PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dzeko1

#10051 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Ramsey8 wrote:kupi novi kompjuter
Mrzim takve komentare. Ako nemas reci nesto pametno, bolje suti. :-)
Ramsey8

#10052 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Ramsey8 »

dzeko1 wrote:
Ramsey8 wrote:kupi novi kompjuter
Mrzim takve komentare. Ako nemas reci nesto pametno, bolje suti. :-)
Pa pametnije sam mu ja odgovorio nego ovaj sto mu predlaze nesto a nije ni procitao sta je lik napisao
dzeko1

#10053 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Kad bi primijenili tvoju logiku, covjek slomi nogu, to bi znacilo da ga treba roknut i napucat na groblje? Jbt koja glupost, covjek je napisao da mu rade igre, sto bi znacilo da graficka otprilike radi ( nisam siguran, zato se nisam ni javljao) , ali mislim tako nesto pisati, stvarno ne shvatam. Sutnja je zlato nekad. Ne mogu vjerovati da ovo pisem. :-) :-)
BaDa

#10054 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

nije do firefoxa i ostalih browsera... do graficke je jer sam uzimao graficku od prijatelja i sve sasvim normalno radi ovo je nesta do graficke... npr u trixxx-u pokazuje da ve voltaza konstatno 1200mv i to mi je isto malo cudno...
dzeko1

#10055 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by dzeko1 »

Nema logike da u igrama radi normalno, kad je najvece opterecenje graficke, a da u browseru steka. Probaj graficku u nekom drugom racunaru ako imas.
Ramsey8

#10056 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Ramsey8 »

dzeko1 wrote:Kad bi primijenili tvoju logiku, covjek slomi nogu, to bi znacilo da ga treba roknut i napucat na groblje? Jbt koja glupost, covjek je napisao da mu rade igre, sto bi znacilo da graficka otprilike radi ( nisam siguran, zato se nisam ni javljao) , ali mislim tako nesto pisati, stvarno ne shvatam. Sutnja je zlato nekad. Ne mogu vjerovati da ovo pisem. :-) :-)
idi sutaj loptu i suti :bih:

Image
BaDa

#10057 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

dzeko1 wrote:Nema logike da u igrama radi normalno, kad je najvece opterecenje graficke, a da u browseru steka. Probaj graficku u nekom drugom racunaru ako imas.
sutra cu probati na poslu da je ubacim u racunar da vidim sta ce biti :D sad cu probati 3dmark..

EDIT: evo probao sad furmark i regularno sve prodje digne se temp na 75 stepeni nikako ne zaledi nit izbaci neki problem i sl..
Maharadza

#10058 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

BaDa wrote:nije do firefoxa i ostalih browsera... do graficke je jer sam uzimao graficku od prijatelja i sve sasvim normalno radi ovo je nesta do graficke... npr u trixxx-u pokazuje da ve voltaza konstatno 1200mv i to mi je isto malo cudno...
Jesi uradio reinstall driver-a za grafu?! Obavezno ukini windows automatic driver installation prvo;

https://forums.tomshardware.com/faq/how ... s.2398360/

https://www.itechtics.com/disable-autom ... s-windows/

Potom uradi uninstall radeon display drivers (iz control panela - apps and features) , pa pokreni DDU: https://www.guru3d.com/files-details/di ... nload.html

"Select display drivers" -> odaberi AMD radeon i klikni na "clean and restart" pa nakon restarta instaliraj novi driver koji ovdje mozes naci; https://www.amd.com/en/support
BaDa

#10059 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

Maharadza wrote:
BaDa wrote:nije do firefoxa i ostalih browsera... do graficke je jer sam uzimao graficku od prijatelja i sve sasvim normalno radi ovo je nesta do graficke... npr u trixxx-u pokazuje da ve voltaza konstatno 1200mv i to mi je isto malo cudno...
Jesi uradio reinstall driver-a za grafu?! Obavezno ukini windows automatic driver installation prvo;

https://forums.tomshardware.com/faq/how ... s.2398360/

https://www.itechtics.com/disable-autom ... s-windows/

Potom uradi uninstall radeon display drivers (iz control panela - apps and features) , pa pokreni DDU: https://www.guru3d.com/files-details/di ... nload.html

"Select display drivers" -> odaberi AMD radeon i klikni na "clean and restart" pa nakon restarta instaliraj novi driver koji ovdje mozes naci; https://www.amd.com/en/support
sve sam to uradio i DDU i sve sto ide uz to :) i timespy uradio test prodje bez problema nije zaledio nit bilo sta :?
Maharadza

#10060 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Ništa onda ubaci u drugi komp., ako i tamo bude isto onda je do grafe.
mobsterc

#10061 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Probaj pustiti video dok traje furmark.
aditon

#10062 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

nemam u ovom momentu rješnje na BaDa-ov problem ali mi je čudno da igre rade normalno a neki obični video s youtube da pravi probleme iako zauzeće grafičke u tom momentu je svega par procenata. Konflikt je po meni software-ske prirode, ali se slažem s komentarima iznad da bi dobro prvo bilo provjeriti da li se isti problem pojavljuje kad se grafika ubaci u drugi kompjuter. Znam da si brisao i nanovo instalirao drivere, ali da možda probaš s zadnjim oficijelnim driverima, ne ovim beta što AMD mjesečno izbacuje..
Averus

#10063 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Krajnja solucija: Re-install sistem, pa sve laganini instalirati i probati.

Vjerovao ili ne, mene su chipset driveri od ploče zezali sa istim takvim simptomima. (davno nekad, prije 10ak godina)
BaDa

#10064 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

evo upravo na poslu i nijedan racun nema adekvatno napajanje za graficku.. 16pin napajanje treba :lol: nista kod druga veceras na testiranje... kad se tek pojavio ovaj problem pokusao sam formatirati disk i opet isti problem bude... jedino sto cu pokusati formatirati disk i onda odmah probati prije nego bilo sta instaliram
SanskiBiser

#10065 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

BaDa wrote:evo upravo na poslu i nijedan racun nema adekvatno napajanje za graficku.. 16pin napajanje treba :lol: nista kod druga veceras na testiranje... kad se tek pojavio ovaj problem pokusao sam formatirati disk i opet isti problem bude... jedino sto cu pokusati formatirati disk i onda odmah probati prije nego bilo sta instaliram

U GPU-Z potjeraj render test i kad krene pokreni firefox istovremeno i potjeraj video vidi hoce li raditi sa YouTube. Render test imas tamo gdje je plavi upitnik na glavnoj GPU Z strani, javi rezultat jer treba za dalju dijagnostiku :lol:

Provjeri i ugasi tj. disable ULPS pa probaj isto vidi radi li onda kako treba...

I jos jednom te pitam jesi li siguran da ti ne radi video kad je ugasena hardverska akceleracija u VLC i browser?

drajvere moras traziti sto starije koji su sa WHQL sertifikatom.

Mozes probati sa clockblocker programom isto instaliraj i podesi u quick opcijmama da ne dopusta downclock.

https://forums.guru3d.com/threads/clock ... ol.404465/

Lako je moguce da te zeza P0 power state i moze se sa custom bios srediti i da se ne koristi clockblocker, cest problem i kod novijih AMD GPUs...

Kod novijih AMD GPUs power states se mogu kontrolisati preko Wattman, osim P0 state, pa se i tu moze probati promjeniti sve napone i staviti ih da budu fiksni radi testiranja, ne znam kako Wattman podrzava tvoju graficku i da li dopusta to...
BaDa

#10066 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

SanskiBiser wrote:
BaDa wrote:evo upravo na poslu i nijedan racun nema adekvatno napajanje za graficku.. 16pin napajanje treba :lol: nista kod druga veceras na testiranje... kad se tek pojavio ovaj problem pokusao sam formatirati disk i opet isti problem bude... jedino sto cu pokusati formatirati disk i onda odmah probati prije nego bilo sta instaliram

U GPU-Z potjeraj render test i kad krene pokreni firefox istovremeno i potjeraj video vidi hoce li raditi sa YouTube. Render test imas tamo gdje je plavi upitnik na glavnoj GPU Z strani, javi rezultat jer treba za dalju dijagnostiku :lol:

Provjeri i ugasi tj. disable ULPS pa probaj isto vidi radi li onda kako treba...

I jos jednom te pitam jesi li siguran da ti ne radi video kad je ugasena hardverska akceleracija u VLC i browser?

drajvere moras traziti sto starije koji su sa WHQL sertifikatom.

Mozes probati sa clockblocker programom isto instaliraj i podesi u quick opcijmama da ne dopusta downclock.

https://forums.guru3d.com/threads/clock ... ol.404465/

Lako je moguce da te zeza P0 power state i moze se sa custom bios srediti i da se ne koristi clockblocker, cest problem i kod novijih AMD GPUs...

Kod novijih AMD GPUs power states se mogu kontrolisati preko Wattman, osim P0 state, pa se i tu moze probati promjeniti sve napone i staviti ih da budu fiksni radi testiranja, ne znam kako Wattman podrzava tvoju graficku i da li dopusta to...
probat cu to sve kuci kad dodjem... vidi sto se tice vlc-a i firefoxa znaci do prije mjesec dana nikad to nista nisam dirao nit ulazio u opcije vlc-a i firefoxa jer je radilo sve normalno! i kad sam uzeo od druga graficku rx570 i s njom pokusao sve je normalno radilo. Jedino da se nesta nije samo pohebalo ali eto i to cu jos jednom provjeriti kad dodjem veceras... pa cu javiti sta je bilo
el_bake007

#10067 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by el_bake007 »

Nađi originalni BIOS za grafičku na stranici proizvođača i flashaj ga.
RLewis

#10068 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by RLewis »

Gdje kupi thermal pad, prabacio sam vegu 64 na AIO hladjenje modanim nzxt g12 i preporucam svakome, nema vise helikoptera i grijalice u kuci :)
DonieBrasco

#10069 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

BaDa wrote:Pozdrav drustvo! Problem je sljedeci imam sapphire r9 280x 3gb. Evo vec skoro mjesec dana od kako je pocela da pravi probleme. Otvorim firefox i neki video na youtube cijeli firefox zaledi i video kao pocne da vrti ali zaledi i nakon par sekundi pocne, cak neke klipove nece da pustio zaledi cijeli racunar moram ctrl+alt i del da iskljucim firefox. Probao sam i na chromu ista istuacija.. Od druga sam posudio rx570 i sasvim normalno radilo sve bez problema.. Sve super radi dok ne pustim neki video i sl u vlcu pustim film ili seriju crna slika a cujem zvuk. Probao sam i drivere izbrisati pa ponovo instalirati ali problem ostaje isti! Ako neko ima preporuku sta uraditi?
Ja sam imao slican problem, tako nesto krene pa zaledi, bas je na youtube pocelo u smislu da video krene pa zaledi, pa onda nastavi. Također desavala se crna slika na snimcima. Vermenom je postalo gore jer poceo je PC da se resetuje (krešuje) i pojavljuje plavi ekran - kod koji je pokazivao kod koji je upucivao da je do hardvera ali ne konkretno kojeg. Također sam u pocetku mislio da je problem graficka, pa onda mozda napojna. Nije bio problem do hlađenja i temperatura.

Radio sam svjezu instalaciju operatvinog sistema, BIOS novu verziju, sve svjeze nista staro nisam ostavio na diskovima, opet isti problem. Na kraju sam stekao svoje licno misljenje da je do maticne ploce, tacnije da je pocela da crkaje mada sam sumnjao i na RAM da je isti poceo da otkazuje. Tako da sam ostao u dilemi da li je ploca ili ram obzriom da sam odustao od tog racunara jer je vec bio stariji.

Kasnije sam istu napojnu i graficku koristio na drugom racunaru jer su bili novije proizvodnje, pa sam otklonio dilemu da je do njih bio probem.
BaDa

#10070 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

evo vec 2 dana od kako normalno sve radi i nadam se da ce tako ostati! ali ja sam uklonio sumnju da je do maticne, rama i sl.. jer kao sto sam rekao kad stavim drugu graficku radi bez problema.. ali svakako smrdi na novi racunar... tako da ovaj makar u djelove prodati
Ramsey8

#10071 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Ramsey8 »

BaDa wrote:evo vec 2 dana od kako normalno sve radi i nadam se da ce tako ostati! ali ja sam uklonio sumnju da je do maticne, rama i sl.. jer kao sto sam rekao kad stavim drugu graficku radi bez problema.. ali svakako smrdi na novi racunar... tako da ovaj makar u djelove prodati

A ja kad ti rekoh da kupis novi napadose me :mrgreen:
Averus

#10072 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

:lol: :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#10073 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by pici »

DonieBrasco wrote:
BaDa wrote:Pozdrav drustvo! Problem je sljedeci imam sapphire r9 280x 3gb. Evo vec skoro mjesec dana od kako je pocela da pravi probleme. Otvorim firefox i neki video na youtube cijeli firefox zaledi i video kao pocne da vrti ali zaledi i nakon par sekundi pocne, cak neke klipove nece da pustio zaledi cijeli racunar moram ctrl+alt i del da iskljucim firefox. Probao sam i na chromu ista istuacija.. Od druga sam posudio rx570 i sasvim normalno radilo sve bez problema.. Sve super radi dok ne pustim neki video i sl u vlcu pustim film ili seriju crna slika a cujem zvuk. Probao sam i drivere izbrisati pa ponovo instalirati ali problem ostaje isti! Ako neko ima preporuku sta uraditi?
Ja sam imao slican problem, tako nesto krene pa zaledi, bas je na youtube pocelo u smislu da video krene pa zaledi, pa onda nastavi. Također desavala se crna slika na snimcima. Vermenom je postalo gore jer poceo je PC da se resetuje (krešuje) i pojavljuje plavi ekran - kod koji je pokazivao kod koji je upucivao da je do hardvera ali ne konkretno kojeg. Također sam u pocetku mislio da je problem graficka, pa onda mozda napojna. Nije bio problem do hlađenja i temperatura.

Radio sam svjezu instalaciju operatvinog sistema, BIOS novu verziju, sve svjeze nista staro nisam ostavio na diskovima, opet isti problem. Na kraju sam stekao svoje licno misljenje da je do maticne ploce, tacnije da je pocela da crkaje mada sam sumnjao i na RAM da je isti poceo da otkazuje. Tako da sam ostao u dilemi da li je ploca ili ram obzriom da sam odustao od tog racunara jer je vec bio stariji.

Kasnije sam istu napojnu i graficku koristio na drugom racunaru jer su bili novije proizvodnje, pa sam otklonio dilemu da je do njih bio probem.

meni zakuca u nekom momentu, najvise kad rendam videa, zakuca i gotovo, moram resetovat... dva amd procesora ima, 32 gige rama, 4 hd, gf 750ti... otisao na smanjenje snage prockova i stavio 50% i radi... e sad jel do napojne, cpu il rama i maticne... na linux stavio radi ok tj ubuntu... sumnjam u napojnu, vratim 100% cpu radi i zakuca poslije nekog vremena al obavezno kad rendam video, gpu izvadio i stavio na integralnu od maticne i zakuca isto... reinstaliro win i jednom mi pri instalaciji zakuco al drugi put proslo, oborim na 5'0% cpu radi...
hungalas

#10074 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hungalas »

Moram promijeniti graficku, 960 4gb ima vec neko vrijeme bas pokazuje godine. Savjeti koju da nabavim a da me ne dodje bubrega?

Prvobitno razmisljao o 1060 6gb, al nedovoljan upgrade, za 1-2 godine ponovo mijenjaj. 1070 je 750-800 na piku, al kontam dok ja pare skontam, mogla bi do hiljade otici, a za te pare nije toliki upgrade. 1070ti je hiljadu trenutno, i samo ce ici gore, znaci od toga nista. RTX nisam ni pomislio, nisam lud. Kontam da cekam Navi graficke da izadju, navodno bi trebale biti oko 350 dolara, nerealno dobra za te pare, jer po leakovima bi trebala biti tu negdje sa 2070. Al dok se dogega do nas, kontam i ona bi mogla hiljadu nagurati. A takodje sam vidio i 1660ti navodno bi trebala biti zvijer za 1080p, bolja od 1070.
Ramsey8

#10075 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Ramsey8 »

i mene je zezala tako grafa ali kako sam je spojio na dva monitora valjda vise radi pa nema kad da me vise zeza :lol:
Post Reply