Prvo, to zadovoljstvo kosta, a nas kompletan vojni budzet ide za plate OS. Jedino da nam rakete neko donira kao sadaku.Dino34 wrote:Htio sam da kao laik upitam nešto ljude koji se razumiju u ovu tehnologiju.
Naime, je li moguće da bih počne sa razvojem nekog raketnog programa?
Recimo proizvodnja nekih raketa srednjeg dometa (300-400 km)
Jer, ako komšije i susjedi znaju da mu je bez problema možeš spustiti na bilo koji dio srbije ili hrvatske, triput će razmisliti prije negoli povuku neki nepromišljeni potez.
Gledam na svjetskoj sceni kako se ponašaju iran, s. koreja ili pakistan. Eto, da isključimo zemlje sa atomskom bombom, ostaje iran.
Čak velike sile poput izraela prezaju od napada jer znaju da iran može odgovoriti raketirajući bilo koju vojnu bazu.
Drugo, sve i da imamo para, tu nabavku bi morali odobriti zamjenici ministra odbrane iz SNSD i HDZ.
Trece, ako raketama zelis nesto konkretno da pogodis, trebaju ti sateliti i kompjutersko navodjenje, inace ces k'o Hamas ispaliti 1000 raketa u generalnom pravcu neprijatelja i nadati se da ce jedna nesto pogoditi. Ovdje se treba podsjetiti da smo mi zemlja koja nije u stanju napraviti jebeni autoput.
Cetvrto, sve i da pare i infrastruktura nisu problem, rakete su opet neisplativa investicija osim ako nemas nuklearku koju ces na njih nakaciti. Sadam je potrosio ogromne pare na SCUD-ove od kojih nije imao apsolutno nikakve koristi.
Peto, kako ih mislis testirati? Mi nemamo izlaz na okean prema kojem ih mozemo okrenuti kao Iran.