Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#10101 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

A ima i to...
Bigguss_D

#10102 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bigguss_D »

Smrcak15 wrote:
HAVANA wrote:Da nam malo nakuca kad vec pise.Tog jednog,koji dokaz? :D
dokaz postojanja BOga je u kompleksnosti stvorenja i univerzuma, gdje mnoge stvari su u ravnotezi kako bi zivot opstao, samo jednu stvari otkloni, zivot je nemoguc.

AKo ti mozes da vjerujes da se celija moze sama od sebe nastati iz nista, slucajnim dogadjajem, celija koja je kompleksnija od samog grada new yorka, celija koja ima energetska postrojenja za napaje energijm nano robota koji obavljaju zadatke u celiji, roboti koji hodaju na dvije noge i prenose teretedo razniih destinacija, koristeci slican re-route sistem ko u GPS sistemu da be presli prepreke na putu do destinacija, akoti moze ja nemogu, jer mi logika neda da vjeruje u paradoxe, poput moja mama samu sebe rodila, paradox postojanja i nepostojanja u isto vrijeme.

objasni molim te, kako iz nista da nastane samo jedna celija, to nista je ono sto kamenje sanja, to je nista, nemoj da kontas nista vakum prostor, nije to nista, to je nesto to je prostor, tako da to nije nista, nego pravo nista je ono o cemu kamenje razmislja, to je algorija kako bi shvatio sta je nista.
eh iz tog nista treba da nastane celija, kako ako nema inteligentni tvorac za to?
A tko je napravio grad, avione, atomske centrale, GPS, sateliti..... djeca bi rekla da je to netko inteligentan napravio, a druga djeca bi tvrdila da je to proizvod evolucije. Razlika je samo što je to na nanometarskoj razini pa su ljudi ko u srednjem vijeku i traže nešto Božansko u tome. Te kompleksne celije kompleksnije od new yorka su obicna glupost, normalni strojevi sa motorom, osovinama i dovodom energije samo je problem što su sitni pa su malo zagonetni, al dovoljan dokaz je što netko takve obicne strojeve doživljava kao nešto inteligentno. A šta da te celije gledaju televiziju ti bi pao u nesvjest. :run:
kio01

#10103 Re: Ateizam vs. Religija

Post by kio01 »

Ne znam da li je iko spominjao ovaj argument, ali bih volio da mi ovi koji smatraju da nesto ne moze nastati iz nicega objasne kako je Bog nastao, posto istom logikom, i on mora imati nekog kreatora.
Idemedosumom

#10104 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Bolje bi pitanje bilo, morel taj vaš svemoćni Bog stvorit' kamen, tol'ko težak, da ga ni On sam nemere podić'? Check mate.

:D
Smrcak15

#10105 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bigguss_D wrote:
Smrcak15 wrote:
HAVANA wrote:Da nam malo nakuca kad vec pise.Tog jednog,koji dokaz? :D
dokaz postojanja BOga je u kompleksnosti stvorenja i univerzuma, gdje mnoge stvari su u ravnotezi kako bi zivot opstao, samo jednu stvari otkloni, zivot je nemoguc.

AKo ti mozes da vjerujes da se celija moze sama od sebe nastati iz nista, slucajnim dogadjajem, celija koja je kompleksnija od samog grada new yorka, celija koja ima energetska postrojenja za napaje energijm nano robota koji obavljaju zadatke u celiji, roboti koji hodaju na dvije noge i prenose teretedo razniih destinacija, koristeci slican re-route sistem ko u GPS sistemu da be presli prepreke na putu do destinacija, akoti moze ja nemogu, jer mi logika neda da vjeruje u paradoxe, poput moja mama samu sebe rodila, paradox postojanja i nepostojanja u isto vrijeme.

objasni molim te, kako iz nista da nastane samo jedna celija, to nista je ono sto kamenje sanja, to je nista, nemoj da kontas nista vakum prostor, nije to nista, to je nesto to je prostor, tako da to nije nista, nego pravo nista je ono o cemu kamenje razmislja, to je algorija kako bi shvatio sta je nista.
eh iz tog nista treba da nastane celija, kako ako nema inteligentni tvorac za to?
A tko je napravio grad, avione, atomske centrale, GPS, sateliti..... djeca bi rekla da je to netko inteligentan napravio, a druga djeca bi tvrdila da je to proizvod evolucije. Razlika je samo što je to na nanometarskoj razini pa su ljudi ko u srednjem vijeku i traže nešto Božansko u tome. Te kompleksne celije kompleksnije od new yorka su obicna glupost, normalni strojevi sa motorom, osovinama i dovodom energije samo je problem što su sitni pa su malo zagonetni, al dovoljan dokaz je što netko takve obicne strojeve doživljava kao nešto inteligentno. A šta da te celije gledaju televiziju ti bi pao u nesvjest. :run:
Te kompleksne celije kompleksnije od new yorka su obicna glupost,
Just one cell is bigger than New York City!
"The cell is as complicated as New York City."—*Look, January 16, 1962, p. 46.

"A bacterium is far more complex than any inanimate system known to man. There is not a laboratory in the world which can compete with the biochemical activity of the smallest living organism."—Sir James Gray, chapter in Science Today (1961), p. 21 [professor of Zoology, Cambridge University].

https://www.pathlights.com/ce_encyclope ... Complexity
normalni strojevi sa motorom, osovinama i dovodom energije samo je problem što su sitni pa su malo zagonetni, al dovoljan dokaz je što netko takve obicne strojeve doživljava kao nešto inteligentno.
nisi ti druze upucen ni sekunde jedne kakva je kompleksnost u samo jednoj celiji

imas oko 45 Kinesin nanorobota, koji hodaju na dvije noge, i vuku teret...oni izgledaju ovako
Image

Image

Ima 15 puta jacu snagu nego najbolji ljudski uradjen motor.
Ima brzinu od 600m u sekundi, ako mjerimo na nasem nivou.

Napajaju se roboti sa energijom iz energetskog postrojenja koje ima turbinu
Image
ATP sinteza

Ako je teret pretezak dolaze u pomoc ostali roboti da pomognu da ga prenesu do odredista, a nekad na putu saceka drugi robot koji je friski pa preuzme od onoga koji se tako reci umorio.

Imaju ugradjeni u sebi by-pass ili re-route sistem kao u GPS, ako je prepreka na putu autmatski uzmu novi put do odredista.

Imaju fantastisnu reciklazu tereta, kada obave prenos, reickliraju teret.

Znaci samo ovaj Kinesin nanorobot je dovoljno kompleksan da je nemoguce da sam moze nastati evolucijom, a kamoli jedna celija koja ima oko 45 kinsein nanorobota, plus imaju energetska postrojenja koja su prikopcana na zid celije, pa da ne pricamo o digitalnom kodu u DNK:a koji je poput kompijuterskog koda, i ti roboti prate te kodove i sve ostala masinerija. Da ne pricamo o kopijatorima koji kopiraju DNK, masineriji koja pregledava DNK kodove i reparira ih ako moze da reparira. i masa toga jos, plus motori koji su ugradjeni na zidove sperminih celija i bakterija, , imaju stator, rotor, propele, kvacilo, mjenjac, koriste gorivo fruktozu za da pokrecu. A imamo isto tako MO-1 magnetotstaicnu bakteriju koja je bez premca, nemoze ni jedna masina da se sporedi sa tom bakterijom koja ima 7 propella, i 24 gears (kako se kaze na bosanski) sihronizovani kako bi se baktyerija pokretala brzo, a koristi magnetizam za navigaciju , osjeca gdje je sjever.

i onda mi neko dodje i kaze, evolucija je to sve :-)
Smrcak15

#10106 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

kio01 wrote:Ne znam da li je iko spominjao ovaj argument, ali bih volio da mi ovi koji smatraju da nesto ne moze nastati iz nicega objasne kako je Bog nastao, posto istom logikom, i on mora imati nekog kreatora.
Bog nije nastao, on je oduvijek...da je nastao ne bi bio Bog nego stvorenje, i usli bi u regresiju prijasnji dogadjaja gdje bi se trazio primodijalni neprouzrokovani uzrocnik svega, a da je regresija vjecna ne bi mi postojali.
Smrcak15

#10107 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:Bolje bi pitanje bilo, morel taj vaš svemoćni Bog stvorit' kamen, tol'ko težak, da ga ni On sam nemere podić'? Check mate.

:D
ovakvih pitanja moze tonu nabacati, jer su sami po sebi paradoxalni, tipa

moze li Bog stvoriti okruglu kockicu, moze li Bog stvoriti plavoko dijete sa smedjim ocima itd itd
harač

#10108 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

neki se dan vozim kroz srpsku republiku i vidim reklame nakih pjevaljki za pravoslavnu novu godinu; dobri aranžmani, sve prilagođeno prilikama i vremenu, mogao bih se zakleti da sam negdje vidio "i na rate", i iznenadih se da nisam znao da je to nešto što se obilježava. pravoslavni božić ok; nova godina? odoh malo na internete da vidim o čemu se radi, i nađoh dosta intra-srpskih rasprava na ovu temu. neka vrsta "inata" prema komunistima koji im - haman - nisu dali. drugim riječima, ispada da su muslimani jedini koji nista ne (treba da) slave. u svemu ovome se krije neki novi argument. nietzscheanski bez sumnje
Sara03

#10109 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

harač wrote:neki se dan vozim kroz srpsku republiku i vidim reklame nakih pjevaljki za pravoslavnu novu godinu; dobri aranžmani, sve prilagođeno prilikama i vremenu, mogao bih se zakleti da sam negdje vidio "i na rate", i iznenadih se da nisam znao da je to nešto što se obilježava. pravoslavni božić ok; nova godina? odoh malo na internete da vidim o čemu se radi, i nađoh dosta intra-srpskih rasprava na ovu temu. neka vrsta "inata" prema komunistima koji im - haman - nisu dali. drugim riječima, ispada da su muslimani jedini koji nista ne (treba da) slave. u svemu ovome se krije neki novi argument. nietzscheanski bez sumnje
Gdje li sam ovo prije čula?
Sara03

#10110 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Smrcak15 wrote:i onda mi neko dodje i kaze, evolucija je to sve :-)
Kažu oni koji se nešto pitaju i znaju, za razliku od selefija sa oskudnim pravopisom i općom naobrazbom, te njihovom garniturom "stručnjaka" za koje haman niko nije čuo. U stvari, lažem. Uz tebe još i cijelih pet kreacionista iz Alabame.
Smrcak15

#10111 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Sara03 wrote:
Kažu oni koji se nešto pitaju i znaju, za razliku od selefija sa oskudnim pravopisom i općom naobrazbom, te njihovom garniturom "stručnjaka" za koje haman niko nije čuo. U stvari, lažem. Uz tebe još i cijelih pet kreacionista iz Alabame.
de ti nama onda pojasni ovdje kako nastade ovi nanoroboti Kinesin,Dinein i Miosin.

ako tako volis da osporis onda sigurno imas i odgovor na ovo pitanje :kiss:
vatrogasac

#10112 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote:neki se dan vozim kroz srpsku republiku i vidim reklame nakih pjevaljki za pravoslavnu novu godinu; dobri aranžmani, sve prilagođeno prilikama i vremenu, mogao bih se zakleti da sam negdje vidio "i na rate", i iznenadih se da nisam znao da je to nešto što se obilježava. pravoslavni božić ok; nova godina? odoh malo na internete da vidim o čemu se radi, i nađoh dosta intra-srpskih rasprava na ovu temu. neka vrsta "inata" prema komunistima koji im - haman - nisu dali. drugim riječima, ispada da su muslimani jedini koji nista ne (treba da) slave. u svemu ovome se krije neki novi argument. nietzscheanski bez sumnje
Pravoslavna nova godina se obilježavala po hotelima u Srbiji jednako kao i ova gregorijanska i u vrijeme komunista. Okitili bi se krajem decembra restorani, hoteli, kuće i nije se izbacivalo sve tamo do 16. ili 17. januara. Ne znam samo za oficire da li su išli na javne dočeke, ali su oni slavili porodične slave jer se to kod njih prenosi sa oca na sina pa kao išao svojima na selo na čestitanje. Kod njih su djedovi i babe bili zaduženi za krštenja dok su kod muslimana o sunećenju se brinuli nene i djedovi. Svuda je bilo više tih light komunista jedino je Bosna imala veći procenat iz ubjeđenja što se vuče po inerciji i do danas. Neka vrsta "inata", 'bem li ga. :mrgreen:
Nivelacija

#10113 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nivelacija »

Boj'te se Allaha!
dustaban

#10114 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dustaban »

Nivelacija wrote:Boj'te se Allaha!
... i Golfa dvojke!
beni-bu-man

#10115 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

dustaban wrote:
Nivelacija wrote:Boj'te se Allaha!
... i Golfa dvojke!
Mojne tako, Golf je simbol drzave
asurbanipal

#10116 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:Ovaj pdf k'o Dan mrmota...
Čak i je ta opaska groundhogasta. :D

Hurac. Haman iz dženneta izaš'o. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#10117 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

asurbanipal wrote:
ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:Ovaj pdf k'o Dan mrmota...
Čak i je ta opaska groundhogasta. :D

Hurac. Haman iz dženneta izaš'o. :mrgreen:

Really? :mrgreen:
Nemoj dok još mahmuram.
asurbanipal

#10118 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

Bloo wrote:

Really? :mrgreen:
Nemoj dok još mahmuram.

Đe nestade?

Haman i njemu zahladilo pa se pokupio. :mrgreen:
zforumas

#10119 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Bloo ima novi desktop background :oops:
Bloo
Globalna šefica

#10120 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

zforumas wrote:Bloo ima novi desktop background :oops:
Samo Rocco :oops:
zforumas

#10121 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Bloo wrote:
zforumas wrote:Bloo ima novi desktop background :oops:
Samo Rocco :oops:
Al' on nema 'vakav haljetak :lol:
Bigguss_D

#10122 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bigguss_D »

Smrcak15 wrote:
Sara03 wrote:
de ti nama onda pojasni ovdje kako nastade ovi nanoroboti Kinesin,Dinein i Miosin.

ako tako volis da osporis onda sigurno imas i odgovor na ovo pitanje :kiss:
To su proteini. Znaš kak nastaju mišići?? Oko obicnih proteina (bjelancevina) se raspravlja ko da ih je A.... napravio. Svatko ko ide u teretanu zna koliko je teško izgradit misicavo tijelo, tu ne pomažu molitve ni poslanici nego puno truda i znanja da ti nanoroboti izgrade mišiće. To znanje je došlo isprobavanjem i možemo pogledat povijest bodybuildinga i to sve podsjeca na evoluciju, i jednoga dana kad bi svi se rodili nabildani neki bi rekli da je to napravila Inteligencija; je ali koja ili cija inteligencija. Inteligencija stvoritelja ili inteligencija nanorobota.
JVC

#10123 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Bigguss_D wrote:
To su proteini. Znaš kak nastaju mišići?? Oko obicnih proteina (bjelancevina) se raspravlja ko da ih je A.... napravio. Svatko ko ide u teretanu zna koliko je teško izgradit misicavo tijelo, tu ne pomažu molitve ni poslanici nego puno truda i znanja da ti nanoroboti izgrade mišiće. To znanje je došlo isprobavanjem i možemo pogledat povijest bodybuildinga i to sve podsjeca na evoluciju, i jednoga dana kad bi svi se rodili nabildani neki bi rekli da je to napravila Inteligencija; je ali koja ili cija inteligencija. Inteligencija stvoritelja ili inteligencija nanorobota.
Ah, ah :D Stvaranje proteina koji sastavljaju DNA nisu dovoljni za stvaranje zivota.
Kompleksne i radikalne promjene potrebne za prijelaz jednog bica u drugo su zapanjujuce, pa tako i sama tranzicija/promjena jednog stvorenja u mnostvo drugih vrsta je smijesna. Hit the Gim and find out everything about evolution.
Image
Bigguss_D

#10124 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bigguss_D »

JVC wrote:
Bigguss_D wrote:
Ah, ah :D Stvaranje proteina koji sastavljaju DNA nisu dovoljni za stvaranje zivota.
Kompleksne i radikalne promjene potrebne za prijelaz jednog bica u drugo su zapanjujuce, pa tako i sama tranzicija/promjena jednog stvorenja u mnostvo drugih vrsta je smijesna. Hit the Gim and find out everything about evolution.
Image
Evolucija (lat. evolutio: razvoj, razvitak) je naziv za proces uslijed kojeg dolazi do promjena nasljednih osobina bioloških populacija tijekom velikog broja uzastopnih generacija.
To nema veze sa stvaranjem života. Vidim da znaš šta je DNA pa je tebi smiješno kad se taj DNA ošteti od zračenja pa promjena jednog stvorenja u drugo nazivaš mutacijama koje se uništavaju jer nisu u prirodnom okruženju da se te mutacije međusobno razmnožavaju.

Znaš šta je LGBT zajednica? Dokaz da je Bog stvoritelj svega, to nije došlo razmnožavanjem :mrgreen:
Plavo-bijeli

#10125 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Jedno pitanje za vjernike, a zamolio bih vas da sada ne izignorišete svi ovo pitanje, jer sam ga već postavljao i nisam dobio odgovor. Kako bi izgledala greška u Kur'anu, odnosno nešto za što bi se po vama moglo reći da se po tome može Kur'an staviti u pitanje, odnosno zapitati jel fakat to napisalo svemoguće biće? Primjer ajeta tipa: Zemlja je ravna, ali ne mislimo ravna kao ravna vam se čini, ili ravna vam je za hodanje, nego fakat ravna i nije okrugla. "

Isto tako primjer hadisa gdje bi se zapitali da li je Muhammed fakat poslanik, odnosno neki postupak po kojem bi se svi zapitali jel on fakat poslat od Svemogućeg bića. Primjer ne želim navoditi, jer bi lagano mogao navesti neki od zvaničnih hadisa, kao taj da je ljubio dječaka sa jezikom(sahih).

Hvala!
Locked