, ruta je sada u potpunosti drugačija, a takva će biti i u budućnosti s obzirom da će se u Hercegovini, A1 i M17 svega na mjestima spajati, što znači da će više ići kroz brda. Izmjenjena trasa kod Mostara kojom je odlučeno da je ipak mnogo mnogo jeftiniej ići dolinom nego kroz brda, prouzrokovala je erupciju nezadovoljstva.

Kao što smo naveli, potez od Jošanice do Kaknja je rađen na sve moguće načine. Ako se igdje kralo, tu se baš kralo i muljalo. A ima ono i do ljudi, koji su sadili voćnjake po trasi, nadograđivali kuće, misleći da će dobiti više s tim. Recimo petlja Zenica Jug ide kroz pola voćnjaka od nekoh hajirlije koji je to očigledno htio baš dobro unovčiti. Voćke relativno mlade, može se lahko procjeniti da je to zasađeno otprilike tik pred početak izgradnje.

Kao što rekoh, Zeničani će biti bezbjedni od buke, nažalost nadrljao je taj navedeni potez Jošanica - Kakanj. Evo jedan fin simak koji prikazuje vožnju, okolna naselja i bukobrane na dionicama Jošanica - Vlakovo i Vlakovo - Tarčin.

Da gledao sam neki dan slike i nevjerovatno je koliko su "ogulili" obliznja brda kuda se prostire trasa autoputa. To jeste vecinom iznad naselja, mada ima dosta kuca kojima autoput sad dolazi pred dvoriste. Jbga i to je zajebana situacija, u komsiluku ti se sve eksproprise, a ti nisi zahvacen ni metra. Nit se kome zalit niti sta slicno.

Opet i narod je bezobrazan, bespravno gradi, dobije naknadu za ekproprisanu nekretninu pa onda isti nastoji detaljno opuhati :izet: itd.. itd...
So What!

#10184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote:Da gledao sam neki dan slike i nevjerovatno je koliko su "ogulili" obliznja brda kuda se prostire trasa autoputa. To jeste vecinom iznad naselja, mada ima dosta kuca kojima autoput sad dolazi pred dvoriste. Jbga i to je zajebana situacija, u komsiluku ti se sve eksproprise, a ti nisi zahvacen ni metra. Nit se kome zalit niti sta slicno.

Opet i narod je bezobrazan, bespravno gradi, dobije naknadu za ekproprisanu nekretninu pa onda isti nastoji detaljno opuhati :izet: itd.. itd...
Nekada mi bude žao ljudi sa ilegalnim objektima, nekad ne znam ni sam. Evo vijest od prije nekoliko dana ...

Miniranje kasnilo zbog neposlušnosti mještana u nelegalnim objektima
Iz kompanije Strabag, koja izvodi radove na izgradnji stupnog mjesta S2 za vijadukt, su dodali da miniranje nije izvršeno u predviđenom terminu.

"Dužni smo naglasiti da miniranje nije obavljeno u predviđenom terminu i uvjetima zbog problema s lokalnim stanovništvom koje je nastanjeno u nelegalnim objektima u zoni eksproprijacije", zaključili su iz Strabaga.
Klix
So What!

#10185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Topić: Uskoro razgovori sa Hrvatskom o mostu na rijeci Savi, kod Gradiške
Krajem ovog mjeseca u Gradišci bi trebalo da bude održan sastanak predstavnika Srpske i Hrvatske s predstavnicima evropskih institucija o izgradnji mosta na rijeci Savi, izjavio je za Radio Republike Srpske, direktor Autoputeva Srpske, Dušan Topić.

Image

Prema njegovim riječima, Republika Srpska na tom sastanku očekuje da od hrvatske strane dobije odgovor da li su zvanično aplicirali za grant sredstva Evropske komisije, čime bi konačno počela realizacija ovog projekta. Napomenuo je da je su iz Zagreba stigla uvjeravanja da su urađene sve procedure oko nostrifikacije. Topić ističe da su Hrvatskoj odavno proslijedili saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, na osnovu čega se i izdaje građevinska dozvola.

Govoreći o izgradnji dionice autoputa Banjaluka- Prnjavor, rekao je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, tako da bi prvi automobili kompletnom trasom od 100 kilometara mogli saobraćati krajem godine. Prva dionica od Mahovljana do Drugovića već je prekrivena sa dva asfaltna sloja, a počelo je i postavljanje opreme duž puta.

Za autoput Banjaluka - Mliništa s kompanijom Sinohidro parafirani su uslovi ugovora kako bi što prije aplicirali kod kineske banke za dobijanje povoljnog kredita. Podsjetio je da je s kompanijom Šandong već otpisan ugovor za autoput Banjaluka – Prijedor.
RTRS
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote:
Nekada mi bude žao ljudi sa ilegalnim objektima, nekad ne znam ni sam. Evo vijest od prije nekoliko dana ...

Miniranje kasnilo zbog neposlušnosti mještana u nelegalnim objektima
Iz kompanije Strabag, koja izvodi radove na izgradnji stupnog mjesta S2 za vijadukt, su dodali da miniranje nije izvršeno u predviđenom terminu.

"Dužni smo naglasiti da miniranje nije obavljeno u predviđenom terminu i uvjetima zbog problema s lokalnim stanovništvom koje je nastanjeno u nelegalnim objektima u zoni eksproprijacije", zaključili su iz Strabaga.
Klix

Ima tu svega. Tesko je biti pametan. U jednu ruku ne mozes a da ne razumijes ljude koji tesko zive i onda se snalaze na razne nacine. Sa druge strane, kod nas se poslovicno, najvise bune oni koji najmanje prava imaju na to.

Najbolji ili najmanje los ishod je da ti se ekproprijacijom oduzme sve i da nemas zajebancije vise. Jer ko ce nadoknaditi stetu ljudima kojima je prolazak autoputa smanjio vrijednost nekretnine i ugrozio normalne zivotne tokove? Niko.
So What!

#10187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote: Ima tu svega. Tesko je biti pametan. U jednu ruku ne mozes a da ne razumijes ljude koji tesko zive i onda se snalaze na razne nacine. Sa druge strane, kod nas se poslovicno, najvise bune oni koji najmanje prava imaju na to.

Najbolji ili najmanje los ishod je da ti se ekproprijacijom oduzme sve i da nemas zajebancije vise. Jer ko ce nadoknaditi stetu ljudima kojima je prolazak autoputa smanjio vrijednost nekretnine i ugrozio normalne zivotne tokove? Niko.
Inače autoput je nanijećen da prođe i kroz moju naselje. Mapu koju vidiš ispod smo dobili još prije 12 godina, kako bi bili upoznati sa trasom u našoj blizini i kao upozorenje da su zemljišta slikana i da nema više nadogradnji na kućama niti sadnje voćki koje bi mogle podići cijenu zemljištu.

Dakle mi očekujemo da bi prema najoptimističnijim predviđanjima, gradnja kod nas mogla početi za nekih 8 godina, dakle 20 godina nakon što nam je mapa uručena. Mnogo vremena da se pripremiš i organizuješ.

Image
So What!

#10188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

PROJECT: MOTORWAY ON CORRIDOR Vc, SECTION POČITELJ - BIJAČA, SUBSECTION POČITELJ - ZVIROVIĆI

CONSULTANCY SERVICES FOR SUPERVISION OF WORKS INVITATION FOR EXPRESSION OF INTEREST
Bosnia and Herzegovina has signed loan agreements with European Investment Bank (hereinafter EIB) to finance priority sections of the motorway on the route of Pan European Corridor Vc through Bosnia and Herzegovina. The Federation of Bosnia and Herzegovina (the Beneficiary) intends to apply part of the proceeds of this loan toward the cost of civil works and consulting services, to be procured for the subsection of motorway from Počitelj to Zvirovići.

The construction of the motorway subsection from Počitelj to Zvirovići will be constructed within
following contract:

¤ Contract No. JPAC 841-B80-17: Construction of motorway on Corridor Vc, section Počitelj - Bijača, subsection Počitelj – Zvirovići in total length of 11,075 km will be financed from the loan agreement signed with European Investment Bank (EIB). Construction period is 30 months.

The subject of this Invitation for Expressions of Interest are Consulting services for supervision of works on Construction of motorway on Corridor Vc, section Počitelj - Bijača, subsection Počitelj - Zvirovići, Contract No. JPAC 840-E438-17, which shall be funded from the proceeds of the EIB loan as well.

The Public company “JP Autoceste FBiH” (the Employer), on behalf of the Beneficiary, intends short listing Consulting Firms to supervise the following civil works contracts:

¤ Contract No. JPAC 841-B80-17: Construction of motorway on Corridor Vc, section Počitelj - Bijača, subsection Počitelj – Zvirovići in total length of 11,075 km will be financed from the loan agreement signed with European Investment Bank (EIB). Construction period is 30 months.

The FIDIC Conditions of Contract for Construction for Building and Engineering Works designed by the Employer (edition 1999) will be used for the civil works contracts.

The contract for the provision of supervision services is expected to start not earlier than September 2017.

The consultant shall act in a role of the Engineer and its outputs will have to comply with current local laws and regulation concerning construction, supervision, civil works quality control and environmental protection. (Law on Physical Planning and Utilization of Land at the Level of the Federation of Bosnia and Herzegovina, Guidelines for Road Designing, Construction, Maintenance and Supervision, Law of Environmental Protection, etc.)

The construction supervision services shall include the following:

¤ Supervision of the construction works in a role of the Engineer by FIDIC conditions;
¤ Verification of site demarcation and compliance with required permits issued by competent local authorities for asphalt plants and quarries prior to the issue of the commencement order;
¤ Control of contractor’s preliminary test and production specification of materials;
¤ Supervision of laboratory measurements and verification of compliance with contractual obligations;
¤ Supervision of the environmental management plan and implementation of mitigation measures;
¤ Ensure proper programming, recording, measurement and accounting of the works by means of appropriate management and measurement techniques
¤ Prepare and deliver progress reports and other reports.

The invitation for Expressions of Interest is open to firms and joint ventures from all countries. Interested firms are hereby invited to submit their expression of interest. This invitation shall be followed by a short listing of consulting firms and the short listed firms will be formally invited to
submit proposals.

Interested consulting firms must provide information indicating that they are qualified to perform the services as follows:

- Letter of Application;
- Company profile: name, status, address, telephone number, facsimile number, year of establishment, contact person for the project, e-mail of contact person, number of permanent staff and part-timers, fields of expertise;
- Applicant’s average annual turnover for the previous 5 (five) years (2012-2016) and copy of audited Financial statement for period 2012-2016;
- Details of experience and description of assignments of an equivalent nature undertaken in the previous 5 (five) years, including the contract value and location, number of staff involved in the contract, name of the Client, name of partners for contract execution, source of financing, type of services provided, contract commencement and completion dates, brief description of the contract. Any available reference letters from Employers of completed contracts should also be submitted.
- CVs (max. two pages) of staff who could be available to work on the assignment, clearly showing that their experience covers the main works activities above;
- Form of association (sub-contractor/joint venture) for the execution of the contract, if the case may be, and the lead company. The same information as for the lead company shall be requested for the associated company/companies;
- A list of ongoing contracts including the start date, the end date and the personnel involved.

The following selection criteria will be applied to candidates. In case of applications submitted by a JV or Consortium, these selection criteria will be applied to the JV/Consortium as a whole:

(a) the average annual revenue of the applicant for the past five years (2012-2016) must exceed 6.000.000,00 EURO;
(b) the applicant has completed (i.e. provisional acceptance or defects liability certificate issued) in the past five years, at least two major similar projects in motorway works as FIDIC Engineer with consultancy services value of 4.500.000,00 EURO or more per project;
(c) in case of JV or Consortium, the Leading Company shall meet not less than 60% and other partners shall meet not less than 25% of the qualifying financial criteria (a) given above;
(d) The audited financial statement and balance sheets for the past five years (2012-2016) must demonstrate the soundness of the applicant’s financial position, showing long-term profitability.

One original and one copy of the above information (which should not exceed 25 pages excluding CV’s and copy of financial statement) in English language, plus one copy in local language (Bosnian, Croatian or Serbian) should be submitted to the address below, in an envelope marked “Expression of Interest for the Consulting Services: Supervision of works on Construction of motorway on the Corridor Vc, section “Počitelj - Bijača, subsection Počitelj - Zvirovići” not later than 24th July 2017, 12:00 hrs. (Local time).

Documents received after this date may be rejected and returned unopened upon written request and at the applicants cost.

Further information may be obtained at the address below from Monday to Friday from 09:00 to 16:00.
JP Autoceste FBiH
So What!

#10189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#10190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Jusko pozvao austrijske privrednike da ulažu u BiH
Image

Državni ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko pozvao je austrijske privrednike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu te istakao spremnost Ministarstva koje predstavlja da pruži pomoć na tom putu.

On je jučer na Ilidži otvorio manifestaciju Austria Showcase ”Promet i komunikacije” na kojoj je predstavnike austrijskih kompanija informirao o prometu i komunikacijama u BiH.

“U potpunosti se stavljamo na raspolaganje da možete doći u naše ministarstvo, uz posredstvo austrijske ambasade, da razgovaramo, da vam budemo posrednici u svakom od vaših projekata. Uvjeren sam da svaka kompanija može naći svoj dio posla u BiH”, istakao je Jusko.

Naveo je da je BiH u protekloj godini uradila mnogo posla u vezi s transportnom i komunikacijskom infrastrukturom, više nego u proteklih sedam godina.

Između ostalog, izdvojio je usvajanje Okvirne transportne strategije u BiH za period od 2016. do 2030. godine bez koje nije bilo moguće aplicirati za sredstva transportne infrastrukture.

“Odmah nakon toga otvorili smo radove na mostu Svilaj, radove u Bratuncu, namjera nam je da u skorije vrijeme otvorimo radove u Gradišci i da je povežemo s Koridorom 5-C “, rekao je Jusko.

Taj koridor, naglasio je, put je ka napretku BiH te istakao da će sve investicije koje budu usmjerene prema njemu biti isplative. To je, dodao je, strateški prioritet BiH kada je u pitanju transportna infrastruktura, ali i turizam koji je u protekle dvije godine porastao za 40 posto.

“Ova godina će biti još uspješnija, ali bez jake putne infrastrukture bit ćemo u stagnaciji jer veliki broj turista dolazi aviosaobraćajem”, kazao je Jusko.

Podsjetio je da još 240 kilometara tog koridora nije zavšeno te pozvao nadležne s entitetskih nivoa da što prije pokrenu internacionalne tendere. Naglasio je da se kao državni ministar ponekad osjeća ”hendikepirano” što ne može sa svojim timom ljudi pokrenuti te tendere te da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH napravilo sve preduslove da entitetski nivoi mogu krenuti u razvoj transportne komunikacijske infrastrukture.

Jusko je informirao goste iz Austrije da je BiH raspisala međunarodni tender za digitalizaciju, te da je usvojila Politiku sektora što omogućava otvaranje procesa prema 4G mreži.

Podsjetio je da će 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti održane Europske olimpijske igre mladih te istakao da je i to prilika za razmišljanje o investicijama u BiH.

Austria Showcase ”Promet i komunikacije” je organizirao Ured Trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije, a tokom dana će biti predstavljena tehnološka rješenja, proizvodi i usluge koje nude kompanije iz Austrije.

Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH Philippe Kupfer je kazao da je u BiH registrovano više od 200 austrijskih kompanija dok povremeno i na različitim poslovnim projektima djeluje više od 400.

Podsjetio je da je trgovinska razmjena u 2016. godini iznosila 834.827.809 eura.

Austrijske kompanije su među najvažnijim trgovinskim partnerima u BiH.
Poslovni svijet
So What!

#10191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Auto-put Beograd - Sarajevo: Lome se koplja oko dvije rute
Image

Auto-put Sarajevo - Beograd još je u fazi planiranja, ali se u javnosti već pojavilo nekoliko mogućih ruta kojim bi se on pružao. Koplja se lome oko dvije rute. Jedna je ona koja bi išla samo kroz teritoriju Republike Srpske, a druga ona koja bi zahvatila i dio Federacije BiH oko Žepča i Tuzle, pa dalje prema Bijeljini.

Stav Vlade RS za sada je da je za Srpsku najprihvatljivija "ruta 3", preko Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada, do graničnog prelaza Vardište. S druge strane, iz FBiH su više za trasu koja bi išla i preko Žepča i Tuzle, pa dalje preko Bijeljine do Beograda.

U Sarajevu će se 19. juna održati sastanak ministara saobraćaja iz Savjeta ministara BiH, Republike Srpske i FBiH, a jedna od tema biće izgradnja auto-puta Sarajevo - Beograd, potvrdio je, za "Novosti", Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Prema ranijim procjenama koje su se pojavile, trasa auto-puta Sarajevo - Beograd koštaće oko 850 miliona eura, a zavisno od trase, može biti dugačka od 120 do 150 kilometara.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže, za "Novosti", da se Republika Srpska drži strateških dokumenata i planova kad su u pitanju projekti izgradnje auto-puteva i brzih cesta kroz Srpsku, pa tako i izgradnja trase Sarajevo - Beograd.
Prema riječima ministra Trninića, sada je možda najrealnije da se proširi postojeća trasa Sarajevo - Beograd izgradnjom još jedne trake, jer se investicija izgradnje novog auto-puta ili brze ceste mjeri u milijardama maraka, a to je ogromna investicija.

- Nije sporno to da mogu se otvore neka nova pitanja o pravcima puteva, ali stav Republike Srpske je poznat. Imamo, u posljednje vrijeme često pominjanje u javnosti i medijima u FBiH, turske investitore koji su, navodno, zainteresovani za izgradnju trase Sarajevo - Beograd, ali ja nemam pouzdane informacije da li je to tačno.

On dodaje da je izgradnja auto-puta ili brze ceste Sarajevo - Beograd za sada samo u domenu razgovora i da prije svega treba gledati finansijske mogućnosti izvođenja projekta.
Indikator
Naslovnica

#10192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Nedopustivo je da u tunelu 1. Mart mjesecima nema signala mobilne mreže, a 100% sam siguran da bi trebalo da ga ima.
Čisto sumnjam da JPAC to ne zna, ali zašto se taj problem ne rješava, to je glavno pitanje?!
Distortion

#10193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Distortion »

So What da li znas tacno kojom trasom ce ici autoput u podrucju Vranduka prema Nemiloj? Zanima me jer me dosta ljudi pitalo bas to.

Ima li neka mapa?
Labirint

#10194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

Naslovnica wrote:Nedopustivo je da u tunelu 1. Mart mjesecima nema signala mobilne mreže, a 100% sam siguran da bi trebalo da ga ima.
Čisto sumnjam da JPAC to ne zna, ali zašto se taj problem ne rješava, to je glavno pitanje?!
Mobilni operateri ne žele da plaćaju naknadu autocestama koju su ove propisale tako da ni nema signala. Boli ih djon i jedne i druge, kroz tunel svakako moraš proći a ovima sve svejedno ,dobrodošla svaka nova uspostava poziva.
Naslovnica

#10195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Labirint wrote:
Naslovnica wrote:Nedopustivo je da u tunelu 1. Mart mjesecima nema signala mobilne mreže, a 100% sam siguran da bi trebalo da ga ima.
Mobilni operateri ne žele da plaćaju naknadu autocestama koju su ove propisale tako da ni nema signala. Boli ih djon i jedne i druge, kroz tunel svakako moraš proći a ovima sve svejedno ,dobrodošla svaka nova uspostava poziva.
Kompanija u vlasništvu Federacije (BH Telecom), ne želi da plaća kompaniji u vlasništvu Federacije (JPAC FBiH), a korisnici neka ga duvaju!
Apsurdistan.
Dno.
Labirint

#10196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

Naslovnica wrote:
Labirint wrote:
Kompanija u vlasništvu Federacije (BH Telecom), ne želi da plaća kompaniji u vlasništvu Federacije (JPAC FBiH), a korisnici neka ga duvaju!
Apsurdistan.
Dno.
Što te to čudi, pa pogledaj samo ko su u ovoj prćiji što se zove državom najveći dužnici toj istoj državi... ovo je benigno
So What!

#10197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Distortion wrote:So What da li znas tacno kojom trasom ce ici autoput u podrucju Vranduka prema Nemiloj? Zanima me jer me dosta ljudi pitalo bas to.

Ima li neka mapa?
Evo ih ...

Image

Image

Image
drug_profi

#10198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ih kako bi na Vranduku sjelo odmorište. Izađeš iz tunela i pukne pogled na krivudavu Bosnu i stari tvrdi grad. Pa još tu onda neka tabla sa kratkim istorijskim detaljima...
supercali

#10199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

drugi profil wrote:Ih kako bi na Vranduku sjelo odmorište. Izađeš iz tunela i pukne pogled na krivudavu Bosnu i stari tvrdi grad. Pa još tu onda neka tabla sa kratkim istorijskim detaljima...
Mozda grijesim al mislim da odmah na izlazu pocinje most nek neko upuceniji potvrdi jel tacno tako da ne moze odmaraliste tu al bi lijepo bilo tako nesto izvesti
drug_profi

#10200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa ako ima sa druge strane vijadukta prostora za odmorište, može se tamo uraditi i onda malu šetnicu napraviti do nekog vidikovca.
Post Reply