evo reakcije na jednom mjestuReagiranja: SNSD i DNS za, SDS i PDP protiv rezoluciju HNS-a, Platformaši u HNS-u vidjeli Karađorđevo i ujedinjenje dva HDZ-a
Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da je Rezolucija Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ suprotna interesima Republike Srpske (RS) i predstavlja najdirektniji udar na Daytonski sporazum.
"Da se negdje u Rezoluciji HNS-a kaže da je RS nedodirljiva, ja bih je podržao, dok god se to ne kaže ja nisam za takve rezolucije", poručio je Ivanić.
Srpska demokratska stranka (SDS) neće dati podršku Rezoluciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ukoliko ovaj dokument podrazumijeva promjenu dvoentitetske daytonske strukture BiH, poručio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.
"Očekivao sam da će Hrvatski sabor izaći sa jasnim zahtjevima koji imaju veze sa realnim mogućnostima, a to se prije svega odnosi na otvaranje razgovora sa partnerima unutar Federacije BiH, odnosno problema koji su po Hrvate proistekli iz Washingtonskog sporazuma", rekao je Bosić.
"Ovako, želeći da prebace pitanje na čitavu BiH i samim tim i RS, dovode nas u situaciju da se jasno odredimo prema takvim zahtjevima, a to znači da ne dolaze u obzir nikakvi razgovori oko promjene dvoentitetskog uređenja BiH", rekao je Bosić.
Demokratski narodni savez (DNS) nema ništa protiv toga da se zahtjevi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom dogovore unutar Federacije BiH (FBiH), jer je to stvar Washingtonskog sporazuma i ne zadire u osnovne principe Daytona i Ustava BiH, izjavio je Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić.
Rezolucija Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru se u smislu teritorije ne tiče Republike Srpske /RS/, ali predstavlja pozitivan korak ka ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, ocijenio je izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.
Vasić je dodao da se sve što je zaključeno na Saboru tiče Federacije BiH, pa tako i teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, jer je Federacija i u Daytonu pripremljena za tako nešto formiranjem deset kantona.
"Riječ je o stvarima koje su interne i federalne i RS može samo pozdraviti sve što je vezano za ravnopravnost tri konstitutivna naroda, uz napomenu da je RS u Daytonu u BiH unijela svoju teritoriju, državnost, institucije i oružanu silu i Rezolucija se u smislu teritorije ne tiče RS", naglasio je Vasić.
Zamjnik predsjednika SDA Asim Sarajlić izjavio je kako tajmin u kojem se održava refeerendm u Republici Srpskoj i Hrvatski narodni sabor ga podsjećaju na Karađorđevo, te kako se svi treebamo okrenuti budućnosti.
Tzv. premijerF BiH Nermin Nikšić ( SDP) izjavio je kako svatko tko nije u vlasti se ima pravo ljutiti te da u tom kontekstu gleda na današnji Sabor u Mostaru.
Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić rekao je kako je današnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora čin ujedinjenja dva HDZ-a, a Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je Sabor početak djelovanja dva HDZ-a u oprbi.
kracenje teksta i smajli by me