Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Postirao sam ranije da čitam "Utopljenici i spašeni" Prima Levija...
Sjajno i važno djelo - posljednje što je Levi napisao prije nego se ubio. Iskustva u Aušvicu 40 godina poslije; reference na knjigu Zar je to čovjek? Posebno važno je posljednje poglavlje gdje Levi komentira neka od pisama koja je dobio iz Njemačke nakon objavljivanja prevoda Zar je to čovjek?..
wewa wrote:
zato joj i dadoh sansu. a i stil joj je pitak, bez obzira na neprobavljive stavove...
Gledaj parola Tea Party ekipe (John Galt je lik u Atlas Shrugged):
*Nije bitno poznavati prosjecnog krezavog pivopiju bez posla koji urlice na skupovima.
Ali je uvijek lijepo znati koja je ideoloska pozadina uticajnog pokreta u vojno i ekonomski najmocnijoj zemlji na svijetu.
ona periodicno ima rivajval, vrati se, nestane i tako krug. vrijeme djordja djunijora ju je vratilo na kratko pa je opet spala u opskurnost memljivih internetskih coskova, gdje joj je i mjesto, da bi je kriza '08 vratila kroz glorifikacijski prorocku perspektivu. malo opet posustalo i sad su je se ovi desnicarski fringes dokopali. nekoherentna, krizna, vremena vape za nekoherentnim i nelogicnim "intelektualnim" utjecajem.
srce, dusu i intelektualnu kostanu srz greenspana, najmirisnijeg cvijeta ekonomsko-financijske politike amerike unazad 30 godina, nikada nije ni napustila. naravno.
Ja sam procitao njenu "Pola zutog sunca", odlicna ko voli istorijsku fikciju.
Pisala sam ja o Amerikani na 406 stranici ove teme. Polovica žutog sunca slijedi uskoro.
Sad procitah tvoj post na 406.
Dvije totalno drugacije teme sto je pozitivno. Pola zutog sunca je o unutrasnjim problemima Nigerije, medjunacionalnim i vjerskim razmiricama, gradjanskom ratu te kratkom razdoblju nezavisnosti Bijafre iz koje ona i potice.
Snimljen je i film ali nije ni blizu interesantan kao knjiga.
omar little wrote:ona periodicno ima rivajval, vrati se, nestane i tako krug. vrijeme djordja djunijora ju je vratilo na kratko pa je opet spala u opskurnost memljivih internetskih coskova, gdje joj je i mjesto, da bi je kriza '08 vratila kroz glorifikacijski prorocku perspektivu. malo opet posustalo i sad su je se ovi desnicarski fringes dokopali. nekoherentna, krizna, vremena vape za nekoherentnim i nelogicnim "intelektualnim" utjecajem.
srce, dusu i intelektualnu kostanu srz greenspana, najmirisnijeg cvijeta ekonomsko-financijske politike amerike unazad 30 godina, nikada nije ni napustila. naravno.
Iskreno, do Sok doktrine od Naomi Klein, nisam imao pojma o ekonomskoj povezanosti cikaske skole ekonomije sa americkom podrskom svakoj diktatorskoj protuhi u Latinskoj Americi u 20. vijeku. Isto kao ni sa azijskom ekonomskom krizom 90-ih.
Cak i ekonomisti trebaju ideolosku lampu, a izgleda da je Rand-ova preuzela tu ulogu za F.Hayeka i T. Friedmana ... i citavu hrpu kasnijih ekonomista koji su glavni kreatori krize 2008.
omar little wrote:ona periodicno ima rivajval, vrati se, nestane i tako krug. vrijeme djordja djunijora ju je vratilo na kratko pa je opet spala u opskurnost memljivih internetskih coskova, gdje joj je i mjesto, da bi je kriza '08 vratila kroz glorifikacijski prorocku perspektivu. malo opet posustalo i sad su je se ovi desnicarski fringes dokopali. nekoherentna, krizna, vremena vape za nekoherentnim i nelogicnim "intelektualnim" utjecajem.
Iskreno, do Sok doktrine od Naomi Klein, nisam imao pojma o ekonomskoj povezanosti cikaske skole ekonomije sa americkom podrskom svakoj diktatorskoj protuhi u Latinskoj Americi u 20. vijeku. Isto kao ni sa azijskom ekonomskom krizom 90-ih.
Cak i ekonomisti trebaju ideolosku lampu, a izgleda da je Rand-ova preuzela tu ulogu za F.Hayeka i T. Friedmana ... i citavu hrpu kasnijih ekonomista koji su glavni kreatori krize 2008.
e vidis, nikako da se dokopam bilo cega od Naomi Klein. pa ako neka dobra dusa ima link ili e-knjigu, moj inbox je sirom otvoren
Te filozofske i srodne ideje Ayn Rand mogu biti zanimljive, ali The Fountainhead nema nikakvu književno-umjetničku vrijednost, ako je to ono što čitalac traži. Za nju je Sidni Šeldon Tolstoj lično.
Po meni najbolja knjiga na temu krize iz 2008.-e je The Big Short od Michaela Lewisa...a tu se vidi da je glavni uzrok bila pohlepa i nerazumijevanje materije od strane kljucnih ucesnika, tako da je uticaj Cikaske skole, ako ga je i bilo, zanemariv...za razliku od kriza u Latinoamerici, Rusiji, Kini, Jugoistocnoj Aziji i u svim ostalim dijelovima svijeta koji su obradjeni u Doktrini soka...
svaki put kad neko navede pohlepu kao jedan od primarnih razloga najvece financijske krize, na tlu amerike, u zadnjih 100 godina, nada da ce nam svima planetarno ikada biti bolje postaje sve manja. and little jesus weeps.
edit:
nije 100 godina ali ne da mi se racunat od the great depression.
Neoliberalizam, kao termin, uopće ne postoji u ekonomskoj teoriji. Njime barataju samo pjani ljevičari, teoretičari zavjera i laici koji znanje o ekonomiji crpe sa advance.hr i knjiga Naomi Klein.
Last summer, researchers at the International Monetary Fund settled a long and bitter debate over “neoliberalism”: they admitted it exists. Three senior economists at the IMF, an organisation not known for its incaution, published a paper questioning the benefits of neoliberalism. In so doing, they helped put to rest the idea that the word is nothing more than a political slur, or a term without any analytic power. The paper gently called out a “neoliberal agenda” for pushing deregulation on economies around the world, for forcing open national markets to trade and capital, and for demanding that governments shrink themselves via austerity or privatisation. The authors cited statistical evidence for the spread of neoliberal policies since 1980, and their correlation with anaemic growth, boom-and-bust cycles and inequality.
Last edited by hadzinicasa on 27/09/2017 13:08, edited 2 times in total.
Nigerija prije i poslije rata, za vrijeme tranzicije; obrazovanje i život u Nigeriji; njena Amerika; njegova Engleska; dvoje mladih i zaljubljenih koji se rastaju na, čini se, samo kratko vrijeme; dešavanje života oboma; čežnja; nove veze; snalaženje u emigraciji s papirima i bez; njen blog o rasi i rasizmu; i ono što je meni bilo apsolutno nepoznato do te knjige - rasna razlika između crnaca; povratak u Nigeriju i ponovni susret. Totalno drugačiji svijet, meni do tada nepoznat. I ljubavna priča kakvu je moja koža iskusila, pa sam možda malo i pristrana.
Churchill i rat - Geoffrey Best
Mein Kampf - Adolf Hitler
Moj politički testament - Adolf Hitler
Čistilište - Dante Alighieri
Vladalac - Nikolo Makijaveli
Nisam htio stavljati slike, previše dug bi post bio. Ne znam kako staviti pod "spojler".
omar little wrote:svaki put kad neko navede pohlepu kao jedan od primarnih razloga najvece financijske krize, na tlu amerike, u zadnjih 100 godina, nada da ce nam svima planetarno ikada biti bolje postaje sve manja. and little jesus weeps.
edit:
nije 100 godina ali ne da mi se racunat od the great depression.