Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
plemba

#10176 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

wewa wrote:
plemba wrote:
Ma.Le.Na wrote:
prvo..Begova je i turisticki spomenik a ne samo dzamija
dosta turista udje u harem
ako ti smeta neko ko nije propisno obucen u haremu onda se garant radi o nekome ko tu nije dosao da klanja...dakle treba harem zatvoriti za posjete :-)
zene koje su dosle klanjati ne mogu a niti su ikakva smetnja i provokacija za poglede..
a ove ograde jesu upravo za zene koje su dosle klanjati
dakle :-)
a sto me napadoste :lol:

izvini, ali djevojka koja dode u utegnutim texas hlacama i preko toga "suknja" koja je u rangu minica koji se nose u basementu mi bas ne djeluje propisno za klanjanje...

ali da ja prekinem svu pricu oko ovoga... slazem se svama, ne valja ono :D
jesi procitao tekst na stranici rijaseta? pisala ga je uvazena profesorica, a osvrnula se ona i na nepropisno odijevanje. kako ispravno kaze - taj se problem mogao rijesiti na milion drugih, boljih nacina, ali je odabran ovaj - u rangu prekrecivanja unutrasnjosti Begove :(
ama ko kaze da je prekracena unutrasnjost dzamije.... i dalje isti prostor za zene koji je uvijek bio unutra za teraviju...
ja ono postavljanje vidim kao rjesenje za ramazan koje ce se maknuti nakon ramazana. razlog je lijepo vrijeme i to da vise naroda klanja vani nego unutar dzamije. znaci prosirena je sofa, odnosno prostor na kojem zene mogu nesmetano klanjati prema svim propisima.

i zaista sad over and out :D

p.s. ja vas Boga mi puno volim :)
wewa

#10177 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

plemba wrote:
ama ko kaze da je prekracena unutrasnjost dzamije.... i dalje isti prostor za zene koji je uvijek bio unutra za teraviju...
ja ono postavljanje vidim kao rjesenje za ramazan koje ce se maknuti nakon ramazana. razlog je lijepo vrijeme i to da vise naroda klanja vani nego unutar dzamije. znaci prosirena je sofa, odnosno prostor na kojem zene mogu nesmetano klanjati prema svim propisima.

prekrEcena, ne prekrAcena.

daj Boze da se ono makne i to cim prije. voljela bih vjerovati da su motivi bili takvi kakve navodis, ali me strah da je istina mnogo drugacija.

volimo i mi tebe, inace ne bismo ni pricale/i :)
lilla wrote:Nisam čitala tekst i ne znam o čemu je riječ, mislila sam da pričate o onoj "ogradi" i pitate se zašto su je postavili. Ona bi meni recimo odgovarala da klanjam vani, ispred Begove :roll:
procitaj tekst, od srca preporucujem.
bijela

#10178 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

ako stvarno postoji potreba za time - a za to bi trebalo čuti mišljenje mutevellije, klanjačica, klanjača (a ja nisam odslušala sve strane) - trebalo je zajednički i dogovorno iznaći neko ljepše rješenje (Fahira je i to u tekstu spomenula).
čuj ograda 180 cm :roll: fuj
plemba

#10179 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

vidis, zato sam ja vise u Istiklal dzamiji... u mom dzematu nema ovakvih problema :zoka:
Last edited by plemba on 11/08/2011 12:52, edited 1 time in total.
plemba

#10180 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

.
Last edited by plemba on 11/08/2011 12:52, edited 1 time in total.
plemba

#10181 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

lilla wrote:
bijela wrote: čuj ograda 180 cm :roll: fuj
to je ba ono što inače stoji ispred kad klanjaš vani ;-) Ne znam motive, haj' baš odoh pročitati tekst :-) :D , ali i ja ljeti volim klanjati vani pred Begovom i vjerujem da sad, kao i u ostalim džamijama uz ramazan ima više džemata.
nije ono sto inace stoji, sto je metar visine... novo postavljeno ovo sto bijelagovori
plemba

#10182 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

wewa wrote:
plemba wrote:

prekrEcena, ne prekrAcena.

daj Boze da se ono makne i to cim prije. voljela bih vjerovati da su motivi bili takvi kakve navodis, ali me strah da je istina mnogo drugacija.

volimo i mi tebe, inace ne bismo ni pricale/i :)
lilla wrote:Nisam čitala tekst i ne znam o čemu je riječ, mislila sam da pričate o onoj "ogradi" i pitate se zašto su je postavili. Ona bi meni recimo odgovarala da klanjam vani, ispred Begove :roll:
procitaj tekst, od srca preporucujem.
ja sam uvjeren da je to samo za ramazan, pa vidjecemo
bijela

#10183 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

lilla wrote: to je ba ono što inače stoji ispred kad klanjaš vani ;-)
znam to, ako je to - lijepo je i ja ga navučem iza sebe kada klanjam na sofama :thumbup:

but, kažu da nije to i da su napravili nešto veće.

u svakom slučaju, što pričam kad nisam vidjela?
kada dođem na par teravija next week, aBd, budu li ograde - ode bijela u neku drugu džamiju :oops:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#10184 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

Dajte ba slike toga da vidimo :roll: :zoka:
bijela

#10185 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

čekamo feđu krvavca :D
hadzinicasa

#10186 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

nego ljudi imatel' koga da mu se daju vitre?
u mene u komšilooku hvala Bogu nema kandidata. A misao da dam IZ mi nije baš bliska. pogotovo što izgleda ni u harem neću moć' uć' - osim ako u slučaju vitri ne naprave iznimku - što me nebi čudilo :-?
Ma.Le.Na

#10187 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ma.Le.Na »

ja saljem jednom dedi u tuzlu...sam je ..nema djece...brine se o dzamiji..
bijela

#10188 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

hadzinicasa wrote:pogotovo što izgleda ni u harem neću moć' uć' - osim ako u slučaju vitri ne naprave iznimku - što me nebi čudilo :-?
:lol: jesi loša
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10189 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote:nego ljudi imatel' koga da mu se daju vitre?
u mene u komšilooku hvala Bogu nema kandidata. A misao da dam IZ mi nije baš bliska. pogotovo što izgleda ni u harem neću moć' uć' - osim ako u slučaju vitri ne naprave iznimku - što me nebi čudilo :-?
hadjinice, a odeš na PF Humanitarne akcije? :) možda tamo nađeš nekome kome je potreba :)
wewa

#10190 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

ja vec par godina saljem mimo Sarajeva, preko prijateljice. ako hoces, pitam je da posaljemo kolektivno :wink:
bijela

#10191 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

Image
hadzinicasa

#10192 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

bijela wrote:
hadzinicasa wrote:pogotovo što izgleda ni u harem neću moć' uć' - osim ako u slučaju vitri ne naprave iznimku - što me nebi čudilo :-?
:lol: jesi loša
znam, šta mogu ne mogu na rende kora.
žene mogu u harem ako trebaju dat' IZ vitre, al' ne mogu ako hoće da uče!?

joj bolje mi je da šutim.
hadzinicasa

#10193 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote:
hadjinice, a odeš na PF Humanitarne akcije? :) možda tamo nađeš nekome kome je potreba :)
to ja baška. ovo je baška.

pametnice :lol:
wewa

#10194 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

lilla wrote:
Nego, hadžinice i ostali, bit će jedna akcija prije bajrama, a vezana za djecu, mislim da nećete pogriješiti ako date tu sadekatul-fitr :)
javi pliz :thumbup:
Ma.Le.Na

#10195 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ma.Le.Na »

lilla wrote:
Falcon wrote::mrgreen:
daj ba Falcon ti si stalno gore, reci im za ogradu :D
rekao je...pa porekao 8-)
wewa

#10196 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

Ma.Le.Na wrote:
lilla wrote:
Falcon wrote::mrgreen:
daj ba Falcon ti si stalno gore, reci im za ogradu :D
rekao je...pa porekao 8-)
NNNI :lol:
bijela

#10197 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

nevezano više za ogradu i tekst od čengićke - stvari se odavno loše u startu postavljaju kad su u pitanju odnosi i uloge žena i muškaraca u muslimanskom društvu.
no to je skroz druga tema
wewa

#10198 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

bijela wrote:nevezano više za ogradu i tekst od čengićke - stvari se odavno loše u startu postavljaju kad su u pitanju odnosi i uloge žena i muškaraca u muslimanskom društvu.
no to je skroz druga tema
to je tema o kojoj se mora (vec jednom) progovoriti. neki dan je, u najljepsoj namjeri, prenesen tekst o pohvalnim radnjama u ramazanu koji me zagolicao da kazem nesto o ovome, ali presutih - i sad vidim da vjerovatno nisam trebala.

u tekstu se zena pominje samo kao ona kojoj se ne prilazi u toku dana - a sve preporuke daju se muskarcima. tuzno, zaista tuzno. cak i ako je omaska, a ne namjera, opet je tuzno.
Ma.Le.Na

#10199 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ma.Le.Na »

ja nekad pomislim da do tog stanja dolazi upravo jer se suti
uvijek se zene kao nesto bune...i evo sta bude kad pustis..
i itekako je zalosno..
plemba

#10200 Re: Ramazan, opet ;)

Post by plemba »

djevojke, majke, zene, sestre... trebam savjet jedan... naravno radi se o pripremi hrane... :D

naime, kupio sam komad junetine, i hocu od toga da napravim steak... ali bez povrca i tih priloga, hocu steak za iftar... :D

sad mi recite, kako da ga najbolje zacinim i najbolje isprzim u tavi

unaprijed zahvaljujem
:D
Locked