Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#10151 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

detroit-mercy wrote: Za usrane I upisane ti bas i ne treba neko pretjerano znanje, nemojmo sad pravit rocket science od kupanja i brisanja gujica :mrgreen:
Kako ne treba. Morash fizicki biti jak i obucen kako podici bolesnika. Uzas...jeste li ikada pokusali pomoci polupokretnoj osobi da sjedne u auto...... :shock: pola sata smo komsinicu prebacivali iz kolica na sjediste. Nije bila debela. Ali teska ko tuch...nevjerovatno..... :roll:
Suzie Q

#10152 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Rijec je samo o prekvalifikacijama u medicinskoj struci. Meni nije jasno kako se uopce usuđuju raditi u toj struci bez ikakvog znanja.
Ima i drugih deficitarnih zanimanja, nesto ne vidim da se ljudi masovno prekvalificiraju za kuhara, varioca,elektricara....a svega toga treba. Nego se svi zaletili u medicinu.
U Mostaru je frizerska skola u sklopu srednje medicinske, masovna pojava odavno su frizerke koje su sa zavrsene 3g frizerske polagale vanredno jos jednu godinu medicinske i sad rade kao sestre u bolnici. To vise nije ni javna tajna. Ako mi to trpimo, ne znaci da ce i švabo.
konjislav

#10153 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Suzie Q wrote:Rijec je samo o prekvalifikacijama u medicinskoj struci. Meni nije jasno kako se uopce usuđuju raditi u toj struci bez ikakvog znanja.
Ima i drugih deficitarnih zanimanja, nesto ne vidim da se ljudi masovno prekvalificiraju za kuhara, varioca,elektricara....a svega toga treba. Nego se svi zaletili u medicinu.
U Mostaru je frizerska skola u sklopu srednje medicinske, masovna pojava odavno su frizerke koje su sa zavrsene 3g frizerske polagale vanredno jos jednu godinu medicinske i sad rade kao sestre u bolnici. To vise nije ni javna tajna. Ako mi to trpimo, ne znaci da ce i švabo.
To je prvo što je bilo. Čim malo vremena prođe i vide bosanci da to stvarno više ne ide (medicina) brzo će se oni prebaciti da na isti način varaju i u drugim strukama. U to budi sigurna, ja ti kažem. Samo im daj malo vremena.
uglavnomja

#10154 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

za kuhara ne znam kako ide

ali ova dva druga zanimanja su opasna po zivot, najmanja greskica i ode sve u helac, za razliku od pranja gujica, mijenjanja carsafa i sl.

u norveskoj elektricari (vodoinstalateri i jos neki zanati) moraju osim zavrsne strucne skole imati polozen neki ispit i jos dobiti licencu da bi mogli raditi

koliko se sjecam njemacka je trazia samo med. radnike izvan eu, ostala deficitarna zanimanja nisu bila na listi za vizu :?:
moonca

#10155 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

U nekim zemljama ne moras imati diplomu zvanje-- kuvar......ako si dobar....posao dobivas....u usa je pocetna oko $ 50 000... i treba ih.... :-)
stakasa

#10156 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Kakvo nasladivanje sa ovim - peraci guzica!!! Ljudi rade, bore se, mnogima je to ulaznica u neko novo drustvo a dalje ce se dokvalifikovat, borit, mjenjat... A ako i ostanu, rade posten posao
muha_sa

#10157 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konjislav wrote:
Suzie Q wrote:Rijec je samo o prekvalifikacijama u medicinskoj struci. Meni nije jasno kako se uopce usuđuju raditi u toj struci bez ikakvog znanja.
To je prvo što je bilo. Čim malo vremena prođe i vide bosanci da to stvarno više ne ide (medicina) brzo će se oni prebaciti da na isti način varaju i u drugim strukama. U to budi sigurna, ja ti kažem. Samo im daj malo vremena.
baš me interesuje kako ce varat jedan zanatlija :? eto-zavarivac iliti varioc :?
stakasa wrote:Kakvo nasladivanje sa ovim - peraci guzica!!! Ljudi rade, bore se, mnogima je to ulaznica u neko novo drustvo a dalje ce se dokvalifikovat, borit, mjenjat... A ako i ostanu, rade posten posao
:thumbup:

i meni je ovo ružno--perac guzica :-) pa šta, ljudi pošteno rade i pošteno su placeni za taj poso i ne vidim ni u jednom poslu blam :-)

sramota je bit sposoban za rad a cekat da ti neko udjeli par maraka za kafu, dopunu il cenera za nafte da se malo provozika :-)
uglavnomja

#10158 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

samo kazem da se najveca greska u radu pomocnog medicinskog radnika ne moze porediti sa katastrofom koju moze izazvati najmanja greska varioca ili elektricara

niko ne kaze da nije posten posao. i to se mora raditi, pune bolnice nepokretnih bolesnika, plus staracki domovi. neko im mora svakodnevno odrzavati higijenu. to su cinjenice.

vecina azilanata sa kursa jezika su zavrsili na sestomjesecnom kursu za pomocnog med. radnika. izmedju ostaog peru bolesnike.
problem je terminologija?
moonca

#10159 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

I'ma radnih mjesta..jedna nasha radila, Ali napustila ...dosadno joj bilo....u intenzivnoj njezi..nocna smjena..posao - da sjedi I gleda u bolesnika...bilo sta da mu treba...ne smije ga dotaci...samo pozvati sestru..

Uh mislim da je bilo preko agencije posao placen oko $ 18.. na sat.
stakasa

#10160 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:samo kazem da se najveca greska u radu pomocnog medicinskog radnika ne moze porediti sa katastrofom koju moze izazvati najmanja greska varioca ili elektricara

niko ne kaze da nije posten posao. i to se mora raditi, pune bolnice nepokretnih bolesnika, plus staracki domovi. neko im mora svakodnevno odrzavati higijenu. to su cinjenice.

vecina azilanata sa kursa jezika su zavrsili na sestomjesecnom kursu za pomocnog med. radnika. izmedju ostaog peru bolesnike.
problem je terminologija?
Bolje i pomocni medicinski radnik nego klasicni loser koji deset godina kuka i ne mice s mjesta. Deset godina zivota, nije mala sala
512MB

#10161 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Opet nesht za informaticare: u Austriji fali 10k visokokvalificiranih radnika u IT (google translate it)

https://mobil.derstandard.at/2000097328 ... achkraefte
komsinica_s_drugog

#10162 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

stakasa wrote:Kakvo nasladivanje sa ovim - peraci guzica!!! Ljudi rade, bore se, mnogima je to ulaznica u neko novo drustvo a dalje ce se dokvalifikovat, borit, mjenjat... A ako i ostanu, rade posten posao
Pusti ljude, valjda im je tako lakse.
stakasa

#10163 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

komsinica_s_drugog wrote:
Pusti ljude, valjda im je tako lakse.
Naravno
Nade se neko ko je (jos) nize na socijalnoj ljestvici i onda soli ranu do besvjesti
insomnia78

#10164 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

512MB wrote:Opet nesht za informaticare: u Austriji fali 10k visokokvalificiranih radnika u IT (google translate it)

https://mobil.derstandard.at/2000097328 ... achkraefte
Morel sa prekvalifikacijom
konjislav

#10165 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Tako samo pišu ljudi koji žele da se osjećaju bolje zbog sebe, zato što oni nisu otišli u Njemačku. Ili su ovi drugi, koji jednostavno žele da ponižavaju nekoga ko se brine o starijim osobama, jer oni to ne rade.
To je njihov kompleks niže vrijednosti. Drago im je što nisu u tom poslu i zbog toga imaju veću vrijednost i mišljenje o sebi (A to je upravo zbog ovog kompleksa).
Normalnoj osobi je to sasvim normalan i pristojan posao, čak se i dobro plaća.
uglavnomja

#10166 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

:-)

ljudi koji su potrosili decenije zivota na obrazovanje su nenormalni zato sto ne zele da rade zamalo pa nk posao :-) i jos imaju kompleks NIZE vrijednosti :D

da ne pricam da postoje ljudi kojima se gadi medicina generalno, a ljudske izlucevine posebno, koji nikada rodjenom djetetu nisu pelenu promijneili ...

i to pise ni manje ni vise nego konjo koji se ubi hvaljenjem svojim obrazovnim, intelektualnim i ostalim referansama
tuzlak1212

#10167 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tuzlak1212 »

Koja je ovo pijaca od drzave, vidim sliku iz Mostara ja mislim, neko izaso iz auta u urinira na sred ceste u po bijela dana.

U 2 dana pronadjen ubijen stariji bracni par pa pronadjen konj sa svezanim nogama bacen u Bosnu da se udavi.

Dok svi kukaju sto moramo vize vadit za inostranstvo, ja se cudim kako nas primaju sa vizama uopste... Sramota me kakav smo narod i sta sebi dopustamo :sad:
Bullet Tooth Tony

#10168 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

tuzlak1212 wrote:Koja je ovo pijaca od drzave, vidim sliku iz Mostara ja mislim, neko izaso iz auta u urinira na sred ceste u po bijela dana.

U 2 dana pronadjen ubijen stariji bracni par pa pronadjen konj sa svezanim nogama bacen u Bosnu da se udavi.

Dok svi kukaju sto moramo vize vadit za inostranstvo, ja se cudim kako nas primaju sa vizama uopste... Sramota me kakav smo narod i sta sebi dopustamo :sad:
Ma ne mogu da vjerujem.. Ma ovo samo u Bosni ima.. Neko urinira pored puta....

:shock: :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#10169 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Bullet Tooth Tony wrote:
tuzlak1212 wrote:Koja je ovo pijaca od drzave, vidim sliku iz Mostara ja mislim, neko izaso iz auta u urinira na sred ceste u po bijela dana.

Image

https://forum.klix.ba/sta-vas-najvise-n ... 20800.html
gidra

#10170 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by gidra »

toga ima više na zapadu nego kod nas 10 puta. Od ubistava, silovanja do pišanja po kojekavim haustorima i parkovima.
stakasa

#10171 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Bullet Tooth Tony wrote:

Konkretno u ovome slucaju, uriniranje na onome mjestu je bas za rubrike vjerovali ili ne
muha_sa

#10172 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

ne kontam koji mu je klinac registarsku tablicu zamrljo :-) :-) odrezat mu kaznu 500 maraka i naucit idiota pameti
Radio Sarajevo

#10174 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konjislav wrote:
Tako samo pišu ljudi koji žele da se osjećaju bolje zbog sebe, zato što oni nisu otišli u Njemačku. Ili su ovi drugi, koji jednostavno žele da ponižavaju nekoga ko se brine o starijim osobama, jer oni to ne rade.
To je njihov kompleks niže vrijednosti. Drago im je što nisu u tom poslu i zbog toga imaju veću vrijednost i mišljenje o sebi (A to je upravo zbog ovog kompleksa).
Normalnoj osobi je to sasvim normalan i pristojan posao, čak se i dobro plaća.

Ako ću kome prati guzicu, to će biti moja familija, i to samo uža. Nije naša krivica što Švabe odmah strpaju roditelje u dom, čim su malo bolesni.

Sasvim je legitimno reći da to nikad ne bih radio, i nemam nikakav kompleks zbog toga, štaviše, možda imam kompleks više vrijednosti, ali definitivno bih radije konobario, radio u hotelima, i slične druge poslove, a i to se može naći s preživljavajućom platom.

Kao što UglavnomJa reče, ljudi su se školovali za nešto sasvim drugo, prosuli godine i godine života, i sad bi neko da ih zaposli u Njemačkoj na poslovima koje Švabe ne žele raditi. To vrijeđa inteligenciju i jednostavno nije normalno. Ko to prihvati, svaka mu čast, ali meni ti ljudi nisu jasni.

Koliko energije ulože da završe vanredno medicinsku školu, ispolažu ispite iz njemačkog, dok nađu stan, itd., tu istu energiju su mogli uložiti da nešto naprave od života u Bosni, i uspjeli bi Ima hiljadu sjajnih primjera gdje su ljudi uspjeli bez ikakve stranačke pozadine, bez štele, bez ičega...
Radio Sarajevo

#10175 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Evo da se još jednom citiram, za ove koji su namjerno ignorisali ovaj post.
Немачка: Бивши медицински техничар осумњичен за више од 100 смрти

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-46029852

Amsterdam: Vaspitač vrtića zlostavljao decu

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... vljao-decu

Video: Posljednji trenuci njemačkog masovnog ubojice

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 25016.aspx

Ovaj čovek je namerno srušio avion u Francuskoj! (FOTO)

https://www.telegraf.rs/vesti/1495150-o ... uskoj-foto

Najkrvaviji školski ubilački pohodi

https://www.index.hr/vijesti/clanak/naj ... 24974.aspx
Last edited by Radio Sarajevo on 28/03/2019 15:06, edited 1 time in total.
Post Reply