Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#10126 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Dubrave

Image

Image

Image

Image

Image
GOLDZEN

#10127 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Nacrt budžeta TK:
Nabavka helikoptera i opreme za policiju i civilnu zaštitu – 24 miliona KM
Za istu svrhu, KS je na raspolaganju imao circa 6 miliona više.
archi_a

#10128 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

GOLDZEN wrote: 15/12/2023 13:35 Nacrt budžeta TK:
:thumbup:

Uspostava jedinica civilne zaštite – 5 miliona maraka
Uređenje skloništa, podrška lovačkim društvima i streljačkim klubovima – 3 miliona maraka

Nadam se samo da neko preslagivanje i nove koalicije u TK neće oboriti ove ideje.
archi_a

#10129 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Dubrave

Image

Image
GOLDZEN

#10130 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

archi_a wrote: 15/12/2023 13:47
:thumbup:

Uspostava jedinica civilne zaštite – 5 miliona maraka
Uređenje skloništa, podrška lovačkim društvima i streljačkim klubovima – 3 miliona maraka

Nadam se samo da neko preslagivanje i nove koalicije u TK neće oboriti ove ideje.
Već se komeša. Neke od ovih ideja će morati ili otpasti ili biti redefinisane. Budemo vidjeli.
archi_a

#10131 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Rajlovac - Polaganje zakletve i prijem u aktivnu vojnu službu 66 kandidata u činu potporučnika i 76 kandidata u činu vodnika, nakon uspješno završene osnovne oficirske i podoficirske obuke

Image

Image

Image

Image

Image

Image
tramvajtrojka

#10133 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

Image

Kako bi ovom krajnje lijevo odbio od plate jer se glupira sa ovim pojasom, kako ljudi znaju nakarete od sebe praviti to je cudo jedno umjesto da on bude uzor ostalim vojnicima on od sebe pravi debila, i to jedini on se napravio pametan da baci ovo na uniformu na koju ne ide ovaj pojas , i jos mu dodatno stomak izbaci :-)
GOLDZEN

#10134 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Meni sve nešto daje dojam da @tramvajtrojka baš mrzi ove pojase :lol:

Šalu na stranu ali stvarno izgleda loše kao i pripadnik u starijim godinama koji se zapustio pa izvali stomačinu. Da toga ima svuda ali to nije opravdanje.
archi_a

#10135 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Na osnovu člana 15. tačka a) Zakona o odbrani ("Službeni glasnik BiH", broj 88/05) i člana 20. stav (1) Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 88/05, 53/07, 59/09 i 74/10), ministrica odbrane donosi

PRAVILNIK

O UNIFORMAMA ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE

Pa kaže......
U Članu 16.
(Način nošenja osnovnih dijelova kompleta)

Po tački (14) Opasač se nosi preko gornjih vanjskih dijelova terenske uniforme u sljedećim prilikama:

a) U stroju i u drugim prilikama kada se nosi oružje, a ne nosi borbeni prsluk;

b) Prilikom obavljanja dužnosti organa unutrašnje službe;

c) Za vrijeme obuke i na vježbama na terenu;

d) Prilikom službenog razgovora i raporta, izuzev oficira i podoficira;

e) U stroju na vojnim svečanostima, ako naređenjem nije drugačije definirano;

f) Prilikom kontrola i inspekcijskih poslova.

I u Članu 22.
(Nošenje službene uniforme sa opasačem)

Službenu uniformu, u kompletu sa opasačem, vojna lica nose:

a) Na postrojavanjima, u stroju, ako nije regulirano da se nosi druga vrsta uniforme;

b) Pri dočeku i ispraćaju članova Predsjedništva BiH, ministra odbrane, NZŠ OS i generala OS BiH, kada dolaze u najavljenu službenu posjetu jedinici (komandant jedinice i starješine užeg dijela komande);

c) Pri javljanju na dužnost u novu jedinicu;

d) Prilikom službenog razgovora i raporta;

e) U drugim prilikama, što regulira starješina na položaju komandanta bataljona, njemu ravnom ili višem položaju;

f) Profesionalna vojna lica ženskog spola, uz službenu uniformu, u kompletu sa opasačem, obavezno nose pantalone.

U Članu 21.
(Nošenje službene uniforme bez opasača)

Službenu uniformu, u kompletu bez opasača, vojna lica nose:

a) U toku radnog vremena, kada nije predviđeno nošenje druge vojne uniforme;

b) Pri upućivanju na školovanje, kursiranje, obuku i usavršavanje u zemlji i inozemstvu, kada je aktom o upućivanju predviđeno nošenje službene uniforme;

c) Na zvaničnim skupovima, proslavama i svečanostima kojima prisustvuju kao predstavnici OS BiH, kada je predviđeno nošenje službene uniforme;

d) U drugim prilikama, koje regulira starješina na položaju komandanta bataljona, njemu ravnom ili višem položaju;

e) Profesionalna vojna lica ženskog spola, uz službenu uniformu u kompletu bez opasača, nose po želji suknju ili pantalone. Ljeti, uz suknju, nose cipele plitke, a zimi, u zavisnosti od vremenskih uvjeta, cipele plitke ili čizme.
archi_a

#10136 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Image

Image

Dakle taj oficir u činu PUKOVNIKA kojeg bi "pametni" kažnjavali zadužen za doček, predaju raporta i pratnju najvišim zvanicama na današnjoj ceremoniji je postupio prema važečim pravilima u OS BiH. ;)
tramvajtrojka

#10137 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 15/12/2023 23:58 Image

Image

Dakle taj oficir u činu PUKOVNIKA kojeg bi "pametni" kažnjavali zadužen za doček, predaju raporta i pratnju najvišim zvanicama na današnjoj ceremoniji je postupio prema važečim pravilima u OS BiH. ;)
ako je nesto mazadno onda je nazadno nijedna normalna vojska ne nosi ovako pojaseve , pojas se nosi na struku na pantalonama a ne preko jakne il bluze :lol: , posebno ne preko slim fit uniformi kao sto je nasa

sta je sljedece da oficiri nose oficirske torbice kozne i smedje boje, tu JNA zaostavistinu samo mi i srbijanci koristimo jos rap da nose okacen oko struka i tjt nema dalje
BiBi911

#10138 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by BiBi911 »

Zar je brada dozvoljena u Armiji??
archi_a

#10139 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

:-)
Sastavni dio kompleta, pored opasača je i kaiš. I on se nosi uvučen u pantalone uniforme, oko struka, a opasač se nosi upravo kako ga nosi dotični komandant centra za razvoj, sve dok je tako naloženo u posebnim situacijama. I tako će biti sve dok se pravilnik ne izmjeni. Al, forum.... Pa može neko pukovnika nazivati debilom, zbog ponašanja po odlukama i naredbi i očekivati da ga se ozbiljno shvaća.
sak

#10140 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by sak »

Da li kupuju isti model? Bell 412epx je oko 15 mil USD—Sarajevo će potrošiti mnogo više od 30 mil BAM dok se sve završi. Piloti ċe biti oko milion po glavi. 6 za hangar, porez, mehaničari…

Tuga ċe biti ako Tuzla kupi drugi model i ne bude jedinstvena flota.

Ako sam ja upravu da Sarajevo, Tuzla, Zenica će pokušati da formiraju jedinstvenu flotu. Program je trebao biti obuka pa onda kupovina. Početi sa Bell 505, možda polovnim/repariranim 412 (kao Crna Gora), i onda doći do 412epx koji treba da prevozi pacijente i specijalce. Imati pool pilota koje mogu dijeliti (dvije posade po ptici). Tako mogu pokrivati jedni druge tokom servisa/bolovanja…

Po meni Sarajevo kupuje helikopter 3 goodie prije nego što diplomci sa engleskim mogu završiti obuku za dvomotorni helikopter i steći iskustvo da lete u ovoj ulozi.
GOLDZEN

#10141 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

sak wrote: 16/12/2023 07:09
Da li kupuju isti model? Bell 412epx je oko 15 mil USD—Sarajevo će potrošiti mnogo više od 30 mil BAM dok se sve završi. Piloti ċe biti oko milion po glavi. 6 za hangar, porez, mehaničari…

Ako sam ja upravu da Sarajevo, Tuzla, Zenica će pokušati da formiraju jedinstvenu flotu. Program je trebao biti obuka pa onda kupovina. Početi sa Bell 505, možda polovnim/repariranim 412 (kao Crna Gora), i onda doći do 412epx koji treba da prevozi pacijente i specijalce. Imati pool pilota koje mogu dijeliti (dvije posade po ptici). Tako mogu pokrivati jedni druge tokom servisa/bolovanja…

Po meni Sarajevo kupuje helikopter 3 goodie prije nego što diplomci sa engleskim mogu završiti obuku za dvomotorni helikopter i steći iskustvo da lete u ovoj ulozi.
Ovako kako su sada planirali ja mogu reći slobodno da je najbolje da ništa ne rade. Ona stavka bi se razbila na više dijelova kao što su nabavka uniformi, sredstava radio-veze, dronova itd. tako da bi u konačnici za stavku vezanu za projekat nabavke helikoptera bilo alocirano svega 10 miliona KM što je apsolutno ne dovoljno.

Ako će se bilo šta raditi onda to treba raditi kako treba a ne nakaradno čisto kako bi se moglo reći da se nešto radi. Pratiti Sarajevo.
liyf

#10142 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 16/12/2023 13:42

Ovako kako su sada planirali ja mogu reći slobodno da je najbolje da ništa ne rade. Ona stavka bi se razbila na više dijelova kao što su nabavka uniformi, sredstava radio-veze, dronova itd. tako da bi u konačnici za stavku vezanu za projekat nabavke helikoptera bilo alocirano svega 10 miliona KM što je apsolutno ne dovoljno.

Ako će se bilo šta raditi onda to treba raditi kako treba a ne nakaradno čisto kako bi se moglo reći da se nešto radi. Pratiti Sarajevo.
Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.

Marketing, Instagram, Facebook, zapošljavanje, odnosi sa javnošću, treninzi, obuke, vježbe i razmjena iskustava sa domaćim i svjetskim (američkim) agencijama, dosta bolje od helikoptera po meni.
zigson

#10143 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by zigson »

liyf wrote: 16/12/2023 14:12

Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.

Marketing, Instagram, Facebook, zapošljavanje, odnosi sa javnošću, treninzi, obuke, vježbe i razmjena iskustava sa domaćim i svjetskim (američkim) agencijama, dosta bolje od helikoptera po meni.
Kakvu bolan sakicu policajca u sarajevu :lol:
Ima policajca al ih nema u patroli
liyf

#10144 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

zigson wrote: 16/12/2023 17:04
liyf wrote: 16/12/2023 14:12

pa koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli? Šta to znači nego da ih ima šakicu.
zigson

#10145 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by zigson »

liyf wrote: 16/12/2023 17:16
liyf wrote: 16/12/2023 14:12 Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.

pa koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli? Šta to znači nego da ih ima šakicu.
Nema ih sakicu, ima dovoljno policajaca
Ali nema ih u patroli, pa eto opet procitaj
liyf

#10146 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

zigson wrote: 16/12/2023 17:18
liyf wrote: 16/12/2023 17:16
evo opet da ti napišem, koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli?
zigson

#10147 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by zigson »

liyf wrote: 16/12/2023 17:24
liyf wrote: 16/12/2023 17:16 pa koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli? Šta to znači nego da ih ima šakicu.
evo opet da ti napišem, koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli?
Zamoli fino i ja ti objasnim :D
liyf

#10148 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

zigson wrote: 16/12/2023 17:59
liyf wrote: 16/12/2023 17:24

Zamoli fino i ja ti objasnim :D
ma ne treba, ne zamaraj se.
CrveniKuk

#10149 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

Bilo bi dobro, da KS, TK, ZDK, BPK, USK….prilikom svih budućih nabavki opreme i naoružanja za MUP-ove, uzmu u obzir da za opreme i naoružanje budu isti…od pištolja, dugih cijevi, oklopnih vozila, vozila, pa do budućih helikoptera. Vidimo, da su krenuli u nabavku istih oklopnih vozila tako da Senatore imaju do sada TK i FMUP, a uskoro će ista vozila imati KS, a koliko do sada znamo, i MUP BPK će, uz pomoć vlade Federacije, nabaviti dva Senatora. Nadam se, da će TK, izvoditi dovoljno sredstava, kako bi nabavili Bell 412EPX, kao sto ce isti tip helikoptera imati KS. U ovu priču, definitivno se treba ukljutičiti i Federacija BiH, kako bi još ZDK nabavio isti helikopter, a bilo bi idealno, radi same udaljenosti, da isti ovaj model nekad u budućnosti ima i USK.
argyle

#10150 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by argyle »

CrveniKuk wrote: 16/12/2023 22:07 Bilo bi dobro, da KS, TK, ZDK, BPK, USK….prilikom svih budućih nabavki opreme i naoružanja za MUP-ove, uzmu u obzir da za opreme i naoružanje budu isti…od pištolja, dugih cijevi, oklopnih vozila, vozila, pa do budućih helikoptera. Vidimo, da su krenuli u nabavku istih oklopnih vozila tako da Senatore imaju do sada TK i FMUP, a uskoro će ista vozila imati KS, a koliko do sada znamo, i MUP BPK će, uz pomoć vlade Federacije, nabaviti dva Senatora. Nadam se, da će TK, izvoditi dovoljno sredstava, kako bi nabavili Bell 412EPX, kao sto ce isti tip helikoptera imati KS. U ovu priču, definitivno se treba ukljutičiti i Federacija BiH, kako bi još ZDK nabavio isti helikopter, a bilo bi idealno, radi same udaljenosti, da isti ovaj model nekad u budućnosti ima i USK.
Image
Post Reply