Znam ja kad je Justin roden, samo sam ti naveo da su 30 godina prije navodnog izabiranja Evandelja od strane Irineja spominje memoare. A to upravo pobija ono sto si ti rekao ranije da je Irinej IZABRAO sta ulazi u NZ a sta ne. Svi novozavjetni zapisi su zavrseni do 99 godine N.E.aurora313 wrote: Justin rođen: 100 AD, Samaria, Umro: 165 AD, Rim.
Šta je za tebe “prije Irineja‘ kada se vidi da je i on živio tek nakon prvog vijeka. Ali vidiš i sam da nema podataka o jevanđeljima iz prvog vijeka kao i to kada ta četiri postaju zvanično baza za NZ.
KANONSKIH MATERIJALA NIJE BILO U PRVOM VIJEKU ALI I DUBOKO U DRUGOM!
Zato su i postojala razna tumačenja i razlike među crkvama oko materijala kojima su se služili. Kako ti to još nije jasno?
Tradicija rane crkve nije bila tradicija Crkve ili crkava, vec je bila apostolska tradicija. Crkve su vjerovale da je to njihov posao, da budem tacniji - posao starjesina - kako bi ta tradicija ostala nepromijenjena. iz tog razloga Irenej, objasnjava taj proces kao odgovor na gnosticke hereze:
"We refer them to that tradition which originates from the apostles, which is preserved by means of the succession of elders in the churches."
A Pavle prije njega: "Stoga, braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju bilo pismom" 2 Solunjanima 2:15 kao i na mnogim drugim mjestima u NZ. To je bila apostolska tradicija, a cilj ranih crkava je bio da je nikada ne izgube.
Kada se spomene tradicija u kontekstu krscanstva, odma svi pomisle na Katolicku crkvu. Nista nije dalje od istine nego postaviti tako stvari. Kljucna rijec apostolske tradicije nije tradicija, vec apostolska.
"It is not necessary to seek the truth among others which it is easy to obtain from the Church; since, the apostles, like a rich man in the bank, lodged in her hands most copiously all things pertaining to the truth. …
Suppose there arose a dispute relative to some important question among us. Should we not have recourse to the most ancient churches, with which the apostles held constant interaction and learn from them what is certain and clear in regard to the present question?" (Irenaeus, Against Heresies III:4:1, c. A.D. 185)
Nije samo Irinej koji to kaze. Svi rani krscanski spisi kazu isto. Cetiri evandelja smatrana su apostolskim u ranom krscanstvu. Kao sto se moze vidjeti, u ranom krscanstvu istina je bila blisko povezana s apostolskim poucavanjem. Biblija je sastavljena kako bi se sacuvala "vjera jednom zauvijek predana svetima". Svjedocanstva apostolske vjere u apostolskim crkvama su mnogi. Zbirka tih spisa daleko je veca od Novog zavjeta, spisi su prepuni referenci na Pismo, i vjera u njima uvijek se u skladu sa Svetim pismom.