Slike starog Sarajeva
-
nijeproblem1
#10176 Re: Slike starog Sarajeva
Pozdrav svima,
Ako može pomoć od Vas svih na forumu.
Da li imate slike, dokumentaciju, spisak nacionalizovanih objekata Vakufa, katastarski planova stari premjeri i novi premjeri ulice Čizmedžiluk u Sarajevu Baščaršija. Sve što imate bilo bi mi korisno. Puno unaprijed hvala svima.
Ako može pomoć od Vas svih na forumu.
Da li imate slike, dokumentaciju, spisak nacionalizovanih objekata Vakufa, katastarski planova stari premjeri i novi premjeri ulice Čizmedžiluk u Sarajevu Baščaršija. Sve što imate bilo bi mi korisno. Puno unaprijed hvala svima.
-
dimnjacar
#10177 Re: Slike starog Sarajeva
Što se tiče Hende, po meni, samo za pjesme: "Sviraj mi sviraj brate" i "Sarajevska raja" iz 1992. godine, zaslužio je status zaslužnog umjetnika.Banksy wrote:Ne, nikakobreuer wrote:zašto? ne voliš postmodernuBanksy wrote:Elektroprivreda BiH, 1978, arh Ivan Štraus. Nije mi nikad legla...
nažalost, naš dragi i cijenjeni Štraus je u staračkom domu...da li je sraman sudski postupak kriv za to, nije tema, ali nemam svakako gdje drugo okačiti, a ipak se itekako tiče Slike Sarajeva![]()
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gr ... zistencije
Ne vjerujem da je u pitanju zaista sraman odnos grada i institucija prema jednom od par arh. velikana koje je ova jadna zemlja imala, sramotno i bijedno, zaista, posebno imajući u vidu da nam je i predsjednik iz iste struke i da Štrausa, sigurna sam, i lično poznaje,
nažalost, zvanje 'zaslužnih umjetnika' danas nose Deen, Ahmed Burić i Henda, ne znam jesu li Štraus i slični velikani uopće na tim tužnim listama,
oko doma, vjerovatno su to porodične okolnosti, gdje ne bih to posmatrala tako kritički, puno je u Sarajevu onih koji su ostali bez supružnika, djeca su daleko, vani, a staračkih domova ima baš dobrih, mislim da u tim uvjetima mogu prilično kvalitetno urediti svoj život.
Slažem se za Štrausa, i za ocjenu njegove veličine a i za procjenu moguće porodične i lične situacije.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10178 Re: Slike starog Sarajeva
henda je za razliku od dine merlina i slicnih smradova proveo rat u sarajevu,cesto sam ga u ratu vidjao u maskirnom s puskom...Banksy wrote: Henda,
-
RJ57
#10179 Re: Slike starog Sarajeva
ja sam cijeli rat proveo u sarajevu i ne smatram da mi to nešto u prilog govori, čak štaviše mislim da sam bio glup što se nisam ispalio dok je još moglo!
ali naravno to sve nema nikakve veze sa estradom, javne ličnosti se drugačije gledaju .... mada mislim da je i to pogrešno!
a sada please back to topic, ovo je najbolja tema na klixu, nećemo valjda i nju usrati ko što je većina ostalih tema usrana
ali naravno to sve nema nikakve veze sa estradom, javne ličnosti se drugačije gledaju .... mada mislim da je i to pogrešno!
a sada please back to topic, ovo je najbolja tema na klixu, nećemo valjda i nju usrati ko što je većina ostalih tema usrana
- hadzinicasa
#10184 Re: Slike starog Sarajeva
na nasu je porodicnu kucu onomad pala avio bomba. saveznickaklosar pravi wrote:julisiz es grant wrote:Haj što nije pucalo kad su ulazili, nego je to nepucanje u Sarajevu potrajalo do '45.klosar pravi wrote:Znaci sad je kako god da su ušli..
Smiješan si lik.![]()
Ni u Beogradu nije bilo puno burnije, da se razumijemo.
Ništa bombardovanje?
Ništa mrtvi...
Otislo pola kuce.
- bitanga_sa_otesa
#10186 Re: Slike starog Sarajeva
na mjestu kontejnera je sad selex benzinska pumpajefff wrote:Grbavicha
- sheilak
#10187 Re: Slike starog Sarajeva
Meni ovaj kontejner nekako izgleda kao da je ispod ceste gdje je sada ona zelena zgrada tj negdje na mjestu zutog nebodera pored malog bosmalabitanga_sa_otesa wrote:na mjestu kontejnera je sad selex benzinska pumpajefff wrote:Grbavicha
Ps selex je negdje otprilike na pruzi (r)
- bitanga_sa_otesa
#10188 Re: Slike starog Sarajeva
varas se ,zgrada u izgradnji je ona u kojoj je sada vesprom i jedan crveni neboder je bio izgradjen prvi(vide se obrisi balkona skroz lijevo na slici),druga dva su kasnije napravljena ,onaj u kom je bio birostroj i onaj najblizi tranzitu.sheilak wrote: Meni ovaj kontejner nekako izgleda kao da je ispod ceste gdje je sada ona zelena zgrada tj negdje na mjestu zutog nebodera pored malog bosmala
- bitanga_sa_otesa
#10189 Re: Slike starog Sarajeva
p.s. u pravu si ,pruga je malo dalje bila od nebodera...selex bi mogao biti tacno na pruzi

Last edited by bitanga_sa_otesa on 09/08/2018 16:41, edited 1 time in total.
- sheilak
#10190 Re: Slike starog Sarajeva
Moguce al most zeljeznicki je tacno ispod zelene zgrade a ona je tacno ispod selexa tako da je luk pruge prolazio preko zelene zgrade i dalje gore preko selexa vjerovatno preko prostorija gdje je i kladionica ne preko onih pistolja i sl (r)bitanga_sa_otesa wrote:varas se ,zgrada u izgradnji je ona u kojoj je sada vesprom i jedan crveni neboder je bio izgradjen prvi(vide se obrisi balkona skroz lijevo na slici),druga dva su kasnije napravljena ,onaj u kom je bio birostroj i onaj najblizi tranzitu.sheilak wrote: Meni ovaj kontejner nekako izgleda kao da je ispod ceste gdje je sada ona zelena zgrada tj negdje na mjestu zutog nebodera pored malog bosmala
- bitanga_sa_otesa
#10191 Re: Slike starog Sarajeva
evo bolja slika gdje se vidi tacna trasa prugesheilak wrote: Moguce al most zeljeznicki je tacno ispod zelene zgrade a ona je tacno ispod selexa tako da je luk pruge prolazio preko zelene zgrade i dalje gore preko selexa vjerovatno preko prostorija gdje je i kladionica ne preko onih pistolja i sl (r)

- sheilak
#10192 Re: Slike starog Sarajeva
Manje vise poklapa se sa mojim opisombitanga_sa_otesa wrote:evo bolja slika gdje se vidi tacna trasa prugesheilak wrote: Moguce al most zeljeznicki je tacno ispod zelene zgrade a ona je tacno ispod selexa tako da je luk pruge prolazio preko zelene zgrade i dalje gore preko selexa vjerovatno preko prostorija gdje je i kladionica ne preko onih pistolja i sl (r)![]()
Ps. Kao sto rekoh tacno preko zelene zgradr jer se na slici vidi ulica pored pruge gdje sada ima lezeci ispred skole (r)
- bitanga_sa_otesa
#10193 Re: Slike starog Sarajeva
koja ti je zelena zgrada? teheranka?,po ovoj zadnjoj slici trasa pruge ide tacno preko one nove poslovne zgradice preko puta skole,cesta je ostala na istom mjestu,vidi se na slici .sheilak wrote: Ps. Kao sto rekoh tacno preko zelene zgradr jer se na slici vidi ulica pored pruge gdje sada ima lezeci ispred skole (r)
- sheilak
#10194 Re: Slike starog Sarajeva
Ma teheranka je desnobitanga_sa_otesa wrote:koja ti je zelena zgrada? teheranka?,po ovoj zadnjoj slici trasa pruge ide tacno preko one nove poslovne zgradice preko puta skole,cesta je ostala na istom mjestu,vidi se na slici .sheilak wrote: Ps. Kao sto rekoh tacno preko zelene zgradr jer se na slici vidi ulica pored pruge gdje sada ima lezeci ispred skole (r)
Zelena nova zgrada gdj3 je apoteka banka mesnica cini mi se dvospratnica pored vranicinog onog sjedista firme upravo ta koju opisujes je zelena svijetlo zelena (r)
Last edited by sheilak on 09/08/2018 16:53, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#10195 Re: Slike starog Sarajeva
na istu onda mislimosheilak wrote: Zelena nova zgrada gdj3 je apoteka banka mesnica cini mi se dvospratnica pored vranicinog onog sjedista firme (r)
- sheilak
#10196 Re: Slike starog Sarajeva
To je to i skontaj luk pruge i prelazi tacno preko selexa pruga a onaj kontejner mi lici ili gdje je ovaj neboder sa zadnje slike ili gdje je trafika ona kod selexa prema bosmalu (r)bitanga_sa_otesa wrote:na istu onda mislimosheilak wrote: Zelena nova zgrada gdj3 je apoteka banka mesnica cini mi se dvospratnica pored vranicinog onog sjedista firme (r)
- bitanga_sa_otesa
#10197 Re: Slike starog Sarajeva
kontejner bi onda tacno mogao biti na mjestu one zgrade iza trafike(feroda)sheilak wrote: To je to i skontaj luk pruge i prelazi tacno preko selexa pruga a onaj kontejner mi lici ili gdje je ovaj neboder sa zadnje slike ili gdje je trafika ona kod selexa prema bosmalu (r)
- sheilak
#10198 Re: Slike starog Sarajeva
E nije nego izmedju trafike i zgradebitanga_sa_otesa wrote:kontejner bi onda tacno mogao biti na mjestu one zgrade iza trafike(feroda)sheilak wrote: To je to i skontaj luk pruge i prelazi tacno preko selexa pruga a onaj kontejner mi lici ili gdje je ovaj neboder sa zadnje slike ili gdje je trafika ona kod selexa prema bosmalu (r)
- bitanga_sa_otesa
#10199 Re: Slike starog Sarajeva
sheilak wrote: E nije nego izmedju trafike i zgrade(r)
- sheilak
#10200 Re: Slike starog Sarajeva
Gledajuci sliku sve su prilike da je kontejner u sadasnjoj srednjoj tracibitanga_sa_otesa wrote:sheilak wrote: E nije nego izmedju trafike i zgrade(r)
![]()
![]()
Ps. Pogledaj gdje su ove zgradice a pogledaj sada polozaj zgradica u odnosu na selex
Pogledaj gdje s3 gradi neboder i povuci liniju prema kontejneru (r)