NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
p206

#10076 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by p206 »

howdy wrote:
Đenan Salčin za Klix.ba: Bez povećanja akciza na gorivo nema ni novih kilometara autoputa

KME KME, picke ukidose komentare :lol:

Nek ga nema, i daj Boze da ga nikad ne zavrsite. Crknite stoko.
I ja sam to skonto... al zna se da klix guraju dijelom i vladajuće stranke
Da se lova koja bi se skupila i potrosi za autoput i racionalno, a ne prebaci za plate i firme koje dobijaju tendere pa dio zarade prebace strankama koje su im nastelile dionice autoputa, ne bi covjeku ni bilo zao da nas deru.
p206

#10077 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by p206 »

channel10 wrote:Kako su ga dosad pravili, ako vise ne moze bez dodatnih akciza?

A sto se tice akciza, boli njih racq. Cim je odbijen prijedlog dizanja akciza, naredili su naftaskoj kriminalnoj organizaciji da dignu cijene, bez ikakvog razloga. Imaju oni milion nacina da jebu ovaj narod dok neko od njih licno ne zaplati glavom.

U ovoj drzavi samo batina moze promijeniti nacin razmisljanja. Ubijedjen sam da neko od njih dobije metak u celo, iste sekunde bi promijenili nacin razmisljanja i odnos prema narodu.
I ja sam tog misljenja, da nije bio rat mislim da bi se do sada nasao neko kome bi pukao film i rokno nekog zbog neimastine, al normalnim ljudima na sve 3 strane koji su i najugrozeniji ovdje je dosta bilo pucnjave.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10078 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Tomahawk11 »

Jesu li podizale cijene pumpe u Lukavici?
problemnatravunu

#10079 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by problemnatravunu »

Kakva je situacija u ovoj drzavi, i kakva banda je vodi, mislim da će se desiti sljedeće ako ne uspije zvanicno podizanje akciza, a to je da ce precutno narediti-odobriti-kako god hocete to shvatiti (u talu sa distributerima), dizanje cijena goriva uz kukanje na povećane neke troskove bogtiznakoje,izmisliće se već nešto, i oni će doći do para, a gradnja cesta je samo lijepa isprika :run: A dobro i distributerima, i oni će koji pfening kasirati
Last edited by problemnatravunu on 23/10/2016 08:59, edited 1 time in total.
howdy

#10080 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by howdy »

.
Last edited by howdy on 23/10/2016 08:52, edited 1 time in total.
howdy

#10081 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by howdy »

howdy wrote:[quote]Gdje su nestali obećani kilometri autoputa?

Na optužbe da u dvije godine nije izgrađen kilometar autoputa, iz Autocesta kažu kako intenzivno rade na projektima

Nastavak izgradnje Koridora 5C je u blokadi, nakon što prijedlog Vijeća ministara BiH o povećanju akciza na naftu nije dobio podršku Parlamenta. Predviđeno je bilo da dio nameta bude podrška Autocestama Federacije BiH kako bi mogle vraćati kredite međunarodnim institucijama. A vlastiti prihodi Autocesta FBiH nisu dovoljni za takve aktivnosti.

Kako bi gradili autoput Autoceste moraju uzimati kredite između ostalih od EBRD-a ili EIB-a. Kako bi uzeli kredit moraju imati garanciju i da će ga vratiti. Povećanje akciza na naftu bi im to omogućilo. Ali do daljnjeg od toga nema ništa. Zašto su Autoceste rupa bez dna možda najbolje govori sljedeća izjava vršioca dužnosti direktora, Đenana Salčina koja se tiče izgradnje dionice Počitelj - Bijača.

"Što se tiče drugog LOT-a, tu me je praktično prvi radni dan zatekla situacija da se trebam složiti sa izborom skupljeg ponuđača jer se evaluacijom tendera odbacila najpovoljnija ponuda i preferirala izvođača skupljeg za 10 miliona KM. Uprava i Nadzorni odbor trenutno preispituju ovaj postupak i vrlo brzo će biti doneseno najbolje rješenje u interesu JP Autoceste FBiH i naše države", kaže Salčin.

Kršenje Zakona o javnim nabavkama očito nije nepoznanica u Autocestama. Dokaz je i Rješenje Ureda za žalbe. I to po presudi Suda BiH. Žalio se ponuđač raznovrsne opreme za zatvoreni sistem naplate cestarine. Spor traje od 2011. godine. I zaključak je da su Autoceste prekršile nekoliko članova spomenutog Zakona. Kakve će posljedice biti u Autocestama niko ne želi reći.

Na optužbe da u dvije godine nije izgrađen kilometar autoputa, iz Autocesta kažu kako intenzivno rade na projektima.

"Kompletna dokumentacija za pripremu tendera za izgradnju najvećeg investicijskog projekta u BiH tunela Prenj je završena, a radi se intenzivno na pripremi dionice Mostar sjever- Mostar jug i o raspisivanju tendera za ove dvije izuzetno važne dionice će uskoro odlučivati Vlada FBiH. Za most Počitelj čeka se finalno odobrenje finansijera EIB-a koje očekujemo u narednim danima nakon čega će biti potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem", dodaje Salčin.

Nedavno je gradilišta u zeničkoj regiji posjetio državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko. Razlog kako saznajemo su problemi nastali zbog lošeg projektovanja i to geološkog. Gradilište se nalazi na klizištu. Saznajemo i da postoji mogućnost da zbog ranije greške bude neophodno graditi ispočetka. Da stvari ne idu glatko, potvrđuje i ovo izjava direktora Salčina.

"Izvršena je sanacija dva klizišta, a vrši se dodatno geološko istraživanje terena".

Upitali smo zbog čega su se u proteklom periodu Autoceste zadužile za 60 mliona maraka i to kod komercijalnih banaka. Koja je svrha tih sredstava, ako se autoput finansira iz drugih institucija koje nemaju ogromne kamatne stope?

Uskraćeni smo za odgovor. Posljedni dostupan finansijski izvještaj preduzeća je iz 2014. godine. Nedavno su im isključeni računi, iz Autocesta kažu zbog greške BH Telekoma, iz Telekoma kažu nisu platili račune. A godinama su kroz preduzeće prolazili milioni maraka.

Kako se upravljalo milionima u Autocestama možda je dionica Vlakovo - Tarčin najbolji primjer. Pojela je oko 350 miliona eura. Razbacivalo se na zvučne izlolacije poput one u čijoj blizini nema naselja a ograničenje brzine je 40 km/h. A jedan kilometar izolacije otprilike košta koliko i kilometar autoputa.

Nakon svega, rezultati na terenu nisu zapanjujući. Preduzeće je trenutno kreditno nesposobno. Aktuelna vlast osim što nije uspjela za dvije godine izgraditi kilometar autoputa, nije uspjela imenovati ni direktora. Smjenjuju se vršioci dužnosti. U pauzi od ozbiljne gradnje, učestala je jedino kadrovska reorganizacija.
[/quote].

Jel za ovo trebaju akcize? Ovde kilometar kosta 4 puta vise nego u normalnoj zemlji. Samo u ovoj zemlji kandidat za direktora Autocesta moze bit prodavac zvaka. Mamicu vam nabijem.....
StupskaBitanga

#10082 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by StupskaBitanga »

Kako se upravljalo milionima u Autocestama možda je dionica Vlakovo - Tarčin najbolji primjer. Pojela je oko 350 miliona eura. Razbacivalo se na zvučne izlolacije poput one u čijoj blizini nema naselja a ograničenje brzine je 40 km/h. A jedan kilometar izolacije otprilike košta koliko i kilometar autoputa.
jel ovo neki novinar samo tako lupio jer je ovo nevjerovatno za proočitati kako neko može izvaliti glupost
pepeljara

#10083 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

Smjesna drzava.znam ja nas jebo ti nas

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Optimist

#10084 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Optimist »

Neskovic Vraca BMB 1,68 KM. Dizel nisam zapamtio.
tutku

#10085 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by tutku »

Optimist wrote:Neskovic Vraca BMB 1,68 KM. Dizel nisam zapamtio.
Mislim da je dizel 1.63KM
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#10086 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Leon16v »

EP, INA - 1.96 benzin, 1.81 dizel, i Petrol isto tako men' se cini :-)

Doduse, lakse im je zaokruzit na dvije markice
amar1994

#10087 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

1.86 dizel :wink: :lol: :lol:
ma samo domace, ja vam kazem :lol: :skoljka:
Leon16v

#10088 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Leon16v »

amar1994 wrote:1.86 dizel :wink: :lol: :lol:
Jos ako i Hifa prati njihov trend, extrica :bih:
amar1994

#10089 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:
Image
8-) :bih:
Leon16v

#10090 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Leon16v »

amar1994 wrote:
Leon16v wrote:
Image
Nego, ti si blizu gore, de mi reci kolko je na Gazpromu Bare, dizel
A nedavno mi rece pumpadzija da ce im uskoro stici neki G Drive dizel, veze nemam
amar1994

#10091 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:
amar1994 wrote:
Leon16v wrote: Jos ako i Hifa prati njihov trend, extrica :bih:
Image
A nedavno mi rece pumpadzija da ce im uskoro stici neki G Drive dizel, veze nemam
javim ti :wink:
howdy

#10092 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by howdy »

StupskaBitanga wrote:
jel ovo neki novinar samo tako lupio jer je ovo nevjerovatno za proočitati kako neko može izvaliti glupost
kakvi hajvani su na vlasti ne bi bilo cudo da je podatak tacan, jos niko nije demantovao.
StupskaBitanga

#10093 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by StupskaBitanga »

Na dionici Vlakovo Tarčin je odvajanje za Lepenicu i sva naselja prema Kiseljaku. Ako na tom podrućju nema ljudi i živog čovjeka ta novinar mora da ne vidi ili neće da vidi
howdy

#10094 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by howdy »

StupskaBitanga wrote:Na dionici Vlakovo Tarčin je odvajanje za Lepenicu i sva naselja prema Kiseljaku. Ako na tom podrućju nema ljudi i živog čovjeka ta novinar mora da ne vidi ili neće da vidi
ili lazu novinari ili politicari kradu pare :D :lol:
amar1994

#10095 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

amar1994 wrote:
Leon16v wrote:
amar1994 wrote: Image
javim ti :wink:
1.76 D4
1.86 D5
:-) :run:
Leon16v

#10096 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Leon16v »

Znaci i oni podigli u nebesa...
Hvala na informaciji :thumbup:
amar1994

#10097 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:Znaci i oni podigli u nebesa...
ako ces za N. Sad , naspi kod neskovica pun i u 2-3 kanistera i lagano 8-) , svakako kod tebe ne trosi nista :P :D :D
drndalo

#10098 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drndalo »

Drug mi u petak rece da je dizel na EP u Trnovu = 1.66... On prolazio bez plana za sipanje, pa kad je vidio, uleti na pumpu... Kaze mu pumpadzija, otkad je neki u blizini otvorio konkurenciju, moraju paziti na cijenu, pa paze...

Nije bas za ici iz SA, ali ako neko svakako ide na tu stranu, nije lose za planirati...
pepeljara

#10099 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by pepeljara »

Jes jes trnovo. A inace bilo 1.96 zbog nove bp.pumpe 100 metara dalje gdje je bmb 1.61 heh

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Leon16v

#10100 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Leon16v »

amar1994 wrote:
Leon16v wrote:Znaci i oni podigli u nebesa...
ako ces za N. Sad , naspi kod neskovica pun i u 2-3 kanistera i lagano 8-) , svakako kod tebe ne trosi nista :P :D :D
Ma ako se bude islo, vjerovatno cu sipati negdje na izlazu iz BiH, pa ako tamo zagusti nije problem malo dosuti, doduse nije ni strasna kilometraza, nekih 320-kilometara u jednom smjeru :thumbup:
Post Reply