Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
triconja

#10051 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

Bloo wrote:
sekerbay wrote:Šta je smiješno?
Ja sam militantna feminazi lezbejska ateistkinja :mrgreen:
Dje nadje feminazi :lol: :lol: :lol:
beni-bu-man

#10052 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

PREJAKO :mrgreen:
medvjed23

#10053 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

nije to istinski ateizam, čim je metnut na zadnje mjesto
arzuhal

#10054 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

medvjed23 wrote:nije to istinski ateizam, čim je metnut na zadnje mjesto
Ma nije ni to, voli nas sve, povezana je sa svima na ljudskom nivou...Samo, eto, današnja moda, moraš nešta bit fol, imat neko ime, grupu, nešta...
sekerbay

#10055 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

Bloo wrote:
Kratko rečeno, nisi upoznala pravog.
Bloo
Globalna šefica

#10056 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: DOBAR DOBAAAAR
medvjed23

#10057 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

arzuhal wrote:
Ma nije ni to, voli nas sve, povezana je sa svima na ljudskom nivou...Samo, eto, današnja moda, moraš nešta bit fol, imat neko ime, grupu, nešta...
ne smijem ja nijene više.. lako mi je sa militantnim ateistima koji nosaju pištolje i to.. oni te napune mecima i to te, što bi merlin reko, na tren zaboli i prestane, zauvijek.. al katana.. katana je druga priča..
Bloo
Globalna šefica

#10058 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:
Kratko rečeno, nisi upoznala pravog.
Čekam da Arzi dođe tobe da ga zaprosim :D
beni-bu-man

#10059 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
arzuhal

#10060 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Image
sekerbay

#10061 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

Bloo wrote: Ja sam militantna feminazi lezbejska ateistkinja
Pa dobro, ima još kandidata :)
Arzuhal je onako pjesnička duša (čitaj: mekušac :mrgreen:), a takvi nisu za ozbiljne veze.
Bloo
Globalna šefica

#10062 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote: Ja sam militantna feminazi lezbejska ateistkinja
Pa dobro, ima još kandidata :)
Arzuhal je onako pjesnička duša (čitaj: mekušac :mrgreen:), a takvi nisu za ozbiljne veze.
Samo njemu zelim da pjevam
Prava sam zena za tebe i ti si za mene(prava zena?)...
arzuhal

#10063 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Image
sekerbay

#10064 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

Žene nikada nisu znale izabrati. Ali hajde, bolje za nas koji imamo rame za plakanje. :D
JVC

#10065 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by JVC »

aurora313 wrote: Šta to znači po mišljenju skeptika? Kome je važno ‘mišljenje‘ u ovako važnim stvarima?
Znaš i sam da se pouzdano ne zna kada su ostala jevanđelja napisana.
Iraneus (Irinej, 120–203 n.e. odprilike) je izabrao četiri jevanđelja po svom izboru, ali je to mogao da učini tek neke 150-170 godine n.e., kada je došao u godine da bude među vodećim sveštenstvom i da njegova nešto vrijedi. Gdje su ta ranija originalna jevanđelja koja su navodno pisali slijedbenici Isusa (izuzev Luke), koja su trebala NEGDJE postojati bar 100 godina ranije, i koja je Irinej uzeo kao vjerodostojne? Gdje su originali? Je li ih Irinej sačuvao? Nije. Zašto? ZATO ŠTO NIKADA NISU POSTOJALI!
Irinej nije bio taj koji je izabrao cetiri evandelja. Otkud ti takva ideja? Evandelja su u to vrijeme vec bila u opticaju medu prvim krscanima.
Justin Martyr, prije Ireneja spominje "memoare apostola" koje on i sam citira, a citira upravo Evandelja za koje znamo i dan danas.
Muratorijev fragment navodi ih medu knjigama i pismima koje je prva crkva prihvatila.
shmizlica

#10066 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

arzuhal wrote:Neiskreni ateista bi, valjda, bio istinski ateista (dakle onaj koji jest ateista u svojoj suštini, u svom intimnom uvjerenju, u duši, svom stavu, svojoj duhovnoj pripravi, čiji ateizam nije upitan u tom smislu) ali koji se - zbog nekog interesa koji mu je preči i važniji od samog (posebno deklarativnog) ateizma - pretvara da je vjernik, formalno se predstavlja vjernikom, učestvuje u vjerskom obredoslovlju, zastupa interese vjernika, veliča vjeru, Boga, itd.

Neiskreni ateista je najnesretniji spoj vjere i nevjere :mrgreen: I ne radi se tu o spoju same vjere i samog ateizma, nego o konkretnom čovjeku kao čvorištu kojeg karakterizira dvoličnjaštvo, licemjerje, munafikluk.

Uvijek je, na kraju, do (konkretnog) čovjeka...
ovo valjda kad odeš u Maleziju i sl. (gdje se ateizam kažnjava smrću, jel) pa ti stisni i budi ateista na glas :mrgreen:
shmizlica

#10067 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

i otkad je ovo lj&s podforum :? :shock: :mrgreen:

življe je nego tamo :lol:
Laertes

#10068 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Laertes »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:Dali ce biti seksa u Raju, sporedjenje krscanskog i islamskog vjerovanja
Ah, ti snovi.... ti pusti snovi o hurijama... i hladnoj vodi koja žubori... a niđe pustinjskog pijeska, samo zelenilo, voće i punogrudne...

Image
full-breasted: punosisne :-D Nije k'o muha, od devet godina... :D
Bloo
Globalna šefica

#10069 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:i otkad je ovo lj&s podforum :? :shock: :mrgreen:

Dok Smrle ne uleti sa integralima
aurora313

#10070 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:Irinej nije bio taj koji je izabrao cetiri evandelja. Otkud ti takva ideja? Evandelja su u to vrijeme vec bila u opticaju medu prvim krscanima....
Čitaj i uči ne samo iz svojih teoloških knjiga. Imaj u vidu ono što stalno ponavljam: ne postoji skoro ništa istinito vezano za rane dokumente koji bi služili tačnim odgovorima, a što je vezano za Novi Zavjet.

Ali evo šta kaže PBS (Frontline program) koji nikada nije bio pristrasan i uvijek cijenjen kao ozbiljan. Ovo sam stavio u Nevanđelje, a stav oko šta će formirati Novi Zavjet tumači profesor teologije sa Princetona:

...”That order extended to the texts that Christians used in their worship. In about the year 180 CE, Irenaeus suggested that the proper number of gospels was four. He invoked a curious logic: there are four corners to the earth, there are four winds, there are four beasts of the apocalypse.

Irenaeus himself did not have the authority to simply impose this limitation to four gospels. But it seems that many church officials were sympathetic to his perceived need to reign in diversity. As Allen Callahan points out, it is easy to stereotype the arbitrary quality of the decision-making process: "a bunch of cigar smoking Christian big shots got together, and they decided who was going in and who was going out. It was a wrap, they closed up, and taken everything else was on the cutting room floor and the janitors took away what didn't get in the Canon."

But Callahan suggests that the choice of these four gospels reflects the preferences and practices of a growing majority of early Christian communities. There was a rough consensus about "literature that they want to read, that they want to hear over and over again. And other kinds of literature that they don't want to hear."

The canon imposed limits, but it also preserved a measure of diversity. As Helmut Koester has observed: "There is no claim that this canon represents four gospels that are all saying the same thing. It is rather an attempt to bring together as many Christian communities as possible into one major church."

https://www.pbs.org/wgbh/pages/frontlin ... gence.html
aurora313

#10071 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:... Justin Martyr, prije Ireneja spominje "memoare apostola" koje on i sam citira, a citira upravo Evandelja za koje znamo i dan danas. Muratorijev fragment navodi ih medu knjigama i pismima koje je prva crkva prihvatila.
Justin rođen: 100 AD, Samaria, Umro: 165 AD, Rim.
Šta je za tebe “prije Irineja‘ kada se vidi da je i on živio tek nakon prvog vijeka. Ali vidiš i sam da nema podataka o jevanđeljima iz prvog vijeka kao i to kada ta četiri postaju zvanično baza za NZ.

KANONSKIH MATERIJALA NIJE BILO U PRVOM VIJEKU ALI I DUBOKO U DRUGOM!

Zato su i postojala razna tumačenja i razlike među crkvama oko materijala kojima su se služili. Kako ti to još nije jasno?
Bloo
Globalna šefica

#10072 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:
arzuhal wrote:Neiskreni ateista bi, valjda, bio istinski ateista (dakle onaj koji jest ateista u svojoj suštini, u svom intimnom uvjerenju, u duši, svom stavu, svojoj duhovnoj pripravi, čiji ateizam nije upitan u tom smislu) ali koji se - zbog nekog interesa koji mu je preči i važniji od samog (posebno deklarativnog) ateizma - pretvara da je vjernik, formalno se predstavlja vjernikom, učestvuje u vjerskom obredoslovlju, zastupa interese vjernika, veliča vjeru, Boga, itd.

Neiskreni ateista je najnesretniji spoj vjere i nevjere :mrgreen: I ne radi se tu o spoju same vjere i samog ateizma, nego o konkretnom čovjeku kao čvorištu kojeg karakterizira dvoličnjaštvo, licemjerje, munafikluk.

Uvijek je, na kraju, do (konkretnog) čovjeka...
ovo valjda kad odeš u Maleziju i sl. (gdje se ateizam kažnjava smrću, jel) pa ti stisni i budi ateista na glas :mrgreen:
Vala ni ja ne bih zucnula :mrgreen:
sekerbay

#10073 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by sekerbay »

shmizlica wrote:i otkad je ovo lj&s podforum :? :shock: :mrgreen:

Navika :mrgreen:
Na kojem god forumu sam bio, uvijek završim na lj&s temi :mrgreen:
Još da me ova bloo nije podredila arzuhalu...
Sara03

#10074 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Sara03 »

Bloo wrote:
Pretpostavljam, veganka? Kao i vlasnica četiri prelepa mačića?
Image
Hakiz

#10075 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Ja bih voljela da oprihodujem svoj ateizam ako kako može :D
Probaj uvrstiti ateizam u priznate religije, pa onda postani vjerski službenik ateizma. Recimo papa ili halifa.

Dakle, uradi onako kako religiozni naplaćuju svoju religioznost.

Kada smo već kod toga, meni je daleko naj full cool lik u svim religijama ovaj trenutni papa, Franciscus, rođen kao Jorge Mario Bergoglio.
Post Reply