Sirija

Locked
Challenger__

#10101 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Bračno putovanje - u pakao Sirije: Ko i kako vrbuje bh. građane za borbu protiv Asada (VIDEO)

- tekst i video
Co0l

#10102 Re: Sirija

Post by Co0l »

FOTO: UŽAS U SIRIJI Asad namjerno izgladnjuje civile, djeca jedu travu i umiru od žeđi!

AFP

Autor: Sanja Simić

Objavljeno: 30.10.2013

Reporter je vidio izgladnjelog dječaka koji je preklinjao vojnike da mu daju kruh, ali su odbili

Izgladnjivanje do smrti još je jedna mračna taktika ratovanja obnovljena u građanskom ratu u Siriji. Reuters je objavio priču reportera iz Sirije čije je ime zatajio zbog njegove sigurnosti, u kojoj visoki sirijski dužnosnik potvrđuje da se ljude namjerno izgladnjuje blokadama konvoja s hranom i lijekovima i da se to među vojnicima lojalnima sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu naziva “kampanja izgladnjivanjem do pokornosti”.

Asadova vojska, tvrdi taj dužnosnik, na taj način na opkoljenim područjima pokušava unišiti opozicijske skupine i istjerati ih iz gradova. Ali najveću cijenu plaćaju civili jer umiru od gladi.

Reporter opisuje kako je na checkpointu koji razdvaja dio Damaska pod Asadovom kontrolom od istočnih predgrađa gdje su ukopani pobunjenici, vidio izgladnjelog mršavog dječaka koji je na biciklu kružio oko vojnika i preklinjao ih da mu daju jedan kruh ali vojnici mu nisu htjeli ništa dati.

Vojnik je, piše, na kraju počeo vikati: “Govorim ti da ovdje ne smije uči ni mrvica kruha. Ne pišem ja pravila, i mene netko kontrolira odozgo. Bježi kući.” vojnik je bio vidno uznemiren i kad je dječak nestao teško je uzdahnuo. LIjekovi i hrana rijetko ulaze u opkoljena područja a sve je teže i kretanje civila.

Više od milijun Sirijaca zarobljeno je na područjima koja drže pobunjenici jer ih vojska ne pušta nikoga i ništa kroz obruč koji drži oko tih područja. U rujanskom izvještaju UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova stoji da polovica ljudi u selima oko Damaska i još 310.000 zarobljeno u Homsu nema dovoljno za fizičko preživljavanje. Sirijska vlada ne komentira takve optužbe i tvrdi da su “teroristi ti koji drže civile kao taoce”. Humanitarci, pak, tvrde da ih Asadova vojska ne propušta u opkoljena područja da pomognu ljudima.

Šverceri uspiju potkupiti vojnike na checkpointima i prodaju brašno, lijekove i vodu po astronomskim cijenama, ljudi koji se pokušavaju domoći nekog voćnjaka ili njive, riskiraju da ih ubiju snajperisti.

Reporter javlja da su mu ljudi rekli da ih ponekad spašavaju masline i maslinovo ulje koje pronalaze, jer kad ih pomiješaju s travom dobiju obrok koji ih održava na životu. Liječnici koji uspiju ući u opkoljena područja kažu da je najviše problema zapravo zbog nedostatka vode, ljudi piju iz lokvi i odvoda, ako i ima vode ona se zbog čestih bombardiranja miješa s kanalizacijom, dehidracija i crijevne infekcije ubijaju puno brže nego glad, a Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je širenje polia među najmanjom djecom jer je zbog rata prekinut redovni program cijepljenja.

Cijeli svijet već četiri mjeseca pritišće Bashara al-Asada da otvori humanitarne koridore ali situacija još gora nego prije. Problem je što međunarodno pravo izričito ne zabranjuje opsade iako namjerno izgladnjivanje smatra ratnim zločinom i propisuje da sve strane u oružanim sukobima moraju omogućiti civilima slobodan pristup humanitarnoj pomoći.

Siriju se to slabije tiče jer nije suosnivačica Međunarodnog kaznenog suda ali Vijeće sigurnosti UN-a ima ovlasti da je kazni zbog ovoga i već su donijeli tri rezolucije ali sve ih vetiraju Rusija i Kina.

http://www.jutarnji.hr/asad-namjerno-iz ... i/1136406/
Tek toliko da podsjetimo ko ustvari vrsi ratni zlocin izgladnjivanja sirijskog stanovnistva i koliko je lazljiva ruska propaganda koja za to krivicu prebacuje na suprotnu stranu.Nije da nismo znali to i od prije al nije zgoreg ponoviti.

Za one koji blagonaklono gledaju na zlocinacki rezim klana Asad a koji optuzuju forumasa sa'voxa da je trol i da laze evo malo potvrde njegovog jucerasnjeg pisanja sa klixa:
Sirija: "Barel bomba" odnijela najmanje 26 života

Prema prvim procjenama najmanje 26 osoba poginulo je u napadu helikoptera sirijskih zračnih snaga na mjesto Al-Bab u blizini Halepa.

Ratni helikopter sirijskih zračnih snaga bacio je "barel bombu" na natkrivenu tržnicu u mjesti Al-Bab, pri čemu je poginulo najmanje 26 osoba među kojima su žene i djeca, a više desetina je povrijeđeno, navodi se u saopćenju Nacionalnog prelaznog vijeća Sirije (SRGC).

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sirij ... /131201052
Challenger__

#10103 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Nisi se morao oslanjati na fantomske "izvore" ("Reuters je objavio priču reportera iz Sirije čije je ime zatajio zbog njegove sigurnosti") da bi nam rekao da ti je bliža mainstream laž od antitetza iza kojih stoji ime i prezime.
Challenger__

#10104 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Inače, te lažljive "istine" cionističkog terorizma, terorista i njihove mainstream propagande su obavijene velom lažne misterije: "anonimni izvor, glasine, novinar koji krije identitet iz bezbjedonosnih razloga", bla,bla,bla...

Em luzeri, em lažovi.

BLJAK.
Co0l

#10105 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Nisi se morao oslanjati na fantomske "izvore" ("Reuters je objavio priču reportera iz Sirije čije je ime zatajio zbog njegove sigurnosti") da bi nam rekao da ti je bliža mainstream laž od antitetza iza kojih stoji ime i prezime.
Ovo je samo jedan od clanaka u kome se nedvosmisleno govori ko radi te stvari a to sto je Curkin supak kojem ne smeta da mu se uz ime veze laz ne znaci da govori istinu nego samo potvrdjuje da je obicni lazov.Iste ove stvari koje sada pravdaju,namjerno izgladnjivanje gradova pod opsadom,bombardovanje trznica i ostale ratne zlocine,su isti ti Rusi opravdavali kada su ih njihovi puleni nama radili.

Uglavnom,jadan pokusaj diskreditacije vijesti putem diskreditacije izvora.Ako cemo tako 80% stvari koje ti preneses bi se na isti nacin mogle diskreditovati.A sto se ovoga tice nek vjeruje ko hoce,ko nece da vjeruje ne bi vjerovao i nasao bi neko opravdanje i da svojim ocima gleda ovo o cemu se pise.
sarajevoxxxx

#10106 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Pogledah malo na 'islambosna' sta je pisao forumas Samil Basajev.
Đe su sad ti Evropski i Američki kurvini sinovi da reaguju na ovo..nema ih ...dabogda vam mudžahidi srca povadili i kujama dali, da vam se srce vrati odakle je i došlo...
A i ovi naši sam znaju mudžahide kritikovat....sramota....
Lik je bio ogorcen.

Saxxx

Sta bi ti uradio da se protivnik pozicionira u stambene objekte?

Aj iskreno odgovori.
- To kao da me pitaš, šta ti misliš o fašizmu, ali iskreno odgovori. Ovo što radi režim je klasični fašizam, onaj ko to ne vidi ja mu zaista ne mogu pomoći. Do njega je.

- Konkretno za al-Bab, na snimcima se vidi da se radi o gusto naseljenom mjestu, pa tu imaš sto ljudi koji traže poginule, vide se žene kako izlaze iz rupa, male djevojčice.Linije ili vojni položaji su kilometrima udaljeni od centra grada, tržnice. Avion preleti po nekoliko desetina kilometara vojne položaje i djeluje po gradu, civilima, naseljenim područjima, tržnicama. Često i u vrijeme kada je najveća koncentracija ljudi na ulici.Djeluju buradima eksploziva po gusto naseljenim mjestima koja su jako neprecizna.

- Jučer je režim al-Babu napravio masakr u kojem je život izgubilo tridesetak osoba i na desetine ranjeno, a sutradan, taj isti masakr ponovio, i to ni manje ni više nego izbacio smrtonosne projektile po tržnici, po samom jezgru grada.Tu se vidi namjera i cilj, koji nema nikakve veze sa nanošenjem štete neprijatelju odnosno vojnicima, već zastrašivanje stanovništva, ubijanje svih onih koji se nalaze na neprijateljskoj teritoriji bez obzira o kome se radilo. dakle, klasični fašizam, stravični ratni zločin bez presedana.
Co0l

#10107 Re: Sirija

Post by Co0l »

Svi su oni Asadu neprijatelji i na njih isto gleda kao na vojnike.Nije mu bitno da li se radi o civilima ili ne,il si s nama il si bradonja,terorista,Al Kaida.
Nekad smo se svi skupa smijali ovakvoj americkoj retorici koju su plasirali pod egidom borbe protiv terorizma i mislili smo da samo americki red neck-ovi,hillbillies-i i white trash-ovi mogu to popusit,sad vidimo da nisu ni mladi ruski dobrovoljci imuni na tu spiku. :oops:
sarajevoxxxx

#10108 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Malo i pjesme nakon svega...
sarajevoxxxx wrote:Pjesma o Siriji - ''Mewtini'' (moja domovino)... prevod na engleski:

:thumbup:
crnoplavo

#10109 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

Akibh

#10110 Re: Sirija

Post by Akibh »

Kikibombona wrote:
Saxxx

Sta bi ti uradio da se protivnik pozicionira u stambene objekte?

Aj iskreno odgovori.
Pa nista, poravnas grad i gotovo, pobices ih sigurno...
Nesto tipa Varsava, Dresden. Hirosima, Nagasaki, Vukovar...
Kakva bolest, kakav fasizam na ovoj temi. Ljudi, jeste vi normalni?
sarajevoxxxx

#10111 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Pao i poznati režimski bataljon Et-Teslih u Basru El-Harir u Deri !

cbrt

#10112 Re: Sirija

Post by cbrt »

Challenger__ wrote:Nakon protjerivanja cionističke terorističke rulje iz gradića Der Atije (Deir Attieh), Kalamun, djeca i mladi ovom mjestu udahnjuju novi život i vraćaju stari izgled:
Rebeli tvrde kako su ga ponovno zauzeli...inače cionistička-teroristička rulja :-)
sarajevoxxxx

#10113 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

cbrt wrote:
Challenger__ wrote:Nakon protjerivanja cionističke terorističke rulje iz gradića Der Atije (Deir Attieh), Kalamun, djeca i mladi ovom mjestu udahnjuju novi život i vraćaju stari izgled:
Rebeli tvrde kako su ga ponovno zauzeli...inače cionistička-teroristička rulja :-)
Ne vjerujem da su ga ponovo zauzeli, i En-Nebek će uskoro vjerovatno pasti.Sirijska opozicija nema šta tražiti u manjim gradovima niti ih može zadržati, pogotovo ako se nalaze na važnim putnim komunikacijama poput Arihe ili Mehina.
prometheus

#10114 Re: Sirija

Post by prometheus »

Co0l wrote:Svi su oni Asadu neprijatelji i na njih isto gleda kao na vojnike.Nije mu bitno da li se radi o civilima ili ne,il si s nama il si bradonja,terorista,Al Kaida.
Nekad smo se svi skupa smijali ovakvoj americkoj retorici koju su plasirali pod egidom borbe protiv terorizma i mislili smo da samo americki red neck-ovi,hillbillies-i i white trash-ovi mogu to popusit,sad vidimo da nisu ni mladi ruski dobrovoljci imuni na tu spiku. :oops:
A danas smo svi na americkoj strani protiv fasiste diktatora.

Tzv. branioci ljudskih prava su zapravo iskljucivo branioci slobodno trzisne ekonomije. Ti valjas jer jer si u igri a ti ne valjas jer zelis vladati svojom zemljom.

Koliko bi se samo zivota sacuvalo da psihopate nisu lajali na opasnost Irana za cijeli svijet (halooo :-)). Koliko je dusa masakrirano zbog vasih WMD, a posto ih ne bijase, zbog Saddamove kurcine jer se vama tako cinilo.

Bolest u glavi, neizljeciva, i kosta nas mnogo krvi i suza. Zato bi istom zestinom trebali biti kaznjavani svi propagatori, vjerski kompleksasi i neupuceni ignoranti koji laju i podrzavaju imperijalisticke psihopate. Ali mozete ostati mirni jer ste na strani imperije, ona koja stiti sve ljude na planeti koji skidaju gace i postave guz.
Co0l

#10115 Re: Sirija

Post by Co0l »

prometheus wrote:
Co0l wrote:Svi su oni Asadu neprijatelji i na njih isto gleda kao na vojnike.Nije mu bitno da li se radi o civilima ili ne,il si s nama il si bradonja,terorista,Al Kaida.
A danas smo svi na americkoj strani protiv fasiste diktatora.

Tzv. branioci ljudskih prava su zapravo iskljucivo branioci slobodno trzisne ekonomije. Ti valjas jer jer si u igri a ti ne valjas jer zelis vladati svojom zemljom.

Koliko bi se samo zivota sacuvalo da psihopate nisu lajali na opasnost Irana za cijeli svijet (halooo :-)). Koliko je dusa masakrirano zbog vasih WMD, a posto ih ne bijase, zbog Saddamove kurcine jer se vama tako cinilo.

Bolest u glavi, neizljeciva, i kosta nas mnogo krvi i suza. Zato bi istom zestinom trebali biti kaznjavani svi propagatori, vjerski kompleksasi i neupuceni ignoranti koji laju i podrzavaju imperijalisticke psihopate. Ali mozete ostati mirni jer ste na strani imperije, ona koja stiti sve ljude na planeti koji skidaju gace i postave guz.
Valjas gluposti.Niko ne brani americki imperijalizam.Bar ja ne.Ruski imperijalizam nije nista ni bolji ni gori od americkog a na primjeru Sirije vidimo da cak i retoriku preuzima od americkih jastrebova,
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10116 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:Sada vire iza ćoška i sačekuju po okolnim temama iščkejujući bolje dane...

Odajem priznanje tebi i Kalavikuli. Kada je bilo najteze, niste bjezali sa teme.
uh :jbt:
Kikibombona

#10117 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote: uh :jbt:
Najteze za stranu u sukobu koju podrzavaju.

Ne znam sta ti nije jasno.
japin_mutapi

#10118 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

sarajevoxxxx wrote:
Naravno, ali smiješno mi je ovo kada klasično režimsko iživljavanja nad građanima jednog grada bacajući na njih veliku eksplozivnu burad lik objašnjava sa ''eto vidite dokle su došli''. Mislim, bolesno do kraja. On u tome ne vidi tragediju jednog naroda, ubijanje djece, žena, civila koji nikome nisu ništa skrivili. Bitno je da se napreduje ha ja.

I ne radi se ni o kakvom napredovanju već osveti za neuspjehe u Halebu (po njihovim izvorima 45 poginulih je u selu Tel Tejjareh) i porazima u Istočnoj Guti. Mislio sam da se radi o pokušaju da natjeraju stanovništvo na iseljavanje iz Al-Baba, ali zaista nakon ovih pokolja u centru grada gdje je ciljano gađana tržnica i gusto naseljeni dijelovi, vidi se samo očaj, i želja da što više bola i stradanja nanesu drugoj strani i ništa više.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Challenger__

#10119 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Evo, tri puta, ali baš tri puta, sabrano i pažljivo sam iščitao šta je napisao Kuler i ako sam ga pravilno shvatio, ako tekfirijski mamlazi ne pobjede - to je "pobjeda ruskog imperijalizma".

:lol:

Nije ti lako, Tita mi.
Challenger__

#10120 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kuleru, uvaženi i pošteni moj druže. Možeš ti mnogo bolje od Pravdaje.

8-)
japin_mutapi

#10121 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:
japin_mutapi wrote: uh :jbt:
Najteze za stranu u sukobu koju podrzavaju.

Ne znam sta ti nije jasno.
nije mi jasno šta je to tebi i ostalima tako teško
suze lijete i kukate na sve strane žao vam naroda sirije i djece ubijene i osakaćene
bez roditelja i djetinjstva pod granatama i snajperima - djece gladne i žedne jel to vama teško

a zapravo vas libo tuki "tvoja strana" satra sve živo i pobi sve što hoda
al´ ko ih jebe svakako su kolaterala i podržavaci terorista a i ko im je kriv što žive na mjestima koje "oslobađa" herojska SSA
Kikibombona

#10122 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote: nije mi jasno šta je to tebi i ostalima tako teško
suze lijete i kukate na sve strane žao vam naroda sirije i djece ubijene i osakaćene
bez roditelja i djetinjstva pod granatama i snajperima - djece gladne i žedne jel to vama teško

a zapravo vas libo tuki "tvoja strana" satra sve živo i pobi sve što hoda
al´ ko ih jebe svakako su kolaterala i podržavaci terorista a i ko im je kriv što žive na mjestima koje "oslobađa" herojska SSA
To je tvoja interpretacija koje nema veze sa onim sto sam do sada napisao na ovoj temi.
Co0l

#10123 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Evo, tri puta, ali baš tri puta, sabrano i pažljivo sam iščitao šta je napisao Kuler i ako sam ga pravilno shvatio, ako tekfirijski mamlazi ne pobjede - to je "pobjeda ruskog imperijalizma".

:lol:

Nije ti lako, Tita mi.
To i jest tvoj problem,sto vidis samo ono sto zelis,i kad citas vijesti i kad citas postove forumasa.
Naravno,nacinom izrazavanja samo u ovom postu si i potvrdio ono o cemu pricam (a to nije,kako kazes,da ce ruski imperijalizam pobijediti ako Asad pobijedi u Siriji)-ruski imperijalisti koriste istu retoriku kakvu su koristili americki u svojoj 'borbi protiv terorizma' pa tako je za mlade ruske dobrovoljce (citaj one koji blagonaklono gledaju na ruski imperijalizam) rat u Siriji samo rat protiv 'tekfirijskih mamlaza',kako kazes.

Hvala ti sto si mi pomogao da potvrdim tezu :)
Challenger__

#10124 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Definitivno netačno. To je retorika vlade u Damasku.
japin_mutapi

#10125 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote::lol: :lol: :lol:

Joj Salika i Dječaka. Sipaju provale samo tako... Čuj nena Dževahira iz Boljakova... :lol: :lol: :lol:
pitaj dječaka da nisu možda u pitanju terminatori sa kavkaza ... ili je i to bila provala
Locked