Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cossack

#10101 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Završetak AB konstrukcije na izgradnji podzemne garaže planiran sredinom oktobra

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... om-oktobra
So What!

#10102 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Istaknuti arhitekta Amir Vuk Zec: Mi ne gradimo, mi prznimo po gradu
Image

Amir Vuk Zec je jedan od najboljih i najangažovanijih arhitekata u BiH, svoj potpis je stavio na desetine projekata širom BiH i regiona. U razgovoru za Klix.ba govorio je o mladim nadama bh. arhitekture, urbicidu u Sarajevu i nedostatku zelenih površina, ali i arhitekturi kao životnom pozivu i načinu života.

Na Danima arhitekture koji su u junu ove godine održani u Sarajevu govorilo se i o tome koliko je potrebno dati podršku mladim arhitektima i razvoju njihovih potencijala kako bi se stvorila nova kvalitetna i savremena arhitektonska ostvarenja. U tom smjeru s arihitektima, između ostalog i s Amirom Vukom Zecom, sarađuje Grohe, vodeći svjetski proizvođač sanitarija, koji četiri godine zaredom prati sarajevske Dane arhitekture.

"Kompanija Grohe na jedan suptilan i vrlo pozitivan način održava relacije s arhitektima u cijeloj BiH, redovno 'plijevi i okopava taj vrt saradnje' koji daje nesumnjive doprinose objema stranama. Moram biti ličan i istaknuti veliki doprinos direktora Enesa Polimca koji je na jedan visokoprofesionalan način ostvario nešto što nadilazi često arogantnu komunikaciju između kompanije i klijenta. Zahvaljujući velikim djelom njegovom angažmanu, Grohe je postao prijatelj arhitekata, sponzor mnogih edukativnih i stručnih ekskurzija gdje kroz druženje i u jednoj opuštajućoj atmosferi saznamo puno o kapacitetima kompanije i njenoj filozofiji", rekao je Vuk Zec.

Ističe važnost njihove podrške Danima arhitekture Sarajevo, ali i mladim arhitektima. Smatra da nova generacija arhitekata svojim djelovanjem nadilazi skromne dosege bh. obrazovnog sistema i priznaje da u mladim ljudima vidi nove nade bh. arhitekture.

"Ova generacija je daleko ispred onih koji odlučuju u ovoj državi gdje potporu imaju samo partiji bliski ljudi i interesne grupe. Podrške nema, jer arhitektura nije izraz ove politike koja još 'ratuje', koja ne gradi nove relacije, nego u svom neznanju i osionosti drži pozicije. Ovo jalovo vrijeme ne vidi prednost u ovoj mladosti koja je već u svijetu i komunicira s njim za razliku od veoma ograničene i uske 'ćepenak' politike koja se vodi u ovom gradu. Njima treba godina da se dogovore o podjeli vlasti, a ne o strategiji i budućnosti. Nama u politici treba 'arhitekata', zvanično ih ima s tom titulom, ali ja mislim na strukturalne i vizionarske ljude. Nigdje nema više prostora za kreaciju nego u politici, ali to traži kreativne ljude. Naše opredjeljenje i aktivnost volim definisati kao stalnu borbu za ono osnovno i tako ostati moralan u ovom vremenu kada je takvo djelovanje pogibeljno", pojasnio je.

O arhitekturi danas i gradnji u Sarajevu

Amir Vuk Zec jedan je od najpoznatijih bh. arhitekata koji je do titule najcjenjenijih profesionalaca i umjetnika u svom domenu došao isključivo radom, permanentnim i sadržajnim, ali i zadovoljstvom koje mu ova djelatnost pruža.

"Velika je satisfakcija kad u radu unaprijedite svoje znanje, kad vam rad otkrije nove vidike, kad obogatite sebe. Ne mjeri se to parama, to je prednost umjetnosti. Nisam ja miljenik ove politike pa mi se često dešava da mi i dobru ideju i namjeru usmjere na njima pogodne ljude. To jasno govori da se s glasinama u ovoj provinciji valja nositi i kako je ovde raditi. Meni još nije jasno zašto mi ne možemo bolje. Zašto nekada veliki Unioninvest pravi jeftine kuće, nove Beledije? Zašto se u Sarajevu ostvari Tibra i to postane reper za ostale? Zašto su padine Trebevića napadnute onim kutijama, sanducima od kuća? Zašto načelnici, ti stvarni gospodari prostora za djelovanje u njemu ne angažuju najbolje, ne prave konkurse? Tek kad dođe neko sa strane postanete svjesni nereda u kojem živimo. Glupost jeste sociološki problem, a ne pshiološki i protiv nje se teško boriti", rekao je.

U posljednje vrijeme mnogo se govori o urbicidu u glavnom gradu BiH, a naš sagovornik naglašava da je neophdno mijenjati način na koji nastaju urbanistički planovi jer su oni, smatra, najveća boljka Sarajeva i napraviti novu platformu rzamišljanja o gradu.

"Mi ne gradimo, mi prznimo po gradu. Ovo je vrijeme idealno idealno za drznike, trampizam neko opisuje kao post-time, vrijeme izvan vremena. Kako da pored ovoliko informacija i ponuđenog znanja pravimo loše urbane sklopove. Sve je podređeno interesu i navodnom privatnom vlasništvu. Pogledajte ta padinska naselja, tu nereguliranu, naknadno legaliziranu i priznatu gradnju. Svi maksimalno ograde svoje, malo otcijepe za sebe od najboljeg komšije - države, a onda svi parkiraju na trotarima, ako ih ima, ili uz put. Sada su na vlasti uglavnom oni koji su rasli u tim 'sebičnim naseljima', koji nemaju veze sa starim mahalama i kultom komšiluka. To nisu kuće za stanovanje, nego znakovi i simboli osvojenog prostora. Najgore su ipak po izgled i siluetu grada isprojektovane greške. Pogledajte kako sandučasto i nerealno na padini stoje one novoizgrađene stambene zgrade poviše Skenderije i pogledajte primjer pravog neimara - kuće profesora Juraja Najdharta na početku Alipašine ulice. Davno dati recept čiji nauk slabo baštinimo", pojasnio je.

Od svakog projekta očekuje da bude bolji

U Sarajevu je sve manje zelenih površina, dok u isto vrijeme u svijetu cvjetaju zelene revolucije pa smo pitali Vuka Zeca ima li šanse da se jedna takva revolucija dogodi i u glavnom gradu BiH.

"Sve je više zelene arhitekture, naročito kod individualnih projekata. Normalno kod špekulantskog odnosa, a to je uglavnom gradnja u Sarajevu, toga je manje. Bilo je i pokušalo se raznim radionicama, ali nema kontinituiteta, jer onaj kome je to namijenjeno je nezainteresovan. Samodovoljnost je prvi znak propadanja kod svake civilizacije. Daleko je to od metafizičke samospoznajne dovoljnosti individue. Kako govore savremeni trendovi, glupo je govoriti o rastu na planeti koja je u svemu ograničena. Sarajevo je odrastao grad i on treba i vrijeme je da daje plodove", rekao je.

Na kraju razgovora govorio je o svom pristupu arhitekturi ističući kako arhitektura predstavlja veću dimenziju života te kako od svakog budućeg projekta očekuje da bude bolji.

"Život je toliko šaren i bogat pa ne znam zašto ga crnimo. Ja nisam arhitekta u crnom. Život je igra. Ljudi su zamijenili načelo igre s načelom ozbiljnosti. Nestalo je autentičnosti tako da je ovo vrijeme blefera. Mi bismo svi ko nešto mijenjali, ali nam se ne da, jer nas je omamio komfor u kojem smo. Godi nam biti malo kritičan bez odgovornosti i posljedica. Kauč-anarhisti. Takav je i moj pristup arhitekturi - veseo", rekao je Amir Vuk Zec.
Image
Hotel Pino Nature na Trebeviću (FOTO: Anida Krečo)

Image
Hotel Navis u Orašju (FOTO: Anida Krečo)

Image
Hotel Kumbor u Crnoj Gori (3D prikazi - Studio Zec)

Image
Hotel Kumbor u Crnoj Gori (3D prikazi - Studio Zec)

Image
Prijedlog hotela na Trebeviću - šišarke (renderi - Studio Zec)

Image
Prijedlog hotela na Trebeviću - šišarke (renderi - Studio Zec)
Klix
Cossack

#10103 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Pješački most kod OBI-ja uskoro u funkciji

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pjesack ... /190912091
Cossack

#10104 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Bistrička stanica se vraća građanima

Image

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... radanima-2
Cossack

#10105 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

U Aleji ambasadora u Sarajevu počela izgradnja Parka mira

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-aleji ... /190913041
Thorgerson

#10106 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Cossack wrote:Bistrička stanica se vraća građanima

Image

Bilo bi cool kada bi parkirali ispred i neku staru lokomotivu, ili barem repliku.

Sta ce ustvari biti u tom objektu, nadam se neka vrsta muzeja?
VladaFBiH

#10107 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
Cossack wrote:Bistrička stanica se vraća građanima

Image

Bilo bi cool kada bi parkirali ispred i neku staru lokomotivu, ili barem repliku.

Sta ce ustvari biti u tom objektu, nadam se neka vrsta muzeja?
nije loša ideja, Skaka ima finih poteza otkako je gradonačelnik pa možda tako nešto i naprave
Sociolog

#10108 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

drug_profi wrote:Ima ova zemlja stosta u sebi. Pa ja sam 1976 na Zelengori nasao iskrivljenu cijev od garonje i njemacki/ustaski sljem u jednom potoku.
Zahvaljujuci tome sto sam malo zalutao sa staze. Da ne kazem da smo nalazili i kosti gore, ali smo se tjesili da nisu ljudske.

nema ko nije "sr*o" po ovoj zemlji.
Brazilci jbt... :lol: :-) .
Brazilski ekspedicijski korpus od 25000 ljudi...Dosta ih je bilo u avijaciji..imali su autonomiju...Gadjali naftna polja oko Kluza u Rumuniji.Iskreno,nadam se da ce se nekad otkopati zemlja u starom Hrasnom..oko Bosmala...tu je bio ustaski logor za regrute..i to su solidno bobmardovali..

Ima li ovdje iko od potomaka porodica,koja je spasavale americke avijaticare i krila ih po Bjelasnicama u kasne mjesece 1944 :wink: 8-)
mistek

#10109 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Sociolog wrote:Ima li ovdje iko od potomaka porodica,koja je spasavale americke avijaticare i krila ih po Bjelasnicama u kasne mjesece 1944 :wink: 8-)
Ima :D Nana je znala pričati o nekakvim padobrancima koji je pao u selo tokom rata. Bobovica je u pitanju :D
DaffyDuck

#10110 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

Cossack wrote:U Aleji ambasadora u Sarajevu počela izgradnja Parka mira

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-aleji ... /190913041
a za sta je ogradjen dio i nasipa se zemlja prije zadnjeg nadvoznjaka do Kozije cuprije? U pjesackoj zoni isto..
I Dariva je dobro zapustena, ono je strasno...
Cossack

#10111 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

"Bingo" gradi najveći trgovački centar u Sarajevu

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... u-sarajevu
Cossack

#10112 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Sufinansiranje Poslovno sportskog centra Trnovo

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... tra-trnovo
Cossack

#10113 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Počela priprema gradilišta u ulici Štrosmajerova

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... osmajerova
JThomas

#10114 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

i opet dinalsa, a udaljio ih isti načelnik sa kovača sa iste vrste radova i raskinuo ugovor. sami na vlastitoj stranici kažu - društvo za izvođenje elektro, vodoinstalaterskih i toplotnih instalacija. kakve su to igranke i kusuranja jebote...
VladaFBiH

#10115 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

JThomas wrote:i opet dinalsa, a udaljio ih isti načelnik sa kovača sa iste vrste radova i raskinuo ugovor. sami na vlastitoj stranici kažu - društvo za izvođenje elektro, vodoinstalaterskih i toplotnih instalacija. kakve su to igranke i kusuranja jebote...
kad je bio tender? možda su ga ranije dobili
JThomas

#10116 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

ma ne znam. ali dokazano nisu sposobni da to urade.
Cossack

#10117 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Počinje rekonstrukcija vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... inom-polju
Hajvan

#10118 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

sjo, kombinacije boja i govana….

prvo,, ovaj 2. sprat je jedna cijelina i trebo bi ostat jednobojan.

prizemlje je izlomjeno pa je i ideja za farbanje u raznim bojama i nijansama dobrodosla- al ove na renderu su, blago receno, ogavne... :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10119 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

neko se igrao sa paint bucket tool :mrgreen: :mrgreen:
Cossack

#10120 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Zvanično otvoren dom PSD 'Trebević'

Image

https://www.klix.ba/lifestyle/zvanicno- ... /190916089
Cossack

#10121 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Izvjesna obnova ledene dvorane Centra Skenderija

Image

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... skenderija
BadBoy

#10122 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

JThomas wrote:i opet dinalsa, a udaljio ih isti načelnik sa kovača sa iste vrste radova i raskinuo ugovor. sami na vlastitoj stranici kažu - društvo za izvođenje elektro, vodoinstalaterskih i toplotnih instalacija. kakve su to igranke i kusuranja jebote...
Grozno. Mibral je predobro uradio Ferhadiju, ne znam zašto nisu dobili i Štrosu.
Cossack

#10123 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Cossack

#10124 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Pješački most kod OBI-ja uskoro u funkciji

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... u-funkciji
Hajvan

#10125 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

lijep most, pogotovo imajuci u vidu “manje znacajnu” lokaciju :)

puno bolje od pjesackog mosta koji povezuje Malu Aleju sa Parkovima i Velikom Alejom dalje.

tu se jedva dvije osobe mimoidju
Post Reply