Ramazan, opet ;)
- hadzinicasa
#10151 Re: Ramazan, opet ;)
nisam vidjela.... ali ako jest' (a nema razloga da se laže) onda je to strašno.
ali STRAŠ-NO!
ali STRAŠ-NO!
- bijela
#10152 Re: Ramazan, opet ;)
i još jednom: ne mogu da vjerujem
- wewa
#10153 Re: Ramazan, opet ;)
s obje strane je zagradjeno...bijela wrote:wewa wrote:
ogradjena je lijeva sofa drvenim neprozirnim panelima do visine jedno 180 cm - ima samo prolaz za zene do sofe.
odavno ne procitah bolji tekst na stranici rijaseta, a odavno ne bijase tuznijeg povoda...![]()
![]()
sa koje strane? one od muške sofe ili one od ulice?
ili sa obe? i šta, imaju samo vrata da uđeš u to zagrađeno?
vidjela ja neki dan i ibretim se otadhadzinicasa wrote:nisam vidjela.... ali ako jest' (a nema razloga da se laže) onda je to strašno.
ali STRAŠ-NO!
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#10154 Re: Ramazan, opet ;)
A imal ko kakvu sliku,ja nista ne kontam kako to izgleda 
- hadzinicasa
#10155 Re: Ramazan, opet ;)
znaš šta kad sam bila u Saudijskoj Arabiji ostala sam uskraćena za ljepote njihovih džamija (osim one u Mekki i MEdini) jer žene klanjaju tamo u bočnoj nekoj neuglednoj sobici koja jedva da ima prostrte serdžade po podu... I bila sam tako tužna zbog toga. Biti u prilici klanjati na takvim mjestima a ne moći uživati u njihovoj ljepoti je tuga.
Mada ni tamo čak nema ograda u haremima.
No, tim više sam bila ponosna na naše džamije. U kojima se stotinama godina klanjalo zajedno.
Ovo mi je tako teško palo da bih sada mogla plakati. Eto.
No, tim više sam bila ponosna na naše džamije. U kojima se stotinama godina klanjalo zajedno.
- plemba
#10156 Re: Ramazan, opet ;)
a sto vam je to zasmetalo, ako smijem pitati?
- Ma.Le.Na
#10157 Re: Ramazan, opet ;)
mislis sto je nama zasmetalo jer su ogradili?
- plemba
#10158 Re: Ramazan, opet ;)
ahaMa.Le.Na wrote:mislis sto je nama zasmetalo jer su ogradili?
- bijela
#10159 Re: Ramazan, opet ;)
eto, plastična slika onoga što su žene danas kod velikog broja muslimana: za neugledne sobice.hadzinicasa wrote:znaš šta kad sam bila u Saudijskoj Arabiji ostala sam uskraćena za ljepote njihovih džamija (osim one u Mekki i MEdini) jer žene klanjaju tamo u bočnoj nekoj neuglednoj sobici koja jedva da ima prostrte serdžade po podu... I bila sam tako tužna zbog toga. Biti u prilici klanjati na takvim mjestima a ne moći uživati u njihovoj ljepoti je tuga.
zaboravlja se da - kada baciš žene u neuglednu sobicu - zapravo si 50% ummeta tamo bacio, pa ti vidi isplati li se.
nisam neka nadri-feministkinja, ali od ove pregrade i ovakvog rezona, inače, mi se povraća.
- wewa
#10160 Re: Ramazan, opet ;)
muslimankama je ogranicena sloboda kretanja u jednoj od najstarijih, najljepsih dzamija u srcu carsije. ogranicena je povrsina dostupna zenama za klanjanje - time je ogranicen broj klanjacica. povrsina za muskarce je ostavljena najmanje 3 puta veca - je li to pokazatelj znacaja muskarca i zene u Islamu, vjeri koja je oslobodila zenu i dala joj prava?plemba wrote:a sto vam je to zasmetalo, ako smijem pitati?
- Ma.Le.Na
#10161 Re: Ramazan, opet ;)
zato sto te na silu odvaja..
zene svakako ne klanjaju u glavnoj prostoriji begove...nego onoj sa strane i malom dijelu koji je bio odvojen kao nekim musepcima..
i to je ok
ali staviti "zid"...
cemu to?
zasto?
sto bi se zena trebala sakriti iza zida??
muskarac svakako ako je dosao na namaz nije tu da gleda zene..
ne moze se kontrolisat da ne gleda??
cak i da pogleda sve su u haremu propisno pokrivene
dakle...cemu sve to????
zene svakako ne klanjaju u glavnoj prostoriji begove...nego onoj sa strane i malom dijelu koji je bio odvojen kao nekim musepcima..
i to je ok
ali staviti "zid"...
cemu to?
zasto?
dakle...cemu sve to????
- plemba
#10162 Re: Ramazan, opet ;)
zatrazite da se prosiri "pregrada" do kraja harema, do saraca, ali ja zaista smatram da je ono dobra stvar...
nije nimalo ugodno klanjati kada dignes glavu i pogledas, a zene stoje ispred tebe (lijevo ili desno od tebe) a isto tako mislim da nije ni vama ugodno klanjati kad znate da iza leda imate muskaraca...
ja to gledam kao dobro zbog tog razloga, a ne getoiziranja... kao sto rekoh, nek se prosiri do kraja harema ako je potrebno
nije nimalo ugodno klanjati kada dignes glavu i pogledas, a zene stoje ispred tebe (lijevo ili desno od tebe) a isto tako mislim da nije ni vama ugodno klanjati kad znate da iza leda imate muskaraca...
ja to gledam kao dobro zbog tog razloga, a ne getoiziranja... kao sto rekoh, nek se prosiri do kraja harema ako je potrebno
- plemba
#10163 Re: Ramazan, opet ;)
boldirano je jaaaaaako diskutabilnoMa.Le.Na wrote:zato sto te na silu odvaja..
i to je ok
ali staviti "zid"...
cemu to?
zasto?
dakle...cemu sve to????
- Ma.Le.Na
#10164 Re: Ramazan, opet ;)
i ljuti me ..ako je istina da su zene trazile...ma koja sacica se to skupila da trazi a oni odmah poletili
da mi je vidjet te koje su trazile
a sto nije ugodno??
ja fkt ne kontam
izgubices abdest ako pogledas zenu?
a sto nije ugodno??
ja fkt ne kontam
- bijela
#10165 Re: Ramazan, opet ;)
gdje ovo ima? da muškarci klanjaju iza žena? u haremu begove?plemba wrote: nije nimalo ugodno klanjati kada dignes glavu i pogledas, a zene stoje ispred tebe (lijevo ili desno od tebe) a isto tako mislim da nije ni vama ugodno klanjati kad znate da iza leda imate muskaraca...
- wewa
#10166 Re: Ramazan, opet ;)
jesu svi muskarci propisno i pristojno odjeveni?plemba wrote:boldirano je jaaaaaako diskutabilnoMa.Le.Na wrote:zato sto te na silu odvaja..
i to je ok
ali staviti "zid"...
cemu to?
zasto?
dakle...cemu sve to????
- plemba
#10167 Re: Ramazan, opet ;)
ja kako znam za sebe sam ucen da u namazu muskarci idu ispred zena... svako drugacije "postavljanje" safova meni stvara neugodu...Ma.Le.Na wrote:i ljuti me ..ako je istina da su zene trazile...ma koja sacica se to skupila da trazi a oni odmah poletili![]()
a sto nije ugodno??
ja fkt ne kontam
ne pricamo ovdje o abdestu ili gubljenju istog, prica se o propisima
nemojte vi meni sta zahatoriti
- Ma.Le.Na
#10168 Re: Ramazan, opet ;)
prvo..Begova je i turisticki spomenik a ne samo dzamijaplemba wrote: boldirano je jaaaaaako diskutabilno
dosta turista udje u harem
ako ti smeta neko ko nije propisno obucen u haremu onda se garant radi o nekome ko tu nije dosao da klanja...dakle treba harem zatvoriti za posjete
zene koje su dosle klanjati ne mogu a niti su ikakva smetnja i provokacija za poglede..
a ove ograde jesu upravo za zene koje su dosle klanjati
dakle
- hadzinicasa
#10169 Re: Ramazan, opet ;)
ma to je ono što ja uvijek kažem.... ove novotarije (koje se popularno nazivaju: povratkom ISPRAVNIM praksama -kobiva iskvarenim komunizmom (šic!)) prijete da unište lijepi Islam u Bosni.bijela wrote:eto, plastična slika onoga što su žene danas kod velikog broja muslimana: za neugledne sobice.hadzinicasa wrote:znaš šta kad sam bila u Saudijskoj Arabiji ostala sam uskraćena za ljepote njihovih džamija (osim one u Mekki i MEdini) jer žene klanjaju tamo u bočnoj nekoj neuglednoj sobici koja jedva da ima prostrte serdžade po podu... I bila sam tako tužna zbog toga. Biti u prilici klanjati na takvim mjestima a ne moći uživati u njihovoj ljepoti je tuga.
zaboravlja se da - kada baciš žene u neuglednu sobicu - zapravo si 50% ummeta tamo bacio, pa ti vidi isplati li se.
nisam neka nadri-feministkinja, ali od ove pregrade i ovakvog rezona, inače, mi se povraća.
- plemba
#10170 Re: Ramazan, opet ;)
u smislu odijevanja za namaz... vise nego zene...wewa wrote:jesu svi muskarci propisno i pristojno odjeveni?plemba wrote:boldirano je jaaaaaako diskutabilnoMa.Le.Na wrote:zato sto te na silu odvaja..
i to je ok
ali staviti "zid"...
cemu to?
zasto?
dakle...cemu sve to????
sad da razjasnimo jednu stvar, nisam vehabija, nisam sufija. u zivotu se ne pridrzavam svih stvari koje bih trebao, ali i za to ima i kazna i dova za oprost.
ali onih kojih se drzim, trudim se da bar to bude po propisu
- Ma.Le.Na
#10171 Re: Ramazan, opet ;)
sori i ti...mene ovo strasno ljuti pa ispada da se s tobom prepirem..a nije tako..plemba wrote:
ja kako znam za sebe sam ucen da u namazu muskarci idu ispred zena... svako drugacije "postavljanje" safova meni stvara neugodu...
ne pricamo ovdje o abdestu ili gubljenju istog, prica se o propisima![]()
- wewa
#10172 Re: Ramazan, opet ;)
zene klanjaju u haremu Begove mnogo duze nego sto tebe iko o icemu uci - pa nikad ne bi pregrada ni zagradjivanja... ne odgovaram tebi licno, ne haterim, ali pokusaj shvatiti da je ovo ogradjivanje vrlo ruzna i uvredljiva gesta za zene.plemba wrote:ja kako znam za sebe sam ucen da u namazu muskarci idu ispred zena... svako drugacije "postavljanje" safova meni stvara neugodu...Ma.Le.Na wrote:i ljuti me ..ako je istina da su zene trazile...ma koja sacica se to skupila da trazi a oni odmah poletili![]()
a sto nije ugodno??
ja fkt ne kontam
ne pricamo ovdje o abdestu ili gubljenju istog, prica se o propisima![]()
- plemba
#10173 Re: Ramazan, opet ;)
a sto me napadosteMa.Le.Na wrote:prvo..Begova je i turisticki spomenik a ne samo dzamijaplemba wrote: boldirano je jaaaaaako diskutabilno
ako ti smeta neko ko nije propisno obucen u haremu onda se garant radi o nekome ko tu nije dosao da klanja...dakle treba harem zatvoriti za posjete![]()
zene koje su dosle klanjati ne mogu a niti su ikakva smetnja i provokacija za poglede..
dakle
izvini, ali djevojka koja dode u utegnutim texas hlacama i preko toga "suknja" koja je u rangu minica koji se nose u basementu mi bas ne djeluje propisno za klanjanje...
ali da ja prekinem svu pricu oko ovoga... slazem se svama, ne valja ono
- wewa
#10174 Re: Ramazan, opet ;)
jesi procitao tekst na stranici rijaseta? pisala ga je uvazena profesorica, a osvrnula se ona i na nepropisno odijevanje. kako ispravno kaze - taj se problem mogao rijesiti na milion drugih, boljih nacina, ali je odabran ovaj - u rangu prekrecivanja unutrasnjosti Begoveplemba wrote:a sto me napadosteMa.Le.Na wrote:prvo..Begova je i turisticki spomenik a ne samo dzamijaplemba wrote: boldirano je jaaaaaako diskutabilno
ako ti smeta neko ko nije propisno obucen u haremu onda se garant radi o nekome ko tu nije dosao da klanja...dakle treba harem zatvoriti za posjete![]()
dakle![]()
izvini, ali djevojka koja dode u utegnutim texas hlacama i preko toga "suknja" koja je u rangu minica koji se nose u basementu mi bas ne djeluje propisno za klanjanje...
ali da ja prekinem svu pricu oko ovoga... slazem se svama, ne valja ono
- wewa
#10175 Re: Ramazan, opet ;)
aha, brojnost zena im je bila prva na pameti.lilla wrote:Što ba, pa samo stavljeno da može više džemata ženskog stati a da se baš ssa ulice ne vidi stragabijela wrote:ne mogu da vjerujem
i još jednom: ne mogu da vjerujem![]()