BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#10176 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

raspravu o namjenskoj industriji srbije mozete prebaciti na ovu temu.
https://forum.klix.ba/namjenska-industr ... 56614.html
Guadalajara

#10177 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Govorili/pisali smo o avionima, helikopterima, i bespilotnim letjelicama par stranica unazad. I utvrdili smo da bez autoklava i jos dosta tehnologija nema ozbiljne serijske proizvodnje. Poredili smo i prikazivali kapacitete glavne tvornice vazduhoplovne industrije SOKO u Mostaru. Slusali smo izjave i direktora i inzinjera beogradske firme/fabrike bespilotnih letjelica CTT - COMPOSITE TECHNOLOGY TEAM gdje ljudi javno govore da im za ozbiljnu/serijsku proizvodnju nedostaje autoklav... :D

Govorili smo i o topovima, haubicama, termickoj obradi i da bez termicke obrade nema proizvodnje topovske cijevi. Na stranu sto tu jos nedostaju kovacke prese i cekici, komorne peci za zarenje, bazeni sa uljem... :D

Govorili smo o proizvodnji glavnih dijelova tenka M-84 u Djuri Djakovicu i velikoj presi od 10.000 tona...Na stranu prica o jos vecoj i jacoj presi u Kominatu Aluminija u Pogorici i proizvodnji tockova za tenk. Opet ni ovdje nismo vidjeli peci za termicku obradu. Nismo vidjeli da se obicni saraf proizvodi..A gdje je kataforeza, povrsina zastita...gdje su prese za ugradnju elemenata i slicno... :D
славянин

#10178 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:Govorili/pisali smo o avionima, helikopterima, i bespilotnim letjelicama par stranica unazad. I utvrdili smo da bez autoklava i jos dosta tehnologija nema ozbiljne serijske proizvodnje. Poredili smo i prikazivali kapacitete glavne tvornice vazduhoplovne industrije SOKO u Mostaru. Slusali smo izjave i direktora i inzinjera beogradske firme/fabrike bespilotnih letjelica CTT - COMPOSITE TECHNOLOGY TEAM gdje ljudi javno govore da im za ozbiljnu/serijsku proizvodnju nedostaje autoklav... :D

Govorili smo i o topovima, haubicama, termickoj obradi i da bez termicke obrade nema proizvodnje topovske cijevi. Na stranu sto tu jos nedostaju kovacke prese i cekici, komorne peci za zarenje, bazeni sa uljem... :D

Govorili smo o proizvodnji glavnih dijelova tenka M-84 u Djuri Djakovicu i velikoj presi od 10.000 tona...Na stranu prica o jos vecoj i jacoj presi u Kominatu Aluminija u Pogorici i proizvodnji tockova za tenk. Opet ni ovdje nismo vidjeli peci za termicku obradu. Nismo vidjeli da se obicni saraf proizvodi..A gdje je kataforeza, povrsina zastita...gdje su prese za ugradnju elemenata i slicno... :D
Mi to sve imamo garant jer imamo sve - a oni sklapaju mi gledamo :lol: doduse kod nas su supertajni :wink: . Neka dobra je ona izreka "Alah nece promijeniti stanje jednog naroda dok se on ne promijeni" tako da po svoj prilici nedo bog rata opet ce se skupljati neeksplodirane granate od neprijatelja i svercati puske nekako dok ovi istovaraju po tebi kamione granata i imaju problem sa viskom pusaka.
Guadalajara

#10179 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Ovdje nisu prikazane nikakve bitne masine i tehnologije...kontaju jos da je ovo Titin sistem..nemoj da sta neprijatelji saznaju pa kriju masine...ili ih mozda nemaju :wink: :lol:

Gdje su radijalne kovacke masine za toplo i hladno kovanje ? Kao sto je prikazao Igman u Konjicu, HS Produkt u Karlovcu, Arex u Sloveniji...

Nisam vidio da Zastava ima radijalnu kovacku masinu za hladno kovanje cijevi. ISto kod crnogoraca u Tari nisam visio slicnu masinu...

Gdje su masine za dubinsko busenje ? Nisam ih vidio

Gdje su masine za finu obradu honovanje ? Nema, a ?

Gdje su masine za provlacenje narezivanje/zljebovanje ? (One masine sto koriste Rusi za snajperske puske,par stranica unazad )

:D
славянин

#10180 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
Ovdje nisu prikazane nikakve bitne masine i tehnologije...kontaju jos da je ovo Titin sistem..nemoj da sta neprijatelji saznaju pa kriju masine...ili ih mozda nemaju :wink: :lol:

Gdje su radijalne kovacke masine za toplo i hladno kovanje ? Kao sto je prikazao Igman u Konjicu, HS Produkt u Karlovcu, Arex u Sloveniji...

Nisam vidio da Zastava ima radijalnu kovacku masinu za hladno kovanje cijevi. ISto kod crnogoraca u Tari nisam visio slicnu masinu...

Gdje su masine za provlacenje narezivanje/zljebovanje ? (One masine sto koriste Rusi za snajperske puske,par stranica unazad )

Pa potrazi ti malo bolje, ustvari oni ne proizvode oruzje tamo to su slike da se Bosnjaci prepadnu :wink: Nema tamo u zastavi masina za puske koje se prave to su lazi - mi imamo masine ali necemo da pravimo puske boli nas briga. Sve su to lazi oni nemaju nista ne mogu pusku proizvesti nego slikaju stare samo prelakiraju malo drvo i namazu uljem da izgleda kao novo - srecom po nas mi mozemo odmah krenuti sutra da proizvodimo sta god ocemo - masine sve spremno samo zeleno svjetlo :bih: Insala

Eto od 4:30 imas prikaz cini mi se dobrog broja masina.. naravno laznih.
https://www.youtube.com/watch?v=MnjughAhlN0
Last edited by славянин on 09/09/2019 17:57, edited 1 time in total.
155_mm

#10181 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ljudi! nemojte dalje trolati ovu temu kad vec imamo novu temu za namjensku industriju u svijetu. jedan od razloga otvaranja te teme je upravo da ne trolamo ovu.
hvala.
atmel

#10182 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Dobro славянин ako već pitaš koliko je čega prodato, mogu li ja tebe upitati koliko je čega prodato kod komšija.
Ti kažeš, da mi pravimo samo prototip.
Šta su komšije prodale osim NORE. Koliko znam Miloše, Lazare, Šumadije samo vukljare od sajma do sajma. Baš me zanima, da neko naruči 100 Lazara koliko bi bili u mogućnosti, da isporuče u nekom zadatom roku. Bi možda do 2040 godine. Gledam neki dan stare Prage ofarbali i hvale se kako su jih unaprijedili.
atmel

#10183 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:

Pa potrazi ti malo bolje, ustvari oni ne proizvode oruzje tamo to su slike da se Bosnjaci prepadnu :wink: Nema tamo u zastavi masina za puske koje se prave to su lazi - mi imamo masine ali necemo da pravimo puske boli nas briga. Sve su to lazi oni nemaju nista ne mogu pusku proizvesti nego slikaju stare samo prelakiraju malo drvo i namazu uljem da izgleda kao novo - srecom po nas mi mozemo odmah krenuti sutra da proizvodimo sta god ocemo - masine sve spremno samo zeleno svjetlo :bih: Insala
Ja kako :lol:
Last edited by atmel on 09/09/2019 17:58, edited 1 time in total.
Guadalajara

#10184 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: Pa potrazi ti malo bolje, ustvari oni ne proizvode oruzje tamo to su slike da se Bosnjaci prepadnu :wink: Nema tamo u zastavi masina za puske koje se prave to su lazi - mi imamo masine ali necemo da pravimo puske boli nas briga. Sve su to lazi oni nemaju nista ne mogu pusku proizvesti nego slikaju stare samo prelakiraju malo drvo i namazu uljem da izgleda kao novo - srecom po nas mi mozemo odmah krenuti sutra da proizvodimo sta god ocemo - masine sve spremno samo zeleno svjetlo :bih: Insala
Naravno, zato se kupuju medijske kuce i telekom operatori u BiH. :wink:

Ja da sam vidio masine rekao bih, ok imate brate masine i tehnologije...Ali kriju jer je NATO dobro zalivadio vojno industrijske kapacitete u Zastavi... :lol: I ovo na slikama izgleda dosta skromno...Isti slike iz sirijskih vojnih fabrika :mrgreen:
славянин

#10185 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

atmel wrote:Dobro славянин ako već pitaš koliko je čega prodato, mogu li ja tebe upitati koliko je čega prodato kod komšija.
Šta su komšije prodale osim NORE. Koliko znam Miloše, Lazare, Šumadije samo vukljare od sajma do sajma. Baš me zanima, da neko naruči 100 Lazara koliko bi bili u mogućnosti, da isporuče u nekom zadatom roku. Bi možda do 2040 godine. Gledam neki dan stare Prage ofarbali i hvale se kako su jih unaprijedili.
A koliko smo mi bilo cega osim metaka prodali ? Prodali su sigurno vise artiljerije tj. minobacaca i haubica od nas - pjesadijskog oruzija neograniceno vise (jer isto ne proizvodimo - doduse samo zeleno svjetlo da daju odma se pale linije za masovnu proizvodnju)
Guadalajara

#10186 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
atmel wrote:Dobro славянин ako već pitaš koliko je čega prodato, mogu li ja tebe upitati koliko je čega prodato kod komšija.
A koliko smo mi bilo cega osim metaka prodali ? Prodali su sigurno vise artiljerije tj. minobacaca i haubica od nas - pjesadijskog oruzija neograniceno vise (jer isto ne proizvodimo - doduse samo zeleno svjetlo da daju odma se pale linije za masovnu proizvodnju)
Moze se iz vojnih skladista svasta prodati i preprodati...i napisati da je to trenutni rezultat naMenske industrije..Ili sabirati ukupni izvoz od do...pa prikazati kao ovogodisnji :lol:

I ova fabrika u Velikoj Plani i kupovina masina nije rezultat uspjeha naMenske, vec su prodali oruzje i municiju iz skladista Angoli..i Od tih para kupili masine, veliki tokarski strug, masinu za honovanje, i narezivanje cijevi... ;-)
atmel

#10187 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

славянин wrote:
Koje haubice. Misliš one za koje kupuju cijevi od Rusa. Koliko znam non stop se štancaju minobacači u BNT-ju. E sad, da se zanimaš za našu namjensku industriju kao što se zanimaš za onu preko Drine sigurno bi znao malo više.
Last edited by atmel on 09/09/2019 18:23, edited 2 times in total.
славянин

#10188 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:
Moze se iz vojnih skladista svasta prodati i preprodati...i napisati da je to trenutni rezultat naMenske industrije..Ili sabirati ukupni izvoz od do...pa prikazati kao ovogodisnji :lol:

I ova fabrika u Velikoj Plani i kupovina masina nije rezultat uspjeha naMenske, vec su prodali oruzje i municiju iz skladista Angoli..i Od tih para kupili masine, veliki tokarski strug, masinu za honovanje, i narezivanje cijevi... ;-)
Tako je lazu bre srbi dobrica cosic ovo ono :wink: mi smo top spremni samo krijemo masine spremne sve imamo samo cekamo i odmah pravimo puske snajpere mitraljeze tenkove transportere - jedino sto me malo buni sto su te masine bile tu i preko rata kao naprimjer i kompletna fabrika igman al nesto se tanko opskrbilo od istih - al ajd da ne zapitkujemo previse.
Guadalajara

#10189 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote: Tako je lazu bre srbi dobrica cosic ovo ono :wink: mi smo top spremni samo krijemo masine spremne sve imamo samo cekamo i odmah pravimo puske snajpere mitraljeze tenkove transportere - jedino sto me malo buni sto su te masine bile tu i preko rata kao naprimjer i kompletna fabrika igman al nesto se tanko opskrbilo od istih - al ajd da ne zapitkujemo previse.
Jeste kazu konjicani i mostarci hercegovci da im nije valjao Igman... :mrgreen: Posebno su bili dobri dislocirani kapaciteti u zenickoj regiji :mrgreen:
славянин

#10190 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote: Tako je lazu bre srbi dobrica cosic ovo ono :wink: mi smo top spremni samo krijemo masine spremne sve imamo samo cekamo i odmah pravimo puske snajpere mitraljeze tenkove transportere - jedino sto me malo buni sto su te masine bile tu i preko rata kao naprimjer i kompletna fabrika igman al nesto se tanko opskrbilo od istih - al ajd da ne zapitkujemo previse.
Jeste kazu konjicani i mostarci hercegovci da im nije valjao Igman... :mrgreen: Posebno su bili dobri dislocirani kapaciteti u zenickoj regiji :mrgreen:
Znaci municije nije falilo :thumbup:
Guadalajara

#10191 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

pistoljske i malokalibarske jok :D
Imali su i imaju valjaonicu limova u Metalutskom Institutu.

A evo vidimo da hoce jos nesto planiraju... :mrgreen:

Image
славянин

#10192 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:pistoljske i malokalibarske jok :D
Imali su i imaju valjaonicu limova u Metalutskom Institutu.

A evo vidimo da hoce jos nesto planiraju... :mrgreen:

Image
Napokon nesto prigodno temi i stvarno :thumbup: nadam se da ce jos ovakvih info i clanaka da se objavljuje a da malo balisticke rakete stavimo na ler. Nego barutana - iko ista ? :D

PS: mozes li izvor slikanog clanka ?
Guadalajara

#10193 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Usvaja se Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne ustanove
„Centar za napredne tehnologije u Sarajevu“.

https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skups ... logije.pdf
славянин

#10194 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:Usvaja se Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne ustanove

Mozda malo u povoju je sve to jer se radi o centru za testiranje barem tako pise, sada treba doci od tog segmenta do proizvodnje, doduse mi to sigurno sve imamo.
Guadalajara

#10195 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:Usvaja se Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne ustanove

Mozda malo u povoju je sve to jer se radi o centru za testiranje barem tako pise, sada treba doci od tog segmenta do proizvodnje, doduse mi to sigurno sve imamo.
aj procitaj ;-)
славянин

#10196 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:

aj procitaj ;-)
Koji dio:
Usvaja se Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Javne ustanove „Centar za napredne tehnologije u Sarajevu“.2.Utvrđuje se Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove „Centar za napredne tehnologije u Sarajevu“.3.Predlaže se Skupštini Kantona Sarajevo da, u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, donese odluku iz tačke 2. ovog Zaključka.
lan7.(Djelatnost)(1)DjelatnostJavneustanoveobuhvata:58.1Izdavanjeknjiga,periodičnihpublikacijaiostaleizdavačkedjelatnosti58.2Izdavanjesoftvera61.1Djelatnostižičanetelekomunikacije61.2 Djelatnostibežičnetelekomunikacije61.3Djelatnostisatelitsketelekomunikacije62.0Računarskoprogramiranje,savjetovanjeidjelatnostiuvezisnjima72.1 Istraživanjeieksperimentalnirazvojuprirodnim,tehničkimitehnološkimnaukama74.1 Specijaliziranedizajnerskedjelatnosti74.9Ostalestručne,naučneitehničkedjelatnosti,d.n.(2) Javnaustanovavršiipružanjeuslugauvanjsko-trgovinskomprometuuoblastiregistrovanedjelatnosti
PS jel usvojen prijednog o osnivanju ustanove i jeli ista osnovana ?
Guadalajara

#10197 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

cuj koji dio...sve :lol:
славянин

#10198 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:cuj koji dio...sve :lol:
Odo na trening ovih 30 + stranica prijedloga o osnivanju javne ustanove za istrazivanje ce mi na zalost promaci :D :lol:
Guadalajara

#10199 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:cuj koji dio...sve :lol:
Odo na trening ovih 30 + stranica prijedloga o osnivanju javne ustanove za istrazivanje ce mi na zalost promaci :D :lol:
:lol:
hoce idem i ja :lol:
Comanche

#10200 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Comanche »

Guadalajara wrote:Ovdje nisu prikazane nikakve bitne masine i tehnologije...kontaju jos da je ovo Titin sistem..nemoj da sta neprijatelji saznaju pa kriju masine...ili ih mozda nemaju :wink: :lol:

Ti pricas o masinama oni imaju uhodanu proizvodnju licnog naoruzanja od nekoliko vrsta pistolja, jurisnih pusaka, karabina, polu-automatskih snajpera, odlican PM i teski 12,7 Snajper. Mislim nemoze se BiH sa Srbijom sto se toga tice porediti. Ali i ne treba sve to. Za BiH je dovoljno da se skoncentrise na stvari koje su profitabilne i koje nam trebaju. Ako naprave jurisnu pusku i SMG u AC Unity to je dovoljno. Srbija ima jos stari socijalisticki prilaz proizvodnji i prodaji oruzja, ali zastava i dalje napravi i proda stotine hiljada komada oruzja dok se to u BiH nije pomaklo sa nule. Prema tome mani se tog poredjenja.
Post Reply