CherryLips wrote:E da se i ja tuspasim na temu po drugi put kao trudnjaca,osma sedmica,malo srce kuca:)
Cestitke i lijepu mirnu trudnocu ti zelim
Moderator: anex
CherryLips wrote:E da se i ja tuspasim na temu po drugi put kao trudnjaca,osma sedmica,malo srce kuca:)
Pozdrav. I kod mene je blizanačka trudnoća. Jučer punih 9 sedmica, jedan plod 22, 1 mm, drugi 25, 3 mm. Dr.kaže da je sve u redu. Usput, drago mi je da nas ima još, možemo razmjenjivati iskustva.lolita_xx wrote:Pozdrav svima.
U 10oj sam sedmici, blizanacka trudnoca. Prosle sedmice sam bila kod dr, i poslao me dalje u neki centar, navodno da se provjeri da li je sve uredu, jer je jedan embr 22.66 mm, a drugi 25.16mm. Takodjer rekao je da je to ok jer je jedna placenta, ali ipak se brinem. Da li je neko imao slicno iskustvo?
Kupi sterimar sa bakrom...to ti je samo morska voda sa dodatkom bakra. To mozes slobodno.CherryLips wrote:Imaju li ikakve kapi.za nos ili sprej koji se smije koristiti u trudnoći,nos mi toliko curi da više haman krv izlazi,samo da ovo zaustavim? Kašljem ko konj na mahove i pijem sad neki biljni sirup,cini sw da djeluje,grlo takodje razvaljuje ali ko da se i to smiruje....sva.sam rastimana,nigdje veze
nemoj se opterecavati, ni prva ni posljednja. Samo pazi na temperaturu, skidaj i najmanju (paracetamol), uzimaj samo prirodne lijekove, puno odmaraj. Ako sta krene po zlu u tako ranoj trudnoci dolazi do spontanog. Ja sam u prvoj trudnoci prokrvarila tako oko 9 sedmice i doktorica mi rekla ako je beba u redu, ostace, ako nije, bolje da ode sto prije. Meni je to tad zvucalo grozno ali kad oduzmes i saberes, u pravu je bila. Sve u svemu mislim da obicni virus nije razlog za brigu.CherryLips wrote:Eee super,tu smo negdje...mene nesto brine ova moj viroza,ne znam ni kako bih je nazvala,jer sam jos u prvom trimestru. Sad je glavni razvoj svega kod bebice i brine me ne daj Bože uticaj virusa na nju. Kad malo vratim film,smrcam i slinim od samog saznanja za trudnoću...Jos mi je i buba u uho ubačena,priče razne,tačno sam opterećena....
pa mozda uopste nije viroza nego mala proljetna alergijica ?CherryLips wrote:Ma temp nisam imala,nije prelazila nekih 37,4. I to bas na početku trudnoće,sad nemam. Sva smrdim na bijeli luk al mi se cini da ima efekta...
Znači da je nalaz uredan. Žene u trudnoći inače češće i više mokre (povećava se ukupan volumen krvi, pa se ubrzano i oslobađa višak tečnosti preko bubrega).Converse wrote:Molim vas, danas sam radila nalaz urina, jer sam se borila sa bakterijama, i sva sreca baakterija nema, ali pise mi kiselost 8.5 i leukociti 3-5, ostalo sve OK, sta bi to moglo znaciti? Inace sam 17 sedmica i stalno imam nagon za mokrenjem zadnja 3 dana...
Bilo je i alergije,a još se izgleda svašta na to nakalemilo,kašalj me izludjivao, jos je ostalo jedino bolno grlo,valjda neće dugo drzati. A povrh svega,mali zakači konjuktivitis koji predje i meni...ono fakat,da lupam glavom u zid....vazi wrote:pa mozda uopste nije viroza nego mala proljetna alergijica ?CherryLips wrote:Ma temp nisam imala,nije prelazila nekih 37,4. I to bas na početku trudnoće,sad nemam. Sva smrdim na bijeli luk al mi se cini da ima efekta...
Osim neprijatnosti koje takve stvari izazivaju i nama koji nismo trudniCherryLips wrote:Bilo je i alergije,a još se izgleda svašta na to nakalemilo,kašalj me izludjivao, jos je ostalo jedino bolno grlo,valjda neće dugo drzati. A povrh svega,mali zakači konjuktivitis koji predje i meni...ono fakat,da lupam glavom u zid....vazi wrote:pa mozda uopste nije viroza nego mala proljetna alergijica ?CherryLips wrote:Ma temp nisam imala,nije prelazila nekih 37,4. I to bas na početku trudnoće,sad nemam. Sva smrdim na bijeli luk al mi se cini da ima efekta...
Hvala na odgovoru, sad mogu ici rahat spavatjulisiz es grant wrote:Znači da je nalaz uredan. Žene u trudnoći inače češće i više mokre (povećava se ukupan volumen krvi, pa se ubrzano i oslobađa višak tečnosti preko bubrega).Converse wrote:Molim vas, danas sam radila nalaz urina, jer sam se borila sa bakterijama, i sva sreca baakterija nema, ali pise mi kiselost 8.5 i leukociti 3-5, ostalo sve OK, sta bi to moglo znaciti? Inace sam 17 sedmica i stalno imam nagon za mokrenjem zadnja 3 dana...
Vaginalna upala, tzv. bijelo pranje.balea wrote:Da se tuspasim i jaStara koka, prva beba
Sa današnjim danom trudna tačno 10 sedmica, godina 36.
Danas završavam sa dabrostonom jer je na prvom UZV u 7. sedmici primjećeno manje krvarenje - ništa nije curilo vani - ni kap, a gledala sam jer sam sve čekala da dobijem pošto smo već bili i odustali od bebe... nije nam išlo.
Danas mi je prva posjeta "državnom" ginekologu Nihad Begić, na Vojničkom. Prvi put kod muškog ginekologa ikad![]()
Nalaz urina mi kaže da imam dosta bakterija, leukociti blago povišeni, a urinokultura sterilna.... Sta bi to moglo biti?
Ona se uzima zbog normalnog razvoja nervnog sistema, tj. pravilnog zatvaranja neuralne cijevi. Pošto se isto dešava u 6. sedmici trudnoće, dakle kada većina trudnica prvi put ode ginekologu i tek POČNE piti folnu kiselinu, ginekolozi po nekoj inerciji preporučuju da se pije do kraja 12. sedmice. To nije loše ni štetno, ali nema neke svrhe. Idealno je folnu kiselinu početi piti već u vrijeme kad se planira trudnoća, da bi djelovala već u vrijeme začeća.CherryLips wrote:Folna kiselina,je li se uzima do 12 sedmice ili jos duže...?