Hajmo mi Kiflu i Nerku pustit durade nešt, pa ćemo onda reć jesul valjali il nePrpa.ba wrote: ↑06/05/2023 11:06Ne. Oci i zdrav razum.
Sretno vam. Valja medju gradjane i braniti ovo.Amandman II.
Članak 4. mijenja se i glasi:
U članku 4. u stavku 1. riječi: "BH-Gas" d.o.o. Sarajevo" zamjenjuju se riječima „“Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar"."
Obrazloženje
Ovim amandmanom riječi: "BH Gas" d.o.o. Sarajevo" zamjenjuju se riječima "Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar". Ovo bi bilo gospodarsko društvo (javno poduzeće) koje bi se osnovalo od strane županija kroz koje prolazi plinske trase i odvojci zajedno sa Federacijom BiH.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- 512MB
#101401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- relativno84
#101402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jbga zbunio se."Dva puta sam se zbunio kada sam čitao, dakle od 2015. do 2023. godine imaju zakoni koji su u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani od Parlamenta FBiH. Dakle, prvo sam pomislio da je neka greška, ali nije bila greška. Dali smo rok od 15 dana ministrima da prouče ta zakonska rješenja, vide o čemu se radi...", rekao je, između ostalog, federalni premijer.
- skupljac_zeljeza
#101403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ono što ne možeš nikada prilijepiti reisu, a krivo ti što ne možeš.tramvajtrojka wrote: ↑06/05/2023 12:39
i smit nista nije pogrešno rekao u vezi Kavazovića svi smo svjesni kakvu je prljavu igru rijeci igrao
Nosio je pušku od prvog dana i bio logoraš i opet bi što ne krije,a upravo zbog ovoga ga kritikuje Schmidt:
Na sve moguće načine moramo pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada oni padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni ovu zemlju zaštititi i oružjem i, ako mogu tako reći, nitko ne treba imati dileme treba li to učiniti ili ne…
A sada boldiraj šta je u ovome antiustavno i antidržavno? Trebamo opet čekati kao što smo u Bijeljini, Brčkom, Prijedoru i dok se oko Sarajeva kopaju rovovi i postavlja oruđe mi pjevati....Da rata ne bude. To je bio luksuz i prošli puta.
-
sajber87
#101404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Borba za domovinu nije na rijecima nego na djelima, ovih udaraca po prstima i branilaca bosne koji su kao i njihovi utaljeni biznismeni sve bogatiji dok bosanski covjek zivotari ili bjezi na zapad mi je puna kapa, takvih je pun balkan gdje su usta puna lijepih rijeci a dzepovi narodnog novca.Officer Crabtree wrote: ↑06/05/2023 12:49Reis da je amerikanac najebao bi, njima je borba za domovinu čast
- Ozimician
#101405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zanimljivo je da Reisa i IZ najviše kritikuju ljudi koji nikada nijedne svoje KM nisu dali za neki hajr i u IZ, tj. od kojih IZ nikad ništa nije "ušićarila".sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:11Borba za domovinu nije na rijecima nego na djelima, ovih udaraca po prstima i branilaca bosne koji su kao i njihovi utaljeni biznismeni sve bogatiji dok bosanski covjek zivotari ili bjezi na zapad mi je puna kapa, takvih je pun balkan gdje su usta puna lijepih rijeci a dzepovi narodnog novca.Officer Crabtree wrote: ↑06/05/2023 12:49
Reis da je amerikanac najebao bi, njima je borba za domovinu čast
Taj "narodni novac" u IZ je dobrim dijelom dat "sa halalom" i taj narod koji ga je dao i ne pita za njega, pitaju ovi koji nisu ništa dali u IZ.
Zamislite kakve bi samo reakcije imali da imamo u državi "džamijski porez" - kao što u dosta evropskih zemalja postoji "crkveni porez". Već sad se previše napada IZ, iako je članstvo u njoj potpuno dobrovoljno.
-
laik1981
#101406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da su se SDF i njihovi botovi i 5% borili za drzavu koliko se bore protiv trojke, BiH bi davno bila gradjanska sa minimum standardom kao u Sloveniji.
A sto se tice Islamske zajednice dovoljno je reci da su izabrali Edjema Bicakcica za predsjednika sabora. Dalje nema potrebe trositi rijeci.
A sto se tice Islamske zajednice dovoljno je reci da su izabrali Edjema Bicakcica za predsjednika sabora. Dalje nema potrebe trositi rijeci.
-
NediM17
#101407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To clanstvo u IZ na kraju bude "dobrovoljno pod moranje".
Nisam mogao mater ukopati dok im nisam retroaktivno platio clanarinu za 20 godina.
Nisam mogao mater ukopati dok im nisam retroaktivno platio clanarinu za 20 godina.
- skupljac_zeljeza
#101408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kada ti je IZ samo pokopno društvo. Onda košta kao i svako.
-
sajber87
#101409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hoces da kazes da sda nema uticaj na islamsku zajednicu i da islamska zajednica u bosni kao i katolicka te pravoslavna crkva konkretno zive samo od zraka. Svijet se okrece oko novca, novac donosi apsolutnu moc a apsolutna moc opija, kod nas na balkanu a to je najizrazenije kod nas u bosni kao i u srbiji hrvatskoj i crnoj gori vjerske zajednice su produzena ruka politike jer im ovi donose novac, a ovi njima uticaj medju narodom. To je posebno izrazeno kod srpske pravoslavne crkve gdje je ona alat velikosrpskog nacionalizma, ali i katolicka crkva i islamska zajednica u bosni se trude da prepisu taj recept u korist nacionalistickih klika, ali ponavljam srpska politika preko SPC je pionir i ima najvise uspjeha.Ozimician wrote: ↑06/05/2023 13:15Zanimljivo je da Reisa i IZ najviše kritikuju ljudi koji nikada nijedne svoje KM nisu dali za neki hajr i u IZ, tj. od kojih IZ nikad ništa nije "ušićarila".sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:11
Borba za domovinu nije na rijecima nego na djelima, ovih udaraca po prstima i branilaca bosne koji su kao i njihovi utaljeni biznismeni sve bogatiji dok bosanski covjek zivotari ili bjezi na zapad mi je puna kapa, takvih je pun balkan gdje su usta puna lijepih rijeci a dzepovi narodnog novca.
Taj "narodni novac" u IZ je dobrim dijelom dat "sa halalom" i taj narod koji ga je dao i ne pita za njega, pitaju ovi koji nisu ništa dali u IZ.
Zamislite kakve bi samo reakcije imali da imamo u državi "džamijski porez" - kao što u dosta evropskih zemalja postoji "crkveni porez". Već sad se previše napada IZ, iako je članstvo u njoj potpuno dobrovoljno.
- Ozimician
#101410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svugdje u svijetu religijske zajednice kroje politiku, negdje javno, negdje tajno. To valjda nije nikakva novost - otkako je svijeta i vijeka.sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:27Hoces da kazes da sda nema uticaj na islamsku zajednicu i da islamska zajednica u bosni kao i katolicka te pravoslavna crkva konkretno zive samo od zraka. Svijet se okrece oko novca, novac donosi apsolutnu moc a apsolutna moc opija, kod nas na balkanu a to je najizrazenije kod nas u bosni kao i u srbiji hrvatskoj i crnoj gori vjerske zajednice su produzena ruka politike jer im ovi donose novac, a ovi njima uticaj medju narodom. To je posebno izrazeno kod srpske pravoslavne crkve gdje je ona alat velikosrpskog nacionalizma, ali i katolicka crkva i islamska zajednica u bosni se trude da prepisu taj recept u korist nacionalistickih klika, ali ponavljam srpska politika preko SPC je pionir i ima najvise uspjeha.Ozimician wrote: ↑06/05/2023 13:15
Zanimljivo je da Reisa i IZ najviše kritikuju ljudi koji nikada nijedne svoje KM nisu dali za neki hajr i u IZ, tj. od kojih IZ nikad ništa nije "ušićarila".
Vjerske zajednice (u BIH) žive najviše od priloga svojih članova, jer su relativno svježe nakon komunizma, tokom komunizma nisu smjele imati druge izvore prihoda, možda nisi član nijedne vjerske zajednice, pa nisi upućen. Vidio si slučaj da IZ kreće u izgradnju solarne elektrane.
U Evropi npr. katolička crkva ima nezamislivu imovinu, ovdje u Njemačkoj imaju ogromne lance klinika npr., o poljoprivrednim dobrima, dionicama u velikim kompanijama, da ne govorim...
Religija je biznis i sprega sa politikom svugdje u svijetu. Tako da isticati reisa i IZ BIH, koja je vjerovatno jedna od najbenignijih u tom svijetu, kao nešto posebno jeste autošovinizam i nepoznavanje funkcionisanja religijskih zajednica.
- skupljac_zeljeza
#101411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da reisu kako Ceriću tako i Kavazoviću nije bilo Kuvajta, Katara, Saudije, Irana, Turske.... teško bi oni obnovili staro porušeno u ratu, a kamo li proširili nešto novo.
Itd...itd...„Ostat će zauvijek upamćena, za nas historijska rečenica tadašnjeg emira Šejha Hamada bin Khalife Al Thanija: „Ovo je naš projekt“, kada je u Dohi oktobra 2002. godine obećao finansiranje nove izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke. Ukupna donacija Države Katar za izgradnju nove zgrade Biblioteke u Sarajevu iznosi oko 8.850.000 američkih dolara (USD), odnosno oko 13,000.000,00 KM. Zato hvala Državi Katar, hvala njenome bratskom narodu, hvala emiru Države Katar Šejhu Tamimu bin Hamadu Al Thaniju na ovome velikom daru“, kazao je u svom obraćanju direktor Biblioteke dr. Mustafa Jahić.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... eku/480720
Last edited by skupljac_zeljeza on 06/05/2023 13:35, edited 1 time in total.
- Ateista
#101412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam toliko detaljno pratio da li je porastao ili ne, stvar je u tome sto sam komsic odvuce dobar dio glasova sda samo da hdz ne dobije, a procitan je od strane ljevicara pa sve manje isti za njega glasaju. Sama stranka mislim da je u velikom padu i da se samo on kao clan predsjednistva dtzi zbog glasova bosnjaka, i za to je tacno da on kao pojedinac odvuce dio glasova SDA, ali ranije je uzimao dobar dio glasova ljevice, dok ga jos nisu skontali.Ozimician wrote: ↑06/05/2023 12:51Uredu, s tim se mogu složiti dobrim dijelom. Nadam se da će nova vlast biti mnogo strožija prema bivšim SDA partnerima i da će im reducirati kontrolu nad FBIH i javnim preduzećima, posebno u energetskom sektoru.Ateista wrote: ↑06/05/2023 12:46
Ne stavljam znak jednakosti, u ovom slucaju govorim o tome sta SDA nije uradila da zastiti svoj narod.
Agresor je bio i prosao,od tad je proslo 30 godina i sada bismo trebali pricati o ekonomiji i prosperitetu a ne o ratu, o ratu se prica zahvaljujuci strankama koje ga stalno potenciraju jer na strah dobijaju glasove. Ne treba se sad boriti protiv agresora vec protiv korupcije i kradje, to je aktuelni problem i tu je SDA potpuno ista kao nabrojani, oni su partneri u kradji i korupciji.
Komsic je kukavicje jaje da glasove ljevice odvuce sda, i da jos dodatno unese tenzije izmedju torova, to je jedino sto je uradio.
Govorim o promjenama u vlasti koje su krenule u KS, sad se reflektuju i na fbih, nece sigurno u tolikoj mjeri kao u ks jer imamo i nezaobilazni hdz ali bar je jedno zlo izbaceno iz vladti, i to je neki pomak naprijed.
Što se tiče DF-stranke, koliko sam upratio situaciju, mislim da im je porastao broj glasova nakon koalicije sa SDA, tako da bih prije rekao da odvlači SDA glasove, a ne glasovlje ljevice. Nažalost, ljevica je svakako izgubila smisao postojanja bilo gdje u BiH nakon što je Schmidt donio ove izmjene izbornog zakona, bukvalno se od sad moraju boriti u kaljuži sa nacionalnim strankama, a ovi će ih dobiti "na iskustvo".
Do sad su nekako i uspijevali na području koje je odbranila ABIH, ali mislim da ovaj put neće ni tamo imati neke šanse, nakon ovih izmjena IZ od strane Schmidta.
Tu pricu oko novog IZ nisam dovoljno shvatio, medjutim ljevica kod nas nikad nije ni mogla nista sama, da nije nipa nista od toga, vidjecemo koliko ce potrajati ljubav nipa i ljevice. Ja se samo nadam da nip neve previse ojacati da moze sam, bojim se da bi tad postali kao sda, sad se moraju truditi, sto znog glasova sto zbog opstanka koalicijr jet ne mogu sami.
- Ozimician
#101413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa čekaj, ako nisi 20 god plaćao članiranu, zašto očekuješ da se besplatno ukopaš ?
Mogao si onda obratiti se bilo kojem pokopnom društvu, zašto baš njima i u njihov posjed ?
-
NediM17
#101414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nikakvo IZ pokopno drustvo, gradsko groblje kojem sam platio parcelu i ostalo sto spada.skupljac_zeljeza wrote: ↑06/05/2023 13:25 Kada ti je IZ samo pokopno društvo. Onda košta kao i svako.
A IZ sam jos platio vjerski obred povrh ove clanarine.
- Ateista
#101415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pretpostavljam da se to odnosi na ukop po islamskim pravilima?
Nije da branim IZ, ali neko ko zeli da bude ukopan po pravilima vjere, valjda prihvata te uslove i nije mu problem da placa to. Mene to ne zanima, sto je ocigledno, i ne ocekujem da neko bilo sta naknadno placa za mene kad umrem, kao sto nisam ni ja za svig starog koji bi da mu je znacilo bilo sta tako placao ono sto treba.
- Ozimician
#101416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imaš izborne rezultate i pogledaj, stranka je čak u porastu u odnosu na prošle izbore, nema govora ni o kakvom padu, tako da mi nije jasna nikako forumska priča da je DF stranka u padu, tako se govorilo i pred izbore, pa DF po ukupnom broju glasova u FBIH završi na 3. mjestu, odmah iza SDA i SDP.Ateista wrote: ↑06/05/2023 13:35Nisam toliko detaljno pratio da li je porastao ili ne, stvar je u tome sto sam komsic odvuce dobar dio glasova sda samo da hdz ne dobije, a procitan je od strane ljevicara pa sve manje isti za njega glasaju. Sama stranka mislim da je u velikom padu i da se samo on kao clan predsjednistva dtzi zbog glasova bosnjaka, i za to je tacno da on kao pojedinac odvuce dio glasova SDA, ali ranije je uzimao dobar dio glasova ljevice, dok ga jos nisu skontali.Ozimician wrote: ↑06/05/2023 12:51
Uredu, s tim se mogu složiti dobrim dijelom. Nadam se da će nova vlast biti mnogo strožija prema bivšim SDA partnerima i da će im reducirati kontrolu nad FBIH i javnim preduzećima, posebno u energetskom sektoru.
Što se tiče DF-stranke, koliko sam upratio situaciju, mislim da im je porastao broj glasova nakon koalicije sa SDA, tako da bih prije rekao da odvlači SDA glasove, a ne glasovlje ljevice. Nažalost, ljevica je svakako izgubila smisao postojanja bilo gdje u BiH nakon što je Schmidt donio ove izmjene izbornog zakona, bukvalno se od sad moraju boriti u kaljuži sa nacionalnim strankama, a ovi će ih dobiti "na iskustvo".
Do sad su nekako i uspijevali na području koje je odbranila ABIH, ali mislim da ovaj put neće ni tamo imati neke šanse, nakon ovih izmjena IZ od strane Schmidta.
Tu pricu oko novog IZ nisam dovoljno shvatio, medjutim ljevica kod nas nikad nije ni mogla nista sama, da nije nipa nista od toga, vidjecemo koliko ce potrajati ljubav nipa i ljevice. Ja se samo nadam da nip neve previse ojacati da moze sam, bojim se da bi tad postali kao sda, sad se moraju truditi, sto znog glasova sto zbog opstanka koalicijr jet ne mogu sami.
NiP sigurno neće ojačati, i da nije KS, ne bi sigurno prošao cenzus (koji je svakako u BIH smiješno nizak) jer je to stranka nastala direktno od SDA članova i po mnogo čemu radikalnija od SDA (podršla muftiji Zukorliću, etc.).
-
sajber87
#101417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imas li informaciju koliko su zapadne zemlje donirale u bosnu nakon dejtona i da li je neko krao donacije utaljivao se i slicno, koliko je bosanskih gradova obnovljeno zapadnim sredstvima. Bosnjacima je zapad najveci prijatelj veceg nemaju i nece imati a tu prvenstveno mislim na USA, sa svim prednostima i manama koje imaju kao i sviskupljac_zeljeza wrote: ↑06/05/2023 13:34Da reisu kako Ceriću tako i Kavazoviću nije bilo Kuvajta, Katara, Saudije, Irana, Turske.... teško bi oni obnovili staro porušeno u ratu, a kamo li proširili nešto novo.
Itd...itd...„Ostat će zauvijek upamćena, za nas historijska rečenica tadašnjeg emira Šejha Hamada bin Khalife Al Thanija: „Ovo je naš projekt“, kada je u Dohi oktobra 2002. godine obećao finansiranje nove izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke. Ukupna donacija Države Katar za izgradnju nove zgrade Biblioteke u Sarajevu iznosi oko 8.850.000 američkih dolara (USD), odnosno oko 13,000.000,00 KM. Zato hvala Državi Katar, hvala njenome bratskom narodu, hvala emiru Države Katar Šejhu Tamimu bin Hamadu Al Thaniju na ovome velikom daru“, kazao je u svom obraćanju direktor Biblioteke dr. Mustafa Jahić.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... eku/480720
- Ateista
#101418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zar ne daje i drzava nesto javnog novca vjerskim zajednicama?Ozimician wrote: ↑06/05/2023 13:15Zanimljivo je da Reisa i IZ najviše kritikuju ljudi koji nikada nijedne svoje KM nisu dali za neki hajr i u IZ, tj. od kojih IZ nikad ništa nije "ušićarila".sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:11
Borba za domovinu nije na rijecima nego na djelima, ovih udaraca po prstima i branilaca bosne koji su kao i njihovi utaljeni biznismeni sve bogatiji dok bosanski covjek zivotari ili bjezi na zapad mi je puna kapa, takvih je pun balkan gdje su usta puna lijepih rijeci a dzepovi narodnog novca.
Ne znam detalje, ali sjecam se da je Jasmila Zbanic imala neku izjavu po tom pitanju iz cega sam shvatio da dobijaju neka sredstva iz budzeta koji svi placamo.
-
NediM17
#101419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije njihov posjed, gradsko groblje.
Ne mozes dobiti vjerski obred ako ne platis clanarinu.
I plus jos vjerski obred zasebno platis.
- Ozimician
#101420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To treba da kaže neko ko je upućeniji, iskreno mislim da svakako dobijaju novca za određene projekte, manifestacije i sl. Također bude tih transfera od općine, kantona za izgradnju objekata, ali nekog stalnog transfera, za plate uposlenih i sl. - to nema.Ateista wrote: ↑06/05/2023 13:42Zar ne daje i drzava nesto javnog novca vjerskim zajednicama?Ozimician wrote: ↑06/05/2023 13:15
Zanimljivo je da Reisa i IZ najviše kritikuju ljudi koji nikada nijedne svoje KM nisu dali za neki hajr i u IZ, tj. od kojih IZ nikad ništa nije "ušićarila".
Ne znam detalje, ali sjecam se da je Jasmila Zbanic imala neku izjavu po tom pitanju iz cega sam shvatio da dobijaju neka sredstva iz budzeta koji svi placamo.
-
sajber87
#101421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Greska u startu, ne kroje vjerske zajednice politiku nego su vjerske zajednice alat u rukama vecinom nazadnih kleptonacionalistickih politika. U normalnim demokratskim drzavama vjerske zajednice se ne mjesaju u politiku, a tamo gdje to rade vjeruj da je lakmus papir za autokratiju diktaturu i slicne nazadne sisteme, naravno sve aminovano od vrha politike.Ozimician wrote: ↑06/05/2023 13:33Svugdje u svijetu religijske zajednice kroje politiku, negdje javno, negdje tajno. To valjda nije nikakva novost - otkako je svijeta i vijeka.sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:27
Hoces da kazes da sda nema uticaj na islamsku zajednicu i da islamska zajednica u bosni kao i katolicka te pravoslavna crkva konkretno zive samo od zraka. Svijet se okrece oko novca, novac donosi apsolutnu moc a apsolutna moc opija, kod nas na balkanu a to je najizrazenije kod nas u bosni kao i u srbiji hrvatskoj i crnoj gori vjerske zajednice su produzena ruka politike jer im ovi donose novac, a ovi njima uticaj medju narodom. To je posebno izrazeno kod srpske pravoslavne crkve gdje je ona alat velikosrpskog nacionalizma, ali i katolicka crkva i islamska zajednica u bosni se trude da prepisu taj recept u korist nacionalistickih klika, ali ponavljam srpska politika preko SPC je pionir i ima najvise uspjeha.
Vjerske zajednice (u BIH) žive najviše od priloga svojih članova, jer su relativno svježe nakon komunizma, tokom komunizma nisu smjele imati druge izvore prihoda, možda nisi član nijedne vjerske zajednice, pa nisi upućen. Vidio si slučaj da IZ kreće u izgradnju solarne elektrane.
U Evropi npr. katolička crkva ima nezamislivu imovinu, ovdje u Njemačkoj imaju ogromne lance klinika npr., o poljoprivrednim dobrima, dionicama u velikim kompanijama, da ne govorim...
Religija je biznis i sprega sa politikom svugdje u svijetu. Tako da isticati reisa i IZ BIH, koja je vjerovatno jedna od najbenignijih u tom svijetu, kao nešto posebno jeste autošovinizam i nepoznavanje funkcionisanja religijskih zajednica.
- Ozimician
#101422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa to je to, slažemo se svi da su cijene visoke, ali ako 20 god. nisi član IZ, a tražiš od njih uslugu pri ukopu - imaju pravo da te "opale po ušima". Ponuda - potražnja.
Imao si možda alternativu da tražiš ateistički ukop, onda privatno nađeš nekog ko će obaviti vjerski obred.
- Prpa.ba
#101423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Fokusiraju se ljudi na zivotna pitanja.512MB wrote: ↑06/05/2023 12:59Hajmo mi Kiflu i Nerku pustit durade nešt, pa ćemo onda reć jesul valjali il nePrpa.ba wrote: ↑06/05/2023 11:06
Ne. Oci i zdrav razum.
"Amandman II.
Članak 4. mijenja se i glasi:
U članku 4. u stavku 1. riječi: "BH-Gas" d.o.o. Sarajevo" zamjenjuju se riječima „“Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar"."
Obrazloženje
Ovim amandmanom riječi: "BH Gas" d.o.o. Sarajevo" zamjenjuju se riječima "Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar". Ovo bi bilo gospodarsko društvo (javno poduzeće) koje bi se osnovalo od strane županija kroz koje prolazi plinske trase i odvojci zajedno sa Federacijom BiH."
Sretno vam. Valja medju gradjane i braniti ovo.![]()
HDZ hoce hercegbosna gas, a BiH je zemlja dogovora pajel, a i BH Gas je u dugovima. Je li zelite da placate skup ili skuplji gas? Dino bi da BH Gas upravlja svime, ali to nije realno.
Tj. "sta bi ti uradio, Senade", Us embassy edition.
- Ozimician
#101424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije greška u startu, nego ti očito nisi živio u tim "normalnim demokratskim državama" pa nisi vidio koliko vjerske zajednice imaju uticaja na društvu i politiku. Ja živim u Bayernu i to se valjda smatra "normalnom demokratskom državom" pa bukvalno svi katolički praznici = državni praznici, djeca imaju raspuste samo u periodima kad su katolički praznici, plaća se crkveni porez, itd. Čak postoji i zezancija među Njemcima da je 8. mart radni dan samo zato što se na taj dan ništa Isusu nije desilo. Onda zabrana rada nedjeljom, itd.sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:45Greska u startu, ne kroje vjerske zajednice politiku nego su vjerske zajednice alat u rukama vecinom nazadnih kleptonacionalistickih politika. U normalnim demokratskim drzavama vjerske zajednice se ne mjesaju u politiku, a tamo gdje to rade vjeruj da je lakmus papir za autokratiju diktaturu i slicne nazadne sisteme, naravno sve aminovano od vrha politike.Ozimician wrote: ↑06/05/2023 13:33
Svugdje u svijetu religijske zajednice kroje politiku, negdje javno, negdje tajno. To valjda nije nikakva novost - otkako je svijeta i vijeka.
Tako da u svim društvima religija ima itekako uticaja na državu, ma kakvog ona uređenja bila, evo vidimo danas primjer Velike Britanije i krunisanja kralja. U nazadnim društvima religija staje u prvi plan, dok u ovim "naprednijim" to radi "iz sjene".
- skupljac_zeljeza
#101425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sajber87 wrote: ↑06/05/2023 13:41
Imas li informaciju koliko su zapadne zemlje donirale u bosnu nakon dejtona i da li je neko krao donacije utaljivao se i slicno, koliko je bosanskih gradova obnovljeno zapadnim sredstvima. Bosnjacima je zapad najveci prijatelj veceg nemaju i nece imati a tu prvenstveno mislim na USA, sa svim prednostima i manama koje imaju kao i svi
Nije sporno što bi rekao Sudo iz hotela.
Ne govorim o obnovi škola, bolnica infrastrukture i ostalog u čemu je to sve bilo šire kada se pomagala obnova. Osvrnuo sam se na to da IZ ne bi od članarina, donacija domaćeg stanovništva i pomoći države imala ni blizu obnovljeno i novosagrađeno bez gore nabrojanih iz muslimanskih država. Libija započela zgradu Rijaseta na Kovačima, a Turska dovršila. Čak je Kavazović morao progutati gorku pilulu na onoj svadbi da konačno usele u tu zgradu koja je započeta davne 2009. i tako stoji i propada, a Rijaset nema zgrade. I Erdogan dade 10 miliona da se dovrši.