Slike starog Sarajeva
-
No-Name
#10076 Re: Slike starog Sarajeva
Nisam to znao, mislio sam da je broj 1 najstariji
Nisam odmah vidio brdo tako da sam mislio da je slikano sa druge strane (od sadašnje željezničke pruge)
Nisam odmah vidio brdo tako da sam mislio da je slikano sa druge strane (od sadašnje željezničke pruge)
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10077 Re: Slike starog Sarajeva
broj 2 je najstariji,a one barake i cumur su ti na mjestu danasnjih deova ,jer na tom mjestu su bile zeljeznicke radionice dok je postojala uska pruga kojom je ciro vozio.bilo je vise kolosijeka duz danasnje ulice envera sehovica,a dio gdje su bile te radionice se zvao peta sekcija.No-Name wrote:Nisam to znao, mislio sam da je broj 1 najstariji
-
No-Name
#10078 Re: Slike starog Sarajeva
U blizini su poslije izgrađeni I neboderi u Marka Marulića(19 I 21), imaš li slike tih nebodera iz tog vremena
- studiorum_tuzlaensis
#10079 Re: Slike starog Sarajeva
No-Name wrote:U blizini su poslije izgrađeni I neboderi u Marka Marulića(19 I 21), imaš li slike tih nebodera iz tog vremena
Isto bi volio da vidim slike tih nebodera iz perioda 1972-1975.
- bitanga_sa_otesa
#10080 Re: Slike starog Sarajeva
neboderi 7 i 7a (sadasnji 19 i 21) su useljeni 1974.nemam slike iz tog vremena 
- corsa
#10081 Re: Slike starog Sarajeva
Jbt koliko se sve promijenilo. Nisam pojma imao da je tu bila željeznička radionica... Kad su napravljeni deovi? Doduše ja pamtim od 1986., a tada je već odavno bilo sve napravljeno, osim što je bio pionirski dom "Boško Buha", na mjestu "građevine" i naknadno dodan dio osnovne škole "Alija Alijagić".bitanga_sa_otesa wrote:broj 2 je najstariji,a one barake i cumur su ti na mjestu danasnjih deova ,jer na tom mjestu su bile zeljeznicke radionice dok je postojala uska pruga kojom je ciro vozio.bilo je vise kolosijeka duz danasnje ulice envera sehovica,a dio gdje su bile te radionice se zvao peta sekcija.No-Name wrote:Nisam to znao, mislio sam da je broj 1 najstariji
-
RJ57
#10082 Re: Slike starog Sarajeva
da, to je bila prije poprilična rupčaga, ukidanje uskotračne pruge i izgradnja deova su taj dio grada znatno unaprijedili, mada je još neko vrijeme poslije useljenja deova to još uvijek bio djelomično ruralan dio. prvi D je useljen 1978, nešto malo prije svjetskog a drugi cca godinu i po poslije. treći tek kasnije jer su morali promijeniti projekat zbog grijanja (prva dva dea su imali katastrofalno grijanje, posebno prvi tj srednji)corsa wrote:Jbt koliko se sve promijenilo. Nisam pojma imao da je tu bila željeznička radionica... Kad su napravljeni deovi? Doduše ja pamtim od 1986., a tada je već odavno bilo sve napravljeno, osim što je bio pionirski dom "Boško Buha", na mjestu "građevine" i naknadno dodan dio osnovne škole "Alija Alijagić".bitanga_sa_otesa wrote:broj 2 je najstariji,a one barake i cumur su ti na mjestu danasnjih deova ,jer na tom mjestu su bile zeljeznicke radionice dok je postojala uska pruga kojom je ciro vozio.bilo je vise kolosijeka duz danasnje ulice envera sehovica,a dio gdje su bile te radionice se zvao peta sekcija.No-Name wrote:Nisam to znao, mislio sam da je broj 1 najstariji
- bitanga_sa_otesa
#10083 Re: Slike starog Sarajeva
udjes ljeti u biblioteku sve smrdi na cumurcorsa wrote: pionirski dom "Boško Buha",
- corsa
#10084 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote:udjes ljeti u biblioteku sve smrdi na cumurcorsa wrote: pionirski dom "Boško Buha",
- bitanga_sa_otesa
#10085 Re: Slike starog Sarajeva
jasta je ,sve okolo smrdilo na cumur...ja kao mali isao na kurs engleskog tu u bosko buha .poslije 2 casa,svi izadjemo garavicorsa wrote:![]()
![]()
Sta ces, lozilo se!
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10086 Re: Slike starog Sarajeva
Kako dobre priče , vau
Poučite me nekadašnji i današnji stanari Marka Marulića i "Deova" (
) , ako su "Deovi" formalno naselje Malta kako se zove dio sjeverno od ulice Paromlinska (ex Blagoja Parovića) u smjeru zapad-istok od recimo Velike Bašte do Merkatora ?
Dolac je naziv MZ (a nekada u prošlosti Dolcem se zvalo sve uz prugu do Alipašinog mosta) a moji roditelji za taj dio grada kažu "Novo Sarajevo" što je malo nelogično jer je cijela općina - Novo Sarajevo ???
I da , da li ste vi prije izgradnje škole Malta (Alija Alijagić) išli u OŠ Blagoja Parović ?
Hvala svima !!!
Poučite me nekadašnji i današnji stanari Marka Marulića i "Deova" (
Dolac je naziv MZ (a nekada u prošlosti Dolcem se zvalo sve uz prugu do Alipašinog mosta) a moji roditelji za taj dio grada kažu "Novo Sarajevo" što je malo nelogično jer je cijela općina - Novo Sarajevo ???
I da , da li ste vi prije izgradnje škole Malta (Alija Alijagić) išli u OŠ Blagoja Parović ?
Hvala svima !!!
- bitanga_sa_otesa
#10087 Re: Slike starog Sarajeva
zvanicno je novo sarajevo ,svi sto zive tu uglavnom zvali malta ...
ja nisam isao u blagoje parovic,samo u alija alijagic
ja nisam isao u blagoje parovic,samo u alija alijagic
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10088 Re: Slike starog Sarajeva
Neka bude onda Dolac-maltabitanga_sa_otesa wrote:zvanicno je novo sarajevo ,svi sto zive tu uglavnom zvali malta ...
- corsa
#10089 Re: Slike starog Sarajeva
E ja sam prije rata išao na engleski u "Lolu", jer su "Boška" već srušili.bitanga_sa_otesa wrote:jasta je ,sve okolo smrdilo na cumur...ja kao mali isao na kurs engleskog tu u bosko buha .poslije 2 casa,svi izadjemo garavicorsa wrote:![]()
![]()
Sta ces, lozilo se!
- bitanga_sa_otesa
#10090 Re: Slike starog Sarajeva
ti si bio sminkacorsa wrote: E ja sam prije rata išao na engleski u "Lolu", jer su "Boška" već srušili.
- bitanga_sa_otesa
#10091 Re: Slike starog Sarajeva
eto jedna iz 1991.corsa wrote: "građevine"

- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#10092 Re: Slike starog Sarajeva
Oplakahbitanga_sa_otesa wrote:jasta je ,sve okolo smrdilo na cumur...ja kao mali isao na kurs engleskog tu u bosko buha .poslije 2 casa,svi izadjemo garavicorsa wrote:![]()
![]()
Sta ces, lozilo se!
- bitanga_sa_otesa
#10093 Re: Slike starog Sarajeva
kreka weso peci,na svakoj slomljeno staklomali_milojica wrote: Oplakah
- agent_zero
#10094 Re: Slike starog Sarajeva
Ovo ona gdje je sad "La Gitano"?bitanga_sa_otesa wrote:eto jedna iz 1991.corsa wrote: "građevine"
- bitanga_sa_otesa
#10095 Re: Slike starog Sarajeva
nemam pojma sta je la gitanoagent_zero wrote:
Ovo ona gdje je sad "La Gitano"?
- Qler
#10096 Re: Slike starog Sarajeva
Fin restrorancic bitango, i jeste to je ta
građevina 
- nosara
#10097 Re: Slike starog Sarajeva
Rupcaga i ruralno...? Koji kurac...?RJ57 wrote:da, to je bila prije poprilična rupčaga, ukidanje uskotračne pruge i izgradnja deova su taj dio grada znatno unaprijedili, mada je još neko vrijeme poslije useljenja deova to još uvijek bio djelomično ruralan dio. prvi D je useljen 1978, nešto malo prije svjetskog a drugi cca godinu i po poslije. treći tek kasnije jer su morali promijeniti projekat zbog grijanja (prva dva dea su imali katastrofalno grijanje, posebno prvi tj srednji)corsa wrote: Jbt koliko se sve promijenilo. Nisam pojma imao da je tu bila željeznička radionica... Kad su napravljeni deovi? Doduše ja pamtim od 1986., a tada je već odavno bilo sve napravljeno, osim što je bio pionirski dom "Boško Buha", na mjestu "građevine" i naknadno dodan dio osnovne škole "Alija Alijagić".
Taj dio Novog Sarajeva izgradili su doseljeni cesi, slovaci, italijani, nijemci, madjari, dakle srednja klasa srca Evrope... To je bio najurbaniji dio Sarajeva, tada poznatiji kao Mali Rim zbog strukture stanovnistva... Upravo je izgradnja nebodera i kompleksa zgrada dovela do krkanizacije Malog Rima, jer su autenticni stanovnici pomjereni prema Novom gradu, a na njihovo mjesto su se dovukli papci iz istocne Bosne i Hercegovine...
-
RJ57
#10098 Re: Slike starog Sarajeva
bila je cool biblioteka, nema šta nisam tu pročitaobitanga_sa_otesa wrote:udjes ljeti u biblioteku sve smrdi na cumurcorsa wrote: pionirski dom "Boško Buha",
-
RJ57
#10099 Re: Slike starog Sarajeva
dobro pitanje, mi smo za svu raju iz deova govorili “oni sa malte“ , mada bi se o tome dalo raspravljatisabina1 wrote:Kako dobre priče , vau![]()
![]()
![]()
Poučite me nekadašnji i današnji stanari Marka Marulića i "Deova" (![]()
) , ako su "Deovi" formalno naselje Malta kako se zove dio sjeverno od ulice Paromlinska (ex Blagoja Parovića) u smjeru zapad-istok od recimo Velike Bašte do Merkatora ?
Hvala svima !!!
apropo škole, ta “raja iz deova“ je ili išla u škoku novo sarajevo koja je onda nabrzinu preimenovana u alija alijagić ili je u slučaju malo starijih ostala u svojim osnovnim školama. ja ne znam nikoga ko je prešao u blagoje parović ili slobodan vuković nakon što je doselio tamo
-
RJ57
#10100 Re: Slike starog Sarajeva
momak sorry ali nemaš pojma. u deovima je bila većina vojnih stanova, a u ostale je većinom doselila jako pismena raja. prije izgradnje deova je taj dio bio mračna neuređena rupa oko pruge puna straćara i baraka, ja to znam jer mi je tetka dugo radila na veterini i oduvjek sam se motao tamo, a nekoliko jarana su mi onda preselili u deove tako da sam i poslije išao tamonosara wrote:Rupcaga i ruralno...? Koji kurac...?RJ57 wrote:da, to je bila prije poprilična rupčaga, ukidanje uskotračne pruge i izgradnja deova su taj dio grada znatno unaprijedili, mada je još neko vrijeme poslije useljenja deova to još uvijek bio djelomično ruralan dio. prvi D je useljen 1978, nešto malo prije svjetskog a drugi cca godinu i po poslije. treći tek kasnije jer su morali promijeniti projekat zbog grijanja (prva dva dea su imali katastrofalno grijanje, posebno prvi tj srednji)corsa wrote: Jbt koliko se sve promijenilo. Nisam pojma imao da je tu bila željeznička radionica... Kad su napravljeni deovi? Doduše ja pamtim od 1986., a tada je već odavno bilo sve napravljeno, osim što je bio pionirski dom "Boško Buha", na mjestu "građevine" i naknadno dodan dio osnovne škole "Alija Alijagić".
Taj dio Novog Sarajeva izgradili su doseljeni cesi, slovaci, italijani, nijemci, madjari, dakle srednja klasa srca Evrope... To je bio najurbaniji dio Sarajeva, tada poznatiji kao Mali Rim zbog strukture stanovnistva... Upravo je izgradnja nebodera i kompleksa zgrada dovela do krkanizacije Malog Rima, jer su autenticni stanovnici pomjereni prema Novom gradu, a na njihovo mjesto su se dovukli papci iz istocne Bosne i Hercegovine...