Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
JVC

#10076 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

aurora313 wrote: Justin rođen: 100 AD, Samaria, Umro: 165 AD, Rim.
Šta je za tebe “prije Irineja‘ kada se vidi da je i on živio tek nakon prvog vijeka. Ali vidiš i sam da nema podataka o jevanđeljima iz prvog vijeka kao i to kada ta četiri postaju zvanično baza za NZ.

KANONSKIH MATERIJALA NIJE BILO U PRVOM VIJEKU ALI I DUBOKO U DRUGOM!

Zato su i postojala razna tumačenja i razlike među crkvama oko materijala kojima su se služili. Kako ti to još nije jasno?
Znam ja kad je Justin roden, samo sam ti naveo da su 30 godina prije navodnog izabiranja Evandelja od strane Irineja spominje memoare. A to upravo pobija ono sto si ti rekao ranije da je Irinej IZABRAO sta ulazi u NZ a sta ne. Svi novozavjetni zapisi su zavrseni do 99 godine N.E.
Tradicija rane crkve nije bila tradicija Crkve ili crkava, vec je bila apostolska tradicija. Crkve su vjerovale da je to njihov posao, da budem tacniji - posao starjesina - kako bi ta tradicija ostala nepromijenjena. iz tog razloga Irenej, objasnjava taj proces kao odgovor na gnosticke hereze:
"We refer them to that tradition which originates from the apostles, which is preserved by means of the succession of elders in the churches."
A Pavle prije njega: "Stoga, braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju bilo pismom" 2 Solunjanima 2:15 kao i na mnogim drugim mjestima u NZ. To je bila apostolska tradicija, a cilj ranih crkava je bio da je nikada ne izgube.
Kada se spomene tradicija u kontekstu krscanstva, odma svi pomisle na Katolicku crkvu. Nista nije dalje od istine nego postaviti tako stvari. Kljucna rijec apostolske tradicije nije tradicija, vec apostolska.

"It is not necessary to seek the truth among others which it is easy to obtain from the Church; since, the apostles, like a rich man in the bank, lodged in her hands most copiously all things pertaining to the truth. …
Suppose there arose a dispute relative to some important question among us. Should we not have recourse to the most ancient churches, with which the apostles held constant interaction and learn from them what is certain and clear in regard to the present question?" (Irenaeus, Against Heresies III:4:1, c. A.D. 185)

Nije samo Irinej koji to kaze. Svi rani krscanski spisi kazu isto. Cetiri evandelja smatrana su apostolskim u ranom krscanstvu. Kao sto se moze vidjeti, u ranom krscanstvu istina je bila blisko povezana s apostolskim poucavanjem. Biblija je sastavljena kako bi se sacuvala "vjera jednom zauvijek predana svetima". Svjedocanstva apostolske vjere u apostolskim crkvama su mnogi. Zbirka tih spisa daleko je veca od Novog zavjeta, spisi su prepuni referenci na Pismo, i vjera u njima uvijek se u skladu sa Svetim pismom.
aurora313

#10077 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:Znam ja kad je Justin roden, samo sam ti naveo da su 30 godina prije navodnog izabiranja Evandelja od strane Irineja spominje memoare. A to upravo pobija ono sto si ti rekao ranije da je Irinej IZABRAO sta ulazi u NZ a sta ne. Svi novozavjetni zapisi su zavrseni do 99 godine N.E.
Tradicija rane crkve nije bila tradicija Crkve ili crkava, vec je bila apostolska tradicija. Crkve su vjerovale da je to njihov posao, da budem tacniji - posao starjesina - kako bi ta tradicija ostala nepromijenjena. iz tog razloga Irenej, objasnjava taj proces kao odgovor na gnosticke hereze:
"We refer them to that tradition which originates from the apostles, which is preserved by means of the succession of elders in the churches."
A Pavle prije njega: "Stoga, braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju bilo pismom" 2 Solunjanima 2:15 kao i na mnogim drugim mjestima u NZ. To je bila apostolska tradicija, a cilj ranih crkava je bio da je nikada ne izgube.
Kada se spomene tradiciji u kontekstu krscanstva, odma svi pomisle na Katolicku crkvu. Nista nije dalje od istine nego postaviti tako stvari. Kljucna rijec apostolske tradicije nije tradicija, vec apostolska. ..
To i jeste problem oko Novog Zavjeta. Nigdje definitivnog dokaza istine.

Interesantno je da si napomenuo da su Svi novozavjetni zapisi su zavrseni do 99 godine N.E.
Šta to znači drugima koji se upitaju, a zašto tek 99. godine? Naime, NITI JEDAN OD ISUSOVIH SLIJEDBENIKA nije tada mogao da bude živ, pa bih se ja kao vjernik pitao kako to da se u zadnjoj godini prvog vijeka kako tvrdiš (ali ako ćemo pošteno, tek u drugom vijeku) došlo do završetka novozavjetnih zapisa, šta god to značilo. Pa i da su djelomično pisani od slijedbenika i savremenika Isusa (tada bili već definitivno mrtvi), sam potvrđuješ da su dograđivani i obrađivani. Koliko i kako, nikada nećemo znati. I od kuda baš 99 godine? Slučajno? Nema slučajnosti kod manipulatora ali ljepše zvuči: završeno u prvom vijeku. Samo sačekaj da te Smrle ovdje podkači. :lol:

Da li treba da te podsjetim da Katolička Enciklopedija predpostavlja da je samo za Lukino postojalo bar 30,000 RAZLIČITIH kopija. To je samo po sebi dovoljno da ja ne mogu prihvatiti da se postupalo po Irineju ili Pavlu, kao što to tvoj primjer ističe: "Stoga, braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju bilo pismom." To je samo jadan i bijedan argument i dokaz kako se u crkvama možda trebalo ponašati, a ne kako se stvarno radilo. Kao paralelu ove gluposti, to ima istu vrijednost kao povik velikog vožda Slobe M. na Gazimestanu srpskom narodu oko Kosova: Niko vas više neće tući! Rek‘o čiko!?!

U ta davna doba svakojaki su materijali kolali po crkvama Mediterana i svašta se služilo ranim vjernicima. Gnostici su se na primjer služili svojim Gnostik jevanđeljem nađenim u Nag Hamadiju, Egipt, jel‘ tako? I sada bi trebalo da sve bude usklađeno jer je nekakav Pavle navodno rekao Stoga braćo..., a grupa polupismenih i primitivnih ‘sveštenika‘ se usrala od straha i to prihvatila bez pogovora!?! Daj, uozbilji se.
Edouard

#10078 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
JVC wrote:... Justin Martyr, prije Ireneja spominje "memoare apostola" koje on i sam citira, a citira upravo Evandelja za koje znamo i dan danas. Muratorijev fragment navodi ih medu knjigama i pismima koje je prva crkva prihvatila.
Justin rođen: 100 AD, Samaria, Umro: 165 AD, Rim.
Šta je za tebe “prije Irineja‘ kada se vidi da je i on živio tek nakon prvog vijeka. Ali vidiš i sam da nema podataka o jevanđeljima iz prvog vijeka kao i to kada ta četiri postaju zvanično baza za NZ.

Zato su i postojala razna tumačenja i razlike među crkvama oko materijala kojima su se služili. Kako ti to još nije jasno?
Zoro, znam da si u penziji i da imaš vremena na pretek, ali kani tih kanonskih materijala i ostalog jer tema je ateizam.
Obzirom da si ljetos pokazao zavidnu informiranost o evoluciji, posebno o onim gušterima na jadranskim otočićima, deder ti nama objasni, ako umiješ, kako su to dinosauri došli na ideju da se vinu u zrak, da polete, da postanu ptice, pa tako od onih grdosija postadoše dražesne ptičice.
A na drugoj strani konj, koji je prije pedesetak miliona godina bio veličine lisice, postade volika konjusina.
Ćudna i svojevoljna ta gospođa Evolucija.
Jesu li se prije spomenuti dinosauri naprije pokušavali podići u zrak pa im gospođa Evolucija za nagradu podarila letačka pera i šuplje kosti, ili su im prije pokušaja podizanja u zrak, nako, iz čista mira, sama od sebe, narasla letačka pera i šuplje kosti, a ostalo je bila samo formalnost.
Čini mi se puno uvjerljivijim ona biblijska u kreacionističkom doslovnom tumačenju kako je Eva nastala iz Adamova rebra, uvjerljivije i pod uvjetom izostanka Božje intervencije.
Mišo_Kovač

#10079 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Mišo_Kovač »

"Blago glupima: njihovo je Kraljevstvo Nebesko" (Mt 5,3) :roll:
Bloo
Globalna šefica

#10080 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Mišo_Kovač wrote:"Blago glupima: njihovo je Kraljevstvo Nebesko" (Mt 5,3) :roll:
:mrgreen: :thumbup:
arzuhal

#10081 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Mišo_Kovač wrote:"Blago glupima: njihovo je Kraljevstvo Nebesko" (Mt 5,3) :roll:
Image
JVC

#10082 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

Bloo wrote:
I kako covjek da ima konverzaciju kad se pojave biseri kao ovi? Iskreno, sa Misom do sad nisam ni pricao, jer se ponavlja sa ovim izvrnutim tumacenjem, valjda uvjeren da je otkrio toplu vodu. Ali to nije sve, onda imas drugu osobu koja mu "pobjednicki" i sva ushicena da thumbs up zeleci valjda reci da se tako sa glupima razgovara. U svome neznanju, ja necu reci gluposti, oni su radosni, jer eto, svi oni koji vjeruju su glupi. Ne, oni ne znaju da biti siromasan u duhu ne znaci biti glup, vec znaci priznati svoj iskren duhovni bankrot pred Bogom. Istim slijedom, smijem reci da osoba koja je procitala u svom zivotu barem 10 knjiga, koja se edikuje i to ne na duhovnom planu, sebi nikada ne bi dozvolila da napise nesto slicno.
Last edited by JVC on 22/12/2017 18:10, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#10083 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

JVC wrote:
Bloo wrote:
I kako covjek da ima konverzaciju kad se pojave biseri kao ovi? Iskreno, sa Misom do sad nisam ni pricao, jer se ponavlja sa ovim izvrnutim tumacenjem, valjda uvjeren da je otkrio toplu vodu. Ali to nije sve, onda imas drugu osobu koja mu "pobjednicki" i sva ushicena da thumbs up zeleci valjda reci da se tako sa glupima razgovara. U svome neznanju, ja necu reci i gluposti, oni su radosni, jer eto, svi oni koji vjeruju su glupi. Ne, oni ne znaju da biti siromasan u duhu ne znaci biti glup, vec znaci priznati svoj iskren duhovni bankrot pred Bogom. Istim slijedom, smijem reci da osoba koja je procitala u svom zivotu barem 10 knjiga, koja se edikuje i to ne na duhovnom planu, sebi nikada ne bi dozvolila da napise nesto slicno.
HardcoreMX

#10084 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

ma kakve knjige, nisu ovi procitali vise od pola stripa alana forda... :mrgreen:
harač

#10085 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

uvališe mi nekakve ahmedijske literature na sajmu, pa sam malo zapustio sv. avgustina. jedan od bisera muslimanskog josepha smitha:
Toliko je mnogo velikih nebeskih tijela koja plove kroz svemir da bi najmanji nered u njihovim kretanjima doveo do uništenja cijelog svijeta. Kakva je to manifestacija Božije moći da ova tijela niti se sudaraju niti mijenjaju svoju brzinu, niti u najmanjem stepenu promijene svoje smijerove, niti su bili istrošeni svojim kruženjem u toku tako dugog perioda, niti je njihova mašinerija pretrpjela ikakav poremećaj. Da oni nisu pod nadzorom Stvoritelja, kako to da se ovako veliki sistem sam okreće toliki niz godina? (hazreti Mirza Ghulam Ahmad, "Filozofija učenja islama", str. 69)
HardcoreMX

#10086 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

i od citata...skinutog sa interneta, pardon sa sajma.. :mrgreen:
arzuhal

#10087 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

To Mirza Gulam prepisao od Njutna, do u zarez...Stao lik na rame velikana, mislio se prodat... :mrgreen:
triconja

#10088 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

arzuhal wrote:To Mirza Gulam prepisao od Njutna, do u zarez...Stao lik na rame velikana, mislio se prodat... :mrgreen:
Na Oksfordu izucavo astronomiju, ucio iz knjige "De motu corporum in gyrum". :lol: :lol: :lol:
JVC

#10089 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

harač wrote:čitam "ispovijesti" sv. avgustina, što dobih na poklon od kolega sa smislom za humor. bez zeze: a real page turner :D

prva autobiografija, te ujedno i fascinantno štivo o životu u sjevernoj africi, prije 1600 godina. čovjek koji će kasnije postati jedan od najuticajnijih kršćanskih mislilaca, veoma pronicljivo piše o najbanalnijim stvarima (tek sam na djetinjstvu). što se teologije tiče, ako je suditi po onome što sam do sada pročitao (npr. §7/I, o inherentnom zlu dojenčadi: "...if babies are innocent, it is not for the lack of will to do harm, but for lack of strength"), biti će prava poslastica

more to come :lol:
A sto prestade sa ovim, gdje je zapelo?
Edouard

#10090 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

JVC wrote:
Bloo wrote:
I kako covjek da ima konverzaciju kad se pojave biseri kao ovi? Iskreno, sa Misom do sad nisam ni pricao, jer se ponavlja sa ovim izvrnutim tumacenjem, valjda uvjeren da je otkrio toplu vodu. Ali to nije sve, onda imas drugu osobu koja mu "pobjednicki" i sva ushicena da thumbs up zeleci valjda reci da se tako sa glupima razgovara. U svome neznanju, ja necu reci gluposti, oni su radosni, jer eto, svi oni koji vjeruju su glupi. Ne, oni ne znaju da biti siromasan u duhu ne znaci biti glup, vec znaci priznati svoj iskren duhovni bankrot pred Bogom. Istim slijedom, smijem reci da osoba koja je procitala u svom zivotu barem 10 knjiga, koja se edikuje i to ne na duhovnom planu, sebi nikada ne bi dozvolila da napise nesto slicno.
Ma šta se čudiš, pretpostavljam da je bilo na račun mojeg upisa, ali ja bi se tek onda ozbiljno zabrinuo kad bi me Mišo i neupućeni njemu slični podržali.
Vidi se da nikada nije ni pogledao Novi zavjet, a on navodi citat (Mt 5,3) kojeg je od nekud samo pejstao.
A ako bi se baš (Mt 5,3) "Blago siromasima duhom...." iš'o doslovno tumačiti, onda bi siromašni duhom zapravo najprije bili oni koji ne priznaju da čovjek uopće može posjedovati duha, koji vjeruju da izvan materije nema ničega, a zna se koji su to. Ali i takvo bi tumačenje bilo pogrešno.
John Cleese

#10091 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Bloo wrote:
Mišo_Kovač wrote:"Blago onima koji su priznali svoj iskren duhovni bankrot pred bogom, a narocito onima koji se i nakon editovanja i dalje edikuju: njihovo je Kraljevstvo Nebesko, misha li im njihovog" (VKV tesar, po Mateju) :roll:
Ostala si uv'jek istaaaa... :|
John Cleese

#10092 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Sve sto se desilo na temi, k'o i lani, pocinili su opet katolibani... :|
Bloo
Globalna šefica

#10093 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

John Cleese wrote:Sve sto se desilo na temi, k'o i lani, pocinili su opet katolibani... :|
Treba Kazaza dovesti da razbaca malo pridjeva ovuda
broj dva

#10094 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Edouard wrote:
aurora313 wrote:
JVC wrote:... Justin Martyr, prije Ireneja spominje "memoare apostola" koje on i sam citira, a citira upravo Evandelja za koje znamo i dan danas. Muratorijev fragment navodi ih medu knjigama i pismima koje je prva crkva prihvatila.
Justin rođen: 100 AD, Samaria, Umro: 165 AD, Rim.

Zoro, znam da si u penziji i da imaš vremena na pretek, ali kani tih kanonskih materijala i ostalog jer tema je ateizam.
Obzirom da si ljetos pokazao zavidnu informiranost o evoluciji, posebno o onim gušterima na jadranskim otočićima, deder ti nama objasni, ako umiješ, kako su to dinosauri došli na ideju da se vinu u zrak, da polete, da postanu ptice, pa tako od onih grdosija postadoše dražesne ptičice.
A na drugoj strani konj, koji je prije pedesetak miliona godina bio veličine lisice, postade volika konjusina.
Jesu li se prije spomenuti dinosauri naprije pokušavali podići u zrak pa im gospođa Evolucija za nagradu podarila letačka pera i šuplje kosti, ili su im prije pokušaja podizanja u zrak, nako, iz čista mira, sama od sebe, narasla letačka pera i šuplje kosti, a ostalo je bila samo formalnost.
Čini mi se puno uvjerljivijim ona biblijska u kreacionističkom doslovnom tumačenju kako je Eva nastala iz Adamova rebra, uvjerljivije i pod uvjetom izostanka Božje intervencije.
---
Pošto vas ne poznajem divoljno dobro żelim da vas pitam da li ste ozbiljni sa dino/ptica pitanjem to jeste da li prihvatate teoriju evolucije kao činjenicu ili ne ?
Mišo_Kovač

#10095 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Mišo_Kovač »

Edouard wrote:
Ma šta se čudiš, pretpostavljam da je bilo na račun mojeg upisa, ali ja bi se tek onda ozbiljno zabrinuo kad bi me Mišo i neupućeni njemu slični podržali.
Vidi se da nikada nije ni pogledao Novi zavjet, a on navodi citat (Mt 5,3) kojeg je od nekud samo pejstao.
A ako bi se baš (Mt 5,3) "Blago siromasima duhom...." iš'o doslovno tumačiti, onda bi siromašni duhom zapravo najprije bili oni koji ne priznaju da čovjek uopće može posjedovati duha, koji vjeruju da izvan materije nema ničega, a zna se koji su to. Ali i takvo bi tumačenje bilo pogrešno.
Mišo je pročitao i stari i novi zavjet, jer je Mišo bio katolik. Također, Mišo nije htio tumačiti citat iz evanđelja koje je napisano pola stoljeća nakon kristove smrti od strane nepoznatog autora, već je Mišo napravio šegu, šalu, pošalicu izvrćući pomenuti citat u jedan prigodniji oblik.

Usputbudirečeno, grohotom se smijem na ove floskule tipa "neupućeni", "nikad nije pogledao" itd... Đe ste upućeni, nisam vas prepoznao od sveg ovog bullšita kojim zatrpavate forum. :D
Edouard

#10096 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

broj dva wrote:
Edouard wrote:
aurora313 wrote: Justin rođen: 100 AD, Samaria, Umro: 165 AD, Rim.

---
Pošto vas ne poznajem divoljno dobro żelim da vas pitam da li ste ozbiljni sa dino/ptica pitanjem to jeste da li prihvatate teoriju evolucije kao činjenicu ili ne ?
Vjerojatno će tebi biti neobično, ali odgovor je potvrdan na prvi i drugi dio pitanja.
Edouard

#10097 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

Mišo_Kovač wrote:
Edouard wrote:
Mišo je pročitao i stari i novi zavjet, jer je Mišo bio katolik. Također, Mišo nije htio tumačiti citat iz evanđelja koje je napisano pola stoljeća nakon kristove smrti od strane nepoznatog autora, već je Mišo napravio šegu, šalu, pošalicu izvrćući pomenuti citat u jedan prigodniji oblik.

Usputbudirečeno, grohotom se smijem na ove floskule tipa "neupućeni", "nikad nije pogledao" itd... Đe ste upućeni, nisam vas prepoznao od sveg ovog bullšita kojim zatrpavate forum. :D
...već je Mišo napravio šegu, šalu, pošalicu...
Da, skoro zaboraih da je Mišo poznat i prepoznat po svojem samo njemu svojstvenom neprolaznom humoru, šegi...
Upamtio sam tog bivšeg upućenog "katolika" po jednom njegovom ne tako davnom biseru, da Isus uopće nije ni postojao.
aurora313

#10098 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

broj dva wrote:Pošto vas ne poznajem divoljno dobro żelim da vas pitam da li ste ozbiljni sa dino/ptica pitanjem to jeste da li prihvatate teoriju evolucije kao činjenicu ili ne ?
Edo je domaći kreacionista. Dino/ptica selica... negdje je načuo nešto... :D
aurora313

#10099 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Da, skoro zaboraih da je Mišo poznat i prepoznat po svojem samo njemu svojstvenom neprolaznom humoru, šegi...
Upamtio sam tog bivšeg upućenog "katolika" po jednom njegovom ne tako davnom biseru, da Isus uopće nije ni postojao.
Ovo oko izmišljenog božijeg sina Isusa me podsjeti na Apoloniusa.
Naime, postoji još jedan interesantan slučaj, a radi se o životu osobe po imenu Apolonius iz Tijane, današnja Kapadoćija u Turskoj. Apolonius je živio odprilike u isto vrijeme kada se vjeruje da je živio i Isus. Za njega su tvrdili da se isticao nadarenošću kao dijete i da je počeo rano sa propovjedima podstičući slijedbenike da žive spiritualno. Pred njima je navodno izvodio razna čudesa liječeći bolesne, istjerivao đavola, kao i vraćao mrtve u život. Njegovi su protivnici uspijeli da ubijede Rimljane da ga kazne te je razapet na krst. Iako je nakon toga napustio ovaj svijet, Apolonius se ‘vratio‘ među slijedbenike što ih je ubijedilo da je i dalje živ i—kako je on tvrdio—da živi u raju. Neki priznati poznavaoci vjere smatraju da je Apolonijev život ustvari priča oko Isusa. Gdje i koliko tu ima istine, to kao obično nije moguće saznati.
https://en.wikipedia.org/wiki/Apollonius_of_Tyana
harač

#10100 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

HardcoreMX wrote:i od citata...skinutog sa interneta, pardon sa sajma.. :mrgreen:
od sve potencijalne ateisticke petljancije ja kao spao da lazem da li sam bio na nekakvom sajmu :-) mumini moji

p.s. istina, ne mogu reci da sam sve to detaljno citao, sva ta literatura je - uglavnom- jako antidramaticna u narativnom smislu (ima toga još: "Hazreti Ahmad: Obećani mesija", "Poruka mira", "Islamski veo", "Preporod vjere"; osim prvog, ostalo su opća mjesta na uobičajene islamske teme - ovo čisto da se ne trosis citanjem, ne valja to)
arzuhal wrote:To Mirza Gulam prepisao od Njutna, do u zarez...Stao lik na rame velikana, mislio se prodat... :mrgreen:
nemoj se vrijedjat :D
JVC wrote:
harač wrote:čitam "ispovijesti" sv. avgustina, što dobih na poklon od kolega sa smislom za humor. bez zeze: a real page turner :D

prva autobiografija, te ujedno i fascinantno štivo o životu u sjevernoj africi, prije 1600 godina. čovjek koji će kasnije postati jedan od najuticajnijih kršćanskih mislilaca, veoma pronicljivo piše o najbanalnijim stvarima (tek sam na djetinjstvu). što se teologije tiče, ako je suditi po onome što sam do sada pročitao (npr. §7/I, o inherentnom zlu dojenčadi: "...if babies are innocent, it is not for the lack of will to do harm, but for lack of strength"), biti će prava poslastica

more to come :lol:
A sto prestade sa ovim, gdje je zapelo?
dosao sam do kurvaluka u Kartagini; radujem se povratku, sjajno stivo (bez sarkazma)
Post Reply