dale cooper wrote: ↑07/06/2020 20:28
ExNihilo wrote: ↑07/06/2020 20:15
dale cooper wrote: ↑07/06/2020 20:11
Ne vjeruješ da su ljudska priroda i biološki mehanizmi i sami podložni evoluciji i adaptiranju?
Naravno da jesu, pa tako su i nastali mehanizmi o kojima pišem. Samo što adaptacija ima svoje mehanizme, a u iste ne spada wishful thinking.
Wishful thinking? Koje mehanizme?
Mehanizme selekcije. Evolucija favorizira one varijacije koje povećavaju mogućnost širenja gena.
Pa tako, ako u populaciji imamo 50% mužjaka koji imaju neku genetsku varijaciju koja im omogućava da izbjegnu promiskuitetne ženke, čime povećavaju šansu za prenos vlastitog potomstva, kako sam gore objasnio već, dok preostalih 50% nema problema sa promiskuitetnim ženkama, prva grupa će frekventnije prenositi svoje gene, a samim tim i varijaciju koja to omogućava (izbjegavanja promiskuitetnih ženki). Nakon dovoljno generacija, svi pripadnici populacije (ili većina) imat će tu varijaciju, jer se pool onih koji nemaju taj gen stalno smanjuje, a pool onih koji imaju taj gen stalno povećava.
Da bismo evoluirali suprotno ponašanje, recimo da ne stigmatiziramo uopće, nije dovoljno insistirati na tome, što sam označio kao wishful thinking, pa ćemo vremenom evoluirati, kako je to pogrešno mislio Lamarck kada je vjerovao da su žirafe svoj dugački vrat evoluirale tako što su se generacijama istezale za lišćem, nego je potrebno da određena genetička varijacija poveća šanse za prenos gena, pa našu prirodu usmjeri u novom pravcu.
Mi možda nekad i uspijemo razviti društva u kojima je svaki oblik stigmatizacije i diskriminacije strogo kažnjiv, ali to neće promijeniti našu prirodu. Baš onako kako smo razvili društva u kojima je korupcija kažnjiva, što ne mijenja činjenicu da čovjek ima prirodnu težnju da maksimizira vlastitu korist, zbog čega društva koja imaju snažne institucije imaju malo korupcije, a društva koja imaju slabe institucije mnogo korupcije.
Ponašanje se može represivnim mjerama kanalisati u kolektivnom interesu, ali ne i promijeniti priroda.
I jedan disclaimer. Ne mislim da postoji jedan gen koji kontrolira ovo ponašanje. Kao i kod svakog kompleksnog ponašanja, riječ je o složenoj interakciji gena. Gornji primjer je pojednostavljen radi lakšeg prenosa misli.