ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Drugclanbiblioteke
#10051 Re: ZOBS
Kupe senzore za pm2.5 i pm10
Uvedes zakon da svaki dimnjak mora imati senzor kao svojevrsnu registraciju. Preki 4g IoT sve salje na jedno mjesto.
Kome god skoci zagadjenje na lozistu inspekcija izadje i okiti sa 500km kazne.
Ima varijanta da postage jedan senzor u mahalu i ako skoci ocitanje izadji sa ir dronon. Mislim da cak i civilna zastita ima dronove za taj posao.
Znaci moze se ako neko ima znanja,muda i volje.
A onaj pekmez Uk to sigurno nema.
Btw i Zagreb se gusi zbog inverzije 3 dana i njihova strategija je cekaj vjetar jos smo dobri kako je u Sarajevu
Uvedes zakon da svaki dimnjak mora imati senzor kao svojevrsnu registraciju. Preki 4g IoT sve salje na jedno mjesto.
Ima varijanta da postage jedan senzor u mahalu i ako skoci ocitanje izadji sa ir dronon. Mislim da cak i civilna zastita ima dronove za taj posao.
Btw i Zagreb se gusi zbog inverzije 3 dana i njihova strategija je cekaj vjetar jos smo dobri kako je u Sarajevu
-
preludezalude
#10052 Re: ZOBS
To su vec konkretne i korektne mjere. A ovako...mozda neki euro 5 vise zagadjuje od euro 3. Da ne spominjem plinase kako su smjesteni u istu grupu sa benzincima. Ma nigdje veze. Nema se kontrola a znamo kako se tehnicki pregledi obavljaju, kako se masovno vade katalizatori i blokiraju EGR-ovi.Drugclanbiblioteke wrote: ↑21/12/2023 00:43 Kupe senzore za pm2.5 i pm10
- Laplace
#10053 Re: ZOBS
Juče je jedna žena na radiju iznijela "genijalno" rješenje problemasasmogom: dići cijenu uglja na 1.000KM po toni.Garant bi onda građani masovno uvodili grijanje toplotnim pumpama i IC panelima. Ili bi se, ipak, smrzavali jer su to skupa rješenja za prosječne ili ispodprosječne plate.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 23:27 Čekaj sad, ispade da UmweltZone po njemačkim gradovima, onda ULEZ i LEZ po Britaniji, pa čak i LEZ po Milanu i Firenzi, pa onda Paris, Lyon, Strasbourg su sve redom kršenje zakona?
Svi redom regularno registruju auta, čak plaćaju više što im je auto starije i više zagađuje, i opet ne smiju kroz neke dijelove grada ili čak cijele općine s tim autom.
Znači skuplja mu registracija, ne smije ga voziti kuda god želi, i to može, ali bošnji ne možeš zabranit' da vozi po Sarajv'u jerbo mu komšija loži stare gume, nije on i njegovo auto krivo, i to tri dana u godini...
Mogući prijedlozi:
1. Dobro uređen gradski saobraćaj, prvenstveno baziran na tramvajima i trolejbusima.
2.Međugradske linije prvenstveno bazirane na željeznici.
3.Više poticaja za plug-in hibride sa autonomijom dovoljnom za ulazak u grad i izlazak iz njega - recimo,nekih pedesetak kilometara na čisto električni pogon a na otvorenom benzin - teško za plitke bosanske džepove.
Naravno, lakše je donijeti zabrane tipa par-nepar ili EURO-3.
Zaboravih:
4. Poticaje za uvođenje plina, koji pri sagorijevanju emituje manje štetnih plinova.
Last edited by Laplace on 21/12/2023 07:38, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#10054 Re: ZOBS
Za efekte ne znam, ali to da kantonalna mjera je starija od državnog zakona ti nema logike nikakve.preludezalude wrote: ↑21/12/2023 00:31Uzeo si poredjenje totalno nerealno. Ti posmatraj kako hoces, ja samo kazem da ovo izgleda kao da kantonalni pravilnik postaje stariji od drzavnog zakona. Oni da su htjeli nesto konkretno pametno uciniti mogli su npr progurat ako ne davnih godina onda moze i sada pravilnik o stalnoj zabrani upotrebe tih vozila na odredjenom podrucju pocevsi npr 3 godine nakon donosenja pravilnika. Ta vozila zagadjuju bilo ljeto ili zima i nekako mi je logicno da se ova mjera uvede. Dato je vlasnicima 3 godine da se rijese tih vozila sto je sasvim ok.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 23:37 https://en.wikipedia.org/wiki/Low-emission_zone
Eto malo pročitajte implementaciju u drugim državama.
Niko vam ne brani da se vozate bilo gdje, osim u ovih pet općina i to samo dok je na snazi epizoda "Uzbuna" a to je max 10 dana godišnje.
Nikakva vam prava nisu ugrožena.
Ona čuvena bošnjačka "ja sam to plotio" ne pali.
Registracija ti ne garantuje da se možeš voziti kuda hoćeš i kada hoćeš, to isto kao da kažeš registrovao sam auto sad mogu da parkiram gdje hoću, mogu da priđem Centralnoj Banci na teretni ulaz, registrovao sam auto, šta hoćete...![]()
Mjera koja je sad na snazi ima efekte nikakve. Ovo je zamazivanje ociju da se kao nesto radi a u stvari donijeli su zabranu voznje vozila da se navodno smanji zagadjenje uzrokovano nerazmisljajucim urbicidom i uzrokovano lozenjem guma, cipela, svega sto gori.
I u svim ovim gore gradovima nabrojanim je u pitanju odluka o kontroli zagađenja donesena na nivou grada. Znači i kod njih je situacija da je lokalna odluka “jača” od državnog zakona o registraciji vozila. Sva su vozila i tamo uredno registrovana i prođu rigorozan tehnički. I opet ne mogu u dio grada ili čitav grad, i to svih 365 dana u godini, ne samo 10.
Je li razumiješ šta želim da kažem?
U Amsterdamu i Hagu vozila koja nisu Euro6 ne mogu u centar grada, nikad i nikako, pazi Euro6 ne Euro4.
A uredno plate punu registraciju i eko taksu i to što niža Euro norma, to skuplja registracija i veća eko taksa.
A što se priprema tiče, Odluka je donesena još 2016. godine, i od tad vlasnici vozila sa Euro 4 i niže mogu svake zime očekivati epizodu “Uzbuna”. Znači nije od jučer.
- drug_profi
#10055 Re: ZOBS
U vezi sa zagađivanjem iz vozila.
Na tehničkom se kod bifuel vozila mjeri emisija na fabrickom gorivu, tj. benzinu.
Iako ti voziš stalno na plinu, a benzin ti služi samo za potpalu, cca. 3-4 minuta.
A evo ja naprimjer jednom imao neki nedefinisan problem i zamolim na tehničkom da mi izmjere i na plinu emisije.
Ugljen monoksid ogroman. Loše sagorijevanje, tj. premalo zraka u smjesi, ili previse goriva. Na benzinu sve savrseno.
Rijesio sam to tada sa zamjenom dizni.
Tako da je taj propis o eko testu na osnovnom gorivu vrlo vrlo glup.
Treba testirati glavno ili oba.
Na tehničkom se kod bifuel vozila mjeri emisija na fabrickom gorivu, tj. benzinu.
Iako ti voziš stalno na plinu, a benzin ti služi samo za potpalu, cca. 3-4 minuta.
A evo ja naprimjer jednom imao neki nedefinisan problem i zamolim na tehničkom da mi izmjere i na plinu emisije.
Ugljen monoksid ogroman. Loše sagorijevanje, tj. premalo zraka u smjesi, ili previse goriva. Na benzinu sve savrseno.
- vjeshalica
#10056 Re: ZOBS
Eko test kod nas je samo formalnost, da se mjeri stvarna kolicina zagadjenja, mnogi 5,6, euro ne bi bili na cesti a da ne govorim stare harabatilje
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#10057 Re: ZOBS
Par-nepar bi dalo vise efekta jer bi bilo manje vozila na cesti.
Koliko % ucestvuju vozila s euro tri i manje u broju automobila u Sarajevu?
Koliko % ucestvuju vozila s euro tri i manje u broju automobila u Sarajevu?
-
preludezalude
#10058 Re: ZOBS
Ja tebe razumijem sta govoris ali ti ne razumijes sta ja govorim. Nisu te mjere iste sta ti spominjes i sta je sad kod nas. Ja se slazem da trebaju uvesti mjere kao sto su vani ali nije to rjesenje problema. Ispod tvog posta ima par argumenata. Nisu kod nas vozila jedini problem.EFD22 wrote: ↑21/12/2023 07:38Za efekte ne znam, ali to da kantonalna mjera je starija od državnog zakona ti nema logike nikakve.preludezalude wrote: ↑21/12/2023 00:31Uzeo si poredjenje totalno nerealno. Ti posmatraj kako hoces, ja samo kazem da ovo izgleda kao da kantonalni pravilnik postaje stariji od drzavnog zakona. Oni da su htjeli nesto konkretno pametno uciniti mogli su npr progurat ako ne davnih godina onda moze i sada pravilnik o stalnoj zabrani upotrebe tih vozila na odredjenom podrucju pocevsi npr 3 godine nakon donosenja pravilnika. Ta vozila zagadjuju bilo ljeto ili zima i nekako mi je logicno da se ova mjera uvede. Dato je vlasnicima 3 godine da se rijese tih vozila sto je sasvim ok.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 23:37 https://en.wikipedia.org/wiki/Low-emission_zone
Eto malo pročitajte implementaciju u drugim državama.
Niko vam ne brani da se vozate bilo gdje, osim u ovih pet općina i to samo dok je na snazi epizoda "Uzbuna" a to je max 10 dana godišnje.
Nikakva vam prava nisu ugrožena.
Ona čuvena bošnjačka "ja sam to plotio" ne pali.
Registracija ti ne garantuje da se možeš voziti kuda hoćeš i kada hoćeš, to isto kao da kažeš registrovao sam auto sad mogu da parkiram gdje hoću, mogu da priđem Centralnoj Banci na teretni ulaz, registrovao sam auto, šta hoćete...![]()
Mjera koja je sad na snazi ima efekte nikakve. Ovo je zamazivanje ociju da se kao nesto radi a u stvari donijeli su zabranu voznje vozila da se navodno smanji zagadjenje uzrokovano nerazmisljajucim urbicidom i uzrokovano lozenjem guma, cipela, svega sto gori.
I u svim ovim gore gradovima nabrojanim je u pitanju odluka o kontroli zagađenja donesena na nivou grada. Znači i kod njih je situacija da je lokalna odluka “jača” od državnog zakona o registraciji vozila. Sva su vozila i tamo uredno registrovana i prođu rigorozan tehnički. I opet ne mogu u dio grada ili čitav grad, i to svih 365 dana u godini, ne samo 10.
Je li razumiješ šta želim da kažem?
U Amsterdamu i Hagu vozila koja nisu Euro6 ne mogu u centar grada, nikad i nikako, pazi Euro6 ne Euro4.
A uredno plate punu registraciju i eko taksu i to što niža Euro norma, to skuplja registracija i veća eko taksa.
A što se priprema tiče, Odluka je donesena još 2016. godine, i od tad vlasnici vozila sa Euro 4 i niže mogu svake zime očekivati epizodu “Uzbuna”. Znači nije od jučer.
- Laplace
#10059 Re: ZOBS
Problem sa tim zabranama je što tim ljudima nije ponuđena dovoljno kvalitetna alternativa. Javni prevoz, kako gradski tako i međugradski, je previše neozbiljan i neorganizovan da bi se na njega moglo osloniti.
- ZoomZoomKiwi
#10060 Re: ZOBS
A ko je kriv za to sve?
Vladajuće strukture na svim nivoima.
Ko ih je birao zadnjih 30 i kusur godina?
Narod i to većina uvijek.
Narod voli javašluk, narodu ne treba dobar javni prevoz niti bolje auto od Euro3-, znači sad taj isti narod razguli pjehane jer za bolje ne zna, ne mari, ne može.
Vladajuće strukture na svim nivoima.
Ko ih je birao zadnjih 30 i kusur godina?
Narod i to većina uvijek.
Narod voli javašluk, narodu ne treba dobar javni prevoz niti bolje auto od Euro3-, znači sad taj isti narod razguli pjehane jer za bolje ne zna, ne mari, ne može.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#10061 Re: ZOBS
Ne mozes mi zabraniti ako nemam alternative. Ustvari mozes, zabranis, platis troskove taksija etc i sve pripadajuce troskove.
Ako ne uvedes alternative mogu ga glabati.
Ako ne uvedes alternative mogu ga glabati.
- ZoomZoomKiwi
#10062 Re: ZOBS
Kakve alternative, imaš bus i tramvaj.
Kakve su alternative u prethodno spomenutim gradovima sa trajnim Low-emissions zonama?
Kakve su alternative u prethodno spomenutim gradovima sa trajnim Low-emissions zonama?
- drug_profi
#10063 Re: ZOBS
Ložišta.
Ložišta nas potrovaše.
Na drugom mjestu su dizeli sa povađenom ekologijom.
Ispravan benzinac teško da 1% uzrokuje ovo što je sada napolju.
Ložišta nas potrovaše.
-
Dimu1927
#10064 Re: ZOBS
Euro norma samo na papiru, po deklaraciji od auta. Stvarna Euro norma na tehnickom ne postoji...
- kakotakonikako
#10065 Re: ZOBS
Sta ovaj neki napada Uka - evo sunce i cist zrak kao rezultat dubokoumne odluke

-
Throttle
#10066 Re: ZOBS
To kad se implementira, bit cemo bolji od NjemackeLaplace wrote: ↑21/12/2023 07:32Juče je jedna žena na radiju iznijela "genijalno" rješenje problemasasmogom: dići cijenu uglja na 1.000KM po toni.Garant bi onda građani masovno uvodili grijanje toplotnim pumpama i IC panelima. Ili bi se, ipak, smrzavali jer su to skupa rješenja za prosječne ili ispodprosječne plate.EFD22 wrote: ↑20/12/2023 23:27 Čekaj sad, ispade da UmweltZone po njemačkim gradovima, onda ULEZ i LEZ po Britaniji, pa čak i LEZ po Milanu i Firenzi, pa onda Paris, Lyon, Strasbourg su sve redom kršenje zakona?
Svi redom regularno registruju auta, čak plaćaju više što im je auto starije i više zagađuje, i opet ne smiju kroz neke dijelove grada ili čak cijele općine s tim autom.
Znači skuplja mu registracija, ne smije ga voziti kuda god želi, i to može, ali bošnji ne možeš zabranit' da vozi po Sarajv'u jerbo mu komšija loži stare gume, nije on i njegovo auto krivo, i to tri dana u godini...
Mogući prijedlozi:
1. Dobro uređen gradski saobraćaj, prvenstveno baziran na tramvajima i trolejbusima.
2.Međugradske linije prvenstveno bazirane na željeznici.
3.Više poticaja za plug-in hibride sa autonomijom dovoljnom za ulazak u grad i izlazak iz njega - recimo,nekih pedesetak kilometara na čisto električni pogon a na otvorenom benzin - teško za plitke bosanske džepove.
Naravno, lakše je donijeti zabrane tipa par-nepar ili EURO-3.
Zaboravih:
4. Poticaje za uvođenje plina, koji pri sagorijevanju emituje manje štetnih plinova.
- Optimist
#10067 Re: ZOBS
Pa glavno gorivo je ono primarno, za sta je motor i konstemruisan, u ovom slucaju benzin.drug_profi wrote: ↑21/12/2023 08:59 U vezi sa zagađivanjem iz vozila.
Plin je alternativna varijanta.
- drug_profi
#10068 Re: ZOBS
Dobro.Optimist wrote: ↑21/12/2023 14:36Pa glavno gorivo je ono primarno, za sta je motor i konstemruisan, u ovom slucaju benzin.drug_profi wrote: ↑21/12/2023 08:59 U vezi sa zagađivanjem iz vozila.
Semantika.
Valjda si razumio.
- Laplace
#10069 Re: ZOBS
Nije.drug_profi wrote: ↑21/12/2023 14:40Dobro.Optimist wrote: ↑21/12/2023 14:36Pa glavno gorivo je ono primarno, za sta je motor i konstemruisan, u ovom slucaju benzin.drug_profi wrote: ↑21/12/2023 08:59 U vezi sa zagađivanjem iz vozila.
Semantika.
Valjda si razumio.
-
Drugclanbiblioteke
#10070 Re: ZOBS
Na Olx-u je 90%drug_profi wrote: ↑21/12/2023 11:21 Ložišta.
Ložišta nas potrovaše.
Auta dizela
- Laplace
#10071 Re: ZOBS
Treba zabraniti ulazak u grad svim vozilima koja nemaju EURO-4 ili viši standard.
U međuvremenu:
U međuvremenu:
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10072 Re: ZOBS
38142 vozilaDrugclanbiblioteke wrote: ↑21/12/2023 22:41Na Olx-u je 90%drug_profi wrote: ↑21/12/2023 11:21 Ložišta.
Ložišta nas potrovaše.
Auta dizela
31907 dizel
Dakle 83%
- ZoomZoomKiwi
#10073 Re: ZOBS
Tako je otprilike i na cesti.
- vjeshalica
-
noviclan
#10075 Re: ZOBS
Ti uljasi su najjaci jos kazu nigdje dima sta hocete a iz dimnjaka otrovi padaju