GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dresdener78

#10176 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

murathans wrote:
Hemera wrote:tražili smo dobili smo "konkurenciju"

sta je sa minibusima kojima vozaju na vijecnica dobrinja njih su kao htjeli staviti na padinske dijelove grada ali evidentno da im se ne isplati

Kako da im se ne isplati? Pa treba pogledati minibuse koji sa Stupa voze za Sokolje? Ili za Vratnik u špici, pa i i sardinam bi bilo tijesno kakve je gužva. Još kada minubusa uopšte ima...
Puno je više isplativo voziti fino i lijepo na ravnom terenu.... usponi sarajevskih mahala su veoma zahtjevni za potrošnju goriva i za servis posebno kočnice... Vozilo se u takvom terenu brže istroši...

Inaće ono sa kuponima je ustvari katastrofa :shock: Političari PRVO poklone linije Centrotransu pa NAKON TOGA pokušavaju izmisliti zajednički tarifni sistem. Aferim, opet neki "stručnjaci" grade kuću od krova i temelje će graditi na kraju. Da ga čak i izmisle nakon dvije tri godine, kako će primorati Centrotrans da prihvati taj sistem? Očigledno su ovdje političari još bespomoćniji i nesposobniji nego u pokušajima da učine kraj anarhiji u GRAS-u. :twisted: CT ima puno foteljaša i utjecajnih čelnika na svojoj strani koji ga forsiraju u svaki mogući način (Ibrahim Kerla iz vogošćanske SDA za kojeg su trolejbusi odvratna i zastarjela stvar i koji je ustvari grobar trolejbusa za Vogošću isto kao i mnogi drugi)...

Jadni putnici. Ne samo da će i dalje da se voze u totalno haotičnom i nepouzdanom sistemu (GRAS će voziti kada ima vozila i raspoloženja, CT kada mu će biti isplativo) nego će i platiti duplo više za to ruglo koje je nekad bilo solidan javni prijevoz....

Moj pesimizam je baš opravdan :( :( :(
Hemera

#10177 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

vlast je slast!
mrkalj

#10178 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mrkalj »

Kad je vlada objavila ovo vezano za kupone,juče ili danas.
Kaos će tek nastati u ponedjeljak,odnosno kada prestanu važiti kuponi za april.Mislim da ljudi uopšte ne pridaju značaja ovoj vijesti,jer narod još praznujeeeeee.
Suma sumare ove vijesti je da će korisnici koji kupe kupon plaćati još i autobuske karte drugog prevoznika a narodski rečeno to znači poskupljenje prevoza 100 %
Dvije mjesečne ( 2x 53 KM ) = 106 KM
Baš me zanima kako će riješiti ove povlaštene karte :peMzioneri,đaci,studenti....
Meni je svejedno jer uopšte ne koristim gradski prijevoz
The Realist

#10179 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Ovo će najveće probleme napraviti radnicima, koji do posla moraju da se voze dva puta busom i to jednom CT-ovim, drugi puta GRAS-ovim, inače će skoro sve ostati isto.

Meni treba GRAS-ov kupon, jer oni voze gdje ja živim, tako da mi kupon vrijedi u autobusu, a u tramvajima i trolejbusima ionako vrijede svi. U suštini se meni ništa neće promijeniti, a mislim i većini ljudi.

Samo bi u teoriji sada trebalo da puna cijena kupona bude manja, jer ne vrijedi za područje, za koje je vrijedila.
zvrk

#10180 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

ne zaboravite vladi poslati zahvalnice

iskali ste - eto Vam ga :lol:
zvrk

#10181 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Adriatic wrote:
zvrk wrote:kolko je vladu briga - govori i da ekspertna krizna grupa jos nije nista uradila

doduse naplatice svoju strucnost, u to ne sumnjam

lijepo su ovo izveli
Hoće li GRAS-ovci dobiti pune plate i topli obrok za prošli mjesec?
ne znam
vise me interesuje hoce li im biti placeni zaostaci doprinosa pocev od 2008.
sema911s

#10182 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sema911s »

danas stojim na stanici na otoci, i dodje trola i nesto mu zagledam gume,. nekimajstor nesto gleda i dispecer pored njega,. i obidjose trolu kazu okej je,. ja malo bolje pogledam gume sto neznam prednja okej dot 03,sare ima pise da je zimska guma. zadnja dot 05,. nako sare ima,. guma ispred dot 01 sare nema nikako,., i kroz salu pitam majstora i tog dispecera gdje je pobjegla sara sa gume kaze jedan od njih to nije pogonski tocak netreba mu sara"ovaj ti tocak sluzi samo da nosi tezinu" za sta li su onda ostali pitam,. kada odgovor vidi se da nemas pojma o vozilima,. dolazi vozac i meni ono ko nemoj ih vise nista pitat, sjedam u taj isti trolebus i vozac onako u sali ma sto se petljas samo ces nahebat, vidis da je sve ludo,,. i odogovirm mu da zbog one gume mozemo svi u jarak,. kad ce on ma nevozimo mi brzo, ,..,ahaa ,.,., kaze da podnese izvjestaj svaku vvece medjutim popravalja se samo ono sto se vidi( svjetla, ostecena stolica, nesto na limariji, samo da je vozilo u voznom stanju nek moze stat

tak koliko se brinu ti grasovci o nama je nenomralnoo
murathans

#10183 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by murathans »

Hemera wrote:
murathans wrote:

sta je sa minibusima kojima vozaju na vijecnica dobrinja njih su kao htjeli staviti na padinske dijelove grada ali evidentno da im se ne isplati

Kako da im se ne isplati? Pa treba pogledati minibuse koji sa Stupa voze za Sokolje? Ili za Vratnik u špici, pa i i sardinam bi bilo tijesno kakve je gužva. Još kada minubusa uopšte ima...
ti haman sa marsa pao
govorim o centrotranovim minibusima sto ih ne posalje za to sokolje i vratnik?
nema ih ,nema ih....
on ce prije staviti na komercijalu i naplatiti 20 karata,nego slati na sokolje i lomiti ga po nekim brdima i ganjati nekog aza kartu
Mislimo na isto. I ja kažem zašto Centrotrans ne vozi za Sokolje i Vratnik. Tamo ima mnogo putnika. Ima paaaaara
zvrk

#10184 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

sema911s wrote:danas stojim na stanici na otoci, i dodje trola i nesto mu zagledam gume,. nekimajstor nesto gleda i dispecer pored njega,. i obidjose trolu kazu okej je,. ja malo bolje pogledam gume sto neznam prednja okej dot 03,sare ima pise da je zimska guma. zadnja dot 05,. nako sare ima,. guma ispred dot 01 sare nema nikako,., i kroz salu pitam majstora i tog dispecera gdje je pobjegla sara sa gume kaze jedan od njih to nije pogonski tocak netreba mu sara"ovaj ti tocak sluzi samo da nosi tezinu" za sta li su onda ostali pitam,. kada odgovor vidi se da nemas pojma o vozilima,. dolazi vozac i meni ono ko nemoj ih vise nista pitat, sjedam u taj isti trolebus i vozac onako u sali ma sto se petljas samo ces nahebat, vidis da je sve ludo,,. i odogovirm mu da zbog one gume mozemo svi u jarak,. kad ce on ma nevozimo mi brzo, ,..,ahaa ,.,., kaze da podnese izvjestaj svaku vvece medjutim popravalja se samo ono sto se vidi( svjetla, ostecena stolica, nesto na limariji, samo da je vozilo u voznom stanju nek moze stat

ne valjaju vam kad voze, ne valjaju kad ne voze

a u svakom slucaju im je_ete mater

ljudi od 2006 govore da su prisiljeni voziti neispravna vozila

vi kontate sale se sta li

doduse rece neko na ovoj temi, kad se surva neki bus, onda ce izici na proteste

nemoj slucajno da bi ko vladi pisao

samo pisite grasu
i zovite

doduse, posto nema struje, ne rade ni telefoni :D
a i mailovi ne prolaze :)
Hemera

#10185 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

murathans wrote: Mislimo na isto. I ja kažem zašto Centrotrans ne vozi za Sokolje i Vratnik. Tamo ima mnogo putnika. Ima paaaaara
to iz tvoje perspektive ima para,iz njihove nema,tako da se ne uklapas u njihov sistem poslovanja
mahalas505

#10186 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

murathans wrote:

Pa gdje si ti prije govorio prije privatniku isplatili mu se voziti ili ne? :D Tako ne moras se ti plaho zamarati oko toga sto ne voze pojedine linije, imaju oni svoju racunicu, koja naravno nema veze sa tim koliko to znaci ziteljima pojedinih naselja. Mislim gore od drzavnog monopoliste, samo moze biti privatni monopolista, ali hajde bice bolje, 2-3 kupona i koje auto na cesti vise sta ima veze :lol: .
O'zone
Globalni moderator

#10187 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Ministarstvo saobraćaja izazvalo probleme među prijevoznicima
Radnici GRAS-a najavili proteste, ne priznaju kupone "Centrotransa"
U GRAS-u ne priznaju odluku Vlade: Ne daju svoje linije

Radnici i revizori GRAS-a neće dozvoliti da se u njihovim tramvajima i trolejbusima koriste kuponi "Centrotransa", kako je to najavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica, kazali su jučer za "Dnevni avaz" neki od članova Predsjedništva Sindikata komunalne privrede ovog preduzeća.

Nezakonite odluke

Naime, prava zbrka nastala je nakon što je Vlada KS nedavno predala "Centrotransu" 12 linija na kojima je do sada građane prevozio GRAS. Resorni ministar Bubica otišao je i korak dalje kada je izdao uputstvo prema kojem će kuponi koje putnici kupe u "Centrotransu", vrijediti i u trolejbusima i tramvajima, a GRAS-ove karte, kao i do sada, samo u njihovim vozilima.

- Ovo je prevršilo svaku mjeru! Prvo je radnike GRAS-a ministar Bubica nazvao teroristima, a sada je on taj koji vrši teror nad nama iz dana u dan, dovodeći rad preduzeća u pitanje. Zamjeramo našoj Upravi što ne reagira na otimanje naših linija i nezakonite odluke ministra Bubice. Naredne sedmice protestirat ćemo svakog dana po dva sata ispred zgrade Vlade Kantona - naveli su iz ovog sindikata.

Nagomilani problemi

Zbog novonastalih problema i zbunjenosti građana, koji ne znaju čiji kupon da kupe, resorni ministar održao je jučer sastanak sa predstavnicima GRAS-a i "Centrotransa".

No, prema našim informacijama, nikakvo rješenje nije postignuto pa je ministar Bubica kazao da građani moraju izabrati prijevoznika i njegovu kartu kupiti.

- Problem je to što se u GRAS-u ne slažu da na 12 linija vozi "Centrotrans". Kažu da karte drugih prijevoznika neće važiti u njihovim vozilima. Oni trebaju da ispoštuju odluku Vlade, koja je "Centrotransu" dala ovih 12 linija - kazao je Bubica.

U isto vrijeme, jučer je zasjedao i Nadzorni odbor GRAS-a. Predsjednik NO-a Izet Horman potvrdio nam je da neće pristati na to da "Centrotrans" radi sve dok se ne riješe nagomilani problemi preduzeća.

- Reagirat ćemo na uputstvo u vezi s kartama koje je izdao ministar Bubica, jer je nezakonito. Prvo treba riješiti statusno pitanje GRAS-a pa tek se tada može pričati o "Centrotransu". Pitanje ovih 12 linija je rano došlo - kazao je Horman.
Eeeeeee da se ovo radilo od samog početka drugačije bi se priča odvijala a ovako :roll:
Pitarrr82

#10188 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Novi strajk?
Dr. Kuca

#10189 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

zvrk wrote:
sema911s wrote:danas stojim na stanici na otoci, i dodje trola i nesto mu zagledam gume,. nekimajstor nesto gleda i dispecer pored njega,. i obidjose trolu kazu okej je,. ja malo bolje pogledam gume sto neznam prednja okej dot 03,sare ima pise da je zimska guma. zadnja dot 05,. nako sare ima,. guma ispred dot 01 sare nema nikako,., i kroz salu pitam majstora i tog dispecera gdje je pobjegla sara sa gume kaze jedan od njih to nije pogonski tocak netreba mu sara"ovaj ti tocak sluzi samo da nosi tezinu" za sta li su onda ostali pitam,. kada odgovor vidi se da nemas pojma o vozilima,. dolazi vozac i meni ono ko nemoj ih vise nista pitat, sjedam u taj isti trolebus i vozac onako u sali ma sto se petljas samo ces nahebat, vidis da je sve ludo,,. i odogovirm mu da zbog one gume mozemo svi u jarak,. kad ce on ma nevozimo mi brzo, ,..,ahaa ,.,., kaze da podnese izvjestaj svaku vvece medjutim popravalja se samo ono sto se vidi( svjetla, ostecena stolica, nesto na limariji, samo da je vozilo u voznom stanju nek moze stat

ne valjaju vam kad voze, ne valjaju kad ne voze

a u svakom slucaju im je_ete mater

ljudi od 2006 govore da su prisiljeni voziti neispravna vozila

vi kontate sale se sta li

doduse rece neko na ovoj temi, kad se surva neki bus, onda ce izici na proteste

nemoj slucajno da bi ko vladi pisao

samo pisite grasu
i zovite

doduse, posto nema struje, ne rade ni telefoni :D
a i mailovi ne prolaze :)
Sto su strajkovali 2006 kad su sve imali do tad? :skoljka:
zvrk

#10190 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

imali pa ne imali

pitanje je toliko smijesno
da ne zasluzuje ozbiljniji odgovor
Hemera

#10191 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

fakat koliko su neispravni cudim se sto nisu pobili hiljade ljudi svakog dana....gori su ovi ispravniji sto seru svaki dan
zvrk

#10192 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Hemera wrote:fakat koliko su neispravni cudim se sto nisu pobili hiljade ljudi svakog dana....gori su ovi ispravniji sto seru svaki dan
kad je dzaba / mozes svercat/ goni dok ne crkne
nema tu gradjanske ni svijesti o zajednickom dobru
O'zone
Globalni moderator

#10193 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

07. maj 2013. u 14:00
Bubica: Dosta je ucjena i pritisaka GRAS-a
Jusuf Bubica

Tema sastanka, održanog u ponedjeljak između predstavnika preduzeća koja obavljaju javni gradski prijevoz i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Jusufa Bibice bila je usaglašavanje tarifnog sistema po osnovu privremenog upuststva o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema u Kantonu.

"S obzirom na to da ovaj pravilnik nije još uvijek završen, u fazi je izrade, ja sam kao ministar dao privremeno uputstvo da svaki prevoznik štampa karte za linije na kojima saobraća. Centrotrans saobraća na 12 linija i iz tog razloga smo predložili da njihovi kuponi vrijede i za tramvaj i trolejbus, međutim predstavnici preduzeća GRAS su se proglasili nenadležnim, te će danas održati satanak kako bi donijeli zaključak o ovom prijedlogu", rekao je ministar Bubica za Radiosarajevo.ba

Do sada se u gradu nije dešavalo da saobraćaju dva prevoznika, a ovakva je situacija uzrokovana time što u preduzeću GRAS nema dovoljan broj autobusa kako bi sve linije bile pokrivene i građani imali kompletan servis. Prema pisanju portala Avaz.ba, radnici GRAS-a već najavljuju dvosatne proteste ispred zgrade Kantona Sarajevo.

"To je njihova uobičajna šema, oni bi da ispostavljaju račune građanima Sarajeva i da građani plaćaju, a da oni rade šta hoće. Poenta je da oni nemaju dovoljno vozila, Kanton nema dovoljno sredstava da ih kupi, tako da je Kanton dužan da im oduzme linije. Kada mi to uradimo oni najave štrajk. Nek' rade svoj posao i nek' štrajkuju. Žalosno je da ne rade svoj posao i da štrajkuju. To je za svaku osudu", rekao je ministar Bubica i dodao da građani moraju imati servis prevoza i sve drugo mora biti podređeno toj činjenici.
"Grad mora funkcionisati na taj način, a ne da idu pješke. Prevoz će funkcionisati sa ili bez GRAS-a dosta je više ucjena i pritisaka nerelanih i neonosvanih, naglašava ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Ministarstvo saobraćaja KS je izdalo uputstvo i nadležno je za privremeno uputstvo o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema. Prevoznici su dužni da se ponašaju prema tom uputstvu. Ministar Bubica u izjavi za Radiosarajevo.ba je rekao kako može potvrditi da GRAS ne vozi po tim uputstvima.

"Sa Centrotransom nemamo nikakvih problema, oni imaju svoje karte i prodaju ih i legalno voze na svojih 12 linija koje su im odobrene. Imamo jedino probleme sa preduzećem GRAS koje je kantonalno preduzeće, da bi ironija bila veća", rekao je ministar Jusuf Bubica.
Danas sastanak uprave i predstavnika sindikata GRAS-a

Mubera Begić Žiga, v.d direktorice GRAS-a, na sastanku je s članovima predsjedništva sindikata ovog preduzeća.

"Tema sastanka je 12 linija koje su dodijeljenje Centrotrasu i Sindikat smatra da bi se trebale poduzeti oštrije mjere prema Ministarstvu saobraćaja koje je dozvolilo te linije. Uprava preduzeća je podnijela žalbe na predmetna rješenja i nismo našli neko konačno rješenje u smislu razgovora u Ministarstvu. Razgovarali smo jučer u ministarstvu, ali smatramo da su te linije dodijeljenje nezakonito i da se o tome treba očitovati ili resorno ministarstvo ili da slučaj proslijedi Federalnom ministarstvu", kaže Begić-Žiga za Radiosarajevo.ba.
Na pitanje vezano za kupone GRAS-a, Begić-Žiga kaže da nije zvanično, osim putem medija i usmeno na sastanku dobili informaciju da su kuponi Centrotransa važeći u tramvajima i trolejbusima, te da očekuju zvanični nalog. "Korištenje kupona Centrotransa, predstavlja dodatni trošak i nanosi se dodatna šteta preduzeću", navodi v.d. direktorice preduzeća GRAS.

Kaže i da su na jučer održanom sastanku s ministrom Bubicom dobili uputstvo o načinu utvrđivanja i definisanja elemenata tarifnog sistema u Kantonu Sarajevo, te da se uprava preduzeća mora očitovati po tom uputstvu i danas proslijediti taj zaključak ministarstvu.

Begić-Žiga je napomenula da nema nikakvih najava za proteste, te da će u skladu sa žalbom tražiti vraćanje 12 linija koje su dodijeljenje Centrotransu, jer smatraju da je ta odluka nezakonita.
zvrk

#10194 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

Prevoz će funkcionisati sa ili bez GRAS-a dosta je više ucjena i pritisaka nerelanih i neonosvanih, naglašava ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.
nesto tvoje se uhelaci pod tvojim rukovodstvom i ti velis dosta je ucjena ?

al stvarno...
Hemera

#10195 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

znam malo je ministar ovdje prebezobrazan

sta je sa minibuskim saobracajem?
evo isti centro je kupio 10 minibusa i nudio ih za linije po starom gradu,a tamo s enije rijesio problem prevoza vec je samo gore i gore

sta je recimo sa autobusima za breku,breku 2,kosevo,podhrastove i one sve sto idu sa doma armije?
tamo se isto ceka,po par sati na prevoz,ali zato ima centro koji voza na linijama na kojima nije uopce gorilo i niti je bio problem :run:

znaci gradani drugog reda su u starom gradu,itd

definitivno nece biti osobe koja ce rijesiti ovaj problem u sarajevu
NEOPLAN

#10196 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

To je ono o cemu ja sve vrijeme pricam. Nit je cilj zadovoljstvo gradjana, nit je cilj spas i ozdravljenje Grasa. Jedan jedni cilj je privatizacija JGS-a u sarajevu i davanje istog u ruke svojim rodjacima i prijateljima.
Reglan

#10197 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Vala je nigdje veze da grasove ne vaze u centri a centrine vaze u grasu.Apsurd.
Adriatic

#10198 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

arshavin wrote:Vala je nigdje veze da grasove ne vaze u centri a centrine vaze u grasu.Apsurd.
Znaš šta je nigdje veze?
To što svaki grasovac dobije po 75 KM kao naknadu za prevoz.
Hemera

#10199 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

Adriatic wrote:
arshavin wrote:Vala je nigdje veze da grasove ne vaze u centri a centrine vaze u grasu.Apsurd.
Znaš šta je nigdje veze?
To što svaki grasovac dobije po 75 KM kao naknadu za prevoz.
ima li negdje dokaz da ga vidimo?
Hemera

#10200 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Hemera »

svakako
jednostavno je nametnuto da mi koji koristimo a+b zonu,kupimo kartu u centri
koju nece prihvatiti u grasu
a sklonili gras sa linija :run:
mislim da to nema nigdje u svijetu osim kod nas u ovoj divljackoj zemlji
Post Reply