Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#10151 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

PeppermintSA wrote:Da možete izabrati pet velikih projekata u gradu koji bi se realizovalu u sljedeće dvije godine, šta bi ste izabrali?

Evo mojih želja:

1. Obnavljanje svih fasada austrougarskog dijela grada.
2. Izgradnja modernog stadiona od cca 27.000 mjesta.
3. Izgradnja moderne i velike sportske arene.
4. Uvođenje dodatne ulične rasvjete i osvjetljavanje fasada svih značajnih zgrada.
5. Potpuna obnova i revitalizacija kompleksa Skenderija.
Ako se ne varam, postoji plan za obnovu veceg broja fasada iz AU perioda pa cak i plan zamjene sijalica ( zamjena 33.000 postojećih sijalica LED svjetiljkama.) Tako da ove dvije zelje nisu nerealne u odnosu na ove ostale tri :D
mistek

#10152 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Vala bi napokon bilo dobro da se neko sjeti modernizovati uličnu rasvjetu i dodatno osvjetliti centar i stari dio grada. Pa, Ferhadija i Sarači su noću ispod svakog nivoa, a da ne idem dalje. Značajni objekti također.
JavierBosnia

#10153 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Izgradnja gradskog autoputa
Izgradnja metroa, tramvaja do hrasnice i trole do vogosce
Potpuna rekonstrukcija tramvajske pruge
Izgradnja nacionalnog stadiona i uredjenje postojecih
Izgradnha velike koncertne arene

Kad vec naprdujemo neka bude sa stilom :D
dječak sa šibicama

#10154 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Bar jos 7 trznih centara, bar 3 tornja i ja zadovoljan

Prioriteti su prioriteti.
archi_a

#10155 Re: Sarajevo Construction

Post by archi_a »

JavierBosnia wrote:Izgradnja gradskog autoputa
Izgradnja metroa, tramvaja do hrasnice i trole do vogosce
Potpuna rekonstrukcija tramvajske pruge
Izgradnja nacionalnog stadiona i uredjenje postojecih
Izgradnha velike koncertne arene

Kad vec naprdujemo neka bude sa stilom :D
To je to. Znamo i mi a znaju i oni! :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10156 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

PeppermintSA wrote:Da možete izabrati pet velikih projekata u gradu koji bi se realizovalu u sljedeće dvije godine, šta bi ste izabrali?

Evo mojih želja:

Broj 1 je duzan vlasnik stana
glockov kolac

#10157 Re: Sarajevo Construction

Post by glockov kolac »

baš neki dan gledam krovove i fasade Sarajeva i kontam kako bi grad bio ljepši da se obnove fasade... al eto...
alibaba_i_30_godina

#10158 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

glockov kolac wrote:baš neki dan gledam krovove i fasade Sarajeva i kontam kako bi grad bio ljepši da se obnove fasade... al eto...
I ja slično tako maloprije. Bas mi nekako zapelo za oko sta su uradili sa onom zgradom na Marijinom dvoru, stavili onu običnu bijelu fasadu, bas nekako jadno. :sad:
Hajvan

#10159 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

mk ultra wrote:

Evo mojih želja:

zakonski uvest - svakih 7 godina osvjezivanje fasade….stanari mogu formirati fond i uplacivati ako zele… ukoliko neko ne zeli participirati… pa, ima nacin da se naplati- preko nekretnine… :mrgreen:

ha ja
Last edited by Hajvan on 20/09/2019 21:23, edited 1 time in total.
HAVANA

#10160 Re: Sarajevo Construction

Post by HAVANA »

mk ultra wrote:

Evo mojih želja:

Mi uradili 2 strane,nismo smjeli dirnuti prednju.Rekli nam uradite vi dvije a opstina ce prednju.Mi uradili a oni kad je ono pao komad dosli i namaltali malo.I to je to.Jebem im nanu.
drug_profi

#10161 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja bih kosmodrom da se napravi. Za SpaceX BFR. Bice ovdje putnika za Mars koliko hoces.
high_volume

#10162 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

dadoka84 wrote:Pravljenje tunela na aneksu prema dobrinji i izgradnja 6 transverzale :)
Logovan wrote: 5. Tunel prema Dobrinji
Kojom trasom?
Thorgerson

#10163 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Metro do Hrasnice.... :lol:

Dajte ba. Mislim, jel bacamo onako želje ofrlje, ili nešto što bi se nekad i fakat moglo napraviti. Jer metro Sarajevu nikad nece biti potreban. I to bi bilo samo bacanje novca. Grad ima kolko 300k ljudi u vrh glave. I neko bi tu pravio metro?! Zagreb koji je veci površinom i ima tri puta više staovnika, sasvim perfektno funkcionise bez metroa, ali eto nama treba metro... :lol:

Za taj novac bi mogli izraditi zicaru do sve ijednog brda i planine, mogli bi obnoviti citavu tramvajsku prugu izgraditi novu ka Dobrinji, Hrasnici, zamjeniti sve tramvaje, te sve trolejbuse...
Thorgerson

#10164 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

glockov kolac wrote:baš neki dan gledam krovove i fasade Sarajeva i kontam kako bi grad bio ljepši da se obnove fasade... al eto...
Da barem obnove fasade na kojima su vidljive ratne štete.

Mislim 25 godina je proslo od rata, i dalje su naselja krcata izresetanim zgradama. Pa to je sramota. :roll:
glockov kolac

#10165 Re: Sarajevo Construction

Post by glockov kolac »

Thorgerson wrote:
Da barem obnove fasade na kojima su vidljive ratne štete.

Mislim 25 godina je proslo od rata, i dalje su naselja krcata izresetanim zgradama. Pa to je sramota. :roll:
Prije par godina sam bio na Siciliji i u Palermu mi jedan prodavač pokazuje zgradu koja je oštećena u 2. svjetskom ratu - još nije obnovljena :-)

Znači, ima ih gorih od nas :D
JavierBosnia

#10166 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Thorgerson wrote:Metro do Hrasnice.... :lol:

Dajte ba. Mislim, jel bacamo onako želje ofrlje, ili nešto što bi se nekad i fakat moglo napraviti. Jer metro Sarajevu nikad nece biti potreban. I to bi bilo samo bacanje novca. Grad ima kolko 300k ljudi u vrh glave. I neko bi tu pravio metro?! Zagreb koji je veci površinom i ima tri puta više staovnika, sasvim perfektno funkcionise bez metroa, ali eto nama treba metro... :lol:

Za taj novac bi mogli izraditi zicaru do sve ijednog brda i planine, mogli bi obnoviti citavu tramvajsku prugu izgraditi novu ka Dobrinji, Hrasnici, zamjeniti sve tramvaje, te sve trolejbuse...
"Kad vec naprdujemo neka bude sa stilom "

Zajebancija druze
glockov kolac

#10167 Re: Sarajevo Construction

Post by glockov kolac »

Možda samo tramvaj "ubaciti pod zemlju u užoj gradskoj jezgri, ko u Hagu što su napravili?
koler

#10168 Re: Sarajevo Construction

Post by koler »

Ono sto je moguce od infrastruture da prodisemo
1. 1 transfenzala
2. Juzna longitidunala
3. Sjeverna ...ukljucuujuci ulicu Dzemala Bijedica
4. VI i IX transfenzala i prosirenje Drinske na 4 trake
5. Izgradnja tramvajske pruge Ilidza - Hrasnica- Dobrinja kao i revitalizacija GRASA (sine, tramvaji, trolebusi itd)
6. Skenderija i marin dvor ukljucujuci koncernu dvoranu
Ma milion stvari jos
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10169 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

0. Gradski AP i prsten Vogosca-Grad-Vogosca sa I transverzalom
1. Juzna longitidunala 4 trake
2. Sjeverna longitidunala 4 trake
3. Tranzit oko Sarajeva prema Palama. Po mogućnosti po starim planovima preko Bjelava kroz tunele i dalje prema I. Bosni.
4. Spojiti Zapadni ulaz u grad od Blazuja na Juznu longitidunalu
5. Tramvaj i cesta do Hrasnice
6. Trolejbus do Vogosce
7. Srusiti Skenderiju i napraviti stadion. Kosevo dati investitorima u racun. Od dvorana imamo Grbavicu i Zetru za vece stvari.
8. Meni nadoknada za ove ideje :D
JavierBosnia

#10170 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Da li je moguce zatvaranje saobracaja od skenderije pa gore prema vjenici, titovoj dalje oprt do skenderije?

Da tu saobraca samo tramvaj? Ili ako nista postaviti szubove koji se od odredjenog vremenskoog perioda dizu i to postaje setnica. Nesto slicno sam u Istanbulu vidio
JavierBosnia

#10171 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

I jos jedna stvar sta je sa ovim linijama sto ocrtavaju. Na glavnoj nikad nisam vidio da to popravljaju a frekvencija saobracaja dosta veca nego na nekim sporednim ulicama gdje to fsrbaju svako par mjesecii i to traje po 15 dana. Losiji kvakitet farbe kli sta je u pitanju?
drug_profi

#10172 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ovo je plastika. Nije farba. Ali je skuplje dosta.
JavierBosnia

#10173 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

drug_profi wrote:Ovo je plastika. Nije farba. Ali je skuplje dosta.
Pa zar nije bolje to jednom uraditi kako valja i rjesen problem, nego svako malo angazovsti i taj materijal i radnu snagu i sve?
dječak sa šibicama

#10174 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Nije, ako jednom urade kako treba, nece se vise moci utaljivati sa ahbabima u tendere.
Dope_Man

#10175 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

JavierBosnia wrote:Da li je moguce zatvaranje saobracaja od skenderije pa gore prema vjenici, titovoj dalje oprt do skenderije?

Da tu saobraca samo tramvaj? Ili ako nista postaviti szubove koji se od odredjenog vremenskoog perioda dizu i to postaje setnica. Nesto slicno sam u Istanbulu vidio
Ne, nije. Prvo zato sto tu zivi ogroman broj ljudi, drugo zato sto imas ogroman broj radnji i sve to ovisi o toj jednoj cesti. Plus dosta ljudi ide van grada tom ulicom jer je tranzit katastrofa i ne zele se pentrati na tranzit.

Ono sto se eventualno nekad u nekoj utopiji od buducnosti moze uraditi jeste zatvaranje manjih ulica u tom dijelu grada, osim za recimo taxi vozila, prilaz stanara gdje je neophodno i dostave. Time bi se stvorilo neko ostrvo od tog dijela grada koje bi kompletno moglo biti zona za setanje, dok okolo kruze vozila po glavnoj gradskoj ulici.

Ali ovako je ta cesta jednostavno prevazna da se tek tako zatvori. Kada bi se nekako mogla na Skenderiji premjestiti na drugu obalu Miljacke, i tako ici sve do izlaza iz grada, to bi vec i moglo nesto znaciti, ali to se nece nikada desiti.
Post Reply