Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#10051 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
opetja033
Cuo sam, jer mi nismo clanovi Kolegija, za taj dogadjaj nekoliko dana kasnije.
(Nisam ni znao da je vijest objavljena na nekim portalima).
Javio sam se D. Konakovicu i nakon izrazavanja saucesca prenio nase (NS) zgrazavanje nad takvim postupkom predsjedavajuce Malic.
Od javne reakcije sam odustao jer sam shvatio da Dino ne zeli da mu se r. otac i dzenaza koristi u politicke svrhe.
p.k.
Cuo sam, jer mi nismo clanovi Kolegija, za taj dogadjaj nekoliko dana kasnije.
(Nisam ni znao da je vijest objavljena na nekim portalima).
Javio sam se D. Konakovicu i nakon izrazavanja saucesca prenio nase (NS) zgrazavanje nad takvim postupkom predsjedavajuce Malic.
Od javne reakcije sam odustao jer sam shvatio da Dino ne zeli da mu se r. otac i dzenaza koristi u politicke svrhe.
p.k.
-
VjecitiStudent
#10052 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bice da su se silno su nasekirali zbog ovog suzdrzanog i potpuno nebitnog glasa, nakon sto ste im prethodno glasno i jasno porucili da mogu komotno ostati na vlasti do sljedecih izbora.Pedja Kojovic wrote: ...
Nacin na koji je pred Skupstinu postavljeno pitanje i mehanizam glasanja nam je omogucio da precizno definisemo principijelnu poziciju Nase stranke u ovom okrsaju bivsih politickih "supruznika". Pritiskom na dugme suzdrzan ja sam glasao protiv smjene SDP-SBB Vlade, ali i izrazio svoje nezadovoljstvo spram nekih njihovih poteza.
Strategija koju SDA od momenta raskidanja koalicije sa SDP-om implementira je potpuna blokada rada drzavnih organa, stvaranje pravnog i politickog haosa i proizvodnja iluzije u javnosti da vlast bez njih u foteljama ne moze funkcionisati. Novu skupstinsku vecinu u KS sada, barem do kasno prosle noci, cine SDA, SBiH, SDU, BOSS, NsRZ i nekoliko samostalnih zastupnika. Ne postoji niti ideoloska niti programska platforma, koja ih povezuje tako da je vise nego ocigledno da se radi o najbanalnijem udruzenom poduhvatu za zauzimanje vlasti. O skupu interesa beskorisnih ljudi, kao sto to veliki pjesnik Johny kaze.
...
Nije valjda da su vlade SDP-SDA i SDP-SBB bile na istoj ideoloskoj ili programskoj platformi, kad ste za njih dizali ruku???
-
Pedja Kojovic
#10053 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
vjecitistudent
Ne znam da li se neko "nasekirao" ili nije, niti mi, kada iznosimo svoje stavove, o takvim stvarima vodimo racuna.
Mi smo bili suzdrzani, a nas, kao i glasovi onih koji su bili protiv, su, tu ste potpuno u pravu, bili nebitni.
Jedino pitanje je bilo da li onih koji su za smjenu Vlade KS ima 18.
Mandatar Vlade KS premijer Music je prije nego je izglasan za premijera pred Skupstinom izlozio program-ekspoze buduce Vlade.
p.k.
Ne znam da li se neko "nasekirao" ili nije, niti mi, kada iznosimo svoje stavove, o takvim stvarima vodimo racuna.
Mi smo bili suzdrzani, a nas, kao i glasovi onih koji su bili protiv, su, tu ste potpuno u pravu, bili nebitni.
Mandatar Vlade KS premijer Music je prije nego je izglasan za premijera pred Skupstinom izlozio program-ekspoze buduce Vlade.
p.k.
-
VjecitiStudent
#10054 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja programa u pm.Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent
p.k.
Kad je SBB uletio umjesto SDA, kad ste opet uredno digli ruke za, jel bio citan neki novi program ili su se fotelje pokupile tek vlasti radi?
-
Innovation
#10055 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Naravno da nije bio novi "expoze". 
-
VjecitiStudent
#10056 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Koliko je ono stranica imao prosli "program", 10 ili 11?Innovation wrote:Naravno da nije bio novi "expoze".
Potpuno sam uvjeren da ce i buduci mandatar izaci sa nekoliko listova papira ponosno nazvanih "program".
Da li ce to biti dovoljno da Pedja prelomi i da glas i za najnoviju vladu, "ujedinjenu na programskim osnovama"?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10057 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ricken bila sam preoštra - život me je naučio tako , Vama dužno poštovanje i izvinjenje. Imate apsolutno pravo na vlastiti stav.Ricken wrote:
Ako je već bitno, a nebi smjelo biti, nisam ni zelen, nisam ni crven, a ni narandžast, neznam imali još neka stranačka boja od koje bih se trebao ograditi, nego sam građanin Sarajeva u čiji budžet uplačujem godišnje toliko da se mogu nahraniti minimalno 2 ili 3 skupštinska delegata. Ako delegat nemože odgovoriti na jednostavno pitanje da li podržava ili ne podržava rad vlade, koju je birao na osnovu programa, i koja mu redovno podnosi izvještaj, nego kaže VEZE NEMAM, što je stav suzdražnog, nakon pune 2 godine vladanja te vlade, onda je to nerad skupštinskog delegata, ili politikanstvo, na račun budžeta. Rickenu bi bilo ok da je NS glasala i podržala vladu. Rickenu bi bilo ok i da NS nije podržala vladu, ali Rickenu nije ok odgovor "Buraz veze nemam". Očigledno da se određeni skupštinski delegati zezaju na račun budžetskih obveznika 2 godine i da nemaju stav o radu vlade, koja ih redovno izvještava. I onda izdaju neki stav (meni više liči na pamflet), zaboravljajući neke principe kojih su se držali prije 3 mejseca, po kojem je odgovor nemam pojma, ustvari odgovor u interesu građana Sarajeva. Ma nemoj. Gdje su bili interesi građana Sarajeva kad su se identične stvari događale prije 3 mjeseca?
Ja samo smatram da svaki delgat skupštine KS mora imati jasan stav o radu vlade koju je izabrao i koja ga izvještava. To je jedini pošten stav prema budžetskim korisnicima.
Da li si se, kao očigledno član NS (što je jako lijepo, ali i subjektivno u cijeloj priči), zapitala kako građanin Sarajeva ovakvoj opciji može dati glas, bez interesnog povezivanja (što ti očiglendo jesi)? Opciji pod radnim nazivom "veze nemam".
Nisam članica Naše Stranke.
Stav "suzdržan" mi je itekako jasan.
Srdačan pozdrav
- veljaca
#10058 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca wrote: I ako moze odgovor na sljedece pitanje ( da ovi koji me napadaju ne pomisle da je provokacija - nije ), posto si u Skupstini KS i glasas cesto - kakva je razlika izmedju izbora suzdrzan i izbora neglasanja nikako ?.
Hvala unaprijed.
Puno srece i uspjeha u zivotu,
Veljaca, s.r.
Prvo hvala na odgovoru ....Pedja Kojovic wrote:veljaca
U ovom konkretnom slucaju, glasanje o nepovjerenju Vladi glas protiv, suzdrzan ili izlazak iz sale(sa i bez vadjenja kartice iz uredjaja za glasanje) bi imale isti efekat. Za donosenje odluke o nepovjerenju Vlade jedino je bilo bitno
da u sali sjedi 18 onih koji ce glasati, za.
p.k.
Nisam pitao u konkretnom slucaju ( mozes se uvjeriti u to - ako procitas moje pitanje jos jednom ) - nego opcenito - i posto nisam dobio odgovor za taj slucaj, pitam ponovo:
Kakva je razlika izmedju izbora suzdrzan i izbora neglasanja nikako ( OPCENITO )
Hvala unaprijed.
Puno srece i uspjeha u zivotu,
Veljaca, s.r.
-
StupskaBitanga
#10059 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Koja je poenta da su kandidatkinje obučene isto na plakatima?
-
Pedja Kojovic
#10060 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Ne glasati, a ne izvaditi karticu, znaci ne napustiti salu, je prekrsaj Poslovnika.
(Prilikom svojevremenog glasanja o deklaraciji, cini mi se, kojom se osudjuje SIPA,odnosnonacinna koji su uhapsili osumnjicene u slucaju "SIlos" i dodjelila novcana pomoc za odbranu(?) mismo izvadili kartice i izasli iz protesta sto SKS uopste raspravlja i donosi odluku o toj temi).
Kada glasate dugmetom "suzdrzan" efekat zavisi od konkretno postavljenog pitanja, kao sto sam pokusao objasniti.
U ovom posljednjem slucaju, recimo, da je pitanje bilo postavljeno za podrsku/povjerenje Vladi, efekat takvog glasa bi bio uskracivanje podrske.
p.k.
Ne glasati, a ne izvaditi karticu, znaci ne napustiti salu, je prekrsaj Poslovnika.
(Prilikom svojevremenog glasanja o deklaraciji, cini mi se, kojom se osudjuje SIPA,odnosnonacinna koji su uhapsili osumnjicene u slucaju "SIlos" i dodjelila novcana pomoc za odbranu(?) mismo izvadili kartice i izasli iz protesta sto SKS uopste raspravlja i donosi odluku o toj temi).
Kada glasate dugmetom "suzdrzan" efekat zavisi od konkretno postavljenog pitanja, kao sto sam pokusao objasniti.
U ovom posljednjem slucaju, recimo, da je pitanje bilo postavljeno za podrsku/povjerenje Vladi, efekat takvog glasa bi bio uskracivanje podrske.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10061 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
stupskabitanga
To je "odluka" dizajnera koji su radili kampanju prihvacena od strane izbornog staba.
p.k.
To je "odluka" dizajnera koji su radili kampanju prihvacena od strane izbornog staba.
p.k.
-
Innovation
#10062 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zahvaljujem se kandidatima Nase stranke na besplatnom casopisu Gracija, koji sam nasla ispred svojih vrata.Volim casopis Gracija i hvala jos jednom. 
- kamen spoticanja
#10063 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zasto josip dujmovic na vrhu izbornog plakata nase stranke u zenici?
meni danas bi ko dobra zafrkancija
meni danas bi ko dobra zafrkancija
- Ricken
#10064 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Stvarno nema potrebe za izvinjenjem, ali ipak hvala.tvsabina wrote:Ricken bila sam preoštra - život me je naučio tako , Vama dužno poštovanje i izvinjenje. Imate apsolutno pravo na vlastiti stav.Ricken wrote:
Ako je već bitno, a nebi smjelo biti, nisam ni zelen, nisam ni crven, a ni narandžast, neznam imali još neka stranačka boja od koje bih se trebao ograditi, nego sam građanin Sarajeva u čiji budžet uplačujem godišnje toliko da se mogu nahraniti minimalno 2 ili 3 skupštinska delegata. Ako delegat nemože odgovoriti na jednostavno pitanje da li podržava ili ne podržava rad vlade, koju je birao na osnovu programa, i koja mu redovno podnosi izvještaj, nego kaže VEZE NEMAM, što je stav suzdražnog, nakon pune 2 godine vladanja te vlade, onda je to nerad skupštinskog delegata, ili politikanstvo, na račun budžeta. Rickenu bi bilo ok da je NS glasala i podržala vladu. Rickenu bi bilo ok i da NS nije podržala vladu, ali Rickenu nije ok odgovor "Buraz veze nemam". Očigledno da se određeni skupštinski delegati zezaju na račun budžetskih obveznika 2 godine i da nemaju stav o radu vlade, koja ih redovno izvještava. I onda izdaju neki stav (meni više liči na pamflet), zaboravljajući neke principe kojih su se držali prije 3 mejseca, po kojem je odgovor nemam pojma, ustvari odgovor u interesu građana Sarajeva. Ma nemoj. Gdje su bili interesi građana Sarajeva kad su se identične stvari događale prije 3 mjeseca?
Ja samo smatram da svaki delgat skupštine KS mora imati jasan stav o radu vlade koju je izabrao i koja ga izvještava. To je jedini pošten stav prema budžetskim korisnicima.
Da li si se, kao očigledno član NS (što je jako lijepo, ali i subjektivno u cijeloj priči), zapitala kako građanin Sarajeva ovakvoj opciji može dati glas, bez interesnog povezivanja (što ti očiglendo jesi)? Opciji pod radnim nazivom "veze nemam".
Nisam članica Naše Stranke.
Stav "suzdržan" mi je itekako jasan.
Srdačan pozdrav
Pozdrav
- dale cooper
#10065 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ima li i ko su kandidati NS-a za opštinsko vijeće Tuzla? Imaju li kojim slučajem i kandidata za načelnika?
Zamjerka NS-u mi je mala angažovanost u drugim sredinama osim Sarajeva.
- kamen spoticanja
#10066 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
to i mene zanima...kandidat u zenici cirkus koloradodale cooper wrote:Ima li i ko su kandidati NS-a za opštinsko vijeće Tuzla? Imaju li kojim slučajem i kandidata za načelnika?
- veljaca
#10067 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ocito se ne razumijemo. Ipak hvala na odgovoru, Opet pitam, stvarno bez provokacija, ali sada malo cu pokusati da pojasnim pitanje:Pedja Kojovic wrote:veljaca
p.k.
Kakva je razlika izmedju izbora suzdrzan i izbora neglasanja nikako ( OPCENITO ), tj evo pitam Vas/tebe:
Kada glasas suzdrzan u cemu je razlika od onoga kada ne glasas nikako ( ili izvadis karticu ili napustis salu ). Sta mislis kada si suzdrzan ( jer time ne biras ni jednu opciju ) a sta mislis kada ne glasas nikako ( jer i time ne biras ni jednu opciju ). Mislim da sam sada postavio malo preciznije pitanje .....
Hvala unaprijed na odgovoru,
Puno srece u zivotu,
Veljaca s.r.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#10068 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ma mislim da ti je čovjek odgovorio da je, što se tiče ishoda glasanja, bilo svejedno da glasa protiv, za ili bude suzdržan jer je ostvarena potrebna većina od 18 glasova za smjenu Vlade.
stoga je mogao da i iz obične zezancije odabere suzdržan umjesto npr. protiv ili za
s poštovanjem
j.m.
PS
i ja se štelim za politike pa kupim ove fore s potpisom
stoga je mogao da i iz obične zezancije odabere suzdržan umjesto npr. protiv ili za
s poštovanjem
j.m.
PS
- veljaca
#10069 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne govorim ja o ISHODU glasanja. Znam ja za to.JoseMujica wrote:ma mislim da ti je čovjek odgovorio da je, što se tiče ishoda glasanja, bilo svejedno da glasa protiv, za ili bude suzdržan jer je ostvarena potrebna većina od 18 glasova za smjenu Vlade.
s poštovanjem
j.m.
PS
Nego ga pitam - Sta MISLI kada bira suzdrzan, a sta misli kada ne glasa nikako. To mene interesuje a ne ishod glasanja - to znam a interesuje me zasto bira "suzdrzan" a zasto " ne glasam ".
Mislim da sam i Pedji sada pomogao da mi moze odgovoriti. Jos jednom - ne govorim o ishodu, nego o MOTIVU .
Veljaca,
s.r.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
Mr.Penguin
#10071 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@veljaca
Koja je razlika kada ti ne izađeš na izbore i kada poništiš listić?
Koja je razlika kada ti ne izađeš na izbore i kada poništiš listić?
-
Pedja Kojovic
#10072 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Mislim da sam zapravo tek sada razumio sta me pitate i pokusacu odgovoriti.
Glas suzdrzan u razlicitim kontekstima ima razlicito znacenje i ono se odredjuje vasim obrazlozenjem
tog stava. Nekad moze, recimo, znaciti da se u principu slazete sa nekim zakonom ali ga zbog nekih specificnih odredbi niste spremni podrzati, nekad moze znaciti da smatrate da je predmet odluke besmislen, dakle, niste ni za ni protiv ali smatrate da organ u cijem radu ucestvujete ne bi trebao odlucivati o tom pitanju,...pokusavam da se sjetim primjera.
Recimo, zakon koji zabranjuje rad fasistickih organizacija ne ukljucuje neku koju vi smatrate da bi trebao. Ako glasate protiv to se moze protumaciti da ste protiv cijelog tog zakona. Nekad glasate tako da se diferencirate od drugih stranaka, odnosno, da iako u konacnici glasate kao oni zelite da izrazite svoje neslaganje zbog motiva njihovog glasanja.
Nekad se pred vas postavi pitanje hoce li ti crvenu ili plavu olovku a vi ne zelite niti jednu.
Jesam li ista bolje odgovorio na vase pitanje, nego ranije?
p.k.
Mislim da sam zapravo tek sada razumio sta me pitate i pokusacu odgovoriti.
Glas suzdrzan u razlicitim kontekstima ima razlicito znacenje i ono se odredjuje vasim obrazlozenjem
tog stava. Nekad moze, recimo, znaciti da se u principu slazete sa nekim zakonom ali ga zbog nekih specificnih odredbi niste spremni podrzati, nekad moze znaciti da smatrate da je predmet odluke besmislen, dakle, niste ni za ni protiv ali smatrate da organ u cijem radu ucestvujete ne bi trebao odlucivati o tom pitanju,...pokusavam da se sjetim primjera.
Recimo, zakon koji zabranjuje rad fasistickih organizacija ne ukljucuje neku koju vi smatrate da bi trebao. Ako glasate protiv to se moze protumaciti da ste protiv cijelog tog zakona. Nekad glasate tako da se diferencirate od drugih stranaka, odnosno, da iako u konacnici glasate kao oni zelite da izrazite svoje neslaganje zbog motiva njihovog glasanja.
Nekad se pred vas postavi pitanje hoce li ti crvenu ili plavu olovku a vi ne zelite niti jednu.
Jesam li ista bolje odgovorio na vase pitanje, nego ranije?
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10073 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mr. Penguin
Razlika je velika.
U prvom slucaju se vas listic racuna kao nevazeci glas, u drugom se, pojednostavljeno receno, vas nepostojeci glas dodaje onima koji su osvojili glasove i to po broju koji su osvojili.(Prvi dobije najvise, itd.)
p.k.
Razlika je velika.
U prvom slucaju se vas listic racuna kao nevazeci glas, u drugom se, pojednostavljeno receno, vas nepostojeci glas dodaje onima koji su osvojili glasove i to po broju koji su osvojili.(Prvi dobije najvise, itd.)
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10074 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
dale coper
Nosioc liste u Tuzli je Dusica L.Cook.
Inace, u potpunosti se slazem s vam i sa drugim forumasima koji nam zamjeraju fokusiranost na Sarajevo za ove izbore.
Medjutim. To nije nikakva strateska niti je uopste odluka stranke. Radi se jednostavno o tome da su na izbore izasli oni opstinski odbori koji su imali dovoljno organizacionih i ljudskih resursa da obave radnje koje su neophodne da bi uopste ucestvovali u izborima.
Ocigledno je da je za sirenje stranke po svim opstinama neophodno imati cvrst i stabilan oslonac i nadam se da ce Sarajevo nakon ovih izbora postati upravo to i da ce rad nasih vjecnika u sarajevskim opstinama pokazati i drugima da se ucescem moze u politici moze daleko vise uraditi nego neucescem.
p.k.
Nosioc liste u Tuzli je Dusica L.Cook.
Inace, u potpunosti se slazem s vam i sa drugim forumasima koji nam zamjeraju fokusiranost na Sarajevo za ove izbore.
Medjutim. To nije nikakva strateska niti je uopste odluka stranke. Radi se jednostavno o tome da su na izbore izasli oni opstinski odbori koji su imali dovoljno organizacionih i ljudskih resursa da obave radnje koje su neophodne da bi uopste ucestvovali u izborima.
Ocigledno je da je za sirenje stranke po svim opstinama neophodno imati cvrst i stabilan oslonac i nadam se da ce Sarajevo nakon ovih izbora postati upravo to i da ce rad nasih vjecnika u sarajevskim opstinama pokazati i drugima da se ucescem moze u politici moze daleko vise uraditi nego neucescem.
p.k.
- dale cooper
#10075 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala na odgovoru.