SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#100576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Intzeresantno da niko od nas forumasa ne baca smece, svi lopatamo samo oni neki drugi nece, svi postujemo pravila :D

Mozda i stoji, primitivci ne pisu po forumu uglavnom :D
muha_sa

#100577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 05/01/2026 14:34 Intzeresantno da niko od nas forumasa ne baca smece, svi lopatamo samo oni neki drugi nece, svi postujemo pravila :D

Znam da cu papir nosit ako treba i kilometar al ga necu zabost na klupu il frljacnut na ulicu :-)

Što se starog namještaja tice platio ljude i kombi da iznesu iz stana i odvuku. Sin kad je kupio stan a ja ne mjenjam namještaj do rahmetologa :lol:
tramvajtrojka

#100578 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

nepass1 wrote: 05/01/2026 14:12 Dobrinja zza pjesake haman neprohodna, jel nam to lokom cisti?
Ne mozes trolejbuskoj prici.
Petica auta po cesti parkirana, pjesaci hodaju cestom. Policajca ni jednog nigdje ne mozes vidjeti. Cirkus.
Lokom rad neces vidjeti kao i prethodne tri godine u Novom Gradu otkako ga je sa zimskog održavanja protjerao efendic i dovukao lokom :mrgreen:
moimoi

#100579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

muha_sa wrote: 05/01/2026 14:31
moimoi wrote: 05/01/2026 14:24
mistek wrote: 05/01/2026 14:14 Stvar je volje, angažmana, promjene starih i uobičajenih navika. KJKP Rad čisti koliko može čistiti, uzimajući u obzir mehanizaciju, ljude, uslove. Imaju 30 vozila, na terenu su, pokrivaju. Nekad nema ljudi, nekad je neki drugi problem, normalno je.
E maksuz cu ih snimati, cim izadju opet na ulice, da vidis da apsolutno nista ne rade. Barem ovi sto “pjesace”.. za odvoz smeca ne govorim.
Dakle ljudi setaju ne koristeci alat koji nose u rukama. Svaki 2-3 dan ih vidjam. Niti jednog nisam vidjela da skuplja smece osim iz kante.
A bude ih brat bratu 5-6 u mom naselju.
Ne bi ni ja cistio--cesto prodjem tvojim naseljem :D pojedu pizzu i ostave ono pakovanje na klupi--još ga zabodu izmedju dvije daCke :-) popiju kolu i ostave limenku :-) more toga ima :-)
Neko dan stojim kod Merkura i onaj jedan što tuši devize jede pitu--pojede i papir gurnu u banderu (ima otvor bandera--valjda neko skino poklopac :-) ) velim mu--eto ti korpe 10 metara od tebe, što tu guraš :?
Pogleda me znacajno i ode dalje da se dere deviza deviza :-)
To kakvi smo kao narod… druga stvar. On prima platu da hoda i cisti. Ja cu ocistiti radi sebe ono sto mi smeta, sto svakodnevno gledam… da ne bi gledala. Al je ipak on placen da cisti svaki dan…ja nisam… kod mene je to dobra volja, okp ili nazovi kako hoces. :D
vernes81

#100580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vernes81 »

mistek wrote: 05/01/2026 14:14 Stvar je volje, angažmana, promjene starih i uobičajenih navika. KJKP Rad čisti koliko može čistiti, uzimajući u obzir mehanizaciju, ljude, uslove. Imaju 30 vozila, na terenu su, pokrivaju. Nekad nema ljudi, nekad je neki drugi problem, normalno je.
E maksuz cu ih snimati, cim izadju opet na ulice, da vidis da apsolutno nista ne rade. Barem ovi sto “pjesace”.. za odvoz smeca ne govorim.
Dakle ljudi setaju ne koristeci alat koji nose u rukama. Svaki 2-3 dan ih vidjam. Niti jednog nisam vidjela da skuplja smece osim iz kante.
Ne bi ni ja cistio--cesto prodjem tvojim naseljem :D pojedu pizzu i ostave ono pakovanje na klupi--još ga zabodu izmedju dvije daCke :-) popiju kolu i ostave limenku :-) more toga ima :-)
Neko dan stojim kod Merkura i onaj jedan što tuši devize jede pitu--pojede i papir gurnu u banderu (ima otvor bandera--valjda neko skino poklopac :-) ) velim mu--eto ti korpe 10 metara od tebe, što tu guraš :?
Trebao si provjerit da nije devize zasteko :D
muha_sa

#100581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

vernes81 wrote: 05/01/2026 14:41

Trebao si provjerit da nije devize zasteko :D
:lol:

Ako ko bude prolazio blizu Merkura--nek pogleda prvu banderu preko puta trolejbuske--puna otpadaka :-)
nepass1

#100582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 05/01/2026 14:15
nepass1 wrote: 05/01/2026 14:12 Dobrinja zza pjesake haman neprohodna, jel nam to lokom cisti?
Petica auta po cesti parkirana, pjesaci hodaju cestom. Policajca ni jednog nigdje ne mozes vidjeti. Cirkus.
Lopatu i čisti, ha ja.
Znaš kako to u Šveskoj...
:mrgreen:
Da me oslobode odlaska na posao zalopatao bih majke mi, samo da narod ne gledam
DonieBrasco

#100583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Bice haos sa odvozom smeca ovih dana po gradu.
dječak sa šibicama

#100584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

muha_sa wrote: 05/01/2026 14:37
dječak sa šibicama wrote: 05/01/2026 14:34 Intzeresantno da niko od nas forumasa ne baca smece, svi lopatamo samo oni neki drugi nece, svi postujemo pravila :D

Znam da cu papir nosit ako treba i kilometar al ga necu zabost na klupu il frljacnut na ulicu :-)

Što se starog namještaja tice platio ljude i kombi da iznesu iz stana i odvuku. Sin kad je kupio stan a ja ne mjenjam namještaj do rahmetologa :lol:
Priznam, jesam bacio papiric tu i tamo, iako grize me savjest :D

Stvar odgoja, ni ja ne mogu prema okolini odnositi se kao divljak, baciti ormar ili krevet je primitizam. Ili ne ocistiti snijeg, a sebi ga cistim na kraju krajeva.

Vidim da je par komsija cistilo, ovi sto parkiraju na otvorenom, ali to je par njih. Ostali ni makac, mislim njima nije zao da im auti budu zatrpani pa neka im bude.
elcaliente

#100585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Naslovnica wrote: 05/01/2026 12:38
Kako cadi ovo auto, sta je ovo, kao da nema auspufa, crna paljevina izlazi, kancer pravi.
Nije mi jasno kako prodje eko test za registraciju ili kako ga policija ne iskljuci iz saobracaja.
noviclan

#100586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

tramvajtrojka wrote: 05/01/2026 14:39
Lokom rad neces vidjeti kao i prethodne tri godine u Novom Gradu otkako ga je sa zimskog održavanja protjerao efendic i dovukao lokom :mrgreen:
Efendić o kolapsu zimskog održavanja: Dobar dio dana na terenu nije bilo nijedne mašine, hitno angažovane privatne firme
http://www.klix.ba/clanak/260105164

Hebo on sebi sve, nikad da prodje masina prema bcc miljacka ni kada je bio onaj prvi snijeg kako se pjesaci ne bi lomili

Stablo palo na ženu i usmrtilo je kada je krenula na posao, https://avaz.ba/vijesti/bih/1015807/sta ... a-na-posao
Image
Gledaj ovo jedva cekalo da zvekne ne znam sta oni parkasi sjeckaju, eno i u hrasnom kod robota puklo po vozilima
Isner

#100587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

Papir i smece nikad nisam bacio mimo korpe ili kontejnera, znam cak uzeti kantu i pokupiti sve papire i kesice oko granapa kad vjetar rastjera.... Al imam poganu naviku da pikavce zafrljacim u travu.. Jednom sam umalo ubacio pikavac ženi koja je vozila pored mene i imala otvoren prozor :D
Sveo sam na minimum al opet sebe uhvatim kako ga ponekad lansiram kažiprsom...
tramvajtrojka

#100588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /260105195

Image

Debil koji ganja vlastitu promociju i ovaj put nadmasi samog sebe dize krivicnu prijavu a zadnjih nekoliko godina ganja parkovce kad god nesto rade na uklanjanju drveca i opravku mobilijara :lol: :lol:

On i srdjan srdic nema dvije veće štetočine od svih opstinskih vijeca :run: :run: :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#100589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

arsla i srle dva najveca ublehasa i populiste :lol:
Edin H.

#100590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Isner wrote: 05/01/2026 18:07

Papir i smece nikad nisam bacio mimo korpe ili kontejnera, znam cak uzeti kantu i pokupiti sve papire i kesice oko granapa kad vjetar rastjera.... Al imam poganu naviku da pikavce zafrljacim u travu.. Jednom sam umalo ubacio pikavac ženi koja je vozila pored mene i imala otvoren prozor :D
Sveo sam na minimum al opet sebe uhvatim kako ga ponekad lansiram kažiprsom...
https://www.nicorette.co.uk/getting-rea ... op-smoking
drug_profi

#100591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

izvrsni direktor wrote: 05/01/2026 10:02
noviclan wrote: 04/01/2026 15:16 Nesreća na autoputu kod Sarajeva: Cisternom izletio sa neočišćene ceste i udario u bankinu
Kako se moze udariti u bankinu?
@bitanga_sa_otesa sta mislis ti?
Kad ispadneš iz aviona.
Edin H.

#100592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

drug_profi wrote: 05/01/2026 19:54
izvrsni direktor wrote: 05/01/2026 10:02
noviclan wrote: 04/01/2026 15:16 Nesreća na autoputu kod Sarajeva: Cisternom izletio sa neočišćene ceste i udario u bankinu
Kako se moze udariti u bankinu?
@bitanga_sa_otesa sta mislis ti?
Kad ispadneš iz aviona.

:-D :run:
HelaS

#100593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

nepass1 wrote: 05/01/2026 14:48
Naslovnica wrote: 05/01/2026 14:15
Lopatu i čisti, ha ja.
Znaš kako to u Šveskoj...
:mrgreen:
Da me oslobode odlaska na posao zalopatao bih majke mi, samo da narod ne gledam
Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo donio preporuke usljed mogućih velikih padavina
https://www.klix.ba/vijesti/bih/stab-ci ... /260105208
Štab CZ još u nedjelju je morao donijeti odluku o ograničenju kretanja javnim prostorom Sarajeva određenih kategorija ljudi i njihovih vozila. Mi smo svi laici meteorolozi, pratimo vrijeme kroz kojekakve aplikacije, ali CZ ima releventnee i profesionalne informacije i danima prije ove kataklizme znali su... Pa i mladi Sladić je upozoravao, danas kaže da nam dolazi još jedan sličan zimski snježni val oko 9. i 10. januara.

Nije Civilna Zaštita samo intervencija kad proklize Curine Njive, niti puhanje čamaca na ušću Željeznice i Miljacke kad poplave, niti slikanje za TVKS, mnogo je složenija ta funkcija. CZ je civilni stub odbrane, a naš je poprilično raskliman.
last mohicans

#100594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Pa ko brani Efendiću da se i općina uključi. On kao ovaj Dudić samo srati moze. Vidim da je Čengić uključio šta ima od mehanizacije i ljude s lopatama iako je KP Rad nadlezan.
drug_profi

#100595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja kupio ovu benzinsku grtalicu/bacač snijega popola sa komšijom da čistimo zajednički prilazni put. Nismo je vala često do sad vozali. Einhell oko 600 maraka bila 2018. Ali radi posao. Sad je nema ispod milje, a vjerovatno bi profesionalni brend/kvalitet bio 2 ili 3x skuplji.
Međutim i to je sitnica.

Moja ideja koju pokušavam da prodam u MZ je da se zaposli jedan parkaš. Nek bude plata 1500. Da se kupi ovakva jedna mašina, jedna motorna koslica, trimer i motorne makaze za živicu.
I da je njegovo da kosi, orezuje živice, čisti snijeg, skuplja smeće, mete lišće i piše prijave.

Ja vjerujem da bi to na svakoj MZ u ovim urbanim djelovima tipa Otoke, Čvile i sl. moglo da odlično funkcioniše.
Pitanje je finansiranja, ali općina bi to mogla pogurati.
HelaS

#100596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 05/01/2026 21:54 Ja kupio ovu benzinsku grtalicu/bacač snijega popola sa komšijom da čistimo zajednički prilazni put. Nismo je vala često do sad vozali. Einhell oko 600 maraka bila 2018. Ali radi posao. Sad je nema ispod milje, a vjerovatno bi profesionalni brend/kvalitet bio 2 ili 3x skuplji.
Međutim i to je sitnica.

Moja ideja koju pokušavam da prodam u MZ je da se zaposli jedan parkaš. Nek bude plata 1500. Da se kupi ovakva jedna mašina, jedna motorna koslica, trimer i motorne makaze za živicu.
I da je njegovo da kosi, orezuje živice, čisti snijeg, skuplja smeće, mete lišće i piše prijave.

Ja vjerujem da bi to na svakoj MZ u ovim urbanim djelovima tipa Otoke, Čvile i sl. moglo da odlično funkcioniše.
Tvoja je ideja odlična, ali se u kontekstu postojećih propisa ne može realizirati. Ni finansijski ni operativno, jer se sve svodi na općinske strukture upravljanja. MZ i Savjeti su samo formalno organizacije upravljanja lokalnom zajednicom, stvarno imaju načelnici.
muha_sa

#100597 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 05/01/2026 21:54 Ja kupio ovu benzinsku grtalicu/bacač snijega popola sa komšijom da čistimo zajednički prilazni put. Nismo je vala često do sad vozali. Einhell oko 600 maraka bila 2018. Ali radi posao. Sad je nema ispod milje, a vjerovatno bi profesionalni brend/kvalitet bio 2 ili 3x skuplji.
Međutim i to je sitnica.

:thumbup:

Gdje se parkaša sjeti :lol: ko mali plašio sam se parkaša--kad mi kažu eto parkaša trk u kucu :lol:
milojicabrzi

#100598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by milojicabrzi »

Ozbiljna institucija, odnosno cijeli sistem ustanova koji je nadležan kaže-nakon što su u subotu uveče uočene mogućnosti elementarnih nepogoda, više od 90% zaposlenih u KJKP Rad, KJKP Park, Civilnoj zaštiti, Direkciji za ceste, u nedelju su bili na svojim radnim mjestima.

Zaposleni u administraciji su upućeni na terenske zadatke. Direktor GRAS Sarajevo je dao instrukciju da više od 90% zaposlenih dođe na posao i budu raspoređeni na osposobljavanje gradskih linija saobraćaja.

Svi zaposleni u Autoceste FBiH su vanredno pozvani na posao i raspoređeni na osposobljavanje kapaciteta auto -cesta.

Upravitelji, odnosno predstavnici etažnih vlasnika, dužni su u nedjelju u 8 h ujutro, planirati aktivnosti čišćenja parking mjesta i zajedničkih površina.

Nakon toga, ne bi ponedjeljak osvanuo u totalnom kolapsu.

Tako se to radi u ozbiljnoj državi i sistemu.
akcija007

#100599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by akcija007 »

Nema sistema ovdje. Samo prebacivanje odgovornosti s jednih a druge a svi rade po procesuri
Nova godina je krenula samo s tragedijama - na hajr i na dobro samo
HelaS

#100600 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

milojicabrzi wrote: 05/01/2026 22:01 Ozbiljna institucija, odnosno cijeli sistem ustanova koji je nadležan kaže-nakon što su u subotu uveče uočene mogućnosti elementarnih nepogoda, više od 90% zaposlenih u KJKP Rad, KJKP Park, Civilnoj zaštiti, Direkciji za ceste, u nedelju su bili na svojim radnim mjestima.

Zaposleni u administraciji su upućeni na terenske zadatke. Direktor GRAS Sarajevo je dao instrukciju da više od 90% zaposlenih dođe na posao i budu raspoređeni na osposobljavanje gradskih linija saobraćaja.

Svi zaposleni u Autoceste FBiH su vanredno pozvani na posao i raspoređeni na osposobljavanje kapaciteta auto -cesta.

Upravitelji, odnosno predstavnici etažnih vlasnika, dužni su u nedjelju u 8 h ujutro, planirati aktivnosti čišćenja parking mjesta i zajedničkih površina.

Nakon toga, ne bi ponedjeljak osvanuo u totalnom kolapsu.

Tako se to radi u ozbiljnoj državi i sistemu.
:lol: Kako čitam, tako mi staje dah i širim oči, kontam šta je sad, kad ono sarajevska utopija :-)
Post Reply