Kao prvo hvala sto si umjesto mene odgovorio Forumasu @Mr.Penguin .....Pedja Kojovic wrote:veljaca
Mislim da sam zapravo tek sada razumio sta me pitate i pokusacu odgovoriti.
Glas suzdrzan u razlicitim kontekstima ima razlicito znacenje i ono se odredjuje vasim obrazlozenjem
tog stava. Nekad moze, recimo, znaciti da se u principu slazete sa nekim zakonom ali ga zbog nekih specificnih odredbi niste spremni podrzati, nekad moze znaciti da smatrate da je predmet odluke besmislen, dakle, niste ni za ni protiv ali smatrate da organ u cijem radu ucestvujete ne bi trebao odlucivati o tom pitanju,...pokusavam da se sjetim primjera.
Recimo, zakon koji zabranjuje rad fasistickih organizacija ne ukljucuje neku koju vi smatrate da bi trebao. Ako glasate protiv to se moze protumaciti da ste protiv cijelog tog zakona. Nekad glasate tako da se diferencirate od drugih stranaka, odnosno, da iako u konacnici glasate kao oni zelite da izrazite svoje neslaganje zbog motiva njihovog glasanja.
Nekad se pred vas postavi pitanje hoce li ti crvenu ili plavu olovku a vi ne zelite niti jednu.
Jesam li ista bolje odgovorio na vase pitanje, nego ranije?
p.k.
Kao drugo hvala na odgovoru. Nije provokacija, stvarno , ali ja sam pitao: koja je po tebi ( koliko diskutujemo - postali smo na Ti ) razlika i zasto biras: Suzdrzan ( ovo si cak u ovom zadnjem odgovoru i elaborirao ) a koja kada nikako ne glasas ( e ovo nisi elaborirao nikako ) ? Jos preciznije: Sta ti je u mislima kada glasas: Suzdrzan a kada: Ne glasas nikako ....
I u cemu je, po tebi , razlika u ova dva slucaja? Ponavljam ne u Rezultatu - jer je on isti, nego u PORUCI koju zelis poslati svojim glasacima ....
Tvoj primjer "Nekad se pred vas postavi pitanje hoces li ti crvenu ili plavu olovku a vi ne zelite niti jednu" ne moze se bas podvesti pod pitanja vama u Skupstini. Tamo nema pitanja: ili crvena ili plava. Tamo je samo, karikiram: Da li ste za plavu olovku ? Ako glasas Za - onda je zelis, ako glasas Protiv - onda je ne zelis, ako si Suzdrzan - sta onda mislis, a ako Ne glasas nikako - sta onda mislis ( ovo me ponajvise interesuje ) ....
Evo, priznajem, ako ne dobijem odgovor - necu vise postavljati ovo pitanje ....
Hvala na odgovoru,
Puno srece u zivotu,
Veljaca,
s.r.