Za istu svrhu, KS je na raspolaganju imao circa 6 miliona više.Nabavka helikoptera i opreme za policiju i civilnu zaštitu – 24 miliona KM
Već se komeša. Neke od ovih ideja će morati ili otpasti ili biti redefinisane. Budemo vidjeli.

ako je nesto mazadno onda je nazadno nijedna normalna vojska ne nosi ovako pojaseve , pojas se nosi na struku na pantalonama a ne preko jakne il bluze
Da li kupuju isti model? Bell 412epx je oko 15 mil USD—Sarajevo će potrošiti mnogo više od 30 mil BAM dok se sve završi. Piloti ċe biti oko milion po glavi. 6 za hangar, porez, mehaničari…
Ovako kako su sada planirali ja mogu reći slobodno da je najbolje da ništa ne rade. Ona stavka bi se razbila na više dijelova kao što su nabavka uniformi, sredstava radio-veze, dronova itd. tako da bi u konačnici za stavku vezanu za projekat nabavke helikoptera bilo alocirano svega 10 miliona KM što je apsolutno ne dovoljno.sak wrote: ↑16/12/2023 07:09Da li kupuju isti model? Bell 412epx je oko 15 mil USD—Sarajevo će potrošiti mnogo više od 30 mil BAM dok se sve završi. Piloti ċe biti oko milion po glavi. 6 za hangar, porez, mehaničari…
Tuga ċe biti ako Tuzla kupi drugi model i ne bude jedinstvena flota.
Ako sam ja upravu da Sarajevo, Tuzla, Zenica će pokušati da formiraju jedinstvenu flotu. Program je trebao biti obuka pa onda kupovina. Početi sa Bell 505, možda polovnim/repariranim 412 (kao Crna Gora), i onda doći do 412epx koji treba da prevozi pacijente i specijalce. Imati pool pilota koje mogu dijeliti (dvije posade po ptici). Tako mogu pokrivati jedni druge tokom servisa/bolovanja…
Po meni Sarajevo kupuje helikopter 3 goodie prije nego što diplomci sa engleskim mogu završiti obuku za dvomotorni helikopter i steći iskustvo da lete u ovoj ulozi.
Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.GOLDZEN wrote: ↑16/12/2023 13:42Ovako kako su sada planirali ja mogu reći slobodno da je najbolje da ništa ne rade. Ona stavka bi se razbila na više dijelova kao što su nabavka uniformi, sredstava radio-veze, dronova itd. tako da bi u konačnici za stavku vezanu za projekat nabavke helikoptera bilo alocirano svega 10 miliona KM što je apsolutno ne dovoljno.sak wrote: ↑16/12/2023 07:09Da li kupuju isti model? Bell 412epx je oko 15 mil USD—Sarajevo će potrošiti mnogo više od 30 mil BAM dok se sve završi. Piloti ċe biti oko milion po glavi. 6 za hangar, porez, mehaničari…
Ako sam ja upravu da Sarajevo, Tuzla, Zenica će pokušati da formiraju jedinstvenu flotu. Program je trebao biti obuka pa onda kupovina. Početi sa Bell 505, možda polovnim/repariranim 412 (kao Crna Gora), i onda doći do 412epx koji treba da prevozi pacijente i specijalce. Imati pool pilota koje mogu dijeliti (dvije posade po ptici). Tako mogu pokrivati jedni druge tokom servisa/bolovanja…
Po meni Sarajevo kupuje helikopter 3 goodie prije nego što diplomci sa engleskim mogu završiti obuku za dvomotorni helikopter i steći iskustvo da lete u ovoj ulozi.
Ako će se bilo šta raditi onda to treba raditi kako treba a ne nakaradno čisto kako bi se moglo reći da se nešto radi. Pratiti Sarajevo.
Kakvu bolan sakicu policajca u sarajevuliyf wrote: ↑16/12/2023 14:12Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.GOLDZEN wrote: ↑16/12/2023 13:42Ovako kako su sada planirali ja mogu reći slobodno da je najbolje da ništa ne rade. Ona stavka bi se razbila na više dijelova kao što su nabavka uniformi, sredstava radio-veze, dronova itd. tako da bi u konačnici za stavku vezanu za projekat nabavke helikoptera bilo alocirano svega 10 miliona KM što je apsolutno ne dovoljno.sak wrote: ↑16/12/2023 07:09
Da li kupuju isti model? Bell 412epx je oko 15 mil USD—Sarajevo će potrošiti mnogo više od 30 mil BAM dok se sve završi. Piloti ċe biti oko milion po glavi. 6 za hangar, porez, mehaničari…
Ako će se bilo šta raditi onda to treba raditi kako treba a ne nakaradno čisto kako bi se moglo reći da se nešto radi. Pratiti Sarajevo.
Marketing, Instagram, Facebook, zapošljavanje, odnosi sa javnošću, treninzi, obuke, vježbe i razmjena iskustava sa domaćim i svjetskim (američkim) agencijama, dosta bolje od helikoptera po meni.
pa koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli? Šta to znači nego da ih ima šakicu.zigson wrote: ↑16/12/2023 17:04Kakvu bolan sakicu policajca u sarajevuliyf wrote: ↑16/12/2023 14:12Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.GOLDZEN wrote: ↑16/12/2023 13:42
Ovako kako su sada planirali ja mogu reći slobodno da je najbolje da ništa ne rade. Ona stavka bi se razbila na više dijelova kao što su nabavka uniformi, sredstava radio-veze, dronova itd. tako da bi u konačnici za stavku vezanu za projekat nabavke helikoptera bilo alocirano svega 10 miliona KM što je apsolutno ne dovoljno.
Marketing, Instagram, Facebook, zapošljavanje, odnosi sa javnošću, treninzi, obuke, vježbe i razmjena iskustava sa domaćim i svjetskim (američkim) agencijama, dosta bolje od helikoptera po meni.![]()
Ima policajca al ih nema u patroli
Nema ih sakicu, ima dovoljno policajacaliyf wrote: ↑16/12/2023 17:16pa koje će mi kite onda policajac na poslu ako nije u patroli? Šta to znači nego da ih ima šakicu.zigson wrote: ↑16/12/2023 17:04Kakvu bolan sakicu policajca u sarajevuliyf wrote: ↑16/12/2023 14:12 Od navedenog imaju sve, uniforme, dronove od 80000KM i radiovezu. Mogu jedino kupiti kakvo auto novo ili opremiti individualnog policajca/specijalca, ili počistiti redove od saobraćajaca sa 120kg šećera i masti, od korumpiranosti i ljudi koji su probili penziju već 5 godina. Kupiti kvalitetniju opremu za SPP, tj JSP, JZP i JIP - kupiti nova auta za uniformisanu policiju. Kao neko ko živi u Sarajevu mislim da je najveći problem što imamo šakicu policajaca i što svaka druga patrola vozi Golfa 5.
Marketing, Instagram, Facebook, zapošljavanje, odnosi sa javnošću, treninzi, obuke, vježbe i razmjena iskustava sa domaćim i svjetskim (američkim) agencijama, dosta bolje od helikoptera po meni.![]()
Ima policajca al ih nema u patroli
ma ne treba, ne zamaraj se.
CrveniKuk wrote: ↑16/12/2023 22:07 Bilo bi dobro, da KS, TK, ZDK, BPK, USK….prilikom svih budućih nabavki opreme i naoružanja za MUP-ove, uzmu u obzir da za opreme i naoružanje budu isti…od pištolja, dugih cijevi, oklopnih vozila, vozila, pa do budućih helikoptera. Vidimo, da su krenuli u nabavku istih oklopnih vozila tako da Senatore imaju do sada TK i FMUP, a uskoro će ista vozila imati KS, a koliko do sada znamo, i MUP BPK će, uz pomoć vlade Federacije, nabaviti dva Senatora. Nadam se, da će TK, izvoditi dovoljno sredstava, kako bi nabavili Bell 412EPX, kao sto ce isti tip helikoptera imati KS. U ovu priču, definitivno se treba ukljutičiti i Federacija BiH, kako bi još ZDK nabavio isti helikopter, a bilo bi idealno, radi same udaljenosti, da isti ovaj model nekad u budućnosti ima i USK.