meni su isto govorili mirovanje, uspori, ali ja nisam slusala to nikad, nije mi bilo logike da sam podlozna trombozi a lezim
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- Cholina_Lokica
#10176 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni rekose da ce prije mene opucati nesto bez clexana nego sto ce bebi se nesto desiti
posto inace imam nekih problema sa vaskularnim sistemom i krvi, elem ok je sad sve sa ovim bocanjem, osim sto je grozno sam sebe bosti
meni su isto govorili mirovanje, uspori, ali ja nisam slusala to nikad, nije mi bilo logike da sam podlozna trombozi a lezim
ali to sam samo ja, ne preporucujem drugima to 
-
Pufnicaa
#10177 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa i meni je nevjerovatno da to imam..Ali eto zbog prve trudnoce u kojoj je plod stao s razvojem zbog toga sad sam pod nadzorom..Cholina_Lokica wrote:Meni rekose da ce prije mene opucati nesto bez clexana nego sto ce bebi se nesto desitiposto inace imam nekih problema sa vaskularnim sistemom i krvi, elem ok je sad sve sa ovim bocanjem, osim sto je grozno sam sebe bosti
![]()
meni su isto govorili mirovanje, uspori, ali ja nisam slusala to nikad, nije mi bilo logike da sam podlozna trombozi a lezimali to sam samo ja, ne preporucujem drugima to
A da se grozno bosti jeste,,,Ja se inace plasim igli i uvijek mi je muka,prvi put kad sam sama sebe ubola pozlilo mi je i zamalo se nisam srusila,onda me muz s vremena na vrijeme postedi kad je kuci pa mi on da inekciju mada sam sad vec navikla.
- Cholina_Lokica
#10178 Re: Trudnjače i porodilje online
Ista stvar, prva 3 puta sam se po sat vremena tresla k'o Skoplje poslije injekcije. Sad sam presla da se bodem u nogu, ne mogu vise u stomak, beba skace, izlazi vani, izbija mi iglu itd jos kako je stomak velik pa koza zategnuta jedva probijem kozu, pa sam presla na nogu i urahatila se 
- CherryLips
#10179 Re: Trudnjače i porodilje online
Ima li gdje doktora,je li vam koja trudnica radila Nifty test,vaše mišljenje? Čitam da u slučaju da na Nifty-ju nije ok nalaz,opet se radi amnio...?
- Mis mekinjas
#10180 Re: Trudnjače i porodilje online
Cherry, ako imas vise od 35 proci ces standardnu proceduru, osim ako ne inzistiras da ne ides na amniocentezu.
Mrni su vadili krv za triple, moja rodica je isla dva puta na amnio.
Amnio je najpouzdaniji, ako si ispod 35 radis ga po potrebi, dakle ako double ili triple ukazuju na anomalije.
Ja da moram, ja se ne bih puno mislila. Amnio i bog te veselio. Bolje konkretna analiza, nego statistika, ako treba.
Mrni su vadili krv za triple, moja rodica je isla dva puta na amnio.
Amnio je najpouzdaniji, ako si ispod 35 radis ga po potrebi, dakle ako double ili triple ukazuju na anomalije.
Ja da moram, ja se ne bih puno mislila. Amnio i bog te veselio. Bolje konkretna analiza, nego statistika, ako treba.
- CherryLips
#10181 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma nifty mi je bolji samo jer ga mogu odmah uraditi,a ne čekati jos dugo jer nalazi sa amnio budu za dvije do tri sedmice. Ali ako opet moram raditi amnio da potvrde ne daj Bože loše razultate sa Nifty-ja,sta sam dobila??
A amniocentezu moram raditi,double nije ok,parametri sa uz na granici....triple neću ni raditi jer je nepouzdaniji i od double-a,a i za njega su mi rekli da su najčešće nalazi lažno pozitivni. Dakle,većina ljekara mi je savjetovala amnio,osim jedne doktorice koja je za Nifty, zbog brzine i neinvazivnosti
A amniocentezu moram raditi,double nije ok,parametri sa uz na granici....triple neću ni raditi jer je nepouzdaniji i od double-a,a i za njega su mi rekli da su najčešće nalazi lažno pozitivni. Dakle,većina ljekara mi je savjetovala amnio,osim jedne doktorice koja je za Nifty, zbog brzine i neinvazivnosti
- Cholina_Lokica
#10182 Re: Trudnjače i porodilje online
Zar se i nifty ne ceka dugo, ja kad sam radila te testove pitali dr oko toga, i rece da se svi uzorci salju u svicarsku odavdje, nema ni jedna laboratorija da to radi kod nas, i cekas rezultate ne mogu se sjetiti koliko, i sve to platis milju i pol evrica.
- Mis mekinjas
#10183 Re: Trudnjače i porodilje online
A koji si tjedan trudnoce?
Ma ja bih na amnio, to se radi pod UZV, nisam nikad cula da je krenulo po zlu. I tako se ne radi prije 15. tjedna zbog djeteta.
Ako niftyne valja svejedno ces na amnio. Nifty se svugdje placa. Amnio bar kod nas ne. Cini mi se ni biopsija horionskih cupica CVS.
Ma ja bih na amnio, to se radi pod UZV, nisam nikad cula da je krenulo po zlu. I tako se ne radi prije 15. tjedna zbog djeteta.
Ako niftyne valja svejedno ces na amnio. Nifty se svugdje placa. Amnio bar kod nas ne. Cini mi se ni biopsija horionskih cupica CVS.
- CherryLips
#10184 Re: Trudnjače i porodilje online
Krv se šalje u Švicarsku ili Hong Kong, čeka se deset petnaest dana,ma više mi je muka od svega. Od silnog stresa sam pod kontrakcijama,stomak me pravo boli,neke bih doktore na vješanje poslala.
Mislim da se ni ovdje amnio ne plaća,naravno na klinici. Sad sam u 13 sedmici....
Mislim da se ni ovdje amnio ne plaća,naravno na klinici. Sad sam u 13 sedmici....
- Cholina_Lokica
#10185 Re: Trudnjače i porodilje online
Pa da, i to se ceka. Jedino ces sa amnio biti sigurna ima li dijagnoza. Na klinici jeste amnio besplatna
- Mis mekinjas
#10186 Re: Trudnjače i porodilje online
Kod nas salju u Hong Kong nifty, i ceka se 10-ak dana.
Ma vidi. Kazem, ja bih na amnio, pogotovo jer imam te rodice koje su obje isle na amnio, jedna dva puta ( prvo dijete izgubila u 8. mjesecu), druga jednom (isto double nije bio ok). A onako su prilicno panicarke, i sve je super bilo.
A iskreno, ne placa se. Ja ne bih imala love ni za nifty ni harmony ni praenu.
Ma vidi. Kazem, ja bih na amnio, pogotovo jer imam te rodice koje su obje isle na amnio, jedna dva puta ( prvo dijete izgubila u 8. mjesecu), druga jednom (isto double nije bio ok). A onako su prilicno panicarke, i sve je super bilo.
-
PurpurHazel
#10187 Re: Trudnjače i porodilje online
Prošla sve, ništa se ne brini, samo polako i sa heparinom i bit će sve dobro. Izgubila jednu bebu, onda otkrili trombofiliju, zatrudnim i počne epopeja sa injekcijama.Pufnicaa wrote:Pozdrav svima..Citam vas vec duze ali nikako da se prikljucim.![]()
Ja sam nova trudnica ovdije.. 6ta sam sedmica i trudnoca mi je rizicna.Imala sam spontani u decembru.Tad mi je otkrivena trombofilija,hiperinzulemija.Sad od kad sam saznala za trudnocu na bolovanju sam,primam progesteron,dobrostan,clexane 0.4 i siofor..Imam poprilicne bolove koji me jako brinu i dokt kaze da su u pitanju blizanci mada nije sigurna da li ce obe bebe opstati.Ja se iskreno nadam da hoce sutra je kontrola..Inace trudnocu vodim privatno..Ima li neko slicno iskustvo? Trombofiliju ili ove bolove u trudnoci?
@Ch.Lokica
- CherryLips
#10188 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma eto,da mi vise zaista ima nekog smisla Nifty,novac bi se našao,i za gluposti se pare daju. Ali sto vise čitam manje sam ubjedjena da ga trebam raditi. A i samo mi ga je jedna dr preporučila,druge dvije su bile izričito za amnio,nikako za Nifty. Jeste da mi nije svejedno jer amnio nosi odr rizik ali svakako je sve u Božijim rukama. Ja mogu sad samo probati ostati smirena koliko mogu i vjerovati da će sve biti u najboljem redu.Mis mekinjas wrote:Kod nas salju u Hong Kong nifty, i ceka se 10-ak dana.
-
Sunculish
#10189 Re: Trudnjače i porodilje online
I meni dr. već neko vrijeme reklamira taj neki (vjerovatno Nifty) test, zaboravila kako se zove, koji je 99,5% pouzdan i šalje se krv i Švicarsku, odakle za, otprilike, dvije sedmice stižu rezultati. To košta 700 eura.
Već znam da neću da ga radim.
Već znam da neću da ga radim.
- CherryLips
#10190 Re: Trudnjače i porodilje online
I jos jedno pitanje za doktora,do kad je opravdano piti Dabroston? Danas mi dr na klinici propisa Dab,3x1 15 dana,pa onda po dvije deset dana pa polako smamjivati. Sve to zbog jakih kontrakcija tokom pregleda,a i boli me.stomak,sve uzrokovano stresom. A pročitam u uputstvu da se pije.do 12 sedmice trudnoće.
- JanuaryJones
#10191 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako možeš izganjati uputnicu iz Skerlićeve za Mehmedbašića, primaju državne uputnice al ima neka procedura (pitala sam al zaboravila, ima skoro 2 god), dobiješ brzi test amniocenteze na 3 anomalije u roku 2 dana a full izvještaj na 100 anomalija za 2 sedmice.CherryLips wrote:Krv se šalje u Švicarsku ili Hong Kong, čeka se deset petnaest dana,ma više mi je muka od svega. Od silnog stresa sam pod kontrakcijama,stomak me pravo boli,neke bih doktore na vješanje poslala.
-
Pufnicaa
#10192 Re: Trudnjače i porodilje online
PurpurHazel wrote:Prošla sve, ništa se ne brini, samo polako i sa heparinom i bit će sve dobro. Izgubila jednu bebu, onda otkrili trombofiliju, zatrudnim i počne epopeja sa injekcijama.Pufnicaa wrote:Pozdrav svima..Citam vas vec duze ali nikako da se prikljucim.![]()
Ja sam nova trudnica ovdije.. 6ta sam sedmica i trudnoca mi je rizicna.Imala sam spontani u decembru.Tad mi je otkrivena trombofilija,hiperinzulemija.Sad od kad sam saznala za trudnocu na bolovanju sam,primam progesteron,dobrostan,clexane 0.4 i siofor..Imam poprilicne bolove koji me jako brinu i dokt kaze da su u pitanju blizanci mada nije sigurna da li ce obe bebe opstati.Ja se iskreno nadam da hoce sutra je kontrola..Inace trudnocu vodim privatno..Ima li neko slicno iskustvo? Trombofiliju ili ove bolove u trudnoci?Ja sam morala mirovati svo vrijeme, znači injekcije i devet mjeseci kauča, ali sve se izdrži kad dobiješ malo čudo. Čuvaj se i budi disciplinirana, jer to što se desilo s prvom bebom, desilo ti se zbog trombo., zato ovaj put izdrži, jeste zajebano, ali sve će se zaboraviti.
![]()
@Ch.Lokicaista stvar, genetski imamo frke sa srcem i krvlju, i još uvijek me moja hematologica ganja, iako beba ima godinu dana, da moram sebe paziti i uzimati doživotno aspirin ako mislim da me ne drmne skoro. A ja ništa.
Trudim se..Evo presretna Hvala Bogu danas na UZ moje malo srculence kuca beba se fino razvija,nazalost druga nije uspijela al Boze moj tako trebalo da bude,drago mi je da je jedna tu i da ce biti dobro Abd..I dalje sam na mirovanju i kaze dokt mozda mogu na posao tek u 3ecem mjesecu ako sve bude ok.A za bolove ce mi dati apaurin ali i to tek poslije jer kaze da vec pijem previse lijekova pa ne zeli jos dodavati.Reci mi molim te...jesi ti imala odnose u ovom periodu?Dokt kaze smijes samo lagano medjutim neki kazu da se ne preporucuje,,,:)
- max07
#10193 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam svojevremeno pokusavala izganjati uputnicu iz Skerliceve za Mehmedbasica i to je, po onom sto sam ja vidjela, cista navlakusa. U Skerlicevoj su mi tada rekli (a to je bilo negdje u aprilu 2012.) da od sredine 2011.godine nisu dobili ni jednu uputnicu od Zdravstvenog zavoda, a da su ranije imali samo po dvije mjesecno. Ne znam da li se sada nesto promijenilo.JanuaryJones wrote:Ako možeš izganjati uputnicu iz Skerlićeve za Mehmedbašića, primaju državne uputnice al ima neka procedura (pitala sam al zaboravila, ima skoro 2 god), dobiješ brzi test amniocenteze na 3 anomalije u roku 2 dana a full izvještaj na 100 anomalija za 2 sedmice.CherryLips wrote:Krv se šalje u Švicarsku ili Hong Kong, čeka se deset petnaest dana,ma više mi je muka od svega. Od silnog stresa sam pod kontrakcijama,stomak me pravo boli,neke bih doktore na vješanje poslala.
Trudnocu sam vodila kod Mehmedbasica i on mi je uzeo uzorak plodne vode koju sam onda slala u Beograd jer se kod nas jos nije radio pcr-test (taj brzi test na tri anomalije). On bude gotov vec naredni dan. Moj double test je bio savrsen, a onda su na ultrazvuku oko 18-19.sedmice vidjeli tzv. ciste na mozgu bebe (ciste plexusa choroideusa) i trazili od mene da hitno uradim amnio.
@Cherry, jako mi je zao sto prolazis kroz ovo. Znam jako dobro kako se osjecas jer sam prosla kroz nesto slicno. Ne bih opet dizala toliku paniku oko rezultata double testa. Znas i sama koliko laznih pozitivnih i negativnih rezultata i double i triple imaju. Ali bih ipak za svaki slucaj uradila amnio. Vjeruj mi nije uopste strasno (i ja sam bila prestrasena i bojala se komplikacija). Paze oni jako dobro kako i gdje ubadaju iglu da ne bi povrijedili bebu ili ostetili vodenjak. A ubod igle i ne osjetis.
Kako bi bilo da kod nekog dobrog i pouzdanog ljekara uradis npr. 4d ultrazvuk i provjeris kako se beba razvija?
Drzim ti fige da sve bude dobro i da se sav strah pokaze kao potpuno bezrazlozan. A ti pokusaj da se opustis, i zbog te bebice a i zbog starijeg djeteta.
- JanuaryJones
#10194 Re: Trudnjače i porodilje online
@max07 ne znam jer nisam ganjala uputnicu, iako mi je zbog cijene lično doktor savjetovao, ali kako nisam imala knjižicu gotovu nisam mogla. Uglavnom u Aug 2013 sam radila amnio i dobila u roku dan-dva brzi test a nakon 2 sedmice i kompletni.
- max07
#10195 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma ja se slazem da Cherry pokusa to preko Skerliceve. Mozda se nesto i promijenilo u medjuvremenu. Meni je Mehmedbasic licno rekao da idem u Skerlicevu da bih tamo onda dobila takav odgovor. Na kraju sam sve radila privatno i platila sama jer se na gak-u cekalo i do 6 sedmica na nalaz, a ja nisam mogla toliko dugo cekati.JanuaryJones wrote:@max07 ne znam jer nisam ganjala uputnicu, iako mi je zbog cijene lično doktor savjetovao, ali kako nisam imala knjižicu gotovu nisam mogla. Uglavnom u Aug 2013 sam radila amnio i dobila u roku dan-dva brzi test a nakon 2 sedmice i kompletni.
- CherryLips
#10196 Re: Trudnjače i porodilje online
Radila sam 4d na klinici,bebica se po riječima docentice super razvija,sve mjere odgovaraju starosti bebe,nuhalni jeste visok ali je opet u granicama normale. Nosna kost se.vidi a sto su osporili u jednoj drugoj privatnoj ordinaciji,i sto je odmah uticalo i na nalaz double testa. Boga molim samo da sve bude ok i zaista sam puna neke pozitive.
Znam i da na Gak-u ima brza i kompletna amnio,samo im treba naglasiti da želiš obje.
I da,moraću primiti Rhogam nakon amnio jer sam RH negativna. Refundiraju li iz Zavoda cifru koju daš za Rhogam?
Znam i da na Gak-u ima brza i kompletna amnio,samo im treba naglasiti da želiš obje.
I da,moraću primiti Rhogam nakon amnio jer sam RH negativna. Refundiraju li iz Zavoda cifru koju daš za Rhogam?
- max07
#10197 Re: Trudnjače i porodilje online
Refundiraju. I ja sam primila rhogam i refundirali su.
Uradi ti svakako amnio i naglasi da zelis i brzi test tako da mozes odmah biti mirna i ne moras cekati sedmicama na kompletan nalaz.
A bice to sigurno sve dobro cim se beba super razvija. Ja sam u onom svom strahu iscitala hrpu informacija i skoro pa uvijek se na bebi vide neki znakovi ukoliko se radi o nekoj od anomalija (manji rast, stisnute sake/stopala, nerazvijeno srce itd.). Ti misli samo pozitivno i opusti se! Sretno i da nam uskoro javis dobre vijesti
Uradi ti svakako amnio i naglasi da zelis i brzi test tako da mozes odmah biti mirna i ne moras cekati sedmicama na kompletan nalaz.
A bice to sigurno sve dobro cim se beba super razvija. Ja sam u onom svom strahu iscitala hrpu informacija i skoro pa uvijek se na bebi vide neki znakovi ukoliko se radi o nekoj od anomalija (manji rast, stisnute sake/stopala, nerazvijeno srce itd.). Ti misli samo pozitivno i opusti se! Sretno i da nam uskoro javis dobre vijesti
-
Natural
#10198 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje vezano za trudničklo/porodiljsko odsustvo:
Pretpostavljam da je ovo pitanje već nekoliko puta postavljano, ali stalno se nešto mijenja, pa ako može neka "svježa" porodilja
da me malo uputi oko te papirologije. Termin se bliži za mjesec i 10ak dana ako Bog da pa rekoh da na vrijeme to počnem pripremati. Čitam ovaj zakon o radu Federacije BiH i vidim da piše: "Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena moze da otpočne porodajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja. Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja. Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja."
Hvala Bogu nemam nikakvih tegoba pa ne bih ranije započinjala odustvo ali me zbuni ovo minimalno 28 dana ranije pa u drugoj rečenici bez svoje krivice ne koristi i td.
Help please 
Pretpostavljam da je ovo pitanje već nekoliko puta postavljano, ali stalno se nešto mijenja, pa ako može neka "svježa" porodilja
Hvala Bogu nemam nikakvih tegoba pa ne bih ranije započinjala odustvo ali me zbuni ovo minimalno 28 dana ranije pa u drugoj rečenici bez svoje krivice ne koristi i td.
-
julisiz es grant
#10199 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo kako to u praksi izgleda, bar kod mene:Natural wrote:Pitanje vezano za trudničklo/porodiljsko odsustvo:
Pretpostavljam da je ovo pitanje već nekoliko puta postavljano, ali stalno se nešto mijenja, pa ako može neka "svježa" porodiljada me malo uputi oko te papirologije. Termin se bliži za mjesec i 10ak dana ako Bog da pa rekoh da na vrijeme to počnem pripremati. Čitam ovaj zakon o radu Federacije BiH i vidim da piše: "Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena moze da otpočne porodajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja. Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja. Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja."
Hvala Bogu nemam nikakvih tegoba pa ne bih ranije započinjala odustvo ali me zbuni ovo minimalno 28 dana ranije pa u drugoj rečenici bez svoje krivice ne koristi i td.Help please
Porodiljsko odsustvo otvara se NAJRANIJE 28 dana prije termina, ali većini žena savjetujemo da rade čak i nakon tog dana (ako je sve sa trudnoćom u redu, naravno), kako bi duže bile sa bebom prije nego budu morale opet na posao (a trajanje porodiljskog je od firme do firme, u državnim 12 mjeseci, u privatnim 6, pa čak i 3 mjeseca). Tu koristimo ovaj dio zakona gdje kaže "Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja". Baš su mi danas dolazili iz pravne službe jednog uspješnog industrijskog preduzeća da me zamole da njihovim trudnim radnicama obavezno otvaram porodiljsko 28 dana prije termina, a ne kasnije.
- BHF_Manijak
#10200 Re: Trudnjače i porodilje online
Vjerovatno se na ovo pitanje dosad milion puta odgovorilo, ali nemam sad vremena trazit fkt.
Interesuje me u vezi naknade za porodilje. Koliko izosi za majku koja je do 4 mjeseca prije poroda bila u radnom odnosu, tacnije ugovor joj je istekao 4 mjeseca prije poroda. Nakon toga je bila na birou. Je li 180KM ili 360?
I nikad mi nece biti jasno kako ce naknada za majke u radnom odnosu biti veca u odnosu na one nezaposlene.
Interesuje me u vezi naknade za porodilje. Koliko izosi za majku koja je do 4 mjeseca prije poroda bila u radnom odnosu, tacnije ugovor joj je istekao 4 mjeseca prije poroda. Nakon toga je bila na birou. Je li 180KM ili 360?
I nikad mi nece biti jasno kako ce naknada za majke u radnom odnosu biti veca u odnosu na one nezaposlene.