Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ma.Le.Na wrote:
prvo..Begova je i turisticki spomenik a ne samo dzamija
dosta turista udje u harem
ako ti smeta neko ko nije propisno obucen u haremu onda se garant radi o nekome ko tu nije dosao da klanja...dakle treba harem zatvoriti za posjete
zene koje su dosle klanjati ne mogu a niti su ikakva smetnja i provokacija za poglede..
a ove ograde jesu upravo za zene koje su dosle klanjati
dakle
a sto me napadoste
izvini, ali djevojka koja dode u utegnutim texas hlacama i preko toga "suknja" koja je u rangu minica koji se nose u basementu mi bas ne djeluje propisno za klanjanje...
ali da ja prekinem svu pricu oko ovoga... slazem se svama, ne valja ono
jesi procitao tekst na stranici rijaseta? pisala ga je uvazena profesorica, a osvrnula se ona i na nepropisno odijevanje. kako ispravno kaze - taj se problem mogao rijesiti na milion drugih, boljih nacina, ali je odabran ovaj - u rangu prekrecivanja unutrasnjosti Begove
ama ko kaze da je prekracena unutrasnjost dzamije.... i dalje isti prostor za zene koji je uvijek bio unutra za teraviju...
ja ono postavljanje vidim kao rjesenje za ramazan koje ce se maknuti nakon ramazana. razlog je lijepo vrijeme i to da vise naroda klanja vani nego unutar dzamije. znaci prosirena je sofa, odnosno prostor na kojem zene mogu nesmetano klanjati prema svim propisima.
plemba wrote:
ama ko kaze da je prekracena unutrasnjost dzamije.... i dalje isti prostor za zene koji je uvijek bio unutra za teraviju...
ja ono postavljanje vidim kao rjesenje za ramazan koje ce se maknuti nakon ramazana. razlog je lijepo vrijeme i to da vise naroda klanja vani nego unutar dzamije. znaci prosirena je sofa, odnosno prostor na kojem zene mogu nesmetano klanjati prema svim propisima.
i zaista sad over and out
p.s. ja vas Boga mi puno volim
prekrEcena, ne prekrAcena.
daj Boze da se ono makne i to cim prije. voljela bih vjerovati da su motivi bili takvi kakve navodis, ali me strah da je istina mnogo drugacija.
volimo i mi tebe, inace ne bismo ni pricale/i
lilla wrote:Nisam čitala tekst i ne znam o čemu je riječ, mislila sam da pričate o onoj "ogradi" i pitate se zašto su je postavili. Ona bi meni recimo odgovarala da klanjam vani, ispred Begove
ako stvarno postoji potreba za time - a za to bi trebalo čuti mišljenje mutevellije, klanjačica, klanjača (a ja nisam odslušala sve strane) - trebalo je zajednički i dogovorno iznaći neko ljepše rješenje (Fahira je i to u tekstu spomenula).
čuj ograda 180 cm fuj
to je ba ono što inače stoji ispred kad klanjaš vani Ne znam motive, haj' baš odoh pročitati tekst , ali i ja ljeti volim klanjati vani pred Begovom i vjerujem da sad, kao i u ostalim džamijama uz ramazan ima više džemata.
nije ono sto inace stoji, sto je metar visine... novo postavljeno ovo sto bijelagovori
plemba wrote:
i zaista sad over and out
p.s. ja vas Boga mi puno volim
prekrEcena, ne prekrAcena.
daj Boze da se ono makne i to cim prije. voljela bih vjerovati da su motivi bili takvi kakve navodis, ali me strah da je istina mnogo drugacija.
volimo i mi tebe, inace ne bismo ni pricale/i
lilla wrote:Nisam čitala tekst i ne znam o čemu je riječ, mislila sam da pričate o onoj "ogradi" i pitate se zašto su je postavili. Ona bi meni recimo odgovarala da klanjam vani, ispred Begove
procitaj tekst, od srca preporucujem.
ja sam uvjeren da je to samo za ramazan, pa vidjecemo
nego ljudi imatel' koga da mu se daju vitre?
u mene u komšilooku hvala Bogu nema kandidata. A misao da dam IZ mi nije baš bliska. pogotovo što izgleda ni u harem neću moć' uć' - osim ako u slučaju vitri ne naprave iznimku - što me nebi čudilo
hadzinicasa wrote:nego ljudi imatel' koga da mu se daju vitre?
u mene u komšilooku hvala Bogu nema kandidata. A misao da dam IZ mi nije baš bliska. pogotovo što izgleda ni u harem neću moć' uć' - osim ako u slučaju vitri ne naprave iznimku - što me nebi čudilo
hadjinice, a odeš na PF Humanitarne akcije? možda tamo nađeš nekome kome je potreba
ja vec par godina saljem mimo Sarajeva, preko prijateljice. ako hoces, pitam je da posaljemo kolektivno
hadjinice, a odeš na PF Humanitarne akcije? možda tamo nađeš nekome kome je potreba
nevezano više za ogradu i tekst od čengićke - stvari se odavno loše u startu postavljaju kad su u pitanju odnosi i uloge žena i muškaraca u muslimanskom društvu.
no to je skroz druga tema
bijela wrote:nevezano više za ogradu i tekst od čengićke - stvari se odavno loše u startu postavljaju kad su u pitanju odnosi i uloge žena i muškaraca u muslimanskom društvu.
no to je skroz druga tema
to je tema o kojoj se mora (vec jednom) progovoriti. neki dan je, u najljepsoj namjeri, prenesen tekst o pohvalnim radnjama u ramazanu koji me zagolicao da kazem nesto o ovome, ali presutih - i sad vidim da vjerovatno nisam trebala.
u tekstu se zena pominje samo kao ona kojoj se ne prilazi u toku dana - a sve preporuke daju se muskarcima. tuzno, zaista tuzno. cak i ako je omaska, a ne namjera, opet je tuzno.