Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#10126 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Ned071 wrote:sta je rele?
Nesto francusko, kao rene
preludezalude

#10127 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:
preludezalude wrote:Bitango, imas li iskustva... kod grand cherokee wj 4,7 kada se mijenjaju hidropodizaci ventila... da li se moraju skidati bregaste ili je moguce zamijeniti ih bez skidanja bregaste? Navodno da moze bez skidanja ali nisam siguran.
moze ako imas alatku ...

Image
Po tvojoj procjeni, koja bi bila realna cijena za ruke za zamjenu 16 hidropodizaca?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10128 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

preludezalude wrote: Po tvojoj procjeni, koja bi bila realna cijena za ruke za zamjenu 16 hidropodizaca?
nisam to nikada mijenjao,ali dok skines samo oba dekla ima da se useres od sarafanja,i to kosta 100 maraka.
ispod 250-300 ne vjerujem da bi to iko uradio...
zekoslav85

#10129 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zekoslav85 »

meni bi trebao neki maher imam reno clio 1.2 benzin.
Imam problema s srednjom lampom kako da objasnim.. slika je kao grijac u dizela... kad se upali lampa u toku vožnje kad se koči obrtaji idu visoko i malo ubrzava auto dok kad se daje gas plaho ne ferma. Ugasim 5-6 puta opet normala pa opet kroz pola sata ako ne i manje... baš nervira.. imal neko rješenje ili šta već da neko zna to odraditi...
Fast Driver

#10130 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

Imam problem sa Opel Insignia 2.0 CDTI 2010. godiste, naime u leru (znaci mirovanje), a pogotov na nizbrdici ili uzbrdici osjetim jake vibracije u unutrasnjosti vozila preko sjedista pa i volana. Na ravnom na semaforu se ponekad osjeti i slabije su vibracije, ali na nizbrdici kao da ce motor iskociti. I da kazem da se problem pojavio postepeno kroz recimo dva-tri mjeseca. Sta bi moglo biti? Nosaci motora? Nosac mjenjaca? Ne daj Boze kvačilo ili zamajac? Hvala
axe22

#10131 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by axe22 »

Nosac neki, zacas to majstor moze provjeriti.

Zamajac lupa.
(Stisni kvacilo i ako lupka po papucici, vibrira papucica onda zamajac).
helpdesk1

#10132 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by helpdesk1 »

Fast Driver wrote:Imam problem sa Opel Insignia 2.0 CDTI 2010. godiste, naime u leru (znaci mirovanje), a pogotov na nizbrdici ili uzbrdici osjetim jake vibracije u unutrasnjosti vozila preko sjedista pa i volana. Na ravnom na semaforu se ponekad osjeti i slabije su vibracije, ali na nizbrdici kao da ce motor iskociti. I da kazem da se problem pojavio postepeno kroz recimo dva-tri mjeseca. Sta bi moglo biti? Nosaci motora? Nosac mjenjaca? Ne daj Boze kvačilo ili zamajac? Hvala
Kada si mijenjao ulje u motoru i mjenjaču?
preludezalude

#10133 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

zekoslav85 wrote:meni bi trebao neki maher imam reno clio 1.2 benzin.
Imam problema s srednjom lampom kako da objasnim.. slika je kao grijac u dizela... kad se upali lampa u toku vožnje kad se koči obrtaji idu visoko i malo ubrzava auto dok kad se daje gas plaho ne ferma. Ugasim 5-6 puta opet normala pa opet kroz pola sata ako ne i manje... baš nervira.. imal neko rješenje ili šta već da neko zna to odraditi...
Negdje sam procitao (konkretno za clio benzin) da paljenje te lampice znaci da nisu svjecice u redu.
Fast Driver

#10134 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

helpdesk1 wrote:
Fast Driver wrote:Imam problem sa Opel Insignia 2.0 CDTI 2010. godiste, naime u leru (znaci mirovanje), a pogotov na nizbrdici ili uzbrdici osjetim jake vibracije u unutrasnjosti vozila preko sjedista pa i volana. Na ravnom na semaforu se ponekad osjeti i slabije su vibracije, ali na nizbrdici kao da ce motor iskociti. I da kazem da se problem pojavio postepeno kroz recimo dva-tri mjeseca. Sta bi moglo biti? Nosaci motora? Nosac mjenjaca? Ne daj Boze kvačilo ili zamajac? Hvala
Kada si mijenjao ulje u motoru i mjenjaču?
Maj 2017. mali servis komplet, juni 2017. veliki servis komplet. Problem je bio izrazen prije tih servisa.
Fast Driver

#10135 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

axe22 wrote:Nosac neki, zacas to majstor moze provjeriti.

Zamajac lupa.
(Stisni kvacilo i ako lupka po papucici, vibrira papucica onda zamajac).
Mislim da nije zamajac, na kvacilu nema lupkanja ili vibracija, generalno nemam problema pri saltanju mjenjacem. Mislim da je ovo vjerovatno nosac. U petak bum na servis.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10136 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Vozi da neko priključi na kompjuter i očita šta je problem.
Mogu biti svjećice, bobina, lamda sonda, egr....svašta nešta....uglavnom, idi nekom ko je stručan, ne nazovi električarima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10137 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Ima li gdje G48 tekucina da se kupi :skoljka:

Svi bi da prodaju G13, pod izgovorom, ma ja zeleno :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#10138 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Samo da kažem da ljudi u AC Hadžić znaju šta rade :thumbup:
zekoslav85

#10139 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zekoslav85 »

Tomahawk11 wrote:
Vozi da neko priključi na kompjuter i očita šta je problem.
Mogu biti svjećice, bobina, lamda sonda, egr....svašta nešta....uglavnom, idi nekom ko je stručan, ne nazovi električarima.
Hvala...
Tomahawk11
Globalni moderator

#10140 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Samo da ti kažem da je na kraju kod mene bio filter goriva....koji je doveo do kvara pumpe goriva.
Fast Driver

#10141 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

Tomahawk11 wrote:Samo da ti kažem da je na kraju kod mene bio filter goriva....koji je doveo do kvara pumpe goriva.
Nisi valjda preskako promjenu filtera na malim servisima? Gdje inace sipas gorivo?
Tomahawk11
Globalni moderator

#10142 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Fast Driver wrote:
Tomahawk11 wrote:Samo da ti kažem da je na kraju kod mene bio filter goriva....koji je doveo do kvara pumpe goriva.
Nisi valjda preskako promjenu filtera na malim servisima? Gdje inace sipas gorivo?
Sipam gorivo na BP zadnjih godinu dana.
A otkud znam, ja kažem majstoru da zamijeni, očito da nije mijenjao.
Ne mogu to skontati nikako :roll:
Fast Driver

#10143 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

Tomahawk11 wrote:
Fast Driver wrote:
Sipam gorivo na BP zadnjih godinu dana.
A otkud znam, ja kažem majstoru da zamijeni, očito da nije mijenjao.
Ne mogu to skontati nikako :roll:
Sipaj samo na INA i EP, nije ni kod njih idealno ali je bolje od ostalih. Promjeni majstora ako nisi siguran u kvalitet odradjenog posla.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10144 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Fast Driver wrote: Sipaj samo na INA i EP, nije ni kod njih idealno ali je bolje od ostalih. Promjeni majstora ako nisi siguran u kvalitet odradjenog posla.
Jesam. Ovaj me koštao više što nije radio nego da je radio. U zadnje vrijeme je na sve odgovor bio nije to ništa, vozi.
Misliš da je na BP toliko loš kvalitet benzina da mi je za godinu dana u potpunosti začepio filter goriva?
Fast Driver

#10145 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

Tomahawk11 wrote:
Fast Driver wrote: Sipaj samo na INA i EP, nije ni kod njih idealno ali je bolje od ostalih. Promjeni majstora ako nisi siguran u kvalitet odradjenog posla.
Jesam. Ovaj me koštao više što nije radio nego da je radio. U zadnje vrijeme je na sve odgovor bio nije to ništa, vozi.
Misliš da je na BP toliko loš kvalitet benzina da mi je za godinu dana u potpunosti začepio filter goriva?
Majstori tipa "nije to nista" su najgori, jer u 90% slucajeva ima neki problem ili kvar na vozilu. Nevjerovatno mi je da ti se unutar godine dana zacepio filter, da ga nisi mjenjao godinama pa hajde, ali nakon godine je cudno. Gorivo je prljavo nema druge. Isto tako savjetujem, i sam to radim, da na malom servisu sto je godina ili 15.000 km kupis aditiv za ciscenje sistema ubrizgavanja goriva. Mislim da je mala bocica od 250 ml oko 10-12 KM. Naspes jednu bocicu aditiva na pun rezervar goriva.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10146 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Fast Driver wrote: Majstori tipa "nije to nista" su najgori, jer u 90% slucajeva ima neki problem ili kvar na vozilu. Nevjerovatno mi je da ti se unutar godine dana zacepio filter, da ga nisi mjenjao godinama pa hajde, ali nakon godine je cudno. Gorivo je prljavo nema druge. Isto tako savjetujem, i sam to radim, da na malom servisu sto je godina ili 15.000 km kupis aditiv za ciscenje sistema ubrizgavanja goriva. Mislim da je mala bocica od 250 ml oko 10-12 KM. Naspes jednu bocicu aditiva na pun rezervar goriva.
Što je najgore, nije bio takav prije. Unazad pola godine, sve je u redu je, vozi :-)
Ma ja sam morao uraditi veliki servis + svašta nešto, jer sam pola godine vozio pokvareno vozilo.
Ne, kažem da godinu sipam na BP, a kad je mijenjan taj filter, Boga pitaj. Bar tako rekoše u AC Hadžić. :izet: ga filter, 30 i nešto maraka, a ovako moradoh i pumpu za gorivo platiti :roll:
Je li ide taj aditiv za benzin, sigurno? Ja sam to čuo za dizel, za benzin nisam.
beni-bu-man

#10147 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

Tomahawk11 wrote: Što je najgore, nije bio takav prije. Unazad pola godine, sve je u redu je, vozi :-)
Ma ja sam morao uraditi veliki servis + svašta nešto, jer sam pola godine vozio pokvareno vozilo.
Ne, kažem da godinu sipam na BP, a kad je mijenjan taj filter, Boga pitaj. Bar tako rekoše u AC Hadžić. :izet: ga filter, 30 i nešto maraka, a ovako moradoh i pumpu za gorivo platiti :roll:
Je li ide taj aditiv za benzin, sigurno? Ja sam to čuo za dizel, za benzin nisam.
ote mi pitanje iz usta :lol:
Fast Driver

#10148 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Fast Driver »

Tomahawk11 wrote:
Fast Driver wrote: Majstori tipa "nije to nista" su najgori, jer u 90% slucajeva ima neki problem ili kvar na vozilu. Nevjerovatno mi je da ti se unutar godine dana zacepio filter, da ga nisi mjenjao godinama pa hajde, ali nakon godine je cudno. Gorivo je prljavo nema druge. Isto tako savjetujem, i sam to radim, da na malom servisu sto je godina ili 15.000 km kupis aditiv za ciscenje sistema ubrizgavanja goriva. Mislim da je mala bocica od 250 ml oko 10-12 KM. Naspes jednu bocicu aditiva na pun rezervar goriva.
Što je najgore, nije bio takav prije. Unazad pola godine, sve je u redu je, vozi :-)
http://www.liqui-moly.ba/proizvodi/adit ... -za-benzin

Da postoji, imas aditive za pojacavanje performansi (ovo je upitno), a imas i aditiv bas za ciscenje sistema ubrizgavanja tako sto uklanja naslage ugljena i drugih taloga benzina (navodno smanjuje potrosnju; mada u to cisto sumnjam).
Tomahawk11
Globalni moderator

#10149 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Fast Driver wrote:
http://www.liqui-moly.ba/proizvodi/adit ... -za-benzin

Da postoji, imas aditive za pojacavanje performansi (ovo je upitno), a imas i aditiv bas za ciscenje sistema ubrizgavanja tako sto uklanja naslage ugljena i drugih taloga benzina (navodno smanjuje potrosnju; mada u to cisto sumnjam).
Umro bih, ne bih znao da ima taj aditiv za benzinjare :lol: :lol:
Ma jok, probaću samo taj što čisti, ništa pojačavanje.
Naravno, sad ne treba, sve novo.
Hvala na informacijama :thumbup:
amar1994

#10150 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Licno ne savjetujem aditive koji ciste , uzmi onaj za podmazivanje , taj ne moze nastetit , ovaj moze ako imas metalni rezervoar goriva i taloga u njemu :thumbup:

Cuj filter goriva na svakom servisu :lol: , je li vama dobro , drzat se samo knjige i upustva , a opet ima onih ko moj tetak kojima su majstori rekli da se zamjeni kad se krene gasit i trzat auto :lol: :run:

@Tomahawk , koje je auto , pogledaj sta kaze knjiga kad i na koliko km se mijenja , sto se goriva tice , meni je najgori zadnji put EP bio :lol: :run:
Post Reply