Ali hajd se vrati kroz vrijeme u novembar '44. Mozes samo zamisliti kako je to zasipano bilo kad su ovolike bombe ostale neeksplodirane.
Sarajevo Construction
- drug_profi
#10076 Re: Sarajevo Construction
Ima li smisla dojaviti bombu u Bingu?
Ali hajd se vrati kroz vrijeme u novembar '44. Mozes samo zamisliti kako je to zasipano bilo kad su ovolike bombe ostale neeksplodirane.
-
azdralovic
#10077 Re: Sarajevo Construction
Pa kazu da su otprilike 15-20% ostajale neeksplodirane...drug_profi wrote:Ima li smisla dojaviti bombu u Bingu?![]()
- drug_profi
#10078 Re: Sarajevo Construction
Vjerovati je. Obzirom na ubrzanu proizvodnju u ratnim uslovima i na nacin primjene.azdralovic wrote:Pa kazu da su otprilike 15-20% ostajale neeksplodirane...drug_profi wrote:Ima li smisla dojaviti bombu u Bingu?![]()
U novije, mirnodopsko, vrijeme smo ucili da je dozvoljeno do 3% municije da bude neispravno.
- shalla
#10079 Re: Sarajevo Construction
Kaže jedan moj drug, možeš misliti kako se osjeća taj pilot što je bombardovao ako čuje da nisu eksplodirale hahahahaha, lik možda i odlikovanje dobio za uspješno bombardovanje

- drug_profi
#10080 Re: Sarajevo Construction
Ma to se bacalo sa najmanje 3000 metara, kao tepih. Iskrcas tovar u par sekundi, sta pilot zna, cuje samo brujanje motora, glasove posade u slusalicama i eksplozije protivzracne paljbe...
- burekodsira
#10081 Re: Sarajevo Construction
vjerovatno se osjeća zatrpanoshalla wrote:Kaže jedan moj drug, možeš misliti kako se osjeća taj pilot što je bombardovao ako čuje da nisu eksplodirale hahahahaha, lik možda i odlikovanje dobio za uspješno bombardovanje![]()
![]()
![]()
-
BadBoy
#10082 Re: Sarajevo Construction
A kako je tamo fabrika postojala i radila 50-60 godina na svim tim neeksplodiranim bombama? Kako ondašnje vlasti nisu pročešljale to područje, pogotovo neposredno nakon rata kad se znalo da je ta lokacija bila glavna meta zračnih napada? Kako u tih 50 godina rada nisu slučajno našli ni jednu od ovih neeksplodiranih bombi? Nešto mi ne liči na Jugoslovenske vlasti da su bile ovako površine i da nisu temeljito pregledale prostor prije nego se pristupilo izgradnji fabrike.
Fascinantno stvarno.
Fascinantno stvarno.
-
neki
#10083 Re: Sarajevo Construction
Možda zato što su ove bombe nađene na 4-5m dubine a fabrika žice izgrađena na nasipu..BadBoy wrote:A kako je tamo fabrika postojala i radila 50-60 godina na svim tim neeksplodiranim bombama? Kako ondašnje vlasti nisu pročešljale to područje, pogotovo neposredno nakon rata kad se znalo da je ta lokacija bila glavna meta zračnih napada? Kako u tih 50 godina rada nisu slučajno našli ni jednu od ovih neeksplodiranih bombi? Nešto mi ne liči na Jugoslovenske vlasti da su bile ovako površine i da nisu temeljito pregledale prostor prije nego se pristupilo izgradnji fabrike.
Fascinantno stvarno.
Bombe su sigurno pronalažene na ovom području i u vrijeme gradnje ovih fabrika u Jugoslaviji ali ko se toga uopšte sjeća? Ko se sjeća slične bombe koja je pronađena prije 4 godine prilikom iskopa za gradnju zgrade na Dolac Malti, a da znamo za bombe koje su izvađene prije 60 godina..
-
BadBoy
#10084 Re: Sarajevo Construction
Nisam nikoga optuživao više mi je kuriozitet.neki wrote:Možda zato što su ove bombe nađene na 4-5m dubine a fabrika žice izgrađena na nasipu..BadBoy wrote:A kako je tamo fabrika postojala i radila 50-60 godina na svim tim neeksplodiranim bombama? Kako ondašnje vlasti nisu pročešljale to područje, pogotovo neposredno nakon rata kad se znalo da je ta lokacija bila glavna meta zračnih napada? Kako u tih 50 godina rada nisu slučajno našli ni jednu od ovih neeksplodiranih bombi? Nešto mi ne liči na Jugoslovenske vlasti da su bile ovako površine i da nisu temeljito pregledale prostor prije nego se pristupilo izgradnji fabrike.
Fascinantno stvarno.
Bombe su sigurno pronalažene na ovom području i u vrijeme gradnje ovih fabrika u Jugoslaviji ali ko se toga uopšte sjeća? Ko se sjeća slične bombe koja je pronađena prije 4 godine prilikom iskopa za gradnju zgrade na Dolac Malti, a da znamo za bombe koje su izvađene prije 60 godina..
A drugo, nisam rekao da se mi sada ne sjećamo bombi koje su izvađene prije 60 godina, nego kako u vrijeme građenja a kasnije i poslovanja fabrike nisu pronašli sve ove bombe. Kako su im "promakle". Možda upravo zato što je na nasipu bila...
- Hajvan
#10085 Re: Sarajevo Construction
ne diraj hiN jugoslaviu… 
- drug_profi
#10086 Re: Sarajevo Construction
Evo ja ću ti reći da se ti NUS ne vade ni danas. Preveliki je rizik.
Ima haubicka granata 105 mm (pretpostavka po promjeru rupe) u parku na Cvili 2 kraj igralista. Zabila se u zemlju i nije eksplodirala. Nije se mogla vidjeti, a rupa je zatrpana da kome noga ne upadne. Koliko znam nikad poslije nije iskopana. To se jednostavno ne radi. Ostavis je gdje je. Vjerovatno je bar na 2-3 metra. Ako se ne dira ne moze ni eksplodirati.
Mi smo kopajuci rov na mojmilu nasli municiju njemacke proizvodnje iz 1937 u zemlji na dubini 30-40 cm. Ocigledno zaostalu iz onog rata. Rastavili smo par metaka. Barut je sasvim normalno izgarao, ali detonatorske kapisle su bile potpuno unistene. Cak ni plamen ih nije aktivirao.
Hocu reci da je vrlo vjerovatno da ce vrijeme unistiti upaljace i da ce sam trotil postati bezopasan bez njih.
Ima haubicka granata 105 mm (pretpostavka po promjeru rupe) u parku na Cvili 2 kraj igralista. Zabila se u zemlju i nije eksplodirala. Nije se mogla vidjeti, a rupa je zatrpana da kome noga ne upadne. Koliko znam nikad poslije nije iskopana. To se jednostavno ne radi. Ostavis je gdje je. Vjerovatno je bar na 2-3 metra. Ako se ne dira ne moze ni eksplodirati.
Mi smo kopajuci rov na mojmilu nasli municiju njemacke proizvodnje iz 1937 u zemlji na dubini 30-40 cm. Ocigledno zaostalu iz onog rata. Rastavili smo par metaka. Barut je sasvim normalno izgarao, ali detonatorske kapisle su bile potpuno unistene. Cak ni plamen ih nije aktivirao.
Hocu reci da je vrlo vjerovatno da ce vrijeme unistiti upaljace i da ce sam trotil postati bezopasan bez njih.
-
BadBoy
#10087 Re: Sarajevo Construction
Hvala na odgovoru. Ali meni nije jasno kako je veći rizik ne vaditi NUS nego nastaviti "živjeti i raditi" nad njima? Prosto ne mogu da vjerujem da je takva praksa... pri tome ne osporavam tvoje znanje i ovo što si iznio nego više izražavam čuđenje ako je zaista to praksa.drug_profi wrote:Evo ja ću ti reći da se ti NUS ne vade ni danas. Preveliki je rizik.
- drug_profi
#10088 Re: Sarajevo Construction
To su dubine od nekoliko metara, tj uglavnom nepoznate. Ne znas tip, model upaljaca, stabilnost...puno ikseva, a ako se ne dira nece ni puci.
I nije ovo sto ti ja pricam neko profesionalno znanje, samo sam to cuo od drugih.
I nije ovo sto ti ja pricam neko profesionalno znanje, samo sam to cuo od drugih.
- славянин
#10089 Re: Sarajevo Construction
Nije mi jasno bombe od 250 ili 500 kg a ugrozeno 20 000 ljudi umalo ne evakuirase
po tim logikama onda je sarajevo od 92-95 trebalo jedno 30 puta komplet da izgine.
- Hajvan
#10090 Re: Sarajevo Construction
drug_profi wrote:Evo ja ću ti reći da se ti NUS ne vade ni danas. Preveliki je rizik.
- nosara
- славянин
-
BadBoy
#10093 Re: Sarajevo Construction
Hahah ovo je druga tema koju Klix špijunira i pravi vijest od nje
Evo iz FUCZ imaju isto pitanje kao i ja:
"Ono što je čudno pripadnicima FUCZ-a jeste kako otkrivene avionske bombe nisu pronađene prilikom izgradnje tvornice žice koja se nekada nalazila na ovoj lokaciji"
Mogući odgovor:
""Vjerovatno su promašene prilikom kopanja temelja. Inače, na ovoj lokaciji su prije rata pronađene 22 aviobombe. U Sarajevu imamo tu okolinu Alipašinog mosta u radijusu od dva kilometra na kojem se sumnja da bi moglo biti još neeksplodiranih avionskih bombi", kaže Vrana."
"Ono što je čudno pripadnicima FUCZ-a jeste kako otkrivene avionske bombe nisu pronađene prilikom izgradnje tvornice žice koja se nekada nalazila na ovoj lokaciji"
Mogući odgovor:
""Vjerovatno su promašene prilikom kopanja temelja. Inače, na ovoj lokaciji su prije rata pronađene 22 aviobombe. U Sarajevu imamo tu okolinu Alipašinog mosta u radijusu od dva kilometra na kojem se sumnja da bi moglo biti još neeksplodiranih avionskih bombi", kaže Vrana."
- Haris.ba
#10094 Re: Sarajevo Construction
Žica su bile hale, nije se kupalo duboko ko Bingo što radi i pravi podzemne objekte. Vjerovatno je to glavni razlog.
- drug_profi
#10095 Re: Sarajevo Construction
Ima ova zemlja stosta u sebi. Pa ja sam 1976 na Zelengori nasao iskrivljenu cijev od garonje i njemacki/ustaski sljem u jednom potoku.
Zahvaljujuci tome sto sam malo zalutao sa staze. Da ne kazem da smo nalazili i kosti gore, ali smo se tjesili da nisu ljudske.
nema ko nije "sr*o" po ovoj zemlji.
Brazilci jbt...
.
Zahvaljujuci tome sto sam malo zalutao sa staze. Da ne kazem da smo nalazili i kosti gore, ali smo se tjesili da nisu ljudske.
nema ko nije "sr*o" po ovoj zemlji.
Brazilci jbt...
- Thorgerson
#10096 Re: Sarajevo Construction
Sta druga? Pa klix redovno prati forum, ako sta ima zanimljivo od toga pravi vijest. Ne pada mi sad na pamet, ali bilo je toga dosta...BadBoy wrote:Hahah ovo je druga tema koju Klix špijunira i pravi vijest od nje![]()
Mogući odgovor:
Ali ovo je preofirno, nadam se da nisu samo skinuli ove slike sa foruma i zalijepili klix na njima.
-
BadBoy
#10097 Re: Sarajevo Construction
Ma druga tema da sam ih uhvatio u posljednja dva dana da su baš ofirno napravili tekst od priče sa foruma.
- Cossack
#10098 Re: Sarajevo Construction
Završena sanacija krova i bočnih fasada na Domu zdravlja Stari Grad

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... stari-grad

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... stari-grad
- Cossack
- Cossack
#10100 Re: Sarajevo Construction
Općina Novi Grad Sarajevo radi sanaciju 58 parkinga

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... 8-parkinga

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... 8-parkinga