BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

geralt

#10101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by geralt »

Dino34 wrote:Htio sam da kao laik upitam nešto ljude koji se razumiju u ovu tehnologiju.
Naime, je li moguće da bih počne sa razvojem nekog raketnog programa?
Recimo proizvodnja nekih raketa srednjeg dometa (300-400 km)
Jer, ako komšije i susjedi znaju da mu je bez problema možeš spustiti na bilo koji dio srbije ili hrvatske, triput će razmisliti prije negoli povuku neki nepromišljeni potez.
Gledam na svjetskoj sceni kako se ponašaju iran, s. koreja ili pakistan. Eto, da isključimo zemlje sa atomskom bombom, ostaje iran.
Čak velike sile poput izraela prezaju od napada jer znaju da iran može odgovoriti raketirajući bilo koju vojnu bazu.
Prvo, to zadovoljstvo kosta, a nas kompletan vojni budzet ide za plate OS. Jedino da nam rakete neko donira kao sadaku.

Drugo, sve i da imamo para, tu nabavku bi morali odobriti zamjenici ministra odbrane iz SNSD i HDZ.

Trece, ako raketama zelis nesto konkretno da pogodis, trebaju ti sateliti i kompjutersko navodjenje, inace ces k'o Hamas ispaliti 1000 raketa u generalnom pravcu neprijatelja i nadati se da ce jedna nesto pogoditi. Ovdje se treba podsjetiti da smo mi zemlja koja nije u stanju napraviti jebeni autoput.

Cetvrto, sve i da pare i infrastruktura nisu problem, rakete su opet neisplativa investicija osim ako nemas nuklearku koju ces na njih nakaciti. Sadam je potrosio ogromne pare na SCUD-ove od kojih nije imao apsolutno nikakve koristi.

Peto, kako ih mislis testirati? Mi nemamo izlaz na okean prema kojem ih mozemo okrenuti kao Iran.
Guadalajara

#10102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

geralt wrote:
..bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla.....bla bla bla...

Peto, kako ih mislis testirati? Mi nemamo izlaz na okean prema kojem ih mozemo okrenuti kao Iran.
Fino...Bila je nedje vijest da neka americka firma namjerava otvoriti nesto u BiH....
U BiH dolazi američka kompanija koja proizvodi raketne sisteme za NASA-u

https://www.haber.ba/biznis/biznews/612 ... t05ZvbcANM
Mogu se testirati rakete i bez nalivanja eksploziva...Ma ne mora uopste da ima ikakve veze sa vojnom industrijom i vojskom da se radi na razvoju raketnog programa... :lol: :skoljka:

Kako li je onaj Orkan mogao ista da pogodi bez GPS-a i satelita :lol:
King Theoden

#10103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by King Theoden »

Hvala na opširnim odgovorima. :thumbup:
Mislim da ne postoji uspješniji metod odvraćanja zlih komšija od suludih ideja od dobrog raketnog programa.
Ako je ikako moguće, obavezno ga pokrenuti.
Bolje su i konvencionalne brojeve glave kojima možeš pogoditi svaku kasarnu na, recimo, teritoriji srbije, nego ne znam ti ni ja kakve haubice, tenkovi, helikopteri i sl.
155_mm

#10104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

gledam ove masine iz PRETIS-a u srbiji.
:?
niko da reaguje na to. masine sigurno nikad nece biti vracene ni placene ali bar bi se ta tema mogla vise medijski obraditi.

svake godine u periodu kad su pljackane fabrike sa podrucja vogosce, sarajeva, hadzica i drugih mjesta trebalo bi to vise medijski popratiti.

ne vidim sta je problem na neki nacin svake godine obiljeziti najvjerovatnije najvecu pljacku fabrika (vojnih i civilnih) u historiji ex-yu.
155_mm

#10105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@Dino34

slazem se da bi raketni sistem dometa oko 300 km bio odlican faktor odvracanja od nekog novog napada na dobre bosnjane bosne srebrene.

projekat dronova kratkog i srednjeg dometa bi mogao posluziti kao adekvatna zamjena tom raketnom sistemu. naravno uz sve nedostatke a i prednosti na spram raketnog sistema.
славянин

#10106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

A ni nuklearni program nije na odmet, kada vec razvijamo balisticki :D
King Theoden

#10107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by King Theoden »

155_mm wrote:projekat dronova kratkog i srednjeg dometa bi mogao posluziti kao adekvatna zamjena tom raketnom sistemu. naravno uz sve nedostatke a i prednosti na spram raketnog sistema.
:thumbup:
Odlično je sve što može odvratiti krvoloke.
Ono, ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi 92.
Guadalajara

#10108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Tehnologija hladnog rotacionog istiskivanja

Image
Guadalajara

#10109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:gledam ove masine iz PRETIS-a u srbiji.
:?
niko da reaguje na to. masine sigurno nikad nece biti vracene ni placene ali bar bi se ta tema mogla vise medijski obraditi.

svake godine u periodu kad su pljackane fabrike sa podrucja vogosce, sarajeva, hadzica i drugih mjesta trebalo bi to vise medijski popratiti.

ne vidim sta je problem na neki nacin svake godine obiljeziti najvjerovatnije najvecu pljacku fabrika (vojnih i civilnih) u historiji ex-yu.
Ja kako sam cuo i vidio...Uglavnom govore da je ovo Bakir ukrao :lol: :lol:
Guadalajara

#10110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:A ni nuklearni program nije na odmet, kada vec razvijamo balisticki :D
Radio je Energoinvest TAT na Stupu termo-kotlove za nuklearne elektrane ;-)
155_mm

#10111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

najveci problem nekog novog dalekodometnog raketnog programa je kompozitno gorivo za te domete. taj dio je covic predao u ruke gazdama u beogradu. mada ovo sto su do sad pokazali sa kompozitnom gorivu je jadno.

onaj njihov oganj, navodno dometa 50 km, oznacava trajektoriju rakete da se vidi dalje nego domet rakete.

dovoljno ja da se nadje dron u reonu dejstva i posada oruzja je za jednokratnu upotrebu.
:lol:
155_mm

#10112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mada ima i alternativa tim kompozitnim gorivima. u srbiji su je primjenili na onaj njihov sistem ALAS. u njega su ugradili
turbo mlazni motor TMM 40 mungos.
славянин

#10113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:A ni nuklearni program nije na odmet, kada vec razvijamo balisticki :D
Znaci ocekivati je da je negdje u tajnosti nuklearni reaktor u izgradnji ili postrojenje sa centrifugama za obogacivanje uranijuma - tamam onda se nuklearne glave mogu nataci na ove balisticke rakete koje su od srbijanskih pateticnih mnogo bolje :D
155_mm

#10114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

na vikipediji o jednom takvom motoru kazu.
The Microturbo TRI 60 is a small, expendable turbojet engine developed for use in cruise missiles, target drones, and other small unmanned air vehicles. Variants of this engine produce from 3.5 - 5.3 kN (800 - 1200 lbf) of thrust. The engine first ran in 1974.

Unit cost
$52,000 - $83,000 (est.)[2]
svedjani ugraduju ovaj motor u njihov protivbrodski sistem RBS15
155_mm

#10115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
Znaci ocekivati je da je negdje u tajnosti nuklearni reaktor u izgradnji ili postrojenje sa centrifugama za obogacivanje uranijuma - tamam onda se nuklearne glave mogu nataci na ove balisticke rakete koje su od srbijanskih pateticnih mnogo bolje :D
uh sto nekog boli sve sto nije u skladu sa propagandom tipa informer u vezi srbijanske "namenske". :maca:
Guadalajara

#10116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Guadalajara wrote:
Eh kad smo kod centrifuga...barem onih starijih....I one se proizvode ovom tehnologijom hladnog rotacijonog istiskivanja...

Ziku ovo... :mrgreen:

Image
An example of the open-source evidence used for Kemp's study: A 2011 image from a television broadcast in North Korea showing Kim-Jong Il inspecting a flow-forming machine located in an underground tunnel. This type of machine is able to produce centrifuge rotors for North Korea's uranium-enrichment program.
https://lnsp.mit.edu/news/2014/11/22/ne ... -materials

:mrgreen:
славянин

#10117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
uh sto nekog boli sve sto nije u skladu sa propagandom tipa informer u vezi srbijanske "namenske". :maca:
Sa obzirom da se smijes njima :
155_mm wrote:najveci problem nekog novog dalekodometnog raketnog programa je kompozitno gorivo za te domete. taj dio je covic predao u ruke gazdama u beogradu. mada ovo sto su do sad pokazali sa kompozitnom gorivu je jadno.

onaj njihov oganj, navodno dometa 50 km, oznacava trajektoriju rakete da se vidi dalje nego domet rakete.

dovoljno ja da se nadje dron u reonu dejstva i posada oruzja je za jednokratnu upotrebu.
:lol:

Pa vidim smijes se kako proizvode smece pa onda rekao bih da namjenska industrija BiH o kojoj ti sve ocito znas proizvodi bolje u tajnosti (pst mozes u siframa reci )

Na ovaj dio oko drona da ne ulazim jer to spada u tvoju specialnost nebuloza.
славянин

#10118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Samo kupiti cnc masinu i jos par spravica i eto nuklearnog programa :D kazem ja uz ovaj balisticki kada vec prica se o tome onda moze se komotno uci u odabrani krug nuklearnih sila :lol:
Guadalajara

#10119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote:na vikipediji o jednom takvom motoru kazu.
The Microturbo TRI 60 is a small, expendable turbojet engine developed for use in cruise missiles, target drones, and other small unmanned air vehicles. Variants of this engine produce from 3.5 - 5.3 kN (800 - 1200 lbf) of thrust. The engine first ran in 1974.

Unit cost
$52,000 - $83,000 (est.)[2]
svedjani ugraduju ovaj motor u njihov protivbrodski sistem RBS15
nije uopste velika cijena ovih motora... :D
славянин

#10120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Nego, ima li neko normalan kakvih informacija o barutani i proizvodnji eksploziva tj. baznih komponenti.Isto oko puske ako ima novih info dobro bi dosle - znam da su zasjenjene ovim raketama 300+ dometa i nuklearnim glavama ali eto volio bih mozda malo info o prije navedenom :wink:
Guadalajara

#10121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:
Samo kupiti cnc masinu :lol: i jos par spravica i eto nuklearnog programa :D kazem ja uz ovaj balisticki kada vec prica se o tome onda moze se komotno uci u odabrani krug nuklearnih sila :lol:
bjezi tamo... :lol:
славянин

#10122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:
Samo kupiti cnc masinu :lol: i jos par spravica i eto nuklearnog programa :D kazem ja uz ovaj balisticki kada vec prica se o tome onda moze se komotno uci u odabrani krug nuklearnih sila :lol:
bjezi tamo... :lol:
Ne odnosi se na sliku ali eto ako ces biti sretniji odnosi se ja ne znam kako izgleda cnc masina :lol: Ajde sto je ovaj 155 otisao i lupa ko trabant nego i ti poceo sa tajnim transporterima jos sad i balisticki program. :oops:
Guadalajara

#10123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

славянин wrote:ti poceo sa tajnim transporterima jos sad i balisticki program. :oops:
Pa imamo tradiciju...Pretis je ionako bio centar raketnih tehnologija ;-)

Treba da se podsjetimo gdje su proizvedene rakete za Oganj, Plamen, Grad, Strelu i sl. :lol:

Orkan
славянин

#10124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Guadalajara wrote:
славянин wrote:ti poceo sa tajnim transporterima jos sad i balisticki program. :oops:
Pa imamo tradiciju...Pretis je ionako bio centar raketnih tehnologija ;-)

Treba da se podsjetimo gdje su proizvedene rakete za Oganj, Plamen, Grad, Strelu i sl. :lol:
Pa valjda si strucan da znas razliku izmedju rakete sa max 60 km dometom i ovih sto spominju 300+ (pazi sada da se osiguraju od komsija :lol: )

Evo pitanje tebi na skali od 1 do 10 po tezini proizvodnje gdje spada proizvesti raketu za GRAD a gdje balisticku raketu 300+ kilometara dometa.

Dalje imali smo mi tradiciju, velike vecine tih ljudi sto su radili na tim projektima nema - umrli,odselili,bilo je i srba i hrvata koji su se razisli. Opreme i industrije koja je podrzavala proizvodnju istih u vecini nema... i ??? Mi pricamo o balistickim raketama.. pa budimo ozbiljni... imal puske imal barutane ? Da mozda napravimo barutanu prije nuklearne bombe a ?
The 51st State

#10125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

Dovoljna je ta I od 60, dapace
Post Reply