Meni bas zabavno sa kompleksasima
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
ketronsd1
#10151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A neću te ni prijaviti. 
- HardCore
#10152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hahahah grohotom se smijem
-
ketronsd1
- HardCore
#10154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti si izgleda bas glup kad ne svatas da me i dalje smaras.... Ni majka ti ne moze vjerovat kakvog je debila rodila
-
ketronsd1
#10155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- Bloo
- Globalna šefica
#10156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
7 dana obojica
-
zposao
#10157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja neznam kako u ostalih ali ja se grijem samo na Daikin FTX60GV1b , kuca ima oko 100m2, ne griju se sobe.. izolacija nije baš nabolja, ali daleko od loše, možda prosjek...
Prošli mjesec prvi put stavio mjeračna klimu i za čitav prosli mjesec je klima potrošila 560kWh...
Koliko je to para nemam pojma jer mi je dvotarifno brojilo, a više je radila po danu nego po noci...
Tako da, dobro je, ali nije to sad neka super-fantastična potrošnja...
Kako u drugih 4 klime potroše nekoliko puta manje ja nemam pojma... Jedino ako ih ne pale?
Prošli mjesec prvi put stavio mjeračna klimu i za čitav prosli mjesec je klima potrošila 560kWh...
Koliko je to para nemam pojma jer mi je dvotarifno brojilo, a više je radila po danu nego po noci...
Kako u drugih 4 klime potroše nekoliko puta manje ja nemam pojma... Jedino ako ih ne pale?
-
skriveni
#10158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
560kw je 95 KM po srednjoj tarifi i to je sasvim realna potrosnja za tu kvadraturu
-
boshniak
#10159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijati 100m2 sa jednom klimom teško. Tako bi isto bilo i sa drugim grijalicama, bolje je dva konvektora po 2kw u dvije sobe nego jedan od 4kw da gdije iz jednog mjesta.
-
zippoo87
#10160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ima li neko neku preporuku za plinski kotao ...u ovom mjesecu ocekujem majstore da mi rade centralno a i druge koji ce spojiti plinski kotao i ostalo sto ide
pa da se malo raspitam,sta i kako,jer nisam bas neki strucnjak za ovo a svaka informacija je dobrodosla
da li ici na vaillant ili bosh i kontam da je neki oko 24-28 kW dovoljan,grijati ce nekih 130 kvadrata na dva sprata
ima li neki provjeren model ili nesto,sta da ganjam kada budem kupovao,da ne bude da majstori odaberu neki a ja da nemam pojma za sta sam dao pare
hvala
pa da se malo raspitam,sta i kako,jer nisam bas neki strucnjak za ovo a svaka informacija je dobrodosla
da li ici na vaillant ili bosh i kontam da je neki oko 24-28 kW dovoljan,grijati ce nekih 130 kvadrata na dva sprata
ima li neki provjeren model ili nesto,sta da ganjam kada budem kupovao,da ne bude da majstori odaberu neki a ja da nemam pojma za sta sam dao pare
hvala
-
Ermin ZM
#10161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
zposao wrote: ↑10/03/2020 15:59 Ja neznam kako u ostalih ali ja se grijem samo na Daikin FTX60GV1b , kuca ima oko 100m2, ne griju se sobe.. izolacija nije baš nabolja, ali daleko od loše, možda prosjek...
Pajdo moj uzmi bilo koji energent pa sracunaj koliko bi te izasla sezona za 100 kvadraata. Super niska potrosnja je moguca za solidno izoliran stan koji se dogrijava ili kucu sa strasnom izolacijom. Samo dobra izolacija je ozbiljna investicija.
Ima kod mene drug od nedavno 2 klime (japanac i kinez) i za sad mu doslo prvi mjesec 70 maraka za 90tak kvadrata. Doduse topao februar al losa mu izolacija. Prije placao grijanje 120 km a nikakvo mu bilo.
Btw od njega sam cuo nesto vezano za rad njegovih klima sto meni nije iznenadjenje, a mnogima bi bilo al necu ovde da iznosim da me ne bi napali.
Last edited by Ermin ZM on 10/03/2020 22:22, edited 1 time in total.
- Maraschino
#10162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti bas odlucio na propan-butan???zippoo87 wrote: ↑10/03/2020 22:09 ima li neko neku preporuku za plinski kotao ...u ovom mjesecu ocekujem majstore da mi rade centralno a i druge koji ce spojiti plinski kotao i ostalo sto ide
hvala
Jesi se dobro raspitao koliko kosta iznajmljivanje cisterne, koliko kosta da je sebi kupis, koliko kosta punjenje...i samo da znas da to nije zemni gas/plin. Ovaj tvoj ide na litre a drugi na m³. Ima li jos takvih kod tebe u blizini(znam odakle si)? Dobro se raspitaj jer znam da su rijetkost zbog cijene.
Sto se tice kotlova tu su negdje u 5 deka ali bi ja dao prednost Valliantu.
Okvirno(ne precizno) je ta snaga od 24-28KW.
-
zposao
#10163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala. Ma znam manje više sve to, samo sam htio ovdje dati svoj doprinos temi da ljudi vide moje iskustvo sa potrošnjom klime.Ermin ZM wrote: ↑10/03/2020 22:15 Pajdo moj uzmi bilo koji energent pa sracunaj koliko bi te izasla sezona za 100 kvadraata. Super niska potrosnja je moguca za solidno izoliran stan koji se dogrijava ili kucu sa strasnom izolacijom. Samo dobra izolacija je ozbiljna investicija.
Ima kod mene drug od nedavno 2 klime (japanac i kinez) i za sad mu doslo prvi mjesec 70 maraka za 90tak kvadrata. Doduse topao februar al losa mu izolacija. Prije placao grijanje 120 km a nikakvo mu bilo.
Btw od njega sam cuo nesto vezano za rad njegovih klima sto meni nije iznenadjenje, a mnogima bi bilo al necu ovde da iznosim da me ne bi napali.
Znam da mi izolacija nije idealna. Znam da jedan inverter od 6-7kW nije dovoljan za ugrijati oko 100m² kuće (mada sam rekao da ne grijem sobe, grije se oko 50-60m²).
Samo sam podastro podatak da meni nije "džaba" grijanje, nego da če to najvjerovatnije biti oko 90KM za februar.
Da se grijem na drva, to bi sigurno bilo i više. Klima je i čišća i jednostavnija... Ali eto...
Hvala na savjetima
-
Ermin ZM
#10164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
O tom mitu netrosenja klima su krivi oni koji hvale svoje klime, iznose krive podatke, ne navedu kakva je izolacija, koja je klimatska zona itd te detalje. Ja sam realno govorio za svoju, ne prozvodi mi je otac da je nesto hvalim, da pricm da se grijem za 20 maraka itd. Nije djaba, nema nista djaba. Al da je jeftino jeftino je, pritisni dugme prst u uho. Gornja i srednja klasa uredjaja sve je to u 10 posto razlike u potrosnji gore dole, drugi faktori su kljucni za ukupnu potrosnju.zposao wrote: ↑10/03/2020 22:33Hvala. Ma znam manje više sve to, samo sam htio ovdje dati svoj doprinos temi da ljudi vide moje iskustvo sa potrošnjom klime.Ermin ZM wrote: ↑10/03/2020 22:15 Pajdo moj uzmi bilo koji energent pa sracunaj koliko bi te izasla sezona za 100 kvadraata. Super niska potrosnja je moguca za solidno izoliran stan koji se dogrijava ili kucu sa strasnom izolacijom. Samo dobra izolacija je ozbiljna investicija.
Znam da mi izolacija nije idealna. Znam da jedan inverter od 6-7kW nije dovoljan za ugrijati oko 100m² kuće (mada sam rekao da ne grijem sobe, grije se oko 50-60m²).
Samo sam podastro podatak da meni nije "džaba" grijanje, nego da če to najvjerovatnije biti oko 90KM za februar.
Da se grijem na drva, to bi sigurno bilo i više. Klima je i čišća i jednostavnija... Ali eto...
Hvala na savjetima![]()
-
selma 83
#10165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I sta rece?
-
skriveni
#10167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ti klima trosi vise od 200w, baci je u smece onda nevalja hahahah
-
Ermin ZM
#10168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Haj napascete me al nema veze. Ima Lomo i LLC. Na toplijem vremenu ne osjeti razliku ne cuju se nijedna. Na nizim temperaturama mu je Lomo dosta tisi i manje i krace ide u defroste. Msm sa obe je zadovoljan al eto.
-
mehkoca
#10169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo primjer za jednu sobu koliko je potrošila SF25 za ovaj mjesec (btw, ovaj mjesec je potrošio za skoro 20% manje u odnosu na prošlu godinu):

I gledaj čuda, potrošila cijelih 49,65 kWh! Lako je izračunati koliko to dođe u KM-ovima, pa neka se uzme i skuplja tarifa (a znamo da je od 13-16h, od 22-07h i cijela nedjelja jeftinija tarifa). Ovo su sve realni podaci, moji podaci, svaki mjesec zabilježeno za svaku klimu, ne da bih nekoga zadivio, već je meni ovo nevjerovatno i nisam na početku mogao vjerovati da tako malo troši, a o luksuzu da ne govorim, jer sam i sam ložio ugalj!
Niko ovdje ne govori da se na klime grije ''za džaba'', ali ako ovo nije fantastično, onda...

I gledaj čuda, potrošila cijelih 49,65 kWh! Lako je izračunati koliko to dođe u KM-ovima, pa neka se uzme i skuplja tarifa (a znamo da je od 13-16h, od 22-07h i cijela nedjelja jeftinija tarifa). Ovo su sve realni podaci, moji podaci, svaki mjesec zabilježeno za svaku klimu, ne da bih nekoga zadivio, već je meni ovo nevjerovatno i nisam na početku mogao vjerovati da tako malo troši, a o luksuzu da ne govorim, jer sam i sam ložio ugalj!
Niko ovdje ne govori da se na klime grije ''za džaba'', ali ako ovo nije fantastično, onda...
-
zposao
#10170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mehkoca wrote: ↑11/03/2020 12:28 Evo primjer za jednu sobu koliko je potrošila SF25 za ovaj mjesec (btw, ovaj mjesec je potrošio za skoro 20% manje u odnosu na prošlu godinu):
Niko ovdje ne govori da se na klime grije ''za džaba'', ali ako ovo nije fantastično, onda...![]()
Za jedan mjesec, jedna klima u jednoj sobi ti potrošila 49,65 kWh ?
OK, koliko još klima imaš?
Ako nemaš vise klima, na šta se još griješ?
Imaš li TA peć? Šporet na drva? Pelet? Plonski kotao?
Ili nam hoćeš reći da je to tvoj ukupan trošak za grijanje u februaru? 46kWh?
Really?
- zlo zlo
#10171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ima 4 klime, i davao je vec sve koliko troši, koliko mu računi itd.zposao wrote: ↑11/03/2020 14:55mehkoca wrote: ↑11/03/2020 12:28 Evo primjer za jednu sobu koliko je potrošila SF25 za ovaj mjesec (btw, ovaj mjesec je potrošio za skoro 20% manje u odnosu na prošlu godinu):
Niko ovdje ne govori da se na klime grije ''za džaba'', ali ako ovo nije fantastično, onda...![]()
Za jedan mjesec, jedna klima u jednoj sobi ti potrošila 49,65 kWh ?
OK, koliko još klima imaš?
Ako nemaš vise klima, na šta se još griješ?
Imaš li TA peć? Šporet na drva? Pelet? Plonski kotao?
Ili nam hoćeš reći da je to tvoj ukupan trošak za grijanje u februaru? 46kWh?
Really?
-
zposao
#10172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ok. Nisam upratio da je stavljao ukupnu potrošnju.
Ja se grijem na jednu klimu i napravila 560kWh , pa kontam ovo sad neko podjebavanje, znam da ih ima koji se vole hvaliti i izmisljati.
Moja greška, sorry.
- zlo zlo
#10173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne vidim da netko izmišlja, ja grijem na struju i kad mi je najhladniji mjeseci to je 50km mjesečno s inverterima(2kom), 60 kvadrata stana grijane površine, malo viši stropovi nego je uobičajeno, fasada bez izolacije, ali zid 47cm, Mostar. S time prije invertera grijanje na struju mi je bilo u hladnijim mjesecima bilo 200+ maraka i opet bila smrznuta.
Tako da sam s razlogom oduševljena
Tako da sam s razlogom oduševljena
-
zposao
#10174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svaka častzlo zlo wrote: ↑11/03/2020 15:29 ne vidim da netko izmišlja, ja grijem na struju i kad mi je najhladniji mjeseci to je 50km mjesečno s inverterima(2kom), 60 kvadrata stana grijane površine, malo viši stropovi nego je uobičajeno, fasada bez izolacije, ali zid 47cm, Mostar. S time prije invertera grijanje na struju mi je bilo u hladnijim mjesecima bilo 200+ maraka i opet bila smrznuta.
Tako da sam s razlogom oduševljena![]()
A kakvi su to u tebe zidovi od pola metra
Ta ne živiš u dvorcu
-
skriveni
#10175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na jednoj slici 866kw na drugoj 966kw, ovo potrosnja za citav mjesec ili sta.... A dole pises da je potrosila 49kw hebi me ako sam ista skontomehkoca wrote: ↑11/03/2020 12:28 Evo primjer za jednu sobu koliko je potrošila SF25 za ovaj mjesec (btw, ovaj mjesec je potrošio za skoro 20% manje u odnosu na prošlu godinu):
![]()
Last edited by skriveni on 11/03/2020 15:40, edited 1 time in total.