Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Grean

#10176 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

ExNihilo wrote:Epileptični napad sam dobio čitajući tvoje misaone konstrukte.
Ne znam sta da ti kazem na ovo sem da te zalim. Mogao si odustati na vrijeme.

Ako nisi bio u stanju shvatiti nakon uvoda da se radi o drugoj knjizi onda ti ni crtanje ne bi pomoglo.
King_Kenny

#10177 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

Postirao sam ranije da čitam "Utopljenici i spašeni" Prima Levija...

Sjajno i važno djelo - posljednje što je Levi napisao prije nego se ubio. Iskustva u Aušvicu 40 godina poslije; reference na knjigu Zar je to čovjek? Posebno važno je posljednje poglavlje gdje Levi komentira neka od pisama koja je dobio iz Njemačke nakon objavljivanja prevoda Zar je to čovjek?..

Na redu je

Image
ExNihilo

#10178 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Grean wrote:
ExNihilo wrote:Epileptični napad sam dobio čitajući tvoje misaone konstrukte.
Ne znam sta da ti kazem na ovo sem da te zalim. Mogao si odustati na vrijeme.

Ako nisi bio u stanju shvatiti nakon uvoda da se radi o drugoj knjizi onda ti ni crtanje ne bi pomoglo.
Nemoj da se ljutiš, samo piši razgovjetno ubuduće i sve će biti OK. :thumbup:
pukepuke

#10179 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pukepuke »

Grean wrote: Kakva je bila, o cemu je radnja?

Ja sam procitao njenu "Pola zutog sunca", odlicna ko voli istorijsku fikciju.
Pisala sam ja o Amerikani na 406 stranici ove teme. Polovica žutog sunca slijedi uskoro.
Gojeni H

#10180 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

wewa wrote:Image

zamalo ne odustah poslije predgovora, ali dacu joj sansu...
Samo citaj. Ja sam ovu dobio na poklon neke 98-99.

Image

Mozda ti se ne svide njeni stavovi, ali je veoma bitno poznavati protivnika. :D

Imala je ogroman uticaj na libertarijance i cikaske ekonomiste.
wewa

#10181 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

Gojeni H wrote:
wewa wrote:Image

zamalo ne odustah poslije predgovora, ali dacu joj sansu...
Samo citaj. Ja sam ovu dobio na poklon neke 98-99.

Image

Mozda ti se ne svide njeni stavovi, ali je veoma bitno poznavati protivnika. :D

Imala je ogroman uticaj na libertarijance i cikaske ekonomiste.
zato joj i dadoh sansu. a i stil joj je pitak, bez obzira na neprobavljive stavove...
Gojeni H

#10182 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

wewa wrote: zato joj i dadoh sansu. a i stil joj je pitak, bez obzira na neprobavljive stavove...

Gledaj parola Tea Party ekipe (John Galt je lik u Atlas Shrugged):

Image

Image

Image

Image

Image

*Nije bitno poznavati prosjecnog krezavog pivopiju bez posla koji urlice na skupovima.
Ali je uvijek lijepo znati koja je ideoloska pozadina uticajnog pokreta u vojno i ekonomski najmocnijoj zemlji na svijetu.
wewa

#10183 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

slazem se, zato i citam(o) :)
omar little

#10184 Re: Šta trenutno čitate?

Post by omar little »

ona periodicno ima rivajval, vrati se, nestane i tako krug. vrijeme djordja djunijora ju je vratilo na kratko pa je opet spala u opskurnost memljivih internetskih coskova, gdje joj je i mjesto, da bi je kriza '08 vratila kroz glorifikacijski prorocku perspektivu. malo opet posustalo i sad su je se ovi desnicarski fringes dokopali. nekoherentna, krizna, vremena vape za nekoherentnim i nelogicnim "intelektualnim" utjecajem.

srce, dusu i intelektualnu kostanu srz greenspana, najmirisnijeg cvijeta ekonomsko-financijske politike amerike unazad 30 godina, nikada nije ni napustila. naravno.
Grean

#10185 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

pukepuke wrote:
Grean wrote: Kakva je bila, o cemu je radnja?

Ja sam procitao njenu "Pola zutog sunca", odlicna ko voli istorijsku fikciju.
Pisala sam ja o Amerikani na 406 stranici ove teme. Polovica žutog sunca slijedi uskoro.
Sad procitah tvoj post na 406.

Dvije totalno drugacije teme sto je pozitivno. Pola zutog sunca je o unutrasnjim problemima Nigerije, medjunacionalnim i vjerskim razmiricama, gradjanskom ratu te kratkom razdoblju nezavisnosti Bijafre iz koje ona i potice.

Snimljen je i film ali nije ni blizu interesantan kao knjiga.
zijancer

#10186 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zijancer »

Martin Lings - Drevna vjerovanja i moderna sujevjerja
zanimljivo razmisljanje o jeziku i njegovim derivatima
Gojeni H

#10187 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

omar little wrote:ona periodicno ima rivajval, vrati se, nestane i tako krug. vrijeme djordja djunijora ju je vratilo na kratko pa je opet spala u opskurnost memljivih internetskih coskova, gdje joj je i mjesto, da bi je kriza '08 vratila kroz glorifikacijski prorocku perspektivu. malo opet posustalo i sad su je se ovi desnicarski fringes dokopali. nekoherentna, krizna, vremena vape za nekoherentnim i nelogicnim "intelektualnim" utjecajem.

srce, dusu i intelektualnu kostanu srz greenspana, najmirisnijeg cvijeta ekonomsko-financijske politike amerike unazad 30 godina, nikada nije ni napustila. naravno.
:thumbup:

Iskreno, do Sok doktrine od Naomi Klein, nisam imao pojma o ekonomskoj povezanosti cikaske skole ekonomije sa americkom podrskom svakoj diktatorskoj protuhi u Latinskoj Americi u 20. vijeku. Isto kao ni sa azijskom ekonomskom krizom 90-ih.
Cak i ekonomisti trebaju ideolosku lampu, a izgleda da je Rand-ova preuzela tu ulogu za F.Hayeka i T. Friedmana ... i citavu hrpu kasnijih ekonomista koji su glavni kreatori krize 2008.
wewa

#10188 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

Gojeni H wrote:
omar little wrote:ona periodicno ima rivajval, vrati se, nestane i tako krug. vrijeme djordja djunijora ju je vratilo na kratko pa je opet spala u opskurnost memljivih internetskih coskova, gdje joj je i mjesto, da bi je kriza '08 vratila kroz glorifikacijski prorocku perspektivu. malo opet posustalo i sad su je se ovi desnicarski fringes dokopali. nekoherentna, krizna, vremena vape za nekoherentnim i nelogicnim "intelektualnim" utjecajem.

Iskreno, do Sok doktrine od Naomi Klein, nisam imao pojma o ekonomskoj povezanosti cikaske skole ekonomije sa americkom podrskom svakoj diktatorskoj protuhi u Latinskoj Americi u 20. vijeku. Isto kao ni sa azijskom ekonomskom krizom 90-ih.
Cak i ekonomisti trebaju ideolosku lampu, a izgleda da je Rand-ova preuzela tu ulogu za F.Hayeka i T. Friedmana ... i citavu hrpu kasnijih ekonomista koji su glavni kreatori krize 2008.
e vidis, nikako da se dokopam bilo cega od Naomi Klein. pa ako neka dobra dusa ima link ili e-knjigu, moj inbox je sirom otvoren :namigusa:
quentin

#10189 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

Te filozofske i srodne ideje Ayn Rand mogu biti zanimljive, ali The Fountainhead nema nikakvu književno-umjetničku vrijednost, ako je to ono što čitalac traži. Za nju je Sidni Šeldon Tolstoj lično.
Gojeni H

#10190 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

wewa wrote: e vidis, nikako da se dokopam bilo cega od Naomi Klein. pa ako neka dobra dusa ima link ili e-knjigu, moj inbox je sirom otvoren :namigusa:
Pa rekao sam ti da samo u papir vjerujem ... Valjda ce biti prilike nekako, bilo kako ...
sadmire

#10191 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Gojeni H wrote:

Po meni najbolja knjiga na temu krize iz 2008.-e je The Big Short od Michaela Lewisa...a tu se vidi da je glavni uzrok bila pohlepa i nerazumijevanje materije od strane kljucnih ucesnika, tako da je uticaj Cikaske skole, ako ga je i bilo, zanemariv...za razliku od kriza u Latinoamerici, Rusiji, Kini, Jugoistocnoj Aziji i u svim ostalim dijelovima svijeta koji su obradjeni u Doktrini soka...
omar little

#10192 Re: Šta trenutno čitate?

Post by omar little »

svaki put kad neko navede pohlepu kao jedan od primarnih razloga najvece financijske krize, na tlu amerike, u zadnjih 100 godina, nada da ce nam svima planetarno ikada biti bolje postaje sve manja. and little jesus weeps.

edit:

nije 100 godina ali ne da mi se racunat od the great depression.
ExNihilo

#10193 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

A isto vrijedi i za "neoliberalizam", ili isticanje Naomi Klein kao ekonomskog maga.
omar little

#10194 Re: Šta trenutno čitate?

Post by omar little »

to meni? nigdje ne velicam naomi klein, ni ne spominjem je.

neoiberalizam je dominatna ideologija vremena, ne uzimati je u obzir pri analizi stanja, posebno u kontekstu krize, je diletantski.
ExNihilo

#10195 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Neoliberalizam, kao termin, uopće ne postoji u ekonomskoj teoriji. Njime barataju samo pjani ljevičari, teoretičari zavjera i laici koji znanje o ekonomiji crpe sa advance.hr i knjiga Naomi Klein.
hadzinicasa

#10196 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

ovdje je dobar clanak sa odredjenim idejama vrijednim promisljanja, na temu neoliberalizma. Postavljala sam ga na Trump temu, al' ev' jos jednom.

https://www.theguardian.com/news/2017/a ... -the-world

i prevod:
http://www.6yka.com/novost/128525/neoli ... utala-svet
Last summer, researchers at the International Monetary Fund settled a long and bitter debate over “neoliberalism”: they admitted it exists. Three senior economists at the IMF, an organisation not known for its incaution, published a paper questioning the benefits of neoliberalism. In so doing, they helped put to rest the idea that the word is nothing more than a political slur, or a term without any analytic power. The paper gently called out a “neoliberal agenda” for pushing deregulation on economies around the world, for forcing open national markets to trade and capital, and for demanding that governments shrink themselves via austerity or privatisation. The authors cited statistical evidence for the spread of neoliberal policies since 1980, and their correlation with anaemic growth, boom-and-bust cycles and inequality.
Last edited by hadzinicasa on 27/09/2017 13:08, edited 2 times in total.
banjaluka078

#10197 Re: Šta trenutno čitate?

Post by banjaluka078 »

Grean wrote:
banjaluka078 wrote:Upravo završila:

Image

I kontam da postoji čitav taj jedan svijet, Afrika, o kojem nemamo pojma osim predrasuda.
Kakva je bila, o cemu je radnja?
Ukratko: http://www.najboljeknjige.com/content/k ... ookID=5736

Nigerija prije i poslije rata, za vrijeme tranzicije; obrazovanje i život u Nigeriji; njena Amerika; njegova Engleska; dvoje mladih i zaljubljenih koji se rastaju na, čini se, samo kratko vrijeme; dešavanje života oboma; čežnja; nove veze; snalaženje u emigraciji s papirima i bez; njen blog o rasi i rasizmu; i ono što je meni bilo apsolutno nepoznato do te knjige - rasna razlika između crnaca; povratak u Nigeriju i ponovni susret. Totalno drugačiji svijet, meni do tada nepoznat. I ljubavna priča kakvu je moja koža iskusila, pa sam možda malo i pristrana.
BambiGZ

#10198 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BambiGZ »

Image

Cuvarkuca zavrsena. Preporucujem svima. Izaziva onaj osjecaj kad ne znas jel ti suze teku od smijeha ili placa.

Naredna knjiga za citanje je

Image
Beaverknight

#10199 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Beaverknight »

Churchill i rat - Geoffrey Best
Mein Kampf - Adolf Hitler
Moj politički testament - Adolf Hitler
Čistilište - Dante Alighieri
Vladalac - Nikolo Makijaveli

Nisam htio stavljati slike, previše dug bi post bio. Ne znam kako staviti pod "spojler".
Gojeni H

#10200 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

omar little wrote:svaki put kad neko navede pohlepu kao jedan od primarnih razloga najvece financijske krize, na tlu amerike, u zadnjih 100 godina, nada da ce nam svima planetarno ikada biti bolje postaje sve manja. and little jesus weeps.

edit:

nije 100 godina ali ne da mi se racunat od the great depression.
:D :thumbup:
Post Reply