Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Reagiranja: SNSD i DNS za, SDS i PDP protiv rezoluciju HNS-a, Platformaši u HNS-u vidjeli Karađorđevo i ujedinjenje dva HDZ-a

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da je Rezolucija Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ suprotna interesima Republike Srpske (RS) i predstavlja najdirektniji udar na Daytonski sporazum.
"Da se negdje u Rezoluciji HNS-a kaže da je RS nedodirljiva, ja bih je podržao, dok god se to ne kaže ja nisam za takve rezolucije", poručio je Ivanić.

Srpska demokratska stranka (SDS) neće dati podršku Rezoluciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ukoliko ovaj dokument podrazumijeva promjenu dvoentitetske daytonske strukture BiH, poručio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.
"Očekivao sam da će Hrvatski sabor izaći sa jasnim zahtjevima koji imaju veze sa realnim mogućnostima, a to se prije svega odnosi na otvaranje razgovora sa partnerima unutar Federacije BiH, odnosno problema koji su po Hrvate proistekli iz Washingtonskog sporazuma", rekao je Bosić.
"Ovako, želeći da prebace pitanje na čitavu BiH i samim tim i RS, dovode nas u situaciju da se jasno odredimo prema takvim zahtjevima, a to znači da ne dolaze u obzir nikakvi razgovori oko promjene dvoentitetskog uređenja BiH", rekao je Bosić.

Demokratski narodni savez (DNS) nema ništa protiv toga da se zahtjevi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za federalnom jedinicom sa hrvatskom većinom dogovore unutar Federacije BiH (FBiH), jer je to stvar Washingtonskog sporazuma i ne zadire u osnovne principe Daytona i Ustava BiH, izjavio je Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Rezolucija Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru se u smislu teritorije ne tiče Republike Srpske /RS/, ali predstavlja pozitivan korak ka ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, ocijenio je izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.
Vasić je dodao da se sve što je zaključeno na Saboru tiče Federacije BiH, pa tako i teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom, jer je Federacija i u Daytonu pripremljena za tako nešto formiranjem deset kantona.

"Riječ je o stvarima koje su interne i federalne i RS može samo pozdraviti sve što je vezano za ravnopravnost tri konstitutivna naroda, uz napomenu da je RS u Daytonu u BiH unijela svoju teritoriju, državnost, institucije i oružanu silu i Rezolucija se u smislu teritorije ne tiče RS", naglasio je Vasić.

Zamjnik predsjednika SDA Asim Sarajlić izjavio je kako tajmin u kojem se održava refeerendm u Republici Srpskoj i Hrvatski narodni sabor ga podsjećaju na Karađorđevo, te kako se svi treebamo okrenuti budućnosti.

Tzv. premijer :mrgreen: F BiH Nermin Nikšić ( SDP) izjavio je kako svatko tko nije u vlasti se ima pravo ljutiti te da u tom kontekstu gleda na današnji Sabor u Mostaru.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić rekao je kako je današnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora čin ujedinjenja dva HDZ-a, a Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je Sabor početak djelovanja dva HDZ-a u oprbi.
evo reakcije na jednom mjestu
kracenje teksta i smajli by me :D
hajducka travica

#10102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

ĐURĐA ADLEŠIĆ - ZASTUPNICA U HRVATSKOM SABORU: Haag će nas osuditi i za komadanje Bosne i Hercegovine
Utorak | 19.04.2011.

Kao što je u optužnici i presudi protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka bio istaknut sastanak na Brijunima koji je Tuđman sazvao uoči Oluje kao ključan trenutak za stvaranje zločinačkog plana, tako se u slučaju optužnice protiv šestorice Hrvata iz BiH navode sastanci koje je Tuđman održavao na Pantovčaku, a na kojima su bili hrvatski političari iz BiH.

đurđa adlesic

Kako bi se spriječilo da Haaški sud izrekne još težu osudu hrvatskoj politici nego što je to učinio u presudi generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, zastupnica Đurđa Adlešič pokrenula je inicijativu za hitno formiranje stručne skupine koja bi prikupila argumente za rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu koji je sijao genocid u BiH.

Odgovorni za progone

Adlešič kaže kako joj je cilj spriječiti da se u skoro vrijeme u Haagu izrekne presuda prema kojoj su pokojni predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane RH Gojko Šušak te Janko Bobetko i Mate Boban bili na čelu zločinačke organizacije kojoj je cilj bio etničko čišćenje dijelova BiH od muslimanskog i drugog nehrvatskog stanovništva te stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne koju se namjeravalo pripojiti Hrvatskoj. Riječ je o tezi o udruženom zločinačkom pothvatu na kojoj se temelji dio optužnice protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata. Optužnicu je Tužiteljstvo Haaškog suda podiglo protiv Jadranka Prlića, bivšeg predsjednika HZ HB, Brune Stojića, načelnika Odjela obrane HVO-a, Slobodana Praljka, bivšeg časnika HV-a i pomoćnika ministra obrane, Milivoja Petkovića, načelnika HVO-a, Valentina Ćorića, bivšeg načelnika Vojne policije, a potom ministra unutarnjih poslova HR HB, te Berislava Pušića, koji je bio časnik za vezu između HVO-a i UNPROFOR-a.

Njih šestoricu ističe se kao dio udruženog zločinačkog pothvata predvođenog Tuđmanom, Šuškom, Bobetkom i Bobanom te kao odgovorne za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi – ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranje, uništavanje gradova i sela, pustošenje, premještanje i zatvaranja civila...

Potrebu da se formira tim stručnjaka koji bi bio sastavljen od ljudi upućenih u zbivanja u BiH, ali i samu optužnicu i tijek suđenja, Đ. Adlešič adresirala je ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću, ali je svoju inicijativu stavila na znanje i premijerki Jadranki Kosor. Adlešič smatra da bi za Hrvatsku bilo neprihvatljivo kada bi Haaški sud prihvatio navode iz optužnice protiv šestorice Hrvata iz BiH u kojima se kaže da su “članovi udruženog zločinačkog pothvata, među kojima su bili optuženici, ali i Tuđman, Boban i ostali, vodili dvoličnu politiku prema BiH..., da su, ali manje javno, radili na ostvarenju svog cilja – Velike Hrvatske unutar granica Banovine Hrvatske”.

Iskoristiti priliku

Kao osobito neugodne detalje za Hrvatsku koje bi stručna skupina trebala oboriti Đ. Adlešič ističe dijelove optužnice u kojima se navodi sastanak 27. decembra 1991., a na kojem je Tuđman “rezimirao cilj udruženog zločinačkog pothvata rekavši da je vrijeme da iskoristimo priliku i okupimo hrvatski narod unutar najširih mogućih granica”. Takva je formulacija iz optužnice u kojoj se spominje sastanak kod Tuđmana od 17.novembra 1992., kada je Tuđman okupio Šuška, Bobana i Prlića. Haaški tužitelji navode da su razgovarali o Banovini Hrvatskoj te da je Tuđman rekao kako je “od životnog interesa za hrvatsku državu osigurati našu poziciju, u nacionalnom i teritorijalnom smislu, u Bosni i Hercegovini”.

Kao što je u optužnici i presudi protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka bio istaknut sastanak na Brijunima koji je Tuđman sazvao uoči Oluje kao ključan trenutak za stvaranje zločinačkog plana, tako se u slučaju optužnice protiv šestorice Hrvata iz BiH navode sastanci koje je Tuđman održavao na Pantovčaku, a na kojima su bili hrvatski političari iz BiH.

Adlešič traži da se Hrvati iz BiH za Uskrs puste iz pritvora

Osim što traži formiranje radne skupine koja bi se pozabavila udruženim zločinačkim pothvatom, Đ. Adlešič također se zauzima za to da Hrvatska dade jamstvo Haaškom sudu za šestoricu Hrvata za privremeno puštanje na slobodu do objavljivanje presude. Naime, Prliću, Stojiću, Praljku, Petkoviću, Ćoriću i Pušiću suđenje je završilo u martu ove godine, no svi su ostali u pritvoru čekati presudu. Optužnica protiv njih bila je objavljena 2. travnja 2004. godine, a nakon toga dva je puta mijenjana, prvi put potkraj 2005., a drugi put u svibnju 2008. godine. Suđenje je počelo u travnju 2006. i trajalo je do veljače ove godine, kada su započele završne riječi. U 465 sudskih dana bilo je ispitano 145 svjedoka Tužiteljstva i 65 svjedoka obrane.

Večernji List/
zemo_online

#10103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

Ponosan wrote:HNS je dozivio fijasko,to je bilo jasno u samom startu! promocija HDZ-a koji se ovim putem ujedinio sa HDZ 1990,je imala jasan cilj po svaku cjenu manipulisati svojim narodom kako bi se u Federaciji napravila havarija,a u tome je imao nesebicnu podrsku Mile Fasiste! i sta na kraju bi? tresla se gora ,rodio se mis! HDZ preko svojih sportskih radnika zeli da ovu politicku situaciju prenese i na sport,vec s razvalili fudbal,sad je na redu rukomet i kosarka! ali,prezivili smo mi Karadzice,Bobane,Milosevice,Praljke,Prlice,Mladice...prezivjet cemo i ove male Covice i Ljubice i njihovu licemjernu politiku! HNS je propao pokusaj da se stanje u BIH destabilizuje,jer treci entitet nece dobiti nikada,a mozda ni tada!

tako je zemo i sjeti se 20 god. prije. nije bilo price vec su odma krenuli pucat ,a danas?? ne pada im na pamet.

sta ti to govori?? i jos pominju stalno nekih 24%?? .Pa ako je samo 24% sto to ne razvale i kraj price,jel tako?
slobodni armirach

#10104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by slobodni armirach »

Velja Selja porucuje Covicu i nejgovom skupu

Sa_u_srcu

#10105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sa_u_srcu »

Ma realno HNS jeste fijasko klasicni, ali mislim da ne treba sada radovati se tome ili nesto to slaviti. Cinjenica je da su hrvati narod BIH, i da jesu zakinuti prvenstveno kada je rijec i izboru clana predsjednika, jer je smijesno da mi ili bilo ko moze da bira hrvatskog clana predsjednistva. Tako da se nadam da ce biti sluha i u danasnjoj vlasti da se hrvatima dodjeli ono sto ih sljeduje, i da se svi uozbilje i da radimo zajedno da od federacije napravimo zapadnu Njemacku.
To ja mislim al eto
mO k3

#10106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

ovo sto je se danas jeste veliki fijasko.. cijenjeni clanovi sax portala,samo vidimo i drugu stranu medalje samim ovim se dovodi dejtonski sporazum u pitanje i samim tim i manji entitet zato se danas dzeneral vasic oglasio...
haj hrvati hoce da budu ravnopravni ,nema problema onda cemo od temelja poci i u to uvuci i manji entitet ..
Sa_u_srcu

#10107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sa_u_srcu »

Ženski Dr.Med wrote:ovo sto je se danas jeste veliki fijasko.. cijenjeni clanovi sax portala,samo vidimo i drugu stranu medalje samim ovim se dovodi dejtonski sporazum u pitanje i samim tim i manji entitet zato se danas dzeneral vasic oglasio...
haj hrvati hoce da budu ravnopravni ,nema problema onda cemo od temelja poci i u to uvuci i manji entitet ..

eh tom manjem entitetu se ja zelim n..... svega....na bilo koji nacin, politicki, ratni, bilo koji...oni su nam ostali duzni, a narucito laktasenko, vrijeme je da se nesto desi....
Sa_u_srcu

#10108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sa_u_srcu »

A ovom Vasicu porucujem i obecajem...ako te sretnem nekad na ulici Sarajeva, takvu cu ti samarcinu roditeljku zaljepiti da ces se okretati oko svoje zamisljene ose 3 dana...sta ti svojatas p. ti m.
mO k3

#10109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

Sa_u_srcu wrote:A ovom Vasicu porucujem i obecajem...ako te sretnem nekad na ulici Sarajeva, takvu cu ti samarcinu roditeljku zaljepiti da ces se okretati oko svoje zamisljene ose 3 dana...sta ti svojatas p. ti m.
samo samarchinu??...ne smije on u SA doci ....
Dasi

#10110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dasi »

Izvinjavam se na off topicu ali nisam znao gdje da postavim. :lol:

Image
Sa_u_srcu

#10111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sa_u_srcu »

[quote="Dasi"]Izvinjavam se na off topicu ali nisam znao gdje da postavim. :lol:

Image[/quot

:lol: :lol: :lol: :lol:
zemo_online

#10112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

:lol: valja.
karanana

#10113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by karanana »

mozda na temu "desavanja u srbiji".
jeli ziv toma? pa on je bas specijalan, evo 4. dan bez vode. rusi onu teoriju "3 minute bez zraka, 3 dana bez vode i 33 dana bez hrane"
Dasi

#10114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Dasi »

karanana wrote:mozda na temu "desavanja u srbiji".
jeli ziv toma? pa on je bas specijalan, evo 4. dan bez vode. rusi onu teoriju "3 minute bez zraka, 3 dana bez vode i 33 dana bez hrane"
Skroz sam zaboravio na tu temu. Postavio sam i tamo.
hvala karanana
Komrad

#10115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Ma samo neka je na 3 :)
Komrad

#10116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

Treba uvesti prinudnu upravu u drzavu ...
Imenovati komitet za normalizaciju na celu sa Bogicem Bogicevicem
Suspendovati entitete i kantone
Suspendovati drzavni dom naroda

Novi ustav izglasati u parlamentarnoj skupstini BiH vecinom glasova u tekucem sazivu
Hemel

#10117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

test01 wrote::lol: valja.

nije velja...toma :lol: :lol:
ivannn

#10118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ivannn »

kakav nikolić, glavaš je štrajkao glađu tri mjeseca 8)
hercegovac_pravi

#10119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

hajducka travica wrote:
ĐURĐA ADLEŠIĆ - ZASTUPNICA U HRVATSKOM SABORU: Haag će nas osuditi i za komadanje Bosne i Hercegovine
Utorak | 19.04.2011.
Ovu bukvalno nisu normalni. Pa Haag vas je VEĆ osudio za komadanje BiH. Jeli ovi ljudi žive na Marsu pa se odjedanput obreli na planeti Zemlji..
ČikaJosip

#10120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ČikaJosip »

hercegovac_pravi wrote:
hajducka travica wrote:
Utorak | 19.04.2011.
Ovu bukvalno nisu normalni. Pa Haag vas je VEĆ osudio za komadanje BiH. Jeli ovi ljudi žive na Marsu pa se odjedanput obreli na planeti Zemlji..
Svašta, ja znači zločinac jer podržajem Hrvatsku. Hrvatska osuđena i ja osuđen. A ni znao nisam da smo BH napadali. Kadaje to Hrvatska komadala BH.
hercegovac_pravi

#10121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

ČikaJosip wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ovu bukvalno nisu normalni. Pa Haag vas je VEĆ osudio za komadanje BiH. Jeli ovi ljudi žive na Marsu pa se odjedanput obreli na planeti Zemlji..
Svašta, ja znači zločinac jer podržajem Hrvatsku. Hrvatska osuđena i ja osuđen. A ni znao nisam da smo BH napadali. Kadaje to Hrvatska komadala BH.
Ko je tebe spomenu uopšte živ bio? Pa de pročitaj o čemu se radi pa tek onda odgovori. Radi se o Hrvatskoj politici iz perioda 1991-1995. Kakav ti i zločinac...
A za komadanje...de boga ti pročitaj presude iz Haaga da ti ih ja ne postavljam, pa onda pitaj ovakva pitanja.
ČikaJosip

#10122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ČikaJosip »

hercegovac_pravi wrote:
ČikaJosip wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ovu bukvalno nisu normalni. Pa Haag vas je VEĆ osudio za komadanje BiH. Jeli ovi ljudi žive na Marsu pa se odjedanput obreli na planeti Zemlji..
Ko je tebe spomenu uopšte živ bio? Pa de pročitaj o čemu se radi pa tek onda odgovori. Radi se o Hrvatskoj politici iz perioda 1991-1995. Kakav ti i zločinac...
A za komadanje...de boga ti pročitaj presude iz Haaga da ti ih ja ne postavljam, pa onda pitaj ovakva pitanja.
Nije me nitko spominjao. Znam to. Ali i ja se nađem uvrijeđen ako mi se domovinu osudi. Da ti Bosnu i Hercegovinu osude ti se ne bi našo pogođenim?
heckler

#10123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

ČikaJosip wrote:
hercegovac_pravi wrote:
ČikaJosip wrote:
Nije me nitko spominjao. Znam to. Ali i ja se nađem uvrijeđen ako mi se domovinu osudi. Da ti Bosnu i Hercegovinu osude ti se ne bi našo pogođenim?
Sami sebe stavljate u kolektivnu psihozu bez veze. Nije osudjena Hrvatska niti ti nego 2 covjeka sa imenom i prezimenom. Neko je morao platiti za nekontrolisani izliv zla iz Tudjmanove vlasti.

A ako procitas ostale presude Haaga vidjeces da je Hrvatska vec davno osudjena kao agresor u BiH i da u presudi bukvalno pise da se u BiH vodio medjudrzavni sukob.
iBosnia

#10124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by iBosnia »

A za komadanje...de boga ti pročitaj presude iz Haaga da ti ih ja ne postavljam, pa onda pitaj ovakva pitanja.[/quote]

Nije me nitko spominjao. Znam to. Ali i ja se nađem uvrijeđen ako mi se domovinu osudi. Da ti Bosnu i Hercegovinu osude ti se ne bi našo pogođenim?[/quote]

Lijepo ti čovjek kaže,pročitaj o čemu se radi!Onda lijepo pročitaš presudu iz Haga.
Mene kao "uvrijeđenog domoljuba" bi sigurno interesovalo sta to piše u presudi krovnog svjetskog suda za ratne zločine,i šta oni tačno misle o mojoj domovini i svemu sto se dešavalo.
Ne moraš pročitati 1500 stranica presude,osim ako baš nisi toliki domoljub,imaš i sažetak :

1.Je li Hrvatska imala pravo na samostalnost : JESTE
2.Je li imala pravo voditi odbrambeni rat : JESTE
3.Jesu li "Oluja" i "Bljesak" opravdane i legitimne akcije : JESU
4.Da li su zarad toga dozvoljene vojne žrtve : JESU
5.Da li je dozvoljeno ubijanje civila,paljenje,protjerivanje : NIJE

Zaključak suda : "Jesu li Hrvatska ili Oluja u presudi kao takve označene kao zajednički zločinački pothvat? Ne i ne. To se odnosilo na odluku čelništva RH da etnički očisti srpsko stanovništvo iz Krajine uz vršenje drugih, pratećih zločina."
Znači da ako ti neko uleti u kucu i počne ti otimati stvari,potpuno je opravdano i legitimno da se suprotstaviš,a u žaru borbe je opravdana i činjenica da bi taj što te napada mogao i glavom platiti.Ali nije opravdano poslije toga otići zapaliti njegovu kuću,pobiti ili protjerati njegovu familiju.

Takvu osudu očekuj i za Prlića i ekipu!

A takav ti je otprilike i stav nas većine Bošnjaka vezan za trenutno političko dešavanje :

1: Da li imamo išta protiv Hrvatske,hrvatskog naroda,katolika,hercegovaca...? : NE
2. Da li imamo išta protiv ravnopravnosti hrvata u BiH? : NE
3. Da li smo mišljenja kao i Hag da je politika HDZ-a zločinacka i da im je mjesto u zatvoru a ne u vlasti : DA
heckler

#10125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Ovo sam pitanje juce postavio ali od ove price o referendumu ostalo zatrpano. Stavljam ga opet jer me jako interesuje.

Je li negdje objavljen novi pravilnik Vlade FBiH?

Petar Milic inace fanatik i dvorska luda svoje vrste iz HSPa u intevjuu u Oslobodjenju izjavljuje sljedece
• Na koji će način HSP, kao dio vladajuće koalicije u FBiH, pokušati popraviti politički položaj bh. Hrvata, budući danas u našoj zemlji imamo konsenzus o tome da su Hrvati neravnopravni s Bošnjacima i Srbima?
- Hrvati su zasigurno neravnopravni s druga dva naroda u BiH i hrvatsko nacionalno pitanje zaista treba riješiti. No, sada se postavlja pitanje kojom metodom? Ne može se do istinske ravnopravnosti doći na način kako to želi HDZ, isključivim odnosom prema političkom Sarajevu. Oni imaju svoju čahuru koja im služi kako bi pljačkali hrvatski narod, ali i kao barikada prema svemu ostalom. Oni su do krajnjih granica ispolitizirali život čak i običnog čovjeka. HSP, pak, nudi otvorenost prema onim politikama koje su spremne da u mirnoj koegzistenciji, prvenstveno s političkim Sarajevom, dođemo do određenih dogovora o pitanjima koja najhitnije moramo riješiti. A potom ćemo krenuti i u reformu Ustava BiH. Potpisana platforma je odmak u odnosu na postojeće politike. Mi smo već riješili pitanje Vlade FBiH, gdje smo odlučili da se preglasavanjem ne mogu donositi odluke. Najmanje jedna trećina ministara iz svakog naroda, i to ne iz iste stranke, mora podržati svaku odluku da bi se ona usvojila. Također, nama je borba protiv kriminala osnovni zadatak, za razliku od HDZ-a. Uvođenje posebne legislative za borbu protiv kriminala je nužno kako bi se ono što su pokrali kroz politiku moglo vratiti u proračun. To je temeljna teza koja govori da želimo promjenu stanja, za razliku od onih koji sami sebe ne žele zatvarati.
Ovo je suprotno od onog sto sam ja razumio o promjenama pravilnika. Znaci ili on lupeta gluposti sto je sasvim moguce imajuci u vidu neke njegove ranije ispade poput crtanja mapa nove Herceg Bosne prije 7-8 mjeseci ili neko nekog debelo obmanja.
Locked