Sto se tice filtera goriva, ja nemam tih briga... Nemam filter goriva koji je raspoloziv za zamjenu...amar1994 wrote:Licno ne savjetujem aditive koji ciste , uzmi onaj za podmazivanje , taj ne moze nastetit , ovaj moze ako imas metalni rezervoar goriva i taloga u njemu![]()
Cuj filter goriva na svakom servisu, je li vama dobro , drzat se samo knjige i upustva , a opet ima onih ko moj tetak kojima su majstori rekli da se zamjeni kad se krene gasit i trzat auto
![]()
![]()
@Tomahawk , koje je auto , pogledaj sta kaze knjiga kad i na koliko km se mijenja , sto se goriva tice , meni je najgori zadnji put EP bio![]()
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dgL_
#10151 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10152 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa dobro, ima logike, to za mjenjanje filtera goriva svaki mali servis, ali kad bi sipali sirovu naftuamar1994 wrote:Licno ne savjetujem aditive koji ciste , uzmi onaj za podmazivanje , taj ne moze nastetit , ovaj moze ako imas metalni rezervoar goriva i taloga u njemu![]()
Cuj filter goriva na svakom servisu, je li vama dobro , drzat se samo knjige i upustva , a opet ima onih ko moj tetak kojima su majstori rekli da se zamjeni kad se krene gasit i trzat auto
![]()
![]()
@Tomahawk , koje je auto , pogledaj sta kaze knjiga kad i na koliko km se mijenja , sto se goriva tice , meni je najgori zadnji put EP bio![]()
Ma ovaj konj od majstora to nije mijenjao ko zna otkad, mada mu ja uvijek kažem da pogleda sve, ali hajde ti budi pametan.
Pogledam, pa ćemo vidjeti, mada je sad sve zamijenjeno, ko zna koliko sam prešao sa ovim filterom
-
Fast Driver
#10153 Re: Pitamo Mehanicare ?
amar1994 wrote:Licno ne savjetujem aditive koji ciste , uzmi onaj za podmazivanje , taj ne moze nastetit , ovaj moze ako imas metalni rezervoar goriva i taloga u njemu![]()
![]()
![]()
Bome meni u uputstvu auta lijepo stoji da se filter goriva mjenja svakih 15.000 km ili godinu dana, a pogotovo to ima znacaj na nasim prostorima jer je na trzistu najgore gorivo u Evropi.
- amar1994
#10154 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fast Driver wrote:amar1994 wrote:Licno ne savjetujem aditive koji ciste , uzmi onaj za podmazivanje , taj ne moze nastetit , ovaj moze ako imas metalni rezervoar goriva i taloga u njemu![]()
![]()
![]()
Bome meni u uputstvu auta lijepo stoji da se filter goriva mjenja svakih 15.000 km ili godinu dana, a pogotovo to ima znacaj na nasim prostorima jer je na trzistu najgore gorivo u Evropi.
Onda se drzis toga , meni pise 3god ili 60000km , a kosta izmedju 50 i 150KM
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10155 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dizel, je li tako?amar1994 wrote:![]()
Baš sad čitam, to je za dizele.
Benzin 90 000 km.
- amar1994
#10156 Re: Pitamo Mehanicare ?
jesteTomahawk11 wrote:Dizel, je li tako?amar1994 wrote:![]()
Benzin 90 000 km.
-
Fast Driver
#10157 Re: Pitamo Mehanicare ?
I to bi bilo uredu da sipas kvalitetno gorivo, ali ti sipas gorivo na pumpama BIH, ne mozes ocekivati da ti filter toliko dugo potraje.Tomahawk11 wrote:Dizel, je li tako?amar1994 wrote:![]()
Benzin 90 000 km.
-
Throttle
#10158 Re: Pitamo Mehanicare ?
Filter benzina 8KM, može se mijenjat vala na svakom servisu
-
Fast Driver
#10159 Re: Pitamo Mehanicare ?
UPDATE: Kaze majstor nosac mjenjaca i nosac motora desni riknuli, kaze jos malo da sam vozio ostetio bi ili aspuh ili nesto od transmisije zbog tih vibracija. Ceh cca. 250 KM. Stoga:Fast Driver wrote:Imam problem sa Opel Insignia 2.0 CDTI 2010. godiste, naime u leru (znaci mirovanje), a pogotov na nizbrdici ili uzbrdici osjetim jake vibracije u unutrasnjosti vozila preko sjedista pa i volana. Na ravnom na semaforu se ponekad osjeti i slabije su vibracije, ali na nizbrdici kao da ce motor iskociti. I da kazem da se problem pojavio postepeno kroz recimo dva-tri mjeseca. Sta bi moglo biti? Nosaci motora? Nosac mjenjaca? Ne daj Boze kvačilo ili zamajac? Hvala
OGLAS: PRODAJEM OPEL INSIGNIU....
-
LikeLike
#10160 Re: Pitamo Mehanicare ?
Peugeot 207 1.4 vti motor lanac, na koliko se mijenja spaner itd... ??? Kolega bio u Peugeotovom servisu i rekli mu da bi trebao to uraditi i kosta 300-400KM. Auto preslo 125.000km 
-
LikeLike
#10161 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitanje nije za mehanicare, ali se mozda nadje neko ko mi moze objasniti 
Ukoliko izgubim vlasnicki list od auta koja je procedura da izvadim novi? Koliko traje? Koliko kosta?
Ukoliko izgubim vlasnicki list od auta koja je procedura da izvadim novi? Koliko traje? Koliko kosta?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10162 Re: Pitamo Mehanicare ?
dgL_ wrote:Sto se tice filtera goriva, ja nemam tih briga... Nemam filter goriva koji je raspoloziv za zamjenu...amar1994 wrote:Licno ne savjetujem aditive koji ciste , uzmi onaj za podmazivanje , taj ne moze nastetit , ovaj moze ako imas metalni rezervoar goriva i taloga u njemu![]()
![]()
![]()
))
Ti spule mjenjas ko filtere, tako da, na isto ga dodjes.
- zavezata-vreca
#10163 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cujem punpe sipaju vodu u gorivo. .. Kontam na 30 l nasut vode 10 l ... Jebes ga trajace duze neg 30 l .. Sta mislite?
-
Dzontra_Volta
#10164 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne možeš, jer su ti na punpi već nasuli 10 l u tih tvojih 30 l. Omjer gorivo-voda ne smije biti veći od 3:1, inače more gumigeling nastradat. A može ostaviti posljedice i po mehanizam za podizanje stakla na suvozačevim vratima. Ja ne bi, a ti kako hoš.zavezata-vreca wrote:Cujem punpe sipaju vodu u gorivo. .. Kontam na 30 l nasut vode 10 l ... Jebes ga trajace duze neg 30 l .. Sta mislite?
- O'zone
- Globalni moderator
#10165 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pošto na beMzin vozim rijetko (nikad) danas primjetim da moj autobus ima nemiran rad na benzinu, rekao bih da su detonacije u leru ali kad dodam gas imam osjećaj da ide na tri cilindra...e sad to ne bi bio problem da kad se prebaci na plin ne radi savršeno (prede).
To izbacuje svjećice, bonbinu, a ubacuje mi najvjerovatnije začepljenu jednu od dizni....benzin se poprilično čuje na izduv pa sad nisam siguran Jel propišala ili je začepljena....
Kontam bil pomogao aditiv jer sam danas baš zbog toga više vozio na benzin i čini mi se da se u vožnji motor smirio ali u leru još uvijek štuca i smrdi izduv kao da je bogata smjesa....Kontam aditiv će možda pročistiti dizne....
Na instrument tabli nema nikakvih znakova upozorenja
To izbacuje svjećice, bonbinu, a ubacuje mi najvjerovatnije začepljenu jednu od dizni....benzin se poprilično čuje na izduv pa sad nisam siguran Jel propišala ili je začepljena....
Kontam bil pomogao aditiv jer sam danas baš zbog toga više vozio na benzin i čini mi se da se u vožnji motor smirio ali u leru još uvijek štuca i smrdi izduv kao da je bogata smjesa....Kontam aditiv će možda pročistiti dizne....
Na instrument tabli nema nikakvih znakova upozorenja
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10166 Re: Pitamo Mehanicare ?
nece ti ni bit upozorenje nikakvo,mislim da samo testiranje sve 4 i ultrazvucno ciscenje pomaze ,aditivi i slicno je bacanje para...vrlo moguce da je i oslabio pritisak goriva(pumpa),to treba prvo izmjeriti
- O'zone
- Globalni moderator
#10167 Re: Pitamo Mehanicare ?
A znaš da smo pumpu mijenjali nedavno tako da sa manje-više sigurnosti smijem da je isključim iz jednačine.....bitanga_sa_otesa wrote:nece ti ni bit upozorenje nikakvo,mislim da samo testiranje sve 4 i ultrazvucno ciscenje pomaze ,aditivi i slicno je bacanje para...vrlo moguce da je i oslabio pritisak goriva(pumpa),to treba prvo izmjeriti
Mislim da je jedna od dizni i da curi...taman neki dan dobio ono čudo za ultrazvučno čišćenje nakita i ostalih hakurijeka
- bitanga_sa_otesa
#10168 Re: Pitamo Mehanicare ?
hahaha skini dizne pa potopi 24h nek se otkrave 
- amar1994
- Revolucionar ★
#10170 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li je preporuka ukinuti egr, ili ipak opravka/zamjena? Turbina ciscena prije godinu dana, odnedavno auto jako čadi, gubi snagu na oko 3k obrtaja, doduše ne uvijek, ali odmah izbaci i onu emissions garage gresku .. Kad izgubi snagu, poslije ponovnog starta sve uredno .. da li bi ukidanje egr-a rijesilo ove zajebancije?
-
NediM17
#10171 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne mora biti da je EGR.
U svakom slucaju vrijedi ga probati prvo ocistiti ako postoji ta mogucnost.
Dovucen je pun q dizelgejt VW-a, ljudi se griju na gume, voze se dvice koje puse kao termoelektrana, tako da sto se mene licno tice, slobodno i DPF i EGR OFF + remap. Neka prodise dizelcina punim plucima.
Jedinu posljedicu koju ces imati ako ukines EGR-a, da ce masini zimi trebati nijasna duze da se zagrije.
U svakom slucaju vrijedi ga probati prvo ocistiti ako postoji ta mogucnost.
Dovucen je pun q dizelgejt VW-a, ljudi se griju na gume, voze se dvice koje puse kao termoelektrana, tako da sto se mene licno tice, slobodno i DPF i EGR OFF + remap. Neka prodise dizelcina punim plucima.
Jedinu posljedicu koju ces imati ako ukines EGR-a, da ce masini zimi trebati nijasna duze da se zagrije.
Last edited by NediM17 on 21/08/2017 00:05, edited 1 time in total.
- amar1994
#10172 Re: Pitamo Mehanicare ?
ko zna , prvo provjeri sta je uzrok takvog ponasanjaRevolucionar ★ wrote:Da li je preporuka ukinuti egr, ili ipak opravka/zamjena? Turbina ciscena prije godinu dana, odnedavno auto jako čadi, gubi snagu na oko 3k obrtaja, doduše ne uvijek, ali odmah izbaci i onu emissions garage gresku .. Kad izgubi snagu, poslije ponovnog starta sve uredno .. da li bi ukidanje egr-a rijesilo ove zajebancije?
sto se tice egr , zamjena novim , nisam ljubitelji ukidanja bilo cega
- O'zone
- Globalni moderator
#10173 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da'l u tom slučaju koristiti Vanish ili Domestos?bitanga_sa_otesa wrote:hahaha skini dizne pa potopi 24h nek se otkrave
- bitanga_sa_otesa
#10174 Re: Pitamo Mehanicare ?
varikina samo i jednu kasikicu sode bikarboneO'zone wrote:Da'l u tom slučaju koristiti Vanish ili Domestos?bitanga_sa_otesa wrote:hahaha skini dizne pa potopi 24h nek se otkrave
- O'zone
- Globalni moderator
#10175 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala, veliki ste strućnjak i gospodinbitanga_sa_otesa wrote:varikina samo i jednu kasikicu sode bikarboneO'zone wrote:Da'l u tom slučaju koristiti Vanish ili Domestos?bitanga_sa_otesa wrote:hahaha skini dizne pa potopi 24h nek se otkrave
Poyyy