Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
beni-bu-man

#10076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

Black swan wrote:evo da ti odam jednu malu tajnu uspjeha
nije sramota ne znati
sramota je ne znati ko zna

studeni 2010.

citat pravog forumaša koji kaže:
Haris.ba wrote:Zakon je zakon, ali mislim da je za naš mentalitet za sada može tolerisati kruženje u kružno u desnoj traci. Najsigurnije je . Jednostavno narod ne zna kako se ponašati u kružnom. Bolje je da kruži desnom trakom i na treći izlaz nego da stoji u lijevoj traci i čeka da se uliva. Neće da kruži i gotovo. Zvuči nelogično, al tako je u praksi i najbolje na ovom kružnom na Ilidži, brži protok saobraćaja. A ovi ko fol što furaju pravilo desne strane u kružnom samo se možda mogu urazumiti ako dožive sudar u istom. Nije jedanput mi se desilo da lole koje su se zafurale da ulete u kružni nešta mi gestikuliraju što nisam stao u kružnom i pustio njih da se uključe.
Realnost je takva jebi ga.
Dosta puta sam se nasao u situaciji kad se nalazim u kruznom i neko mi se uliva, sta cu, pusti ga jebi ga.
U Podgorici sam imo isto situaciju da mi se lik buni grana rukama sto ga nisam pustio da se ukljuci u kruzni tok.
tempuser

#10077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Black swan wrote:dečko

daj citat zakona
i ti i onaj gospodin gore

nije mi frka ispričat se

ja nisam šofer koji sve zna

daj citat zakona aktualnog
Ajmo redom.
"kruzni tok" je pojam nepoznat aktuelnom ZOBS-u niti je definisan clanom 10, za razliku od raskrsnice i drugih pojmova koje ZOBS regulise.

Ĉlan 10.
63) raskrsnica je površina na kojoj se ukrštaju ili spajaju dva ili više puteva, kao i šira saobraćajna površina koja nastaje ukrštanjem, odnosno spajanjem puteva;

6. Prvenstvo prolaza
Ĉlan 49.
(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozaĉ je duzan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugaĉije odredjeno.

E sad ti nadji clan ZOBS-a koji jasno definise pojam kruzni tok i da vozila koja se krecu kruznim tokom imaju pravo prvenstva.
Samo pliz nemoj opet prosipati glupave folove tipa ne znam, ne zanima me, ne otvaram linkove itd. Tvrdis za nesto da je propis dokazi zakonom ili zbog opste sigutnosti prestani izmisljati zaobr. propise kako tebi neka tvoja logika nalaze.
Danke! :bih:
tempuser

#10078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Black swan wrote:evo da ti odam jednu malu tajnu uspjeha
nije sramota ne znati
sramota je ne znati ko zna

studeni 2010.

citat pravog forumaša koji kaže:
Haris.ba wrote:Zakon je zakon, ali mislim da je za naš mentalitet za sada može tolerisati kruženje u kružno u desnoj traci. Najsigurnije je . Jednostavno narod ne zna kako se ponašati u kružnom. Bolje je da kruži desnom trakom i na treći izlaz nego da stoji u lijevoj traci i čeka da se uliva. Neće da kruži i gotovo. Zvuči nelogično, al tako je u praksi i najbolje na ovom kružnom na Ilidži, brži protok saobraćaja. A ovi ko fol što furaju pravilo desne strane u kružnom samo se možda mogu urazumiti ako dožive sudar u istom. Nije jedanput mi se desilo da lole koje su se zafurale da ulete u kružni nešta mi gestikuliraju što nisam stao u kružnom i pustio njih da se uključe.
Jos samo da shvatis vrlo jednostavno cinjenicu da kruzni tok kojem je znakovima dato pravo prvenstva prolaza nije isto sto i da kruzni tok po defaultu (sa znakom ili bez) ima pravo prvenstva, onda bi shvatio i Harisov post.
Janjicar

#10079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Janjicar »

http://bihamk.ba/bs/vijesti/tehnika-voz ... racaja/148
Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan.

Hoćete i da Vam se nacrta ?
Janjicar

#10080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Janjicar »

tempuser wrote:
Black swan wrote:dečko

daj citat zakona
i ti i onaj gospodin gore

nije mi frka ispričat se

ja nisam šofer koji sve zna

daj citat zakona aktualnog
Ajmo redom.
"kruzni tok" je pojam nepoznat aktuelnom ZOBS-u niti je definisan clanom 10, za razliku od raskrsnice i drugih pojmova koje ZOBS regulise.

Ĉlan 10.
63) raskrsnica je površina na kojoj se ukrštaju ili spajaju dva ili više puteva, kao i šira saobraćajna površina koja nastaje ukrštanjem, odnosno spajanjem puteva;

6. Prvenstvo prolaza
Ĉlan 49.
(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozaĉ je duzan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugaĉije odredjeno.

E sad ti nadji clan ZOBS-a koji jasno definise pojam kruzni tok i da vozila koja se krecu kruznim tokom imaju pravo prvenstva.
Samo pliz nemoj opet prosipati glupave folove tipa ne znam, ne zanima me, ne otvaram linkove itd. Tvrdis za nesto da je propis dokazi zakonom ili zbog opste sigutnosti prestani izmisljati zaobr. propise kako tebi neka tvoja logika nalaze.
Danke! :bih:
U ZOBSu se to ne definiše, to je Zakon o Bezbjednosti Saobracaja a ne Osnove Sabracaja. Da li je u ZOBS-u definisano da moras stati na znak STOP ?
tempuser

#10081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Janjicar wrote:
U ZOBSu se to ne definiše, to je Zakon o Bezbjednosti Saobracaja a ne Osnove Sabracaja. Da li je u ZOBS-u definisano da moras stati na znak STOP ?
Alal ti kanafa sto ga smisli! :thumbup:
Ajmo redom...
Ako se u ZOBS-u definise saobracaj u raskrsnicama, preticanje, pravo prvenstva itd itd itd, zasto bi se saobracaj u kruznom toku regulisao nekim drugim dokumentom? ZOBS ne tumaci znacenje saobr. znakova ali uredjuje njihovo postivanje. Mijesas dvije razlicite stvari.
Gdje bilo koji dokumenat, pa i te Osnove Sobracaja, sta god bile, a ja mislim da su skolski predmet, a ne zakon, zvanicno definise kruzni tok i propisuje da vozila u kruznom toku imaju pravo prvenstva bez obzira sto ne postoji znak?
beni-bu-man

#10082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

Općenito, kružni tok je raskrsnica u kojoj se saobraćaj odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu
Može imati jednu ili više saobraćajnih traka.
Prvo pravilo kružnog toka koje je na snazi u BiH, glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Pri tome ne mora uključivati žmigavac, jer je jasno da ide udesno. Ovo pravilo važi u svakom slučaju, osim kada signalizacija govori drugačije, jer tada na snazi može biti pravilo desne strane (onda prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok).
Janjicar

#10083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Janjicar »

tempuser wrote:
Janjicar wrote:
Ajmo redom...
Ako se u ZOBS-u definise saobracaj u raskrsnicama, preticanje, pravo prvenstva itd itd itd, zasto bi se saobracaj u kruznom toku regulisao nekim drugim dokumentom? ZOBS ne tumaci znacenje saobr. znakova ali uredjuje njihovo postivanje. Mijesas dvije razlicite stvari.
Gdje bilo koji dokumenat, pa i te Osnove Sobracaja, sta god bile, a ja mislim da su skolski predmet, a ne zakon, zvanicno definise kruzni tok i propisuje da vozila u kruznom toku imaju pravo prvenstva bez obzira sto ne postoji znak?
Druže eto ti gore link od Bihamk-ovog clanka pa procitaj...

Gdje si ti naučio da moraš stati na znak STOP ?
seoBIH

#10084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Ja ba druze, gdje si ti cuo da u pola tri moras stati na crvenom iako nema nigdje nikoga. Hajde molim te, vidi sta pise na bihamkovoj stranici, ipak oni donose i provode zakone.
Janjicar

#10085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Janjicar »

seoBIH wrote:Ja ba druze, gdje si ti cuo da u pola tri moras stati na crvenom iako nema nigdje nikoga. Hajde molim te, vidi sta pise na bihamkovoj stranici, ipak oni donose i provode zakone.
Necemo vjerovat BIHAMK-u nego forumasima i njihovim iskustvima hahah

majko mila jadnog li našeg mentaliteta. Boze koje god si vjere i gdje god da se nalazis posalji nam atomsku, ne jednu nego dvije....
amar1994

#10086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
supercali

#10087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

beni-bu-man wrote:Općenito, kružni tok je raskrsnica u kojoj se saobraćaj odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu
Može imati jednu ili više saobraćajnih traka.
Prvo pravilo kružnog toka koje je na snazi u BiH, glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Pri tome ne mora uključivati žmigavac, jer je jasno da ide udesno. Ovo pravilo važi u svakom slučaju, osim kada signalizacija govori drugačije, jer tada na snazi može biti pravilo desne strane (onda prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok).
Prvo pravilo kruznog toka u bih je da nema pravila jer zakon ne poznaje kruzni tok tako da vasa prica ne pije vode
tempuser

#10088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Janjicar wrote:
tempuser wrote:
Janjicar wrote:
Ajmo redom...
Druže eto ti gore link od Bihamk-ovog clanka pa procitaj...

Gdje si ti naučio da moraš stati na znak STOP ?
Druze taj isti bihamk je postavio pogresnu skicu saobracaja u kruznom toku i u tom bihamku ocigledno sjede veliki strucnjaci, zato taj link mozes da okazis na neku stvar.
Ti i svi ostali koji tvrdite da kruzi tok ima pravo prvenstva bez obzira sto nema saobr. znaka, nadjite gdje je to zakonom definisano.
Pravo prvenstva je definisano na 3 nacina, 1. pravilom desne strane, 2. spajanjem kolovoza razlicitih nivoima kolozova, odnosno prikljucenem zeljanog puta i 3. zaobr. znakom. Sve ostalo je izmisljeno.

Kad sam ja polagao te stvari su se ucile iz knjige koja se zvala Testovi za polaganje vpzackog ispita svih kategorija.
Nepass

#10089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Nepass »

Odkud vam vise snaga?
amar1994

#10090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Nepass wrote:Odkud vam vise snaga?
vole ljudi diskusije , ubili se za parlamenta :D :skoljka:
basicm

#10091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

amar1994 wrote:
Lakse voziti nego citati ovo.
insomnia78

#10092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

U pravu je Goran. Ako nema znaka na ulazu u kruzni tok onda vazi pravilo desne strane
sarajevo-x.com

#10093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sarajevo-x.com »

Kako sam zapalio temu, strašno :mrgreen: :sax:
Filter

#10094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Filter »

sarajevo-x.com wrote:Kako sam zapalio temu, strašno :mrgreen: :sax:
kruzni tok, vjecita enigma i dobar materijal za ubiti dan na poslu :D
beni-bu-man

#10095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

Filter wrote:
sarajevo-x.com wrote:Kako sam zapalio temu, strašno :mrgreen: :sax:
kruzni tok, vjecita enigma i dobar materijal za ubiti dan na poslu :D
:thumbup:
amar1994

#10096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

basicm wrote:
amar1994 wrote:
Lakse voziti nego citati ovo.
:D :thumbup:
arslanica

#10097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

kako se ne umorite više :lol: :lol: :lol: :lol:
supercali

#10098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

arslanica wrote:kako se ne umorite više :lol: :lol: :lol: :lol:
Da si mladja ni ti se ne bi umorila :mrgreen:
arslanica

#10099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

supercali wrote:
sreća pa sam starija i iskusnija :D .. ne mješam se u raspravu :-)
supercali

#10100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

arslanica wrote:
supercali wrote:
sreća pa sam starija i iskusnija :D .. ne mješam se u raspravu :-)
Ne mjesas ti izgleda nikako :D
Post Reply