Ukrajina

madner

#100601 Re: Ukrajina

Post by madner »

zilog wrote: 15/07/2022 12:39
madner wrote: 15/07/2022 11:58

Kako sam izmislio, ako je sistem u mogucnosti ispaljivati te vrste raketa u sa istim navodjenjem?
Bukvalno osnova logike. Moze li MEADs koristiti sve PATRIOT rakete? Moze.
Da li je u ovom slucaju koristeno navodjenje od MFCRa? Jeste. QED

Svaka cast za logiku, zadivljen sam. Ljudi potrosili 10 milijardi da dobiju mogucnost pokrivanja 360 stepeni, no zilog se vraca na 1982. Bolje da je fiksno polje, sta ce ti rotacija. Veze nema taj NATO ili SSSR. :D

Nema stvarno razloga za bilo kakvu drugu temu, manjak logike i intelektualne iskrenosti je evidentan, kao i da se vadis.
Izmislio si da demonstrirano navodjenje GEM-T rakete u datom scenariju, sa MFCR-om. U stvari nisi dostavio dokaz da je GEM-T demonstriran u bilo kojem scenariju sa MFCR-om.

Dakle, izmislio si!!!

Ako mislis da znas nesto o radarima, a da to nisi pokupio sa YT, ili nekog suhoparnog saopstenja, nego da zaista razumijes ono sta si pogledao/procitao, evo ti jednostavno pitanje, koje se odnosi na osnove radarske tehnike, a moguce je dati odgovor, koeisteci 4 osnovne matematicke operacije (diferencijalni racun nije potreban):

Q: Koliko puta je potrebno povecati snagu radara, uz zadrzavanje svih ostalih karakteristika i elemenata istim (antena, duty clcle, chirp/modulacija, nivo suma...), da bi se zadrzala vidljivost cilja, ako se udaljenost do cilja poveca sa 50 na 130 kilometara, a efektivna povrsina odraza (RCS) cilja se sa 2 kvadratna metra, smanji na 1 (prepolovi)?
Ovo su osnove. Ako zelis sa mnom diskutovati o AESA radarima, valjda bi trebao znati osnove...
Kada odgovoris, mozemo nastaviti diskusiju. Bez odgovora si samo neko ko blene u ono sto je pred njim i suhoparno ponavlja sta je procitao... :mrgreen:
Sada da odes u Luftwaffe i pitas ljude da li MEADs moze koristiti GEM-T projektile rekli bi ti naravno da moze. Moze jer je mehanizam navodjenja isti, zato se mogu mjesati razlicite rakete za sistem u isto vozilo za lansiranje.
Da razumijes sta pitas bilo bi ti smjesno da to opste radis. Ako je Ambrams u stanju da ispali noviju granatu, kako znamo da je u stanju da ispali i staru? :roll:

Circa 90 puta, bilo bi lakse da je okrugli broj razlike.

Ostaje ovaj biser da je MFCR dobar, dok ne koristi ovo sto je placeno 10 milijardi kod tebe. Ne mogu ti pomoci ako ti logika nije jasna. Imamo sistem A. Ljudi koji koriste sistem naprave listu poboljsanja koja su neophodna. Ta lista su prave manjkavosti proslog sistema, ne PR. Primjer, Rusi sa Armatom nisu povecali vatrenu moc, pokretljivost je tu negdje, zastita malo bolja. Ali prezivljavanje posade je drasticno bolje kao i uvezanost i mogucnost nalazenja ciljeva. Dakle znas sta je mana T-80/T-72/T-64.
lajkujMe

#100602 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Danas je taj famozni 15 Juli sto Rushisticki online strategi spominju kao dan kad ce Rusija proglasiti formalno rat i opstu mobilizaciju
lajkujMe

#100603 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nova donacija T72

Ide isporuka prema Ukrajini
toska

#100604 Re: Ukrajina

Post by toska »

lajkujMe wrote: 15/07/2022 13:30 ...
Nego obavezno stivo procitajte
Spoiler
Show
odličan pregled od prvog dana u kratkom tekstu, bez nagađanja o prošlim zbivanjima,
evo i direktni link:
https://wartranslated.com/pro-russian-s ... in-russia/
lajkujMe

#100605 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

shape of despair

#100606 Re: Ukrajina

Post by shape of despair »

lajkujMe wrote: 15/07/2022 14:12

Danas je taj famozni 15 Juli sto Rushisticki online strategi spominju kao dan kad ce Rusija proglasiti formalno rat i opstu mobilizaciju
Je li danas ili sutra nešto vezano i za Bjelorusiju,kao i oni se uključuju?
zilog

#100607 Re: Ukrajina

Post by zilog »

madner wrote: 15/07/2022 13:48
Spoiler
Show
zilog wrote: 15/07/2022 12:39

Izmislio si da demonstrirano navodjenje GEM-T rakete u datom scenariju, sa MFCR-om. U stvari nisi dostavio dokaz da je GEM-T demonstriran u bilo kojem scenariju sa MFCR-om.

Dakle, izmislio si!!!

Ako mislis da znas nesto o radarima, a da to nisi pokupio sa YT, ili nekog suhoparnog saopstenja, nego da zaista razumijes ono sta si pogledao/procitao, evo ti jednostavno pitanje, koje se odnosi na osnove radarske tehnike, a moguce je dati odgovor, koeisteci 4 osnovne matematicke operacije (diferencijalni racun nije potreban):

Q: Koliko puta je potrebno povecati snagu radara, uz zadrzavanje svih ostalih karakteristika i elemenata istim (antena, duty clcle, chirp/modulacija, nivo suma...), da bi se zadrzala vidljivost cilja, ako se udaljenost do cilja poveca sa 50 na 130 kilometara, a efektivna povrsina odraza (RCS) cilja se sa 2 kvadratna metra, smanji na 1 (prepolovi)?
Ovo su osnove. Ako zelis sa mnom diskutovati o AESA radarima, valjda bi trebao znati osnove...
Kada odgovoris, mozemo nastaviti diskusiju. Bez odgovora si samo neko ko blene u ono sto je pred njim i suhoparno ponavlja sta je procitao... :mrgreen:
Sada da odes u Luftwaffe i pitas ljude da li MEADs moze koristiti GEM-T projektile rekli bi ti naravno da moze. Moze jer je mehanizam navodjenja isti, zato se mogu mjesati razlicite rakete za sistem u isto vozilo za lansiranje.
Da razumijes sta pitas bilo bi ti smjesno da to opste radis. Ako je Ambrams u stanju da ispali noviju granatu, kako znamo da je u stanju da ispali i staru? :roll:

Circa 90 puta, bilo bi lakse da je okrugli broj razlike.

Ostaje ovaj biser da je MFCR dobar, dok ne koristi ovo sto je placeno 10 milijardi kod tebe. Ne mogu ti pomoci ako ti logika nije jasna. Imamo sistem A. Ljudi koji koriste sistem naprave listu poboljsanja koja su neophodna. Ta lista su prave manjkavosti proslog sistema, ne PR. Primjer, Rusi sa Armatom nisu povecali vatrenu moc, pokretljivost je tu negdje, zastita malo bolja. Ali prezivljavanje posade je drasticno bolje kao i uvezanost i mogucnost nalazenja ciljeva. Dakle znas sta je mana T-80/T-72/T-64.
Odgovor je tacan (priblizno od 91,3952 ali necu zakerati). I da si koristio online kalkulator, makar si znao ubaciti brojeve.
Zato cu ti odgovoriti na post:

Evo raketa koje su sertificirane za kompletan MEADs (ukljucujuci MFCR). Ne vidim GEM-T. Vidis li ti? Imas li neki link gdje je navedena?

https://en.wikipedia.org/wiki/Medium_Ex ... nse_System
Certified Missile Round
PAC-3 MSE
Main article: MIM-104 Patriot § PAC-3 MSE
The PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) missile is the baseline interceptor for MEADS. The interceptor increases the system's range and lethality over the baseline PAC-3 missile, which was selected as the primary missile for MEADS when the design and development program began in 2004. The MSE missile increases the engagement envelope and defended area by using more responsive control surfaces and a more powerful rocket motor.[19]

IRIS-T SL
Diehl IRIS-T SL launcher at ILA-2018
In Germany, the PAC-3 MSE missile is expected to be supplemented by IRIS-T SLM as secondary missile for ground-based medium range air defense. It is based on the IRIS-T air-to-air missile[20] equipped with an enlarged rocket motor, datalink, and jettisonable drag-reducing nose cone.[21]

Novo pitanje, ovaj put malo teze, ali jako bitno za ono sto ti zelim objasniti:
Zasto radari, koji rotiraju, imaju vise razlicitih brzina rotacije, zasto se stalno ne vrte najvecom brzinom?
lajkujMe

#100608 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe

#100609 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Isti cetnici
lajkujMe

#100610 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Toliko o Milanovicu i njegovom vetu :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#100611 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

madner wrote: 15/07/2022 12:34 Porediti USA i Rusiju nema smisla. USA je dovoljno pametna da ne napada protivnike koji se mogu ozbiljno braniti sama, i dok ih posteno ne omeksa. Ukraina je na istoj tehnologiji kao i Rusija, ima "samo" trecinu do cetvrtinu populacije. Za USA bi to bilo kao da sama napadne Njemacku.

Sigurno bi pobjedila, no ne bilo kao protiv Srbije ili Iraka.

Rusi su uzeli ogroman zalogaj.
nekako im je zapeo u grlu, pa nit da ga progutaju nit da ga povrate :lol: :lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#100612 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Optimus09 wrote: 15/07/2022 12:59 Nista meni ovdje nije jasno s radarima,ali prozor otvoriti necu😂
ja motam alu foliju oko glave pred spavanje :lol: :lol: :lol:
Čitalac

#100613 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinski ministar odbrane Reznikov kaže za BBC da je vojska najveće gubitke imala tokom maja, kada je dnevno ginulo do stotinu branilaca, a do 400 bivalo teže i lakše ranjeno.
"The biggest peak of our losses was in May. When Mikhail Podoliak and the president spoke in June, they meant it." According to Reznikov, during this period, up to 100 soldiers per day died, from 300 to 400 were injured. The Defense Minister admitted that at that time the advantage of the invaders was significant, especially in the Donetsk direction – the invaders used up to a thousand artillery shells per hour. At the same time, the AFU did not have so many rounds of ammunition.
Milenkov buraz

#100614 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

U BiH stiže admiral NATO-a Rob Bauer čiji je moto "očekujte neočekivano"
Admiral NATO-a Rob Bauer stiže u službenu posjetu BiH gdje će boraviti od 18. do 20. jula, a između ostaloga, planirano je održavanje sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH.
Ja mislim da se nešto opasno kuha...
zigzag

#100615 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Milenkov buraz wrote: 15/07/2022 15:21
Admiral NATO-a Rob Bauer stiže u službenu posjetu BiH gdje će boraviti od 18. do 20. jula, a između ostaloga, planirano je održavanje sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH.
Mogu li ja u logistiku. Nabava robe, brojanje stanja zaliha i tako....
melac

#100616 Re: Ukrajina

Post by melac »

zigzag wrote: 15/07/2022 15:24

Mogu li ja u logistiku. Nabava robe, brojanje stanja zaliha i tako....
Logisticka baza 1. korpusa :D
zigzag

#100617 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Može i 3. nije bitno. A ova omladina može da budu aktivni, himars, puklo pripuklo, zacrvenilo se, gori vatra..... "slabo se napreduje" "što se povlače"...
prelivoda

#100618 Re: Ukrajina

Post by prelivoda »

Nemamo baš puno za donirati, ali nešto bi se moglo proizvesti i prodati :bih:
RtrnOfSalisbury

#100619 Re: Ukrajina

Post by RtrnOfSalisbury »

... ma nama je skuhano poodavno :D sad se ceka zaprska i ladjenje
lajkujMe

#100620 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Dosadno mi pa haj malo Firms da pregledam

Ima promjena ne nuzno dobrih neki mix tako da kazem.

Hajmo malo Kherson oblast da vidimo situaciju

Kherson zapad-Grad

Izgleda da su Rusi izvrsili neki kontranapad jos prekjucer (Tom Cooper) koji je potisnuo Ukrajinske snage na pocetne polozaje.
Pod broj jedan Rusi su vratili Stanislav, medjutim jucer je bilo indicija o kontra kontra napadu i mislim da je Stanislav opet u Ukrajinskom rukama od sinoc.
Mislim da je Ukrajina opet krenula zesce i napada svim snagama sirinom fronta.
Izdvajam Siroka Balka mislim da se UA i Rusi bore za grad moguce da su cak oslobodili taj grada danas u toku dana.
Kiselivka je po meni siva zona nevjerujem da je iko kontrolise.
Ali mislim da UAF rjesava tu situaciju i da bi tokom noci mogla postati oslobodjena definitivno.
Artiljerijski gledano ovdje Ukrajinci imaju jacu snagu to je ocigledno.
Ps. Mislim da su Rusi vratili aerodrom pod svoje

Image

Srednji Kherson oblast i Snihurivka:
Danas je NLtracker postavio dobar thread o Snihurivki uglavnom po njemu pocetni napad pocetkom Jula je bio laznjak da bi zapadno UA snage probile prema Khersonu.
Par dana je bilo mirno sad vise nije.
Mislim da su sjeverne linije odbrane probijene i da UA snage preko sjevera ulaze u grad.
A druga linija je zapadno od Snihurivke tu jos nema pomaka.

Image

Istocni Kherson oblast:

Definitivno najvise akcije jucer i danas na ovom podrucju.
Prvi najbitniji je prodor iz Davidov Brod prema Novoj Kahovki.
Rekao sam da se borbe vode u Chkalove, revidiram to linija je malo sjevernije u Kostromka-Ischchenka tu se momacki obe strane tuku i ako UA uspije savladati taj dio Ruskih jedinica mislim da ce Rusi biti strasno oslabljeni izgleda da su im najjace jedinice skoncentrisane u tom reonu.
Rusi su izgleda pokrenuli Kontru na Arkanhelske ili obratno UA napada preko Shostakove naprijed prema Velika Oleksandrivka ne mogu znati bez validnih info s terena.

Krajni istok Khersona:
Nema puno pomaka sem da UA snage napadaju mjesta:
Shevchenkivka-Petrivka-Ukrainka
I
Pravac prema Visokopiliji mislim da pokusavaju da sastave 2 brigade negdje izmedju Novooznezenske. Glavne borbe se vode kod Velike Kostromke (juzno od nje)

Image

Zuti krugovi su udari Himarsa u duboku pozadinu
Zeleni krug je moguci napad ili sumski pozar (ako je napad upitnik cime)

Ostali reoni povrsno

Zaporozje bilo tiho sad vise nije.
Izgleda da UA pokusava da oslobodi Vaselivku sa Istoka pravac blizi su nego sto su prije bili moguce da se probiju.
To bi bio velika takticka pobjeda dalo bi bolje odbranbene polozaje za Zaporozje grad ali i opasno priblizilo Melitpol i citavu regiju artiljerijskoj vatri.

Karkiv:

Brinu me vatru ispred i u Staroj Saltivi, mislim da su Rusi probili Rubizhne i da su usli u Stari Saltiv nadam se da sam u krivu.

Donbas necu spomenuti haman nista, previse komplikovana situaciju trebali bi mi sati da skontam.
Jedino cu napomemuti da je broj vatri samo 1/3 od onog sto je prije bilo a nije do vremena.
Mislim da je to plod udara na skladista municije Rusi trenutno nemaju dovoljno municije za predhodni tempo granatiranja

Melitpol ima dosta vatre u i okolo (jug) moguci dalekometni udari

Image
Last edited by lajkujMe on 15/07/2022 15:38, edited 1 time in total.
Naslovnica

#100621 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

Dmitrij Rogozin je razriješen dužnosti šefa Roskosmosa, javljaju ruski mediji.
lajkujMe

#100622 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Dimu1927

#100623 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

HIMARS wrote: 15/07/2022 07:31
Dimu1927 wrote: 15/07/2022 01:09

pa i sad mogu gadjati rusku teritoriju i prackama preko granice, ne trebaju nikakve te svemirske posebne rakete da dobace do rusije, mogu i ovim himarsom sad sto imaju satrati sa granice duboko po teritoriji rusije

sta je bilo sa helikopterskim napadom onim, nikakvog odgovora... sta je bilo sa ostalim rokanjem po belgorodu dronovima ili cime vec ? nikakvog odgovora od rusije u tom smislu
jedno je kad su to ukrajinske snage radile svojim vlastitim snagama, zasto čak imaju i "moralno" opravdanje a sasvim druga stvar kad bi to bilo sa "američkim" oružjem gdje bi se jedva čekalo da se iskoristi to da se optuži Amerika i "opravda" neko žešće sranje na koje su spremni da bi se izvukli iz blata u koje su se kao krmci pošteno uvaljali
nije govno nego...

ko god se umijesa - nesagledive posljedice ... rece putler ranog jutra 24.2.2022 i evo 5 mjeseci poslije zapad obucava ukrajinsku vojsku, od oruzja znamo i ne znamo sta je sve stiglo, avioni 24/h lete i sniimaju teren pa ih ukrajinci u trepavice pogadjaju i znaju u real time gdje je koje skladiste cega

i to da napomenem, nije im zapad prodao oruzje, nego poklonio... nesagledive posljedice :lol: :lol: :lol: :lol: cekamo zapad da se umjesa fakat :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#100624 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

rusija jos nije ozbiljno pocela u ukrajini
DaysleepeR

#100625 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

japin_mutapi wrote: 15/07/2022 15:50 rusija jos nije ozbiljno pocela u ukrajini
jest, još nisu T 34 tenkove poslali u ozbiljnom broju
Post Reply