Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zijancer

#10126 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Ih, ja bih o Kur'anu i šta se kome u razgovoru s njim kroz zapitanosti otkriva, toliko volila, ali nema (:
Evo ovaj tvoj primjer da li nam je ravno za hodanje ili je okruglo..pa jee, kad razmisliš, ravno je u nekom euklidskom smislu, ne trpimo zakrivljenost prostorvremena, a možda postoje bića koja trpe.
Tako da, obzirom da ne razumijem dovoljno oblast o kojoj se zapitah, neću dalje nastaviti.
Boemica

#10127 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

Plavo-bijeli wrote:Jedno pitanje za vjernike, a zamolio bih vas da sada ne izignorišete svi ovo pitanje, jer sam ga već postavljao i nisam dobio odgovor. Kako bi izgledala greška u Kur'anu, odnosno nešto za što bi se po vama moglo reći da se po tome može Kur'an staviti u pitanje, odnosno zapitati jel fakat to napisalo svemoguće biće? Primjer ajeta tipa: Zemlja je ravna, ali ne mislimo ravna kao ravna vam se čini, ili ravna vam je za hodanje, nego fakat ravna i nije okrugla. "

Isto tako primjer hadisa gdje bi se zapitali da li je Muhammed fakat poslanik, odnosno neki postupak po kojem bi se svi zapitali jel on fakat poslat od Svemogućeg bića. Primjer ne želim navoditi, jer bi lagano mogao navesti neki od zvaničnih hadisa, kao taj da je ljubio dječaka sa jezikom(sahih).

Hvala!
Nikako, to ne postoji.
Za sve će naći opravdanje, "dokaz" da greška nije greška već da govori o nečem u prenesenom značenju, itd.
King Theoden

#10128 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

14 stoljeća stručnjaci pokušavaju naći neku kontradiktornost. Šta su našli? Ništa.
I sad treba neki bošnjo koji je pročito prijevod i pogledao par jutjub uradaka, koji uz to ne zna beknuti arapski, da nama vazi o toboznjim greškama.
Da nema kur'ana, opet bih bio vjernik jer sam tu vjeru osjetio na svojoj koži, a kamoli sa tako veličanstvenom knjigom koja vjernicima samo povećava vjeru, a nevjernicima propast.
Ovo zadnje je fascinantno.
Plavo-bijeli

#10129 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Dino34 wrote:14 stoljeća stručnjaci pokušavaju naći neku kontradiktornost. Šta su našli? Ništa.
I sad treba neki bošnjo koji je pročito prijevod i pogledao par jutjub uradaka, koji uz to ne zna beknuti arapski, da nama vazi o toboznjim greškama.
Da nema kur'ana, opet bih bio vjernik jer sam tu vjeru osjetio na svojoj koži, a kamoli sa tako veličanstvenom knjigom koja vjernicima samo povećava vjeru, a nevjernicima propast.
Hajd ne pričaj gluposti. Pun internet kontradiktornosti, ne zna čovjek odakle bi počeo, problem je što za svaku napišete da je to u nekom prenesenom značenju. DA piše Zemlja je narandžaste boje, Smrčak bi rekao da kada se gleda iz specifičnog ugla u svemiru prema našoj Zemlji ona izgleda kao da je narandžaste boje.
Nedavno je jedan od najjačih islamskih učenjaka rekao da bi bilo dobro da se priča o Ademu i Havi uzima kao alegorija uz sva nova saznanja o evoluciji,a ti kažeš 14 stoljeća naučnici nisu ništa našli, a najpoznatiji naučnici posljednjih 1000 godina nemaju ništa vezano za islam.
King Theoden

#10130 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Samo bla-bla. Šuplja. Pričaj šta hoćeš, al definitivno nećeš dokle hoćeš.
Uskoro ćemo umrijeti, pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu.
Šta je za univerzum naš životni vijek? Nije ni treptaj.

Kao što rekoh, a eto i sam si potvrdio, Internet klipovi su glavno oružje.
Uživaj u istima.
Kaže Allah dubhane:
"A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: 'Spasite se ako možete!"

Svim tim Internet ublehama, a i onima prije njih je postavljen izazov.
Pa kaže:

"ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje"

Hej, unaprijed ti kaže da nećeš moći uraditi. Tolika stoljeća su prohujala i niko živ nije uspio.
Uglavnom, ne preostaje nam ništa do čekanje.

"Reci: 'Svi mi čekamo, pa čekajte i vi, a sigurno ćete saznati ko su bili sljedbenici prave vjere i ko je bio na Pravome putu.'
Plavo-bijeli

#10131 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Čuj pričaj šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš. Eto ti hoćeš, živjet ćeš vječno u zemlji dvoraca na svom letećom konju, te imat ćeš sve igračke na svijetu koje postoje da se sa njima igraš. Eh sad daj dopusti nekom starijem iz kuće pristup profilu, da odgovori nešto argumentovano.
Šta bolan niko nije uspio? Da napiše nešto slično Kur'anu? Ko to ocjenjuje kvalitet knjige? SPominješ prosječnog Bošnju, a najveći vjernici su u stvari te Bošnje koje ti spominješ. Najveći vjernici su oni koji su najneobrazovaniji i koji žive u najnerazvijenijim državama. Ovim razvijenijim državama kao što su Australija, Novi Zeland, Japan, Švedska, nije trebao ni Kur'an, ni hadisi da postanu dosta, dosta uspješnijih od svih muslimanskih država. Šta ti još treba? BLA BLA BLA
King Theoden

#10132 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Ziiiiiiiijevvvvvvv :spavalica:
Nađi nekog drugog kome ćeš prosipat te gluposti.
Plavo-bijeli

#10133 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Evo još jedne guposti, usput:

Then he said, 'Where is the little one? Call the little one to me.' Hasan came running and jumped into his lap. Then he put his hand in his beard. Then the Prophet, may Allah bless him and grant him peace, opened his mouth and put his tongue in his mouth. Then he said, O Allah, I love him, so love him and the one who loves him!'" (Al-Adab al-Mufrad Al-Bukhari, Number 1183)

Nadam se da znaš engleski, ako ne znaš prevesti ću. P.S
Provjeren hadis :
https://sunnah.com/urn/2211390
Idemedosumom

#10134 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Ja ja, prije tolko godina, french kissing se poznavao.
vatrogasac

#10135 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Plavo-bijeli wrote:Čuj pričaj šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš. Eto ti hoćeš, živjet ćeš vječno u zemlji dvoraca na svom letećom konju, te imat ćeš sve igračke na svijetu koje postoje da se sa njima igraš. Eh sad daj dopusti nekom starijem iz kuće pristup profilu, da odgovori nešto argumentovano.
Šta bolan niko nije uspio? Da napiše nešto slično Kur'anu? Ko to ocjenjuje kvalitet knjige? SPominješ prosječnog Bošnju, a najveći vjernici su u stvari te Bošnje koje ti spominješ. Najveći vjernici su oni koji su najneobrazovaniji i koji žive u najnerazvijenijim državama. Ovim razvijenijim državama kao što su Australija, Novi Zeland, Japan, Švedska, nije trebao ni Kur'an, ni hadisi da postanu dosta, dosta uspješnijih od svih muslimanskih država. Šta ti još treba? BLA BLA BLA
Kako definišeš uspjeh?
Plavo-bijeli

#10136 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Idemedosumom wrote:Ja ja, prije tolko godina, french kissing se poznavao.
Hmm.. šta hoćeš da kažeš? Hoćeš da kažeš da su muslimani izmislili ovaj hadis i da niko nikada nije posumnjao u istinitost, te ga zadržavali stoljećima kao lažnog?
Plavo-bijeli

#10137 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

vatrogasac wrote:
Plavo-bijeli wrote:Čuj pričaj šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš. Eto ti hoćeš, živjet ćeš vječno u zemlji dvoraca na svom letećom konju, te imat ćeš sve igračke na svijetu koje postoje da se sa njima igraš. Eh sad daj dopusti nekom starijem iz kuće pristup profilu, da odgovori nešto argumentovano.
Kako definišeš uspjeh?
Po prosjeku koliko jedan stanovnik zna sura napamet.
Idemedosumom

#10138 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Plavo-bijeli wrote:
Idemedosumom wrote:Ja ja, prije tolko godina, french kissing se poznavao.
Hmm.. šta hoćeš da kažeš? Hoćeš da kažeš da su muslimani izmislili ovaj hadis i da niko nikada nije posumnjao u istinitost, te ga zadržavali stoljećima kao lažnog?
Manje-više, da, nešto u tom smislu želim reći :wink:
Plavo-bijeli

#10139 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Dobro i ja kažem da pored mene sjede ako mi vjeruješ Batman i Spiderman, obojca i evo pijemo kafu. Argumenti, dokazi.. kome to treba :).
Idemedosumom

#10140 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

De mi reci, je l' i tebe babo od malena tjerao da učiš hifz?
Plavo-bijeli

#10141 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Da se vratim na moje prvobitno pitanje, pošto se konstantno izbjegava:

Jedno pitanje za vjernike, a zamolio bih vas da sada ne izignorišete svi ovo pitanje, jer sam ga već postavljao i nisam dobio odgovor. Kako bi izgledala greška u Kur'anu, odnosno nešto za što bi se po vama moglo reći da se po tome može Kur'an staviti u pitanje, odnosno zapitati jel fakat to napisalo svemoguće biće? Primjer ajeta tipa: Zemlja je ravna, ali ne mislimo ravna kao ravna vam se čini, ili ravna vam je za hodanje, nego fakat ravna i nije okrugla. "

Isto tako primjer hadisa gdje bi se zapitali da li je Muhammed fakat poslanik, odnosno neki postupak po kojem bi se svi zapitali jel on fakat poslat od Svemogućeg bića. Primjer ne želim navoditi, jer bi lagano mogao navesti neki od zvaničnih hadisa, kao taj da je ljubio dječaka sa jezikom(sahih).

Hvala!
Idemedosumom

#10142 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Ako bi stajalo da ono protiv Nigerije ipak jest bio ofsajd, e tu bi i Smrcak morao kapitulirati :D
MarlboroGold

#10143 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrčak fura logiku kao da je BiH prošla grupnu fazu i još nudi dokaze.
Smrcak15

#10144 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bigguss_D wrote: To su proteini. Znaš kak nastaju mišići?? Oko obicnih proteina (bjelancevina) se raspravlja ko da ih je A.... napravio. Svatko ko ide u teretanu zna koliko je teško izgradit misicavo tijelo, tu ne pomažu molitve ni poslanici nego puno truda i znanja da ti nanoroboti izgrade mišiće. To znanje je došlo isprobavanjem i možemo pogledat povijest bodybuildinga i to sve podsjeca na evoluciju, i jednoga dana kad bi svi se rodili nabildani neki bi rekli da je to napravila Inteligencija; je ali koja ili cija inteligencija. Inteligencija stvoritelja ili inteligencija nanorobota.
druze zajebunijo si se malo, o ovome ja govorim

Proteinski motori/roboti
Image
http://book.bionumbers.org/how-fast-do- ... filaments/

Dynein robot
Image

Myosin robot
Image

Kinesin robot
Image

a ne o ovome :D
Image
Smrcak15

#10145 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:Jedno pitanje za vjernike, a zamolio bih vas da sada ne izignorišete svi ovo pitanje, jer sam ga već postavljao i nisam dobio odgovor. Kako bi izgledala greška u Kur'anu, odnosno nešto za što bi se po vama moglo reći da se po tome može Kur'an staviti u pitanje, odnosno zapitati jel fakat to napisalo svemoguće biće? Primjer ajeta tipa: Zemlja je ravna, ali ne mislimo ravna kao ravna vam se čini, ili ravna vam je za hodanje, nego fakat ravna i nije okrugla. "

Hvala!
Primjer ajeta tipa: Zemlja je ravna, ali ne mislimo ravna kao ravna vam se čini, ili ravna vam je za hodanje, nego fakat ravna i nije okrugla. "
greska bi bila kad bi stojalo zemlja je ravna kao ploca a nije loptasta.
Last edited by Smrcak15 on 04/01/2019 02:00, edited 1 time in total.
Smrcak15

#10146 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
Dino34 wrote:14 stoljeća stručnjaci pokušavaju naći neku kontradiktornost. Šta su našli? Ništa.
Hajd ne pričaj gluposti. Pun internet kontradiktornosti, ne zna čovjek odakle bi počeo, problem je što za svaku napišete da je to u nekom prenesenom značenju. DA piše Zemlja je narandžaste boje, Smrčak bi rekao da kada se gleda iz specifičnog ugla u svemiru prema našoj Zemlji ona izgleda kao da je narandžaste boje.
Nedavno je jedan od najjačih islamskih učenjaka rekao da bi bilo dobro da se priča o Ademu i Havi uzima kao alegorija uz sva nova saznanja o evoluciji,a ti kažeš 14 stoljeća naučnici nisu ništa našli, a najpoznatiji naučnici posljednjih 1000 godina nemaju ništa vezano za islam.

kakva crna evolucija, pa nisu ljudi u stanju da objasne nastanak obicne celije a da ti objasne evoluciju :-)
Plavo-bijeli

#10147 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:

Hvala!
Primjer ajeta tipa: Zemlja je ravna, ali ne mislimo ravna kao ravna vam se čini, ili ravna vam je za hodanje, nego fakat ravna i nije okrugla. "
greska bi bila kad bi stojalo zemlja je ravna kao ploca a nije loptasta.
može li ravna kao ćilim?
broj dva

#10148 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Dino34 wrote:Samo bla-bla. Šuplja. Pričaj šta hoćeš, al definitivno nećeš dokle hoćeš.
Uskoro ćemo umrijeti, pa ćemo vidjeti ko je bio u pravu.
Šta je za univerzum naš životni vijek? Nije ni treptaj.

Kao što rekoh, a eto i sam si potvrdio, Internet klipovi su glavno oružje.
Uživaj u istima.
Kaže Allah dubhane:
"A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: 'Spasite se ako možete!"

Svim tim Internet ublehama, a i onima prije njih je postavljen izazov.
Pa kaže:

"ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje"

Hej, unaprijed ti kaže da nećeš moći uraditi. Tolika stoljeća su prohujala i niko živ nije uspio.
Uglavnom, ne preostaje nam ništa do čekanje.

"Reci: 'Svi mi čekamo, pa čekajte i vi, a sigurno ćete saznati ko su bili sljedbenici prave vjere i ko je bio na Pravome putu.'
Još jedan što mu se kurac diže na "vatre za nevjernike pripremljene"
Pa kažu nije religija bolest.
Plavo-bijeli

#10149 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Ma dobar je Quran, mix ogromnih prijetnji mučenjem i ubijanjem ako ga ne pratiš i davanja dvoraca i djevica za one koji ga prate... pa hajd ti budi lud i nemoj pratiti :D
zagortenej

#10150 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

Hvala!
Evo šta je o Kuranu rekao čuveni perzijski matematičar, fizičar, alhemičar, filozof, i vrlo važna ličnost u historiji medicine Abū Bakr Muhammad ibn Zakariyyā al-Rāzī.
Inače, jedan od nosilaca "islamskog" zlatnog doba.
"You claim that the evidentiary miracle is present and available, namely, the Koran. You say: "Whoever denies it, let him produce a similar one." Indeed, we shall produce a thousand similar, from the works of rhetoricians, eloquent speakers and valiant poets, which are more appropriately phrased and state the issues more succinctly. They convey the meaning better and their rhymed prose is in better meter. … By God what you say astonishes us! You are talking about a work which recounts ancient myths, and which at the same time is full of contradictions and does not contain any useful information or explanation. Then you say: "Produce something like it"‽"
-- Muhammad ibn Zakariya al-Razi (854-925 AD)
Locked