Ukrajina

EME91

#100876 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Ja sam prvi spreman da jedem ako treba iz kontejnera par godina samo da ruski svet ne gledam vlastitim ocima.
Hakiz

#100877 Re: Ukrajina

Post by Hakiz »

EME91 wrote: 16/07/2022 17:13 Ja sam prvi spreman da jedem ako treba iz kontejnera par godina samo da ruski svet ne gledam vlastitim ocima.
:lol: :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#100878 Re: Ukrajina

Post by pici »

SAD su spremne započeti s obukom ukrajinskih pilota u zračnoj bazi Columbus u Mississippiju, a možda i u Teksasu, otkrio je republikanac. Potrebno je oko tri mjeseca da se piloti obuče za upravljanje F-15 i F-16 na osnovnoj razini.

Usvajanje ovog amandmana tek je prvi korak do stvarnog početka obuke ukrajinskih pilota na američkim zrakoplovima. Naime, Zakon o nacionalnoj obrani sada mora proći glasanje u Senatu, koje je predviđeno za rujan. Nakon toga se oba doma Kongresa trebaju dogovoriti o zakonu u konferencijskom odboru. Ako Kinzingerov amandman bude usvojen, Sjedinjene Američke Države bi mogle početi trenirati ukrajinske pilote već sljedeće godine.
Cim spomenu spreni smo pocet sa obukom, il je obuka vec uveliko il je pri kraju.Moguce je ubrzo da vidimo famozne obracune fantoma protiv suhoja i miga.Otrest ce ih fantomi ko seljak slinu od beton.
Bernardinac

#100879 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

pici wrote: 16/07/2022 17:17
SAD su spremne započeti s obukom ukrajinskih pilota u zračnoj bazi Columbus u Mississippiju, a možda i u Teksasu, otkrio je republikanac. Potrebno je oko tri mjeseca da se piloti obuče za upravljanje F-15 i F-16 na osnovnoj razini.

Usvajanje ovog amandmana tek je prvi korak do stvarnog početka obuke ukrajinskih pilota na američkim zrakoplovima. Naime, Zakon o nacionalnoj obrani sada mora proći glasanje u Senatu, koje je predviđeno za rujan. Nakon toga se oba doma Kongresa trebaju dogovoriti o zakonu u konferencijskom odboru. Ako Kinzingerov amandman bude usvojen, Sjedinjene Američke Države bi mogle početi trenirati ukrajinske pilote već sljedeće godine.
Cim spomenu spreni smo pocet sa obukom, il je obuka vec uveliko il je pri kraju.Moguce je ubrzo da vidimo famozne obracune fantoma protiv suhoja i miga.Otrest ce ih fantomi ko seljak slinu od beton.
Ne znam na koje fantome misliš?
Fantomi su F4 a oni su odavno u penziji. Možda lete još negdje ali su prevaziđeni.
Ako misliš na F16 i F15?
F16 je Fighting Falcon a F15 je Eagle.
Last edited by Bernardinac on 16/07/2022 17:27, edited 1 time in total.
SmokingMan

#100880 Re: Ukrajina

Post by SmokingMan »

Nećeš gledati ruski svet, i ne treba nam, ali ćeš i dalje živjeti u naklaradno složenoj BIH.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#100881 Re: Ukrajina

Post by pici »

Bernardinac wrote: 16/07/2022 17:25

Fantomi su F4 a oni su odavno u penziji. Možda lete još negdje ali su prevaziđeni.
Ako misliš na F16 i F15?
pise ti, procitaj tekst

Potrebno je oko tri mjeseca da se piloti obuče za upravljanje F-15 i F-16 na osnovnoj razini.
ketronsd1

#100882 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

lajkujMe wrote: 16/07/2022 09:19 @madner @zilog

Da vam bacim kospicu za raspravu :D

Jel se okrece ili ne sad je pitanje :evil:
:shock: :shock:
Sunce ti kalajisano veće EMC hale nisam vidio od ove.
giannibelif

#100883 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Ti f-15 i 16 sigurno neće polijetati sa ukrajinske teritorije, tipujem da će biti smješteni u Cluju- NATO baza Câmpia Turzii ili iz crnomorske baze.
Last edited by giannibelif on 16/07/2022 17:38, edited 1 time in total.
lajkujMe

#100884 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zar F16 nadimak nije Viper?
CrveniKuk

#100885 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Ja mislim da je to već prikraju i da će Ukrajina u skorije vrijeme i dobiti avione F16 (ili F15). Vjerovatno neke starije verzije,ali koje će biti sposobne da se nose sa ruskim borbenim avionima i krstarečim raketama.
CrveniKuk

#100886 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

lajkujMe wrote: 16/07/2022 17:35 Zar F16 nadimak nije Viper?
To su zadnje verzije F16 i to Block 72+.
lajkujMe

#100887 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@Ima Bosne_Bice Bosne

Javi se slobodno sad otislo u eter nema potrebe kriti :D :D 8-)
EME91

#100888 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

SmokingMan wrote: 16/07/2022 17:25 Nećeš gledati ruski svet, i ne treba nam, ali ćeš i dalje živjeti u naklaradno složenoj BIH.
Spreman sam par godina da jedem iz kontejnera da ne gledam ruski svet. Spreman sam da poginem da ne gledam srpski svet. I da poginem i da dam sve sto posjedujem. Nek se spali odmah.
Bernardinac

#100889 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

SmokingMan wrote: 16/07/2022 17:25 Nećeš gledati ruski svet, i ne treba nam, ali ćeš i dalje živjeti u naklaradno složenoj BIH.
Ko ne vidi da su Dodik, Čović i Bakir ustvari još jedni potencijalni Lukašenko onda je ćorav.
Da nema koliko toliko EU i USA utjecaja u BiH odavno bi postali dio raznih Mordora. I sad smo blizu.
Sve ovisi o Ukrajini.
Dodik je otvoreno na Mordorskoj strani, Čović i Bake su deklerativno na strani EU i Nato.
DEKLERATIVNO!!!
Čovića je Putin kupio preko Mile a Bake sluša Erdogana a ovaj turčin je, hm! :roll:
. Nikad ne znaš gdje je.
Sjediće na 4 stolice da spasi svoju.
Njima je u interesu da ostanemo polumordor. Tu oni plivaju slobodno i love u mutnom.
kakabanja213

#100890 Re: Ukrajina

Post by kakabanja213 »

Amidza znaci rekaobonon Saudijcu da ga smatra odgovornim za ubistvo novinara, a ovaj navodno povecao proizvodnju nafte. Genijalno.
video

#100891 Re: Ukrajina

Post by video »

lajkujMe wrote: 16/07/2022 17:43

@Ima Bosne_Bice Bosne

Javi se slobodno sad otislo u eter nema potrebe kriti :D :D 8-)
Njega je izleda vec pokupilo :shock:
Pravda za @Ima Bosne_Bice Bosne :D
lajkujMe

#100892 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Banovan?
video

#100893 Re: Ukrajina

Post by video »

lajkujMe wrote: 16/07/2022 17:57Banovan?
Ako su ga oni ban-ovali hebo je jeza u djaLe :D
(ne onog naseg, tj. njegovog komsiju :D vec pravog)
sumirprimus

#100894 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Putin je kriv za sve. I ako je naletio na volej, on je taj koji je genocidni manijak, ubica i terorista. Olako se preslo preko genocida u ceceniji i u sirijo. Kao i agresija na gruziju i
Ukrajinu 2014te.
Izbora nisu imali ukri. Ni evropa.
Put7n je kriv za sve i mora ići, nema tu kompromisa
Majar se svi grijali na smederevca na zimu .
Makar nam ruski svet donio i rat opet ovde.
madner

#100895 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ovo je ukidanje embarga na mala vrata. Svima dobro, osim Ukraini.
Bernardinac

#100896 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

pici wrote: 16/07/2022 17:31
Bernardinac wrote: 16/07/2022 17:25
Ako misliš na F16 i F15?
pise ti, procitaj tekst

Potrebno je oko tri mjeseca da se piloti obuče za upravljanje F-15 i F-16 na osnovnoj razini.
Pročitao sam to ima nekoliko ali fantom je F4 pa me buni ta terminologija.
To mi bode oči jer je fantom:
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/F-4_Phantom_II
A F16 i F15 imaju druge "nick name" 😉
U svakom slučaju je to dobra vijest.
Za jednu razrušenu Ukrajinu najbolje bi bilo imati avion koji može poletiti i sletiti sa vrlo kratkih pista a takav apatat je F35 ali polako, biće i to.
Vjerujem da je i to u planu 😉
geralt

#100897 Re: Ukrajina

Post by geralt »

madner wrote: 16/07/2022 18:06 Ovo je ukidanje embarga na mala vrata. Svima dobro, osim Ukraini.
Matematika se ne slaze s tobom.

Kvartalni izvoz iz Rusije u SA je nekoliko stotina hiljada barela dnevno. Ne moze vise fizicki, ne postoje naftovodi ni tankeri.

Ovim dogovorom ce SA izvoziti milione barela vise. Dnevno, ne sedmicno, ne mjesecno i ne kvartalno.
nota1969

#100898 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

Bernardinac wrote: 16/07/2022 18:09
pici wrote: 16/07/2022 17:31

pise ti, procitaj tekst

Pročitao sam to ima nekoliko ali fantom je F4 pa me buni ta terminologija.
To mi bode oči jer je fantom:
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/F-4_Phantom_II
A F16 i F15 imaju druge "nick name" 😉
U svakom slučaju je to dobra vijest.
Za jednu razrušenu Ukrajinu najbolje bi bilo imati avion koji može poletiti i sletiti sa vrlo kratkih pista a takav apatat je F35 ali polako, biće i to.
Vjerujem da je i to u planu 😉
F kao fighter
saimidin

#100899 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Kaze 25 mil tona blokirano u skladistima, a ide nova zetva, treba ovdje malo baciti matematiku, jer moje laicko vidjenje je bilo da ce bez ovih kolicina doci do veceg porasta cijena, ali izgleda da su zalihe u svijetu vece ili je dovoljno izaslo iz UA, ili nisam dobro upratio, ali izgleda kao da nece biti one gladi stotinu mil. ljudi koja je brinula neutralne, jos ako drugi dodaju nafte, ostaju samo zabrinuti za plin u de, it.... :izet:

Kako se orci ponasaju, to je sve ocekivano, stoka pa hajd, al bukvalno isto kao da pustis stoku po polju da pravi stetu, ugazi I unisti psenicu

SmokingMan

#100900 Re: Ukrajina

Post by SmokingMan »

Bernardinac wrote: 16/07/2022 17:51
Ko ne vidi da su Dodik, Čović i Bakir ustvari još jedni potencijalni Lukašenko onda je ćorav.
Da nema koliko toliko EU i USA utjecaja u BiH odavno bi postali dio raznih Mordora. I sad smo blizu.
Sve ovisi o Ukrajini.
Dodik je otvoreno na Mordorskoj strani, Čović i Bake su deklerativno na strani EU i Nato.
DEKLERATIVNO!!!
Čovića je Putin kupio preko Mile a Bake sluša Erdogana a ovaj turčin je, hm! :roll:
. Nikad ne znaš gdje je.
Sjediće na 4 stolice da spasi svoju.
Njima je u interesu da ostanemo polumordor. Tu oni plivaju slobodno i love u mutnom.
Pa svima je manje više jasno sa kim EU zvaničnici i kojekakvi komesari pregovaraju. Tu uglavnom niko ne zove Komšu sarajeskog Rvata, jer je nebitan za strance, ono većina tih birokrata se opredjelila za pregovore sa naslijednicima onih koje su i prećutno onomad postavili. Hrvati štaviše imaju svoju pojačanu ofanzivu na krilima RH parlamentraca. Neki od razumijih stranaca, sa manje bitnom ulogom u EU, koji povremeno gostuju na našim lokalnim TV stanicama se išćuđavaju šta stranci i dalje rade sa onima koji koče napredak BIH u svakom segmentu.

Ja sam subjektivnog viđenja da će se Ukrajina, kada dođe vrijeme za prave pregovore koji će donijeti i neki mir sitabilnost, podjeliti na dvije jedinice, sa nekom ruskom samoupravom na istoku, jer će kad tad morati doći do kompromisa, u kojem Ukrajinci neće biti zadovoljni. U najgorem scenariju pobjednika može biti samo u slučaju da jedna od stana posegne za atomskim naoružanjem. E sada koliko je Putin, u najgoroj situaciji, stvarno sumanut da ide toliko daleko do kraja, dopusti sebi da ga zapad sabije u ćošak iz kojeg više nema povratka, i na kraju rizikuje da umjesto kapitualcije i svoje stanovništvo zbog sujete baci u ambis.

Združeni zapad je, bez obzira na nekoliko skeptičnih tradicionalnih EU vlada, i suviše vojno jak, da može i zarad velike inflacije, povećanog siromaštva u EU, dobiti ovaj rat. I to samo ako se bude išlo na svaki mogući rizik mimo ovih sankcija, tj. da se zarad potpunog vraćanja teoritorije Ukrajine, što je trenutno nerealno, NATO i USA upuste direktno u rat protiv Rusije sa isto tako velikim gubicima i katastrofalnim posljedicama za ekonomiju. Scenariji su ekstremno rizični, i manje realni. Ja nisam strateg koji bi smislio bolji, efektivniji i lukaviji plan da se Rusi u potpunosti izbace sa što je manje moguće rizika ne za jednu stranu, nego sa sve u globalu.

Ja sam više mišljenja da je nevoljni kompromis daleko najbolje riješenje za sve, iako bi postratne posljedice još uvijek duboko nagrizale inflaciju, a odnos između ukrajinaca i rusa je nešto na čemu bi se trebalo odmah raditi. U takvoj situaciji, kao što sam ranije napomenuo, ukrajinci bi ostali kratkih rukava, ali to je opet nešto za što se ipak uglavnom pitaju Zapad i Rusija. Ukrajina je plijen koji niti ijedna od stana ne žele imati izvan svog poltičkog dometa. Rat je vazda započinjan mimo volje naroda, propaganda je samo pojačivač patriotskih osjećaja, a narod je taj koji na kraju ponese apsolutno najveći teret.
Post Reply