Jeste dosadno. Ali je tačno. Bog će uraditi šta on hoće bez obzira na to šta mi uradimo. Zato ne treba razmišljati o bogu, moliti mu se itd. Ionako nećemo promijeniti njegovo mišljenje. Bolje tu energiju i vrijeme potrošiti da riješimo naše međusobne probleme.Zejnep wrote:Vala mi je ovog poredjenja ljudi i mrava a nas i Boga na vrh glave
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Hakiz
#10176 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Zejnep
#10177 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bog ce uraditi ono sto on hoce a mi moramo vjerovati da On zna sta je najbolje za nas makar mi to ne razumjeli, tako da ovo poredjenje sa mravima osim sto je dosadno i besmisleno je jer mravi vjerovatno i ne znaju da mi postojimo.Hakiz wrote:Jeste dosadno. Ali je tačno. Bog će uraditi šta on hoće bez obzira na to šta mi uradimo. Zato ne treba razmišljati o bogu, moliti mu se itd. Ionako nećemo promijeniti njegovo mišljenje. Bolje tu energiju i vrijeme potrošiti da riješimo naše međusobne probleme.Zejnep wrote:Vala mi je ovog poredjenja ljudi i mrava a nas i Boga na vrh glave
-
Hakiz
#10178 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da, samo što je moja poenta u tome da vjerovali mi, ne vjerovali itd, nećemo promijeniti njegovu odluku. Pa onda nema svrhe uopšte o njemu ni razmišljati, a kamoli raditi bilo šta vezano za njega, formirati kultove njegovog štovanja, pratiti takozvane naredbe od njega itd, a naročito druge ljude tretirati po onome kako mi shvatimo da je on rekao da se trebamo ponašati.Zejnep wrote:Bog ce uraditi ono sto on hoce a mi moramo vjerovati da On zna sta je najbolje za nas makar mi to ne razumjeli, tako da ovo poredjenje sa mravima osim sto je dosadno i besmisleno je jer mravi vjerovatno i ne znaju da mi postojimo.Hakiz wrote:Jeste dosadno. Ali je tačno. Bog će uraditi šta on hoće bez obzira na to šta mi uradimo. Zato ne treba razmišljati o bogu, moliti mu se itd. Ionako nećemo promijeniti njegovo mišljenje. Bolje tu energiju i vrijeme potrošiti da riješimo naše međusobne probleme.Zejnep wrote:Vala mi je ovog poredjenja ljudi i mrava a nas i Boga na vrh glave
Nego se trebamo potrudit i da sami između sebe napravimo neki dogovor koji će nam svima biti potaman. Ako ne možemo, naš problem, on nam svakako to neće uraditi. Da je htio, do sada bi uradio.
Poređenje sa mravima je besmisleno jer niti smo mi bog, niti su mravi mi (kao to ti kažeš, mravi najvjerovatnije i ne znaju da mi postojimo, dok neki od nas vjeruju da bog postoji). Ali osim u tome, poređenje je validno. Mi imamo bogu smisla i vrijednost koliko mravi nama.
- Connaisseur Karlin
#10179 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pustite vi Boga na miru, mozda je da na godisnjem odmoru,a i vikend jeZejnep wrote:Bog ce uraditi ono sto on hoce a mi moramo vjerovati da On zna sta je najbolje za nas makar mi to ne razumjeli, tako da ovo poredjenje sa mravima osim sto je dosadno i besmisleno je jer mravi vjerovatno i ne znaju da mi postojimo.Hakiz wrote:Jeste dosadno. Ali je tačno. Bog će uraditi šta on hoće bez obzira na to šta mi uradimo. Zato ne treba razmišljati o bogu, moliti mu se itd. Ionako nećemo promijeniti njegovo mišljenje. Bolje tu energiju i vrijeme potrošiti da riješimo naše međusobne probleme.Zejnep wrote:Vala mi je ovog poredjenja ljudi i mrava a nas i Boga na vrh glave
aa sad ozbliljno:
zasto pisete o Bogu kao o covjeku
- Zejnep
#10180 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena 
-
Hakiz
#10181 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Upravo. Jedino šta možeš u nekoj situaciji je da uradiš ono šta možeš. Ostalo je ionako van tvog uticaja i ne treba o tome misliti. Na primjer kod bolesti, ono šta se može je otići kod doktora i korisiti propisanu terapiju. To je sve. Nadati se da će bog nešto uraditi u tom konkretnom slučaju je besmisleno, pa ne treba od njega to ni očekivati niti tražiti. Ako hoće, uradiće to čak i ako ga ne zamole. Ako neće, neće, koliko god ga molili. Pa ne treba ni misliti o njemu.Zejnep wrote:Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena
- triconja
#10182 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ovo oko molitva i tako tog kad sam bio mali izasli mi djuture (otac mati i tako to) napolje da gledamo imal padalica (kae zvijezda padalica) i kazu mi ako vidis pozeli sta hoces i to ce ti se ispuniti. I vidim tri i pozelim tri zelje. I ispune se sve tri, mada moram da priznam da su dvije bile pravo teske za ispuniti.
I onda malo bolje skontam neke stvari i skontam nema logike da neko ili nesto ispunjava zelje, valjda odrastanje, štali, i prestanem sa tim.
I onda malo bolje skontam neke stvari i skontam nema logike da neko ili nesto ispunjava zelje, valjda odrastanje, štali, i prestanem sa tim.
- Connaisseur Karlin
#10183 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa nije Bog Djeda mraz da dijeli pokloneZejnep wrote:Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena
-
Hakiz
#10184 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Otkud ti to znašConnaisseur Karlin wrote:pa nije Bog Djeda mraz da dijeli pokloneZejnep wrote:Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena
- Connaisseur Karlin
#10185 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ja ga ne dozivljavam kao ljudsko biceHakiz wrote:Otkud ti to znašConnaisseur Karlin wrote:pa nije Bog Djeda mraz da dijeli pokloneZejnep wrote:Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena
-
Hakiz
#10186 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije ni Djed Mraz.Connaisseur Karlin wrote:ja ga ne dozivljavam kao ljudsko biceHakiz wrote:Otkud ti to znašConnaisseur Karlin wrote:
pa nije Bog Djeda mraz da dijeli poklone
- Connaisseur Karlin
#10187 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
jeste u formi ljudskog bicaHakiz wrote:Nije ni Djed Mraz.Connaisseur Karlin wrote:ja ga ne dozivljavam kao ljudsko biceHakiz wrote: Otkud ti to znaš
- Zejnep
#10188 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
O cemu ti tita ti?Connaisseur Karlin wrote:pa nije Bog Djeda mraz da dijeli pokloneZejnep wrote:Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena
- Connaisseur Karlin
#10189 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa o ispunjenju zelja nakon recitiranja molitviZejnep wrote:O cemu ti tita ti?Connaisseur Karlin wrote:pa nije Bog Djeda mraz da dijeli pokloneZejnep wrote:Ali mi ne znamo da li ce nasa molitva biti uslisena![]()
- triconja
#10190 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ne kaze se eksplicitno da ako trazis nesto od boga da ce ti bog to i ispuniti nego se kaze da trazis od boga i da ides ka tom cilju i ako je to sudjeno za tebe da ce ti se i desiti. To je ogromna razlika.Connaisseur Karlin wrote:pa o ispunjenju zelja nakon recitiranja molitviZejnep wrote:O cemu ti tita ti?Connaisseur Karlin wrote: pa nije Bog Djeda mraz da dijeli poklone![]()
-
L u c i f e r
#10191 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
More bit bidne
Mire bit ne bidne
Mire bit ne bidne
- Connaisseur Karlin
#10192 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
to se zove postive thinkingtriconja wrote: Ne kaze se eksplicitno da ako trazis nesto od boga da ce ti bog to i ispuniti nego se kaze da trazis od boga i da ides ka tom cilju i ako je to sudjeno za tebe da ce ti se i desiti. To je ogromna razlika.
pa ne pisem ja protiv Boga, otkud ti takva ideja
ali ne mislim da moj Bog funkcionira kao tvoj Bog , to je ralzika izemdju nasih razmiljanja
-
Hakiz
#10193 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zar nije samo jedan?Connaisseur Karlin wrote:
ali ne mislim da moj Bog funkcionira kao tvoj Bog
- triconja
#10194 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja mislim da je bogu jedina uloga kreacija (big bang) i da se ne uplice u ostale stvari sto se tice te kreacije.Connaisseur Karlin wrote:to se zove postive thinkingtriconja wrote: Ne kaze se eksplicitno da ako trazis nesto od boga da ce ti bog to i ispuniti nego se kaze da trazis od boga i da ides ka tom cilju i ako je to sudjeno za tebe da ce ti se i desiti. To je ogromna razlika.![]()
pa ne pisem ja protiv Boga, otkud ti takva ideja![]()
ali ne mislim da moj Bog funkcionira kao tvoj Bog , to je ralzika izemdju nasih razmiljanja
-
Hakiz
#10195 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da. Možda. Ko zna. Nadati se.L u c i f e r wrote:More bit bidne
Mire bit ne bidne
-
Hakiz
#10196 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako pročitaš knjige, nije samo to. Kreirao je konkretne stvari (čovjeka, potop, pošasti Egipta itd). Pa, vjerovati knjigama ili ne?triconja wrote:Ja mislim da je bogu jedina uloga kreacija (big bang) i da se ne uplice u ostale stvari sto se tice te kreacije.Connaisseur Karlin wrote:to se zove postive thinkingtriconja wrote: Ne kaze se eksplicitno da ako trazis nesto od boga da ce ti bog to i ispuniti nego se kaze da trazis od boga i da ides ka tom cilju i ako je to sudjeno za tebe da ce ti se i desiti. To je ogromna razlika.![]()
- Connaisseur Karlin
#10197 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
obojica niste u pravu: bing bang je iskljucivo jedna od teroija postanka svijetaHakiz wrote:Ako pročitaš knjige, nije samo to. Kreirao je konkretne stvari (čovjeka, potop, pošasti Egipta itd). Pa, vjerovati knjigama ili ne?triconja wrote:Ja mislim da je bogu jedina uloga kreacija (big bang) i da se ne uplice u ostale stvari sto se tice te kreacije.Connaisseur Karlin wrote:
to se zove postive thinking![]()
meni je smijesno procitati da je Bog nesto "kreirao"
-
Hakiz
#10198 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Big bang je trenutno najpopularnija teorija. U stvari, druga najpopularnija. Prva je da je bog kreirao svemir.Connaisseur Karlin wrote:
obojica niste u pravu: bing bang je iskljucivo jedna od teroija postanka svijeta![]()
Kreirao, stvorio, rekao "budi" i bilo je. Kako voliš, ne budi cjepidlaka.
- triconja
#10199 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Veoma bitna je razlika stvoriti i napraviti. Pod kreacija sam mislio stvaranje potrebnih uslova za taj poduhvat i to je to.Connaisseur Karlin wrote:obojica niste u pravu: bing bang je iskljucivo jedna od teroija postanka svijetaHakiz wrote: Ako pročitaš knjige, nije samo to. Kreirao je konkretne stvari (čovjeka, potop, pošasti Egipta itd). Pa, vjerovati knjigama ili ne?![]()
Bog kao rijec ima znacenje stvoritelj, koji stvara nesto iz nicega. Hakiz slazem se ja da je bog sve stvorio jer ako je stvorio pocetak onda je logicno da je stvorio sve sto se desava od samog pocetka do kraja (ako ima kraj). Ne mora pojedinacno valjati ljude kao neki umjetnik i davati im duse da kazes da je bog stvorio covjeka, nego sam pocetak je veoma bitan.
Karlin koja je po tebi uloga boga u svemu?
-
L u c i f e r
#10200 Re: Ateizam
Covjecanstvo po teizmu dodje ko bozji rijaliti sou i fan klub