Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ins

#10076 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by ins »

Može i Iveco, a može i MAN, meni svejedno :D
Penicilin

#10077 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Penicilin »

Šta je na ovim kamionima ne mogu da skontam?
kabal1337

#10078 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by kabal1337 »

tramvajtrojka wrote: 30/11/2023 23:12
ins wrote: 30/11/2023 18:17 Po svoj logici, sada su najpotrebniji kamioni, osnovna vojna varijanta. Dakle, nešto tipa Unimog U5000 ili Mercedes Atego u defence izvedbi
Image

Samo Iveco moze ih se uzeti za dvjesto milja po komadu taman uz sve verzije nekih 70ak komada dovoljno za nase oruzane snage koje imaju realnu potrebu za ne vise od stotinjak kamiona
meni se tu vise uklapa Zetros od Unimoga
archi_a

#10079 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Penicilin wrote: 01/12/2023 18:30
Šta je na ovim kamionima ne mogu da skontam?

Vozila za transport i pretovar raketa KUB.
Last edited by archi_a on 01/12/2023 18:41, edited 1 time in total.
archi_a

#10080 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, Tuzla, povodom godišnjice OS BiH urađen mural za sve vojnikinje i vojnike u službi države.

Image

Image

Image
archi_a

#10081 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, HS baza Rajlovac

Image

Image
tramvajtrojka

#10082 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

kabal1337 wrote: 01/12/2023 18:34
tramvajtrojka wrote: 30/11/2023 23:12
ins wrote: 30/11/2023 18:17 Po svoj logici, sada su najpotrebniji kamioni, osnovna vojna varijanta. Dakle, nešto tipa Unimog U5000 ili Mercedes Atego u defence izvedbi
Image

Samo Iveco moze ih se uzeti za dvjesto milja po komadu taman uz sve verzije nekih 70ak komada dovoljno za nase oruzane snage koje imaju realnu potrebu za ne vise od stotinjak kamiona
meni se tu vise uklapa Zetros od Unimoga
Image

al ako budemo dobijali kamione ide Renault jer EU ima semu sa njima kad rade donacije kao nama, ove su poklonili Ukrajincima godinu dana prije agresije od istog programa iz kojeg nama daju pare :)
archi_a

#10083 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Dom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Službena posjeta NATO-ovog vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) i zapovjednika Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Kristofera Kavolija.

Image

Image

Image

Image

Image

Na sastanku na kojem su nazočili zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi (SHAPE) i ujedno operativni zapovjednik operacije Europske unije „Althea“ u BiH general-pukovnik Hubert Koteru (Cottereau), zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Deborah Mennuti, zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekhaga (McGaha), generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta ministra odbrane BiH i zamjenika te ostali saradnici, razgovaralo se o putu BiH ka euroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i SAD.
General Kavoli je domaćinima čestitao Dan Oružanih snaga BiH te istakao da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjetu MO i OS BiH kako bi dao znak ohrabrenja da se nastavi s reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s NATO-om. Pri tome je ponudio svu pomoć s njegove strane, kao visoki vojni dužnosnik NATO-a, ali i kao zapovjednik američkih snaga u Europi.
Nakon sastanka dvije delegacije, ministar Helez i general Kavoli su održali kratki sastanak licem u lice. Poslije toga usljedio je sastanak delegacija s generalom Kavolijem na čelu s predstavnicima Zajedničkog štaba OS BiH, koje je predvodio načelnik general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima načelnika general-majorima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem. Govorili su o detaljima daljeg razvoja interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, kao i međusobnoj saradnji na aktivnostima vojska-vojsci.
tramvajtrojka

#10084 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

Image

Isporucili im turci valjda i nas sunce ogrije sa ovim turskim prevarantima pa da napokon dodju kod nas ova sredstva :roll:

I kako kosovski vojnik izgleda kao vojnik za 21 vijek :thumbup: treba nama jos pure da ih stignemo
ins

#10087 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by ins »

tramvajtrojka wrote: 02/12/2023 00:55
Isporucili im turci valjda i nas sunce ogrije sa ovim turskim prevarantima pa da napokon dodju kod nas ova sredstva :roll:
Iskreno, mene i dalje čudi da postoje ljudi koji smatraju da je aktuelna Turska i Erdoganova politika na bilo koji način probosanska, pa čak i uopšte prijateljska prema BiH i interesima BiH? :?

Osim deklarativnog predizbornog amanetovanja nad Bosnom i citiranjem Alije, sve što Turci rade nakon odlaska Ahmeta Davutoğlua je isključivo u interesu osovine Rusija - Mađarska - Srbija - Albanija - Turska, po kojoj za BiH nema budućnosti...
Peacean

#10088 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Peacean »

Prije će turci iskoristiti BiH za dodvoravanje Srbiji nego što će za nas nešto vrijedno uraditi :-)
PM72

#10089 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by PM72 »

ins wrote: 04/12/2023 11:23
Iskreno, mene i dalje čudi da postoje ljudi koji smatraju da je aktuelna Turska i Erdoganova politika na bilo koji način probosanska, pa čak i uopšte prijateljska prema BiH i interesima BiH? :?

Osim deklarativnog predizbornog amanetovanja nad Bosnom i citiranjem Alije, sve što Turci rade nakon odlaska Ahmeta Davutoğlua je isključivo u interesu osovine Rusija - Mađarska - Srbija - Albanija - Turska, po kojoj za BiH nema budućnosti...
Ja sam uvijek govorio...ko mi dokaže da su nam turci sanduk metaka u ratu poslali -častim ga.Ne izlaze iz ruske i srpske guzice.
ZoomZoomKiwi

#10090 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by ZoomZoomKiwi »

PM72 wrote: 04/12/2023 11:37

Ja sam uvijek govorio...ko mi dokaže da su nam turci sanduk metaka u ratu poslali -častim ga.Ne izlaze iz ruske i srpske guzice.
Objasni ti tom prosječnom bošnjoku koji maše turskim zastavicama...

Smradovi okupatorski, za 500 godina orgijanja po Bosni nisu ostavili ništa osim jebališta i džamija.
dr_Evil

#10091 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by dr_Evil »

EFD22 wrote: 04/12/2023 11:41
PM72 wrote: 04/12/2023 11:37

Objasni ti tom prosječnom bošnjoku koji maše turskim zastavicama...

Smradovi okupatorski, za 500 godina orgijanja po Bosni nisu ostavili ništa osim jebališta i džamija.
Stari most, i tu prica vjerovatno staje. Dobro donijeli su nam Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica ;)
archi_a

#10092 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, lokacija ZŠ OS BiH, komanda Bistrik, Sarajevo

Image

Image
archi_a

#10093 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Pored SAD-a, Turska je naš najveći vojni partner i prijatelj što se tiče kako opreme tako i školovanja vojnog kadra. Tu je još VB.
Turska je, na vojnim koledžima i vojnim akademijama, besplatno odškolovala na stotine vojnika, podoficira i oficira, posebno pješadinaca, tenkista i pilota iz Bosne. Trenutno je preko 70 kandidata (pješadija, inžinjerija, piloti) na vojnim akademijama u Turskoj. Sve im obezbjeđeno i plaćeno. To je zalog za budućnost. Možete vi pisati, ali ne možete promijeniti narativ i činjenice.
Oklop će biti kompletno obnovljen sredstvima obezbjeđenim i poklonjenim od strane Turske. Usvajaju se i znanja i iskustva iz upravljanja dronovima i operacijama nadzora neba. Neki oklopni točkaši "vire", tu iza ugla. I ne samo to. ;)
ins

#10094 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by ins »

Da, tako je bilo do sada. I upravo se to promijenilo 2014-2015

Nažalost, to tvoje "će biti" po svemu kako stvari stoje će i ostati na tome, nekom budućem vremenu.

Meanwhile, dok mi čekamo to "će biti", Turska armija obučava desantne jedinice 63. Niške... https://www.mod.gov.rs/lat/18047/zajedn ... rske-18047

Zna se šta znači obuka desantnih jedinica
Last edited by ins on 04/12/2023 17:55, edited 1 time in total.
ins

#10095 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by ins »

Greška
archi_a

#10096 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Nije bilo do sada i nije se ništa na gore promijenilo od 2015. Čak šta više. U ovom trenutku je 77 budućih vojnika OS BiH na vojnim odsjecima u Turskoj i ide ih još. Bar 10 budućih pilota je trenutno tamo. Sve ove "desantne" obuke radili su i naši ljudi. Posljednji put u februaru ove godine, na velikoj zimskoj vježbi. Naši ljudi među 2000 odabranih. A pri tome nemamo klasične jedinice padobranaca. :wink:
Znaš da ne volim puno rasprave. Eto, ja napisah pa nek vjeruje ko šta hoće, ali samo da se zna, ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.
archi_a

#10097 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Sa posljednjeg prijema pilota u HS, školovanih u Turskoj.

Image

Image

Image
archi_a

#10098 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Da od sad nikad ni jedan metak ne pošalju oni su uradili ogromnu stvar za Bosnu i Hercegovinu. Hvala im.

Image

Image

Image

Image

Image
CrveniKuk

#10100 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by CrveniKuk »

archi_a wrote: 04/12/2023 14:31 Pored SAD-a, Turska je naš najveći vojni partner i prijatelj što se tiče kako opreme tako i školovanja vojnog kadra. Tu je još VB.
Turska je, na vojnim koledžima i vojnim akademijama, besplatno odškolovala na stotine vojnika, podoficira i oficira, posebno pješadinaca, tenkista i pilota iz Bosne. Trenutno je preko 70 kandidata (pješadija, inžinjerija, piloti) na vojnim akademijama u Turskoj. Sve im obezbjeđeno i plaćeno. To je zalog za budućnost. Možete vi pisati, ali ne možete promijeniti narativ i činjenice.
Oklop će biti kompletno obnovljen sredstvima obezbjeđenim i poklonjenim od strane Turske. Usvajaju se i znanja i iskustva iz upravljanja dronovima i operacijama nadzora neba. Neki oklopni točkaši "vire", tu iza ugla. I ne samo to. ;)
Zna li se, koji točkaši vire? Da li je riječ o BMC Vuran ili Kirpi ili su u pitanju neki drugi točkaši, jer Turci imaju još i FNSS, Otokar…
Post Reply