Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Revolucionar ★

#10176 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Revolucionar ★ »

NediM17 wrote:Ne mora biti da je EGR.

U svakom slucaju vrijedi ga probati prvo ocistiti ako postoji ta mogucnost.

Dovucen je pun q dizelgejt VW-a, ljudi se griju na gume, voze se dvice koje puse kao termoelektrana, tako da sto se mene licno tice, slobodno i DPF i EGR OFF + remap. Neka prodise dizelcina punim plucima.

Jedinu posljedicu koju ces imati ako ukines EGR-a, da ce masini zimi trebati nijasna duze da se zagrije.

ma vecina kaze da auto prodise nakon skidanja tog sranja, ali eto, ako bi pomoglo nemam nista protiv, samo da ne jebenise turbinu jebenu :D
zekoslav85

#10177 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zekoslav85 »

:wink:
Tomahawk11 wrote:
zekoslav85 wrote:meni bi trebao neki maher imam reno clio 1.2 benzin.
Imam problema s srednjom lampom kako da objasnim.. slika je kao grijac u dizela... kad se upali lampa u toku vožnje kad se koči obrtaji idu visoko i malo ubrzava auto dok kad se daje gas plaho ne ferma. Ugasim 5-6 puta opet normala pa opet kroz pola sata ako ne i manje... baš nervira.. imal neko rješenje ili šta već da neko zna to odraditi...
Vozi da neko priključi na kompjuter i očita šta je problem.
Mogu biti svjećice, bobina, lamda sonda, egr....svašta nešta....uglavnom, idi nekom ko je stručan, ne nazovi električarima.
Danas sam obavio taj pregled kaže kompresor i da mi je to neko nekad loše spojio zice gole vamo tamo moram u kiseljak nekog toku tražiti da mi to popravlja... dal me to izadje skuplje ili da se ganja na otpadu?
tempuser

#10178 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

amar1994 wrote:
Cuj filter goriva na svakom servisu :lol: , je li vama dobro , drzat se samo knjige i upustva , a opet ima onih ko moj tetak kojima su majstori rekli da se zamjeni kad se krene gasit i trzat auto :lol: :run:
U knjizi pise filter kabine svaki drugi servis, odnosno svakih 30k km. Kod nas kad ga izvadis poslije 15k km lijepo te strah uhvati.
To po knjizi moze tamo gdje gorivo valja, gdje dizeli ne dime, gdje nema prljavstine i prasine u zraku, a kod nas sve sto u knjizi pise podijeli napola.
preludezalude

#10179 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
amar1994 wrote:
Cuj filter goriva na svakom servisu :lol: , je li vama dobro , drzat se samo knjige i upustva , a opet ima onih ko moj tetak kojima su majstori rekli da se zamjeni kad se krene gasit i trzat auto :lol: :run:
U knjizi pise filter kabine svaki drugi servis, odnosno svakih 30k km. Kod nas kad ga izvadis poslije 15k km lijepo te strah uhvati.
To po knjizi moze tamo gdje gorivo valja, gdje dizeli ne dime, gdje nema prljavstine i prasine u zraku, a kod nas sve sto u knjizi pise podijeli napola.
Ja mijenjao filter kabine prije 3 dana iako je mijenjan prije 15000km. Strahota kakav je bio. Sada klima daleko bolje hladi na upola manjoj brzini ventilatora. U nekim servisnim knjizicama lijepo su navedeni servisni intervali pod interval A i interval B. Interval A je u idealnim uslovima a interval B je sve mimo idealnih uslova i tu je kilometraza prepolovljena. U BiH bi 99% vozila trebalo biti u servisnom intervalu B.
amar1994

#10180 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

U mojoj servisnoj skracine interval stoji pod zvjezdicom i cak navodi exyu zemlje u.kojima se mora raditi ranije servis :)
preludezalude

#10181 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Naravno. U mojoj knjizici nisu navedene zemlje ex yu ali je lijepo opisano sta je interval B tj skraceni interval i koji su uslovi za taj skraceni interval. Odmah se mogu prepoznati. Izmedju ostalog to je: puno hladnih startova, stani-kreni voznja, prelazak par kilometara izmedju paljenja, voznja u prasnjavim uslovima...
Najbolji su mi oni koji kazu:"Nasuo sam ulje koje se mijenja na 30 000km". A proizvodjac ulja nema pojma u koje auto ce biti nasuto ni u kakvim uslovima ce se voziti to auto.
promaha

#10182 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by promaha »

pa meni u servisnoj za bih naznaceno da se servis radi na 30 000 ali ja sam ga prepolovio i vec nakon 15 000 filter kabine je katastrofa i protok zraka dosta losiji ...
ElRe

#10183 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ElRe »

Prijatelju se na A8 upalila lampica sa slike

Image

Auto je totalno "legao". Pretpostavka je da je problem sa zracnim ovjesom. Ko u Sarajevu reparira zracne ovjese?
amar1994

#10184 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Image

:thumbup:

Salim se malo , ne vjerujem da se to reparira ista , morace se nesto promijenit :thumbup:
ElRe

#10185 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ElRe »

Vjerovatno kompresor, pumpa ili sta vec ide na to...mozda i amortizeri. Nego ne mogu da nadju majstora u Sa ko bi to uradio.
Optimist

#10186 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Ne znam kako je kod Audija, ali kod Mercedesa kad ode jedan jastuk, obicno za njim crkne i kompresor, sto vlasnika baci u trosak par milja maraka.
preludezalude

#10187 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Neki dan gledam kod mehanicara dovezao bosnjo Tuareg austrijskih tablica da se mijenjaju zadnje disk plocice. Njemu vjerovatno vani bilo skupo to mijenjati pa cekao da dodje u Bosnu. Toliko je cekao da je morao i diskove mijenjati. Gume celave totalno i bile mu skupe da ih odmah kupi. Ali hajde... nego, kad je auto spusteno sa dizalice osta mu zadnji kraj podignut skroz. Cackali oni u servisu podugo i nisu znali da ga spuste. Covjek i preuzeo takav auto i vidim ga kasnije u gradu voza se jos uvijek podignut zadnji kraj.
amar1994

#10188 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ned071

#10189 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

ElRe wrote:Prijatelju se na A8 upalila lampica sa slike

Image

Auto je totalno "legao". Pretpostavka je da je problem sa zracnim ovjesom. Ko u Sarajevu reparira zracne ovjese?
H&A elektronika, kosevsko brdo...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10190 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Koliko je vremena potrebno da se skine karter i vrati??? Ostao slomljen komad mjeraca-sipke, a vrijeme za zamjenu ulja, pa kontam da to uradim zajedno. Samo me zanima, je li to posao da auto treba ostati cijeli dan u servisu?????
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10191 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ako se ne mora skidat most i ako poluosovina ne prolazi kroz njega pola sata ,a sto ces vaditi to uopste? kupi novu sipku i gas...
hellhammer

#10192 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hellhammer »

konektovan wrote:Koliko je vremena potrebno da se skine karter i vrati??? Ostao slomljen komad mjeraca-sipke, a vrijeme za zamjenu ulja, pa kontam da to uradim zajedno. Samo me zanima, je li to posao da auto treba ostati cijeli dan u servisu?????
Pola sata posla
konektovan

#10193 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:ako se ne mora skidat most i ako poluosovina ne prolazi kroz njega pola sata ,a sto ces vaditi to uopste? kupi novu sipku i gas...
Eh ne bih znao to za most i poluosovinu, ali cini mi se da za moj citroen to nije potrebno skidati. Kupio sam novu sipku, ali nemam predstavu gdje tacno moze taj komadic zavrsiti. Ona sitka na uljnoj pumpi, je linija odbrane od tog dijela, jesam li u pravu, ili sam totalno fulio???? :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#10194 Re: Pitamo Mehanicare ?

karter je serpa u kojoj stoji ulje ,sisaljka uljne pumpe ima finu mrezicu i ne moze usisati nista vece od 1/2 mm,nemas brige...mislim da se kod tvog auta mora auspuh otkacit da se skine karter.
s prednje strane je turbina??
amar1994

#10195 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Jeste , auspuh ide tacno ispod kartera i kuha ulje :-) :mrgreen:
konektovan

#10196 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:karter je serpa u kojoj stoji ulje ,sisaljka uljne pumpe ima finu mrezicu i ne moze usisati nista vece od 1/2 mm,nemas brige...mislim da se kod tvog auta mora auspuh otkacit da se skine karter.
s prednje strane je turbina??

Jeste, turbo je s prednje strane, a auspuh je u blizu. Uglavnom, ono sto je bitno, taj komad ne moze izazvati havariju mom ciletu, :mrgreen: ja cu ti vjerovati 100 posto. :thumbup: :mrgreen:
Hvala, ziv i zdrav bio. :thumbup:
amar1994

#10197 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Odgovara li njemu redizajnirana sipka , koja dolazi na ovim novijim :? , te se navodno ne lome :)

Imam u podrumu jednu , presla 70 hiljada :D

http://www.ebay.co.uk/itm/Oil-Dipstick- ... SwA3dYOPy~
NediM17

#10198 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ja vjerujem da na iole visim obrtajima pumpa navuce taj komadic na sito, i da isti remeti nesmetan protok ulja, sto automatski znaci da je pritisak ulja manji nego sto bi trebao biti.

Licno, auto sa tim komadom u karteru ne bih ni upalio auto, a kamo li vozio ko zna koliko dugo vec. Kad skines karter mozda nadjes jos 5 komada unutra, moguce da se Žan Fransoa vodio istom logikom kao i ti. ;-)
amar1994

#10199 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Kratko i jasno , jebla ih plasticna sipka :run:

ovo je pravo :D
Image
Image
bitanga_sa_otesa

#10200 Re: Pitamo Mehanicare ?

NediM17 wrote:Ja vjerujem da na iole visim obrtajima pumpa navuce taj komadic na sito, i da isti remeti nesmetan protok ulja, sto automatski znaci da je pritisak ulja manji nego sto bi trebao biti.

Licno, auto sa tim komadom u karteru ne bih ni upalio auto, a kamo li vozio ko zna koliko dugo vec. Kad skines karter mozda nadjes jos 5 komada unutra, moguce da se Žan Fransoa vodio istom logikom kao i ti. ;-)
e moj nedime kakve ti ponekad lupis gluposti i ziv ostanes... :run:
Post Reply