Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10051 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kapitalista
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10052 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Svaka cas
Kako ide plin na ove hemi masine?
Kako ide plin na ove hemi masine?
-
preludezalude
- xPaco1337
#10054 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Preporuka za auto u cjenovnom rangu oko 3000KM. Posto bi bilo prvo auto i imam dosta vise novca sa strane i rađe bi uzeo neko auto od tako 3000 da imam vamo jos sa strane 2-3 za popravke,registraciju,servise nove setove guma itd jer sam vrlo zahtjevan po tom pitanju da sve mora biti tip top inace ga ne bi vozio uopce ako nije sve perfektno
Specifikacije neke ugl da je jeftina registracija tj niska kubikaza,da je dosta mali potrosac jer mi treba samo za gradsku voznju i da ima dosta dijelova kod nas za nabaviti jer nije mi problem ni uzeti auto u losijem stanju ali da mogu sve nabaviti za njega.
U koliko je dizel ne bi volio da ima plivajuci i bosch pumpu.
Ako bi trebao neki opis vozila mozda na furku Ford Focusa,naravno i on spada u moguce kandidate mada cuo sam da ima skupe dijelove i da ima problema sa elektronikom...Hvala,sto se tice buđeta moze biti preko do 4k
Specifikacije neke ugl da je jeftina registracija tj niska kubikaza,da je dosta mali potrosac jer mi treba samo za gradsku voznju i da ima dosta dijelova kod nas za nabaviti jer nije mi problem ni uzeti auto u losijem stanju ali da mogu sve nabaviti za njega.
Ako bi trebao neki opis vozila mozda na furku Ford Focusa,naravno i on spada u moguce kandidate mada cuo sam da ima skupe dijelove i da ima problema sa elektronikom...Hvala,sto se tice buđeta moze biti preko do 4k
- Optimist
#10055 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
P307, Stilo ako gledas tu klasu.xPaco1337 wrote: ↑03/05/2022 20:01 Preporuka za auto u cjenovnom rangu oko 3000KM. Posto bi bilo prvo auto i imam dosta vise novca sa strane i rađe bi uzeo neko auto od tako 3000 da imam vamo jos sa strane 2-3 za popravke,registraciju,servise nove setove guma itd jer sam vrlo zahtjevan po tom pitanju da sve mora biti tip top inace ga ne bi vozio uopce ako nije sve perfektno![]()
Ako moze nesto manje auto, onda sta god naletis da je u dobrom stanju i redovno servisirano.
P206, Punto, Fiesta, Corsa C, Fabia i slicni.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#10056 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Clio II 1.2 
- ZoomZoomKiwi
#10057 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
^^ 8v i miran
Skini čep ulja kad ga budeš gledao, ako ne bude žuto i ljigavo iznutra, kupuj. Dobar autić, jeftin za održavanje, a a za te novce ima dosta primjeraka sa klimom.
Skini čep ulja kad ga budeš gledao, ako ne bude žuto i ljigavo iznutra, kupuj. Dobar autić, jeftin za održavanje, a a za te novce ima dosta primjeraka sa klimom.
-
DonieBrasco
#10058 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni je smjesno i zalostno u isto vrijeme, kao sto mi je i ne shvatljivo kako kod nas ljudi olako uzimaju cifru od 30 hiljada KM da ne idemo vise u ova vremena, kao "sta je to, nikakve pare", i za tu cifru kupe polovno auto "vise klase" staro desetak godina.
- sime_cipol
-
preludezalude
#10060 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Prvo treba shvatiti da danas 30 000 vrijedi kao 20 000 prije 20 godina neovisno o tome kolike su nam plate.
-
profatr
#10061 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Što god da kupiš za taj iznos imati češ ulaganja od 1000 km godišnje na popravke. Skupi još novca, barem 6000.xPaco1337 wrote: ↑03/05/2022 20:01 Preporuka za auto u cjenovnom rangu oko 3000KM. Posto bi bilo prvo auto i imam dosta vise novca sa strane i rađe bi uzeo neko auto od tako 3000 da imam vamo jos sa strane 2-3 za popravke,registraciju,servise nove setove guma itd jer sam vrlo zahtjevan po tom pitanju da sve mora biti tip top inace ga ne bi vozio uopce ako nije sve perfektno![]()
- xPaco1337
#10062 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije tu problem novac u tom levelu od 6000 mi se sviđa fiat bravo II ne znam koliko su pouzdani i da li bi me kostao jos jedno 2 hiljade poslijeprofatr wrote: ↑03/05/2022 21:06Što god da kupiš za taj iznos imati češ ulaganja od 1000 km godišnje na popravke. Skupi još novca, barem 6000.xPaco1337 wrote: ↑03/05/2022 20:01 Preporuka za auto u cjenovnom rangu oko 3000KM. Posto bi bilo prvo auto i imam dosta vise novca sa strane i rađe bi uzeo neko auto od tako 3000 da imam vamo jos sa strane 2-3 za popravke,registraciju,servise nove setove guma itd jer sam vrlo zahtjevan po tom pitanju da sve mora biti tip top inace ga ne bi vozio uopce ako nije sve perfektno![]()
- ZoomZoomKiwi
#10063 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Najbitnije je definitivno da ljudi shvate da je na kraju (ili na početku) najlakše kupiti auto.preludezalude wrote: ↑03/05/2022 20:55 Prvo treba shvatiti da danas 30 000 vrijedi kao 20 000 prije 20 godina neovisno o tome kolike su nam plate.
Niko se ne upućuje dovoljno u tu kupovinu, a poslije nekretnine to je realno najveća investicija na našem području.
Kad se kaže kupi ono što si možeš priuštiti, ovo priuštiti znači šta možeš registrovati, osigurati (po mogućnosti kasko da se nimalo ne sikiraš), koliko košta potrošni materijal za to vozilo i da li ćeš ga moći mijenjati na vrijeme, koliko koštaju nepredviđene stvari - odnosno da li taj model ima izvjesnu historiju nekih skupih mana.
To se sve treba staviti na papir, pa onda možeš da znaš šta možeš sebi priuštiti.
Ja svog Mondea još otplaćujem, ali sam, barem za sad, dobro procijenio svoje i njegove mogućnosti, pa zato vozim na novim gumama (iako su 18”), sipam dobro ulje i stavljam kvalitetne filtere, i kad se desi nepredviđeni kvar (kao račva/kućište termostata rashladne tečnosti) onda se ne hvatam za glavu zbog 450 KM plus ruke, jer sam znao da mu je to mana (ima lik na YT flotu tih Mondea - svi crveni, svima im je to na 100000km mijenjao).
A realno, za pare koliko je koštao 2020. za Mondeo iz 2017. sa 70000km na tabli, mogao sam kupiti i A6 i A8, i F10, i neku E klasu, mogao sam kupiti i X6 možda neki stariji. Doduše sa više km na tabli, ali i više KS pod haubom.
Al’ jbg oplakao bih svaki servis (ako bih ga već radio kako spada), a to mi nikako ne treba u životu.
Znači mogao sam kupiti ja mnogo “bolje” starije i skuplje auto, ali ga nikako nisam mogao, niti sad pogotovo mogu, priuštiti.
Ponavljam, auto je najlakše kupiti.
Zato svaka čast xPaco na zrelom i kompletnom razmišljanju.
- Optimist
#10064 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Od rijeci do rijeci.EFD22 wrote: ↑03/05/2022 21:27Najbitnije je definitivno da ljudi shvate da je na kraju (ili na početku) najlakše kupiti auto.preludezalude wrote: ↑03/05/2022 20:55 Prvo treba shvatiti da danas 30 000 vrijedi kao 20 000 prije 20 godina neovisno o tome kolike su nam plate.
Niko se ne upućuje dovoljno u tu kupovinu, a poslije nekretnine to je realno najveća investicija na našem području.
Kad se kaže kupi ono što si možeš priuštiti, ovo priuštiti znači šta možeš registrovati, osigurati (po mogućnosti kasko da se nimalo ne sikiraš), koliko košta potrošni materijal za to vozilo i da li ćeš ga moći mijenjati na vrijeme, koliko koštaju nepredviđene stvari - odnosno da li taj model ima izvjesnu historiju nekih skupih mana.
To se sve treba staviti na papir, pa onda možeš da znaš šta možeš sebi priuštiti.
Ja svog Mondea još otplaćujem, ali sam, barem za sad, dobro procijenio svoje i njegove mogućnosti, pa zato vozim na novim gumama (iako su 18”), sipam dobro ulje i stavljam kvalitetne filtere, i kad se desi nepredviđeni kvar (kao račva/kućište termostata rashladne tečnosti) onda se ne hvatam za glavu zbog 450 KM plus ruke, jer sam znao da mu je to mana (ima lik na YT flotu tih Mondea - svi crveni, svima im je to na 100000km mijenjao).
A realno, za pare koliko je koštao 2020. za Mondeo iz 2017. sa 70000km na tabli, mogao sam kupiti i A6 i A8, i F10, i neku E klasu, mogao sam kupiti i X6 možda neki stariji. Doduše sa više km na tabli, ali i više KS pod haubom.
Al’ jbg oplakao bih svaki servis (ako bih ga već radio kako spada), a to mi nikako ne treba u životu.
Znači mogao sam kupiti ja mnogo “bolje” starije i skuplje auto, ali ga nikako nisam mogao, niti sad pogotovo mogu, priuštiti.
Ponavljam, auto je najlakše kupiti.
Zato svaka čast xPaco na zrelom i kompletnom razmišljanju.
Najlakse je auto kupiti, ali isto treba i odrzavati.
Ljudi nisu svjesni da za 15k kilometara godisnje, auto pojede 4.500-5.000 KM na gorivo, registraciju i servis, bez nekih vanrednih i ozbiljnih kvarova, ne racunajuci gubitak vrijednosti.
- ZoomZoomKiwi
#10065 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo tako.
A još gubitak vrijednosti je posebna priča.
Zato se skuplja auta uzimaju na operativni leasing, jer šta će ti asset koji gubi vrijednost svaki božji dan.
Riječima mudrog The Rocka: “If it floats, flies, drives or fucks - lease it, don’t buy it”
A još gubitak vrijednosti je posebna priča.
Zato se skuplja auta uzimaju na operativni leasing, jer šta će ti asset koji gubi vrijednost svaki božji dan.
Riječima mudrog The Rocka: “If it floats, flies, drives or fucks - lease it, don’t buy it”
-
soha96
#10066 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta je pisac zelio reci? Isto kao sto je meni 3000 "sta je to, nikakve pare", tako su nekome 30000, nekome 300000, nekome 3 miliona itd. Neko ce radije voziti zvijer staru 10 godina, nego novu Daciu od koje je i mercedes iz 2002-e ljepse i luksuznije auto.DonieBrasco wrote: ↑03/05/2022 20:40 Meni je smjesno i zalostno u isto vrijeme, kao sto mi je i ne shvatljivo kako kod nas ljudi olako uzimaju cifru od 30 hiljada KM da ne idemo vise u ova vremena, kao "sta je to, nikakve pare", i za tu cifru kupe polovno auto "vise klase" staro desetak godina.
-
citroen xm
#10067 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jel ovo vlastito iskustvo ili ti je samo neko pričao? Nisam ni zajedljiv, niti sarkastičan, samo pitam.
Imam višegodišnje iskustvo sa takvim autima do 3-4000 KM i ako znaš šta da tražiš i gledaš nećeš imati nikakvih problema. Godišnji troškovi popravaka ne da nisu 1000 KM već nisu ni preko 200 KM. Kažem ti, višegodišnje lično iskustvo imam sa takvim autima. A pouzdanost auta od 3000 KM nije ništa slabija od one kod auta od 6000. U oba slučaja se radi o starim polovnjacima, a ne o odnosu auta starog 15 godina i 2 godine.
Evo neko preporuči Clio 2 1.2 benzinac. Obratiš malo pažnje pri kupovini i prst u uvo. Ima tu još kandidata koliko hoćeš do 3500 KM.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#10068 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
te aute iskljucivo bez klime vozit, recimo yaris 1.0, jadna ti majka sa klimom uz kakvo vece brdo krenut 
-
preludezalude
#10069 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sa ovim se potpuno slazem.citroen xm wrote: ↑03/05/2022 22:50Jel ovo vlastito iskustvo ili ti je samo neko pričao? Nisam ni zajedljiv, niti sarkastičan, samo pitam.
Imam višegodišnje iskustvo sa takvim autima do 3-4000 KM i ako znaš šta da tražiš i gledaš nećeš imati nikakvih problema. Godišnji troškovi popravaka ne da nisu 1000 KM već nisu ni preko 200 KM. Kažem ti, višegodišnje lično iskustvo imam sa takvim autima. A pouzdanost auta od 3000 KM nije ništa slabija od one kod auta od 6000. U oba slučaja se radi o starim polovnjacima, a ne o odnosu auta starog 15 godina i 2 godine.
Evo neko preporuči Clio 2 1.2 benzinac. Obratiš malo pažnje pri kupovini i prst u uvo. Ima tu još kandidata koliko hoćeš do 3500 KM.
- fortaleza
#10070 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
xPaco1337 wrote: ↑03/05/2022 20:01 Preporuka za auto u cjenovnom rangu oko 3000KM. Posto bi bilo prvo auto i imam dosta vise novca sa strane i rađe bi uzeo neko auto od tako 3000 da imam vamo jos sa strane 2-3 za popravke,registraciju,servise nove setove guma itd jer sam vrlo zahtjevan po tom pitanju da sve mora biti tip top inace ga ne bi vozio uopce ako nije sve perfektno![]()
Jedna vrhunska emisija gdje su analizirali polovnjake do 4000 KM, cijene održavanja, dijelova, popravaka pa je lakše za probrati.
Osobno bih išao na Hondu Jazz, ali je nema kod nas, a Peugeot 307 zvuči dobro.
Punto ili Polo kao jako mali potrošači, mala auta za gradske vožnje i velika dostupnost dijelova, možda i Corsa 1.2 motor.
I gledao bih benzince, pogotovo ako jako malo km misliš prelaziti, jer su lakši za održavanje.
Na koje auto misliš, nisam skontao.
- ZoomZoomKiwi
#10071 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Hahaha joj, slažem se donekle.Evolution_IV wrote: ↑03/05/2022 22:55 te aute iskljucivo bez klime vozit, recimo yaris 1.0, jadna ti majka sa klimom uz kakvo vece brdo krenut![]()
Klima dobro dođe.
Ja sam imao Sandero Stepway 1.5dCi 50 ili 55kW ne mogu da se sjetim tačno.
Al’ je procedura prije svakog rizičnijeg preticanja bila pritisak na AC dugme. Poslije su uveli DRS u F1, pa sam se jako dobro osjećao kad sam to radio. Čak sam razmišljao preko AC zalijepiti DRS
- ZoomZoomKiwi
#10072 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Na Clio II 1.2 iz posta iznad mog (zato ^^)
Imao sam posrednog iskustva sa tim u 8V verziji i u 16V verziji, i 8V je pouzdaniji. Zna otići dihtung glave, zato sam spomenuo da provjeri čep ulja. Ali su dijelovi prejeftini možeš ih maltene sve sam zamijeniti.
Ja sam lično mijenjao taj dihtung glave na njemu, jako lijep motor
- sime_cipol
#10073 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vozio Twingo sa tim motorom, sad vozim Clio sa istim.EFD22 wrote: ↑03/05/2022 23:14Na Clio II 1.2 iz posta iznad mog (zato ^^)
Imao sam posrednog iskustva sa tim u 8V verziji i u 16V verziji, i 8V je pouzdaniji. Zna otići dihtung glave, zato sam spomenuo da provjeri čep ulja. Ali su dijelovi prejeftini možeš ih maltene sve sam zamijeniti.
Ja sam lično mijenjao taj dihtung glave na njemu, jako lijep motor![]()
Nedavno sam servis radio. Ulje i svi filteri + novi saraf i podloska kartera, sa rukama 110 KM.
To nigdje nema
- ZoomZoomKiwi
#10074 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
O tome ti pričam 
- hopi
#10075 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
E nek si naveo novi šaraf kartera, koliko je? 3 KM?