pitacu opet starog sutra,on je zivio u toj zgradi preko puta,ali koliko se sjecam da mi je ranije rekao da je svjetlost samo nakalemljena na te stare zgrade...RJ57 wrote:
onda su zazidali cijelu stranu zgrade. ta svjetlost je bila jedna od najmaloumnijih gradnji u sarajevu ........ i šta smo dobili, danas imamao kafanu unutra.
mada ja nisam sto posto siguran da tu nije ništa rušeno, mada se građenja sjećam ali ne tačnog stanja od prije. evo slika od maloprije pa uporedite.
kada pogledam položaj zgrada meni izgleda kao da je ta zgrada tačno gdje je svjetlost
Slike starog Sarajeva
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10126 Re: Slike starog Sarajeva
-
bonersa
#10128 Re: Slike starog Sarajeva
Zimske "Igre bez granica" na Jahorini 1980.

Izvor: http://www.giochisenzafrontiere.net/que ... zaneve.htm

Izvor: http://www.giochisenzafrontiere.net/que ... zaneve.htm
- Banksy
#10131 Re: Slike starog Sarajeva
Elektroprivreda BiH, 1978, arh Ivan Štraus. Nije mi nikad legla...bonersa wrote:
-
bonersa
#10132 Re: Slike starog Sarajeva

Piše da je groblje u Sarajevu 1944. godine. Da li je ovo možda groblje Lav ili?
-
zikamu
#10133 Re: Slike starog Sarajeva
Najvjerovatnije da je Lav,
"Tokom 1941-45. godine groblje je aktivno, na njemu se sahranjuju poginuli Drugog svjetskog rata, među njima i poginuli njemački vojnici."
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ike/293416
"Tokom 1941-45. godine groblje je aktivno, na njemu se sahranjuju poginuli Drugog svjetskog rata, među njima i poginuli njemački vojnici."
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ike/293416
- vješalica
#10134 Re: Slike starog Sarajeva
jeste lav
samo sto setada nije potencirao taj naziv.nego.kasnije
samo sto setada nije potencirao taj naziv.nego.kasnije
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10135 Re: Slike starog Sarajeva
bonersa wrote:Robna kuća, 1997
Kako volim ove fotografije grada 1996-2000 <3
-
breuer
#10136 Re: Slike starog Sarajeva
zašto? ne voliš postmodernuBanksy wrote:Elektroprivreda BiH, 1978, arh Ivan Štraus. Nije mi nikad legla...
nažalost, naš dragi i cijenjeni Štraus je u staračkom domu...da li je sraman sudski postupak kriv za to, nije tema, ali nemam svakako gdje drugo okačiti, a ipak se itekako tiče Slike Sarajeva
- Banksy
#10137 Re: Slike starog Sarajeva
Ne, nikakobreuer wrote:zašto? ne voliš postmodernuBanksy wrote:Elektroprivreda BiH, 1978, arh Ivan Štraus. Nije mi nikad legla...
nažalost, naš dragi i cijenjeni Štraus je u staračkom domu...da li je sraman sudski postupak kriv za to, nije tema, ali nemam svakako gdje drugo okačiti, a ipak se itekako tiče Slike Sarajeva
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gr ... zistencije
Ne vjerujem da je u pitanju zaista sraman odnos grada i institucija prema jednom od par arh. velikana koje je ova jadna zemlja imala, sramotno i bijedno, zaista, posebno imajući u vidu da nam je i predsjednik iz iste struke i da Štrausa, sigurna sam, i lično poznaje,
nažalost, zvanje 'zaslužnih umjetnika' danas nose Deen, Ahmed Burić i Henda, ne znam jesu li Štraus i slični velikani uopće na tim tužnim listama,
oko doma, vjerovatno su to porodične okolnosti, gdje ne bih to posmatrala tako kritički, puno je u Sarajevu onih koji su ostali bez supružnika, djeca su daleko, vani, a staračkih domova ima baš dobrih, mislim da u tim uvjetima mogu prilično kvalitetno urediti svoj život.
-
zikamu
#10138 Re: Slike starog Sarajeva
Kad ti je 90, djeca u inostranstvu, a nemas najblize familije koja bi bila uz tebe I o tebi brinula, onda opcija kvalitetnog starackog doma I nije tako losa...
To sto akademik, dobitnik sestoaprilske nagrade I autor najprepoznatljivijih gradjevinskih objekata u Sarajevu I bivsoj drzavi zivi od 200 eura, svakako ide na dusu danasnjim nazovi vlastima...
To sto akademik, dobitnik sestoaprilske nagrade I autor najprepoznatljivijih gradjevinskih objekata u Sarajevu I bivsoj drzavi zivi od 200 eura, svakako ide na dusu danasnjim nazovi vlastima...
-
RJ57
#10139 Re: Slike starog Sarajeva
apsolutno, ali tim idiotima ide puno više ozbiljnijih na dušu nego štrausov boravak u domu poenzionera. mada i to boli!zikamu wrote:Kad ti je 90, djeca u inostranstvu, a nemas najblize familije koja bi bila uz tebe I o tebi brinula, onda opcija kvalitetnog starackog doma I nije tako losa...
@banksy, bolje sto puta da nam bure piše nego kakvi papci koji imaju veze sa ovom vlasti
- branimir stulic
#10140 Re: Slike starog Sarajeva
Dobra strana interneta... ukucam ime ovog rahmetlije kad izbaci slijedece:bonersa wrote:
Piše da je groblje u Sarajevu 1944. godine. Da li je ovo možda groblje Lav ili?
Fritz Herrfurth rođen je u Bonnu 1899. godine. Otišao je na skolovanje u Neustadt J. W. Steger, koji je 1915. završio s vrlo dobrim ispitnim rezultatom. Od 1920. do 1921. pohađao je School of Applied Arts u Münchenu. Godine 1928. nastanio se u Bad Dürkheimu i od tada radio kao samostalni slikar, kipar i arhitekt. Tokom Drugog svjetskog rata, Wehrmacht muje naredio da rekonstruira uništene istorijske građevine. Godine 1944. prebačen je kao umjetnički terapeut u bolnicu u Sarajevu. Tamo je umro od posljedica infekcije amebama - dizenterije, koju je dobio u bolnici.
https://de.wikipedia.org/wiki/Fritz_Herrfurth
-
breuer
#10141 Re: Slike starog Sarajeva
zanimljiva je postmoderna, pogrešna kao i svi moderni pokreti uostalom, neelitiskička ali uvijek neprihvaćena...Banksy wrote:
Ne, nikako![]()
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gr ... zistencije
Ne vjerujem da je u pitanju zaista sraman odnos grada i institucija prema jednom od par arh. velikana koje je ova jadna zemlja imala, sramotno i bijedno, zaista, posebno imajući u vidu da nam je i predsjednik iz iste struke i da Štrausa, sigurna sam, i lično poznaje,
nažalost, zvanje 'zaslužnih umjetnika' danas nose Deen, Ahmed Burić i Henda, ne znam jesu li Štraus i slični velikani uopće na tim tužnim listama,
oko doma, vjerovatno su to porodične okolnosti, gdje ne bih to posmatrala tako kritički, puno je u Sarajevu onih koji su ostali bez supružnika, djeca su daleko, vani, a staračkih domova ima baš dobrih, mislim da u tim uvjetima mogu prilično kvalitetno urediti svoj život.
nego, tačno je za porodicu, koliko znam, žena mu je pokojna, on je u godinama, ali je AKTIVAN, a u stanu na Mejtašu mu je bio atelje koji zasigurno ne bi napuštao do smrti da nije situacije sa sudom...u svakom slučaju sramotno i nezgodno. i nije samo predsjednik i predsjedavajući vijeća ministara je
-
BadBoy
#10142 Re: Slike starog Sarajeva
Kad su izgrađene one trgovke na platou?bonersa wrote:
-
RJ57
#10143 Re: Slike starog Sarajeva
mislim 90-te
da bogdo nikad nisu!
da bogdo nikad nisu!
-
RJ57
#10145 Re: Slike starog Sarajeva
stvarno tako rano ... nikad ne bih rekao! jesi li siguran?
- Banksy
#10146 Re: Slike starog Sarajeva
Kako možeš, pored živih, starih, zaslužnih akademika, upasti na listu 'zaslužnih' ako nisi blizu ove vlasti? Uz to, nisam dosad pročitala njegove dvije suvisle rečenice. Pa još i dezerter. Ne znam po kojem osnovu je zaslužan za bilo šta, osim što je 'graCka raja'. A i to je upitno.RJ57 wrote:
@banksy, bolje sto puta da nam bure piše nego kakvi papci koji imaju veze sa ovom vlasti
-
RJ57
#10149 Re: Slike starog Sarajeva
nisam pisao o zaslugama, pročitaj tačno šta sam napisaoBanksy wrote:Kako možeš, pored živih, starih, zaslužnih akademika, upasti na listu 'zaslužnih' ako nisi blizu ove vlasti? Uz to, nisam dosad pročitala njegove dvije suvisle rečenice. Pa još i dezerter. Ne znam po kojem osnovu je zaslužan za bilo šta, osim što je 'graCka raja'. A i to je upitno.RJ57 wrote:
-
bluesjunior
#10150 Re: Slike starog Sarajeva
meni je bure nako bezveze, frajer se trudi bit kompetentan u svemu...